Diabet zaharat la copii (5)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

dieta mediteraneana

http://www.elady.ro/articole/Regim-si-Diete/Dieta-mediteraneana.html

Oua ii dau f. putine lui Alex. Cam 1 ou pe sapt. pt. ca galbenusul este f. bogat in colesterol. Pentru diabet se limiteaza la 200 mg colesterol/zi. Un galbenus al unui ou mare are cam 213 mg.


"Combinarea mancarurilor cu indici glicemici mari cu cele cu alimente cu indici glicemici mici la o masa va afecta intregul raport al indicilor glicemici. Acest lucru este cunoscut sub numele de “valoare glicemica”. Daca alegi un cartof care are un indice glicemic de 90, sa spunem, si piept de pui (indice 10), valoarea glicemica a mesei va fi de 45, deci indicele glicemic per total va fi mic. Deci daca te-ai hotarat sa consumi alimente cu indici glicemici mici, nu le elimina complet pe celelalte."

http://www.elady.ro/articole/Regim-si-Diete/Indici-glicemici.html

un referat bun

http://www.scribd.com/doc/18584542/Clasificarea-alimentelor





http://www.transformadiabetul.ro/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teo_H spune:

Buna dragelor,
am revenit dupa o pauza cam lunguta – agitatie mare la birou si acasa :) saptamana trecuta.

Mirela, suntem aproape vecine , poate ne-om vedea vreodata. Nu o condamna pe mama ta, cred ca oamenilor de o anumita varsta (si fara vreo pregatire medicala) le este greu sa isi asume asa responsabilitate, sunt efectiv ‘blocati’, nu se pot concentra - sunt prea multi factori ce trebuie luati in calcul, nu este totul matematic (daca ar fi sa se administreze doar insulina si sa se numere HC ar fi mult mai simplu de “digerat” pentru ei. Dar faptul ca trebuie sa tina cont de calitatea mancarii, de locul unde se administreaza insulina, de efortul fizic depus, de hormonii de crestere, de starile emotionale prin care trec, de modul de procesare al alimentelor plus alti nenumarati factori – cred ca este prea mult pentru ei. Mama, pe care o “scolarizez” intens, zi de zi (am luat-o si la Buzias cu noi) tot are atacuri de panica din cand in cand si cateodata reactioneaza chiar aiurea – indiferent ca despre situatia respectiva am vorbit de nenumarate ori inainte. (de exemplu, cel mai recent, la tara fiind, i-a luat lui Tudor glicemia la ora 1 noaptea, i s-a parut prea mica 186 ?! si i-a dat, in somn, o felie de paine 10HC cu lapte – normal ca dimineata Tudor a avut glicemia mare 174). Cand am intrebat-o ce a facut-o sa reactioneze astfel a spus ca ii este frica de glicemiile foarte mici de dimineata (v-am mai spus ca media e de 60 la ora 7, indiferent cat de mult mananca la ora 22 sau de cat de mari sunt glicemiile noaptea la 1 si 3). Sau a fost la o zi onomastica si i-a dat doar o felie transparenta de tort – bineinteles ca Tudor s-a crizat (mai ales ca are acces la asa ceva doar la ocazii speciale, foarte rar), ca lui i se da intotdeauna f f putin, astfel incat i-a crescut glicemia cred ca mai mult din stress si plans. I-am spus mamei de multe ori inainte, ca in astfel de ocazii, pentru a evita astfel de situatii si a-l lasa si pe el sa se bucure de momente, prefer sa ii dea o bucata de tort si sa i se faca o corectie (de multe ori nici nu e necesara corectie intrucat agitatia de la o petrecere face cat 3 corectii la un loc). Dar cu rabdare si perseverenta o sa ajunga sa inteleaga, cu timpul (sper ).

Adriana, referitor la orice campanie privind informarea despre diabet, sau orice alt fel de actiune pe aceasta tema (organizare de tabere pentru copii de exemplu) cred ca lipseste persoana cu initiativa dupa care ar veni usor usor toate – crearea unei baze de date, organizarea, crearea unui plan, a definirii unor obiective (pentru inceput din acelea mai usor de atins) etc. Toate astea nu se pot face de unul singur, parerea mea este ca munca in echipa este sfanta, ideile curg altfel, fiecare isi poate aduce aportul intr-un anume fel. Ca idee, sotul meu a avut initiativa de a crea un site pt Asoc copiilor si tinerilor cu diabet din Bucuresti – i-a lasat doamnei doctor draft-ul pentru a se uita peste el si a-i da feedback insa dupa cateva zile i-a spus ca e foarte bine, sa se ocupe el ... din pacate cred ca este putin cam mult pentru el (si pt mine) – mai ales pe parte de suport psihologic, suport dpdv nutritie etc.
Prima (si singura) noastra vizita la Buzias nu a fost relevanta in sensul in care intrebai tu mai deunazi (daca se vorbeste liber despre diabet, cu psiholog etc). La psiholog nu am fost chemata (desi am inteles ca exista, unele mamici fiind programate – am crezut ca au facut ele cerere insa nu). La sfarsitul testului care se da cand se termina seria, am facut recomandarea sa se organizeze o sedinta (sau mai multe) doar cu copiii, si chiar si pentru cei mici, de 4-5 ani in care sa li se explice pe intelesul lor ce se intampla, sa ii faca sa spuna ce simt, etc.
Spuneai ca ar fi o idee buna sa faca niste CD-uri audio cu raspunsuri ale specialistilor la diferite intrebari. CD nu exista insa au editat o carte, facuita tot pe principiul intrebare-raspuns. Mie, ca basic, mi se pare foarte buna. Bineinteles ca dupa cativa ani de diabet apar intrebari mai complexe, de alta natura – o idee ar fi ca ei sa adune toate aceste intrebari, primite de-al lungul fiecarei serii ce trece pe acolo, si sa editeze un volum doi de exemplu. Si la Budimex, cand ne-am spitalizat aveau disponibila o carte, scrisa in asa fel incat sa fie si pe intelesul copiilor – cu tot felul de desene sugestive.
Nu stiu cum sta situatia in tara, sau la clinicile mici – acolo cred ca ar fi necesare astfel de carti.

Anina, multumesc pentru sfatul cu unguentul pe baza de heparina. Am aflat intre timp ca trebuia sa il masez mai demult, si chiar zilnic. Eu nu am spus ca e lipodistrofie (nici nu stiu cum arata de fapt lipodistrofia). M-am gandit ca umflatura respectiva reprezinta o forma incipienta a lipodistrofiei. Acum remediem situatia .



In ceea ce priveste dieta, noi nu urmam o dieta anume ci o dieta bazata pe bun-simt, incercam sa ne tinem de proportia cunoscuta 55 % carbohidrati, 30% proteine si 15% lipide. Lipidele incerc sa fie din cele sanatoase – de exemplu folosesc diferite tipuri de ulei (masline, nuci, struguri, palmier) (am vazut intr-o emisiune ca este bine sa-i dai organismului cate putin din toate .) Carne incerc sa fie numai de pui, curcan, bineinteles peste. Dar asta nu inseamna ca o data la “n” zile nu ii dau si niste friptura de vaca sau porc. Parerea mea este ca trebuie sa pastrezi un echilibru, sa nu faci excese cu un anume aliment. Am vazut si eu ca modul de pregatire al alimentelor este f f important astfel incat un fierb pastele pana se inmoaie de tot (si se asimileaza f f repede), le fierb “al dente”, mai precis cam cat scrie pe pachetul respectiv. Sau cartofii la cuptor de exemplu, nu ii servesc calzi, incerc sa-i dau mai recisori pentru ca astfel se absorb mai incet. (am citit undeva ca un cartof la cuptor servit cald, scos din cuptor, este ca o bomba de zahar). Pastele iau numai integrale si mai nou am inceput sa iau orez brun. ...si painea numai integrala.


Mirela, bebe2 va fi avantajat din punctul asta de vedere (al alimentatiei), in fond nu este un regim ci este o alimentatie sanatoasa pe care ar trebui sa o adopte oricine. Tamara nu sufera deloc deloc dupa obiceiurile alimentare dinainte - ea are fix acelasi program si meniu ca si Tudor si se declara foarte multumita. Daca o intreb cumva ce vrea sa manance (daca are de ales) ea imi raspunde fara ezitare „vreau exact ce are si Tudor”. Si ii este foarte bine. Ma gandeam sa nu se simta frustrata de anumite chestii asa ca are un loc la ea in dulap cu bombonele, ciocolatele insa ma uit acolo si aproape ca sunt neatinse – ei nu simt nevoia de dulce de acest fel, noi ne inchipuim ca simt aceasta nevoie – am observat ca fructul de la masa ii este mai mult decat suficient dpdv desert.

Am primit rezultatul HbA1c, 6.3 !!!, mi se pare foarte buna, insa in sinea mea speram sa fie mai mica (dar se pare ca glicemiile de dupa masa isi spun cuvantul). Nu stiu cum este posibil sa tii aceste glicemii (cele de dupa masa) la un maxim de 180 ??? Mi se pare imposibil – poate doar cu pompa de insulina.

Va pup si va doresc o zi buna in continuare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teo_H spune:



Avem un glucometru nou pe care am inceput sa il folosim de 3 zile. Pana acum foloseam Accu Chek Go iar acum avem Glucocard X-Meter (Arkray), japonez.

Glicemiile luate de cel nou sunt mult mai mici decat cele luate cu AccuChek – cu aprox 20mg% (nu pare mult, dar pentru Tudor care avea des hipo este f mult). Stiam ca Accu Chek Go arata putin mai mult decat media (si la Buzias imi arata mai mult fata de glicemia luata cu glucometrele de acolo).

Pana acum, glicemiile de dimineata, de la ora 7 erau in jur de 55-65 – stiu ca erau cam micute insa, dupa cum spuneam si acum cateva zile, asta este tot ce am putut obtine dupa ce am incercat diferite variante (impreuna cu medicii) –> glicemii mai mari peste noapte urmand o scadere brusca spre dimineata 5.30-6.00.

Ideea este ca acum, de cand cu glucometrul nou, ieri si azi dimineata m-am speriat, avea 40-42. Am decis ca de diseara la 19:00 sa ii scad insulina de seara, de la 2.5 la 2 unitati. Nu m-am gandit inainte ca schimbarea glucometrului poate duce la schimbarea tratamentului cu insulina – si nici nu mi se pare normal.
Nici nu stiu ce sa mai cred, inseamna ca bietul copil a stat pe niste glicemii infernal de mici atata timp – dupa cum spuneam, oricum era predispus la hipo si datorita hiperactivitatii, si ajunsesem sa ma obisnuiesc cu glicemii de 50-70 cateodata. Conform noului aparat avea de fapt 30-50 (!!!??). (ca sa mai spun ca o data sau de doua ori a avut in jur de 35 .....asta inseamna ca avea 15 ?!?)

D-na doctor mi-a spus ca este multumita de Glucocard si ca din experienta dumneai, valorile masurate de acesta sunt cel mai aproape de glicemiile luate intravenos.
Nu pot decat sa o cred insa ma sperie aceste diferente mari intre rezultatele aratate de diferite glucometre– mai ales in cazul in care arata mai mult decat real, poti ajunge foarte foarte usor intr-o situatie critica.

Voi ati avut probleme de acest gen? Ce tip de glucometru folositi? Orice sfat sau parere sunt binevenite . multumesc

Mirela, concediu prenatal placut, sa te bucuri de aceste momente si sa profiti de perioada pana la nastere pentru a face ultimele aranjamente in ceea ce priveste acomodarea lui bebe2 in familie...+ pregatire 'psihologica' a lui Iusti(eu am avut mari temeri in ceea ce privea acceptarea lui Tudor de catre Tamara, la vremea respectiva si am pregatit-o intens inainte, dar difera de la copil la copil )... Si nu in ultimul rand, sa iti incarci bateriile .

Va pup pe toate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Teo, si noi am folosit initial Arkray si nu am fost multumita deloc de acest glucometru. Stiu ca dna. dr. Mihu este foarte incantata de el si a fost dezamagita cand i-am zis ca nu am de gand sa-l mai folosesc. Problema pe care am avut-o eu cu el era ca dadea niste diferente si de 100 intre glicemii. M-am prins cand Iusti avea glicemia mare si am luat-o inca o data iar a doua glicemia avea o diferenta de 60 fata de prima. Din acel moment, am inceput sa il testez inclusiv pe mine. Diferentele sunt foarte mari fara de Accu Chek Go. Acesta mi-a fost recomandat de un baiat care are de 30 de ani diabet si care mi-a zis ca a testat mai multe.
Asa ca eu nu as recomanda Arkray desi, asa cum am zis, dna. dr. este foarte multumita de el.
Eu sunt de trei zile practic in concediu si parca am incontinuu de munca. Spal, gatesc si fac curatenie de zici ca e sfarsitul lumii. Parca e mai usor la serviciu. Iusti e non-stop lipit de mine. Nu fac nimic fara sa fie el langa mine. Si cand fac mancare, isi pune un scaunel pe care se suie si se uita la mine. Incerc sa il implic si pe el pentru ca stiu ca mie imi placea cand eram mica sa fac diverse treburi casnice.
In ceea ce-l priveste pe bebe 2, cred ca va fi mai mult decat incantat. Ca de cand a nascut cumnata-mea al doilea copil, alinta o papusa cu numele verisorului. (Sa nu radeti de mine dar eu i-am cumparat si o papusa nu numai masinute si alte jucaeii de baietei).

Teo, felicitari pentru valoarea hemoglobine!. Foarte buna desi aceeasi reactia am avut-o si eu data trecuta cand Iusti a avut 6,7 parca. Am fost fericita doar cand a avut 5,7.

Anina, concediu placut! Asteptam poze ca de obicei.

Va pup pe toate si va doresc glicemii bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Asa stiu si eu, ca si Mirela, ca aparatele dau diferente destul de mari de rezultat al gl. Am folosit ambele aparate de care spuneti. Ca tehnologie imi placea mai mult Arkay, dar ca rezultate, Accuchek pe care-l si folosesc. De asemenea, f. bun mi s-a parut si One Touch.
Diferentele acelea de gl. de care vorbiti inca sunt un mister pt. mine.

Teo, referitor la campanie, sunt absolut de acord, totul se face in echipa. Poate vom continua ideea in particular in viitor, pentru a nu monopoliza discutiile cu acest subiect pe forum.

Mirela, despre alimentatie iti spun ca nu avem diferente in familie. Schimbarea ar fi ca i-am indreptat pe cei care mancau mai putin sanatos, spre o alimentatie mai sanatoasa. Nu mi-a fost greu pt. ca mie in general mi-au placut mancarurile mai dietetice, fructele si legumele crude, iar copiii asa s-au format de mici. Alex la debut, nu a avut restrictii prea mari cu dieta, doar in ce priveste cartofii prajiti. Copiilor le plac f. mult salatele de legume si cele de fructe.

Mirela, cand spui de Iustin, mi-aduc aminte de Alex care statea la fel, pe langa mine si ma asalta cu mii de - de ce-uri la care ii raspundeam in continuu. Apoi, au fost amandoi pe langa mine, in bucatarie si iarna faceam f. des prajituri (a fost epoca prajiturilor atunci). Intotdeauna aveau si ei cate ceva de facut, modelau din coca si puneau in tava la copt. Le lasam fantezia libera si erau tare incantati cand scoteau din cuptor. La fel si cu sarmalutele, faceau cate una si stiau sigur care era a lor. :). Roxi are acum 15 ani si face prajiturele de vreo 2 ani, f. bune. :)




_
http://diabet-zaharat.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Buna dimineata!
Adriana, noua nu ne-a fost prea greu cu Iusti cu regimul pentru ca si inainte de a se imbolnavi, el avea 5 mese pe zi iar eu gatesc destul de sanatos (curat si ultima urma de grasime de pe carne, folosesc ulei de masline, legumele prefer sa mi le congelez eu decat sa le iau congelate, nu exagerez cu alimentele grele iar dupa dulciuri nu prea ne omoram). Problema mea nu este ce ii voi da celuilalt sa manance ci in ce cantitate. Ma refer la fructe si dulciuri. Ca, de exemplu, Iusti are la masa de ora 13:00 doar 20 de grame de pruna sau 6 grame de ciocolata dietetica (o bucatica si jumatate). Ce voi face cu cel de-al doilea? Ii voi da tot atat de putin?
Oricum, ma bucur sa vad ca nu vi se pare tare greu. Inseamna ca solutii exista.
Astazi, lui Iusti ii curge nasul. Sper sa nu ii creasca glicemiile. Deja am inceput sa ii dau panadol desi eu nu prea sunt adepta administrarii de medicamente asa de usor dar de cand are Iusti diabet, cum are cea mai mica urma de raceala ii dau panadol sau nurofen.

Adriana, felicitari pentru Roxi! Eu, nici in ziua de azi nu ma pricep la prajituri. Recunosc ca nici nu am facut prea des pentru ca, asa cum v-am zis, nu avem o pasiune deosebita pentru dulciuri iar acum nici nu mai am nicio pornire...

Va pup si va doresc o zi buna cu glicemii cat mai bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teo_H spune:

Sunt bulversata de tot....
Aseara am avut o 'revelatie' ….tot in legatura cu glucometrul schimbat (Arkray) care, prin masuratorile lui m-au facut sa scad dozele de insulina. (dupa cum spuneam mai devreme valorile sunt cu 20mg% mai mici decat cele afisate de Accuchek).
Pana acum, timp de 1 an de zile am folosit AcchuChek pe masuratorile caruia am stabilit dozele de insulina.
Hemoglobinele glicozilate de pana acum au fost bune, 6.3, 6.5 etc, la asta contribuind si un program de activitati fizice (cam prea) intens si regulat.
Cu noul glucometru, intrucat imi arata glicemii mai mici, a trebuit sa scad dozele de insulina. Programul de viata nu i s-a schimbat ci doar dozele de insulina, mai putina.

Stau si ma gandesc ca urmatoarea analiza HbA1c (care nu reflecta rezultatul nici unei aparaturi de masurat glicemii, ci doar tratamentul si starea copilului din ultimele 3 luni – insulina, alimentatie, miscare, emotii etc) va fi mai mare cel putin din punctul asta de vedere, al micsorarii numarului de unitati de insulina. Pentru ca daca mergeam mai departe cu AccuChek, pe glicemiile aratate de acesta, nu i-as fi modificat dozele (i-as fi facut tot la fel de mult) si nu as fi influentat indirect HbA1c urmatoare.

Am sunat-o azi pe dna doctor sa o intreb ce parere are dumneai despre aceasta teorie. Mi-a spus ca indiferent ce glucometru folosesc, nu trebuie sa-l schimb (adica sa nu folosesc doua alternativ). Am asigurat-o ca stiu asta si ca temerea mea este cea descrisa mai sus. Mi-a spus ca trebuie sa fie echilibrat glicemic – am fost de acord cu asta, normal, insa acest 'echilibru' il stabilesti bazandu-te pe niste valori glicemice aratate de niste aparate (care teoretic nu ar trebui sa influenteze dozele de insulina indiferent de variatiile ce ar exista intre diferite tipuri de aparate; diferentele nu ar trebui sa fie atat de mari incat, la schimbarea aparatului sa trebuiasca sa modifici tratamentul insulinic).
Anyway, nu m-am lamurit insa imi este clar ca urmatoarea HbA1c va fi mai mare din acest motiv.
Cel mai bun lucru pe care il pot face este sa ma duc cu Tudor sa i se faca o glicemie din vena, si la momentul recoltarii sa ii iau glicemia cu ambele aparate. In functie de rezultatul primit voi putea decide ce glucometru este mai aproape de adevar. Aveti alta sugestie, sfat?

Mirela, ce glucometru foloseai cand ati avut hemoglobina 5.7 ? (nici nu credeam ca e posibil ca o persoana cu DZ1 sa obtina asa un rezultat!! ) Din cate am inteles, este foarte greu sa te mentii intre 6 si 7.

Adriana, de acord cu tine, oricand esti disponibila putem continua ideea.
Nu stiam ca ai si o domnisoara asa mare. Felicitari! Trebuie sa fii foarte mandra de realizarile ei culinare . Ma 'laud' si eu... si Tamara a facut singura, acum vreo saptamana, clatite. Pana acum ma mai ajuta pe mine cand faceam, imi dadea ingredientele, chiar le masura (si mai gusta laptele si compozitia ) si se pare ca a prins ideea.

Mi-am activat contul de album si am pus cateva poze din vacanta de anul acesta, din iunie.

Va pup si va doresc o seara minunata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Teo, foloseam Accu Check Go cand a obtinut hemoglobina de 5,7. Asta a fost acum doua dati. Data trecuta a avut 6,7. Cu Arkray am avut mereu peste 7 hemoglobina. Acum nu stiu ce sa zic. Este optiunea ta. Eu am avut experienta neplacuta legata de Arkray si nu-l voi mai folosi. Poate a fost aparatul meu de vina... Desi daca Hemoglobina a fost buna pana acum, de ce vrei sa schimbi aparatul? Banuiesc ca e ceva ce te nemultumeste la Accu Ceck.

Lui Iusti au inceput sa ii creasca glicemiile. Si l-am trecut si pe antibiotic (ospamox) pentru ca are rosu in gat. Cum a reusit, zau daca imi pot da seama.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Teo_H


Stau si ma gandesc ca urmatoarea analiza HbA1c (care nu reflecta rezultatul nici unei aparaturi de masurat glicemii, ci doar tratamentul si starea copilului din ultimele 3 luni – insulina, alimentatie, miscare, emotii etc) va fi mai mare cel putin din punctul asta de vedere, al micsorarii numarului de unitati de insulina. Pentru ca daca mergeam mai departe cu AccuChek, pe glicemiile aratate de acesta, nu i-as fi modificat dozele (i-as fi facut tot la fel de mult) si nu as fi influentat indirect HbA1c urmatoare.



Teo, ai dreptate, toti acei factori influenteaza rezultatul HbA1c - insulina, alimentatie, miscare, emotii.
Se confirma si logica ta cu modificarea unitatilor in functie de glucometrul folosit si rezultatul HbA1c. Cand Mirela a masurat cu Accucheck a avut hemo mai mica, pt. ca rezultatele fiind mai mari, a actionat cu mai multa insulina. Cu Arkray a avut hemo peste 7, pt. ca glicemiile aratau mai mici si se actiona cu mai putina insulina. Deci se confirma ceea ce spuneai.

Mirela, da, comparativ pt. cei doi copii pt. alimentatie, da Roxi mananca mai mult din alimente, inclusiv fructe la o gustare si e normal sa fie asa, pt. ca pt. un organism sanatos, necesarul de glucide este mai mare.

http://www.sanatateatv.ro/emisiuni-medicale/dieta/cum-sa-mancam-sanatos/




http://diabet-zaharat.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Am si eu o intrebare: a facut careva compot cu fructoza sau cu inducitor? Cum calculeaza hidratii? Cantaresc tot compotul si vad cat are exact ca la celelalte dulciuri cu fructoza? Fructele fierte isi pastreaza numarul de carbohidrati? Sau mai bine ma lipsesc si cumpar din comert? Desi nu prea as vrea pentru ca eu stiu ce pun in el (adica nu pun E-uri).
Va doresc o noapte buna!

Mergi la inceput