Gradinita Japoneza

Gradinita Japoneza | Autor: Misilicu

Link direct la acest mesaj

Am nevoie de un sfat!
Fetita mea merge din aprilie la gradinita japoneza, o gradinita cu niste reguli destul de ciudate( zic eu).
Pentru intrare am platit 150 000Y, in afara de plata pentru uniforma si altele, apoi prima luna, care au fost doar 2 saptamani, am platit luna intreaga plus banii de mancare, dar mancare a trebuit sa-si ia de acasa. La fel si in luna iulie. Mi-au spus ca asta-i politica gradinitei si n-am incotro.
Zilele astea am discutat cu directoare ca o sa plecam in tara( sunt insarcinata si vreau sa nasc acolo) pentru 6 luni si ca Monica se va intoarce la anul viitor in aprilie, iar doamna directoare mi-a spus ca-i pastreaza postul cu conditia sa platesc fie integral cele 6 luni de absenta( adica 30 000Y pe luna), fie mai platesc jumatate din intrare(75 000Y).
Credeti ca-i corect? Am plans de nervi o zi intreaga.
Nu stiu ce sa fac, nu i-am dat inca raspunsul.

Mihaela

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Draga Misilicu sa fiu sincera ,fetitza mea nu merge inca la gradi,si nu stiu exact,dar ce spui tu mi se pare ca nu e corect.Adica de ce platesti bani ptr mancare si ai dai tu obentou de acasa?Este normal??Eu cred ca nu ,plus ca acum vrea sa-i platesti gradinita si pe perioada absentei ,ca si cum s-ar duce
Totusi daca pleci ptr sase luni e mai eftin sa platesti doar jum din inscriere(normal ca stii si tu asta).Stii ,mie mi se pare aiurea sistem si ma intreb daca peste tot o fi asa.Ce ar fi totusi daca la anul in aprilie o vei inscrie la cresa(hoykuen),ai tine mai mult,le da papa,si fac si nani la pranz.Poate ai noroc si e un sistem mai bun la cresa,ca-ci daca ai al doilea copil o primeste si fara ca tu sa ai servici.
Sper ca nu te-am innebunit de cap.Pupici si sarcina usoara in continuare
Nicole&Amira

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu spune:

Draga Mihaela,
Melany a mea a implinit acum 2 ani si pt ca in noiembrie il asteptam pe fratiorul ei, ne-am gindit sa o dau la hoykyen. In iulie am aplicat pt asta si mi-a spus ca urmeaza sa imi dea raspuns pina in 20 august. Am uitat sa iti spun ca pt ca eu nu lucrez nu as fi putut sa o dau la stat ar pt ca sint din nou insarcinata ultimele 2 luni de sarcina, luna cind nasc si urmatoarele 2 luni, deci 5 luni in total o pot da la hoykuen. Deci la sfirsitul lui august am primit o instiintare ca nu au locuri la hoykuen dar exista ceva asemanator, case japoneze in care sint doar 10 copii. Ne-am pornit si am inceput sa cautam una mai aproape si care sa ne convina. Pina la urma am gasit una la 15 minute pe jos si care mi s-a parut reusita. E a doua saptamina cind merge si mi s-a parut ca e bine. Melany meege cu placere, mai sint copii si mai mari, a invata sa minince si singura (lucru care pe mine ma cam infurie pt ca nu mininca cit ar trebui). In concluzie eu sint mutumita.
Vezi si tu ce poti face, dar e pacat sa dai bani in vint.
Delia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Misilicu spune:

Mersi fetele pentru raspunsuri.
Stiam si eu de faza cu hoycuen, dar nu as fi vrut s-o schimb pe Monica de la gradinita pentru ca s-a obisnuit cu educatoarele si copii si in plus nu vreau la hoycuen, sta prea multe ore la gradinita.
Gradinita noastra are un program mai scurt 9-14 si in plus mai au si bus, as fi putut s-o trimit cu bus-ul dupa ce ne intorceam.

Multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Misilicu spune:

Ultima gaselnita este ca trebuie sa platesc gradinita si pentru luna august, cand au fost in vacanta. De la gradi mi-au spus ca asta-i politica si ca la toate gradinitele japoneze se procedeaza la fel, platesti toate lunile anului aceeasi suma, chiar daca nu se face gradi sau nu se serveste mancare.
Eu cred ca ma voi certa foarte tare saptamana viitoare cu directoarea.

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu spune:

Draga Mihaela,
Faza ca trebuie sa platesti toate lunile ca merge fetita la gradinita sau nu cred ca e un stil al japonezilor. Ex eu am mers la un club sportiv si 2 luni am mers acasa, dar mi-au spus ca trenuie oricum sa platesc.
Am inteles ca iti place gradinita. E de stat sa particulara? Daca crezi ca ia gasi unala fel de buna, poatecare sa nu aiba chiar asa multe nazuri, ai putea sa nu platesti nimic si in aprilie cind te intorci vei vedea tu. Stiu ca e greu sa gasesti un loc la o gradinita dar gindeste-te si la ce bani ai economisi.
Delia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Misilicu spune:

Multumesc Delia, am vazut si eu cum stau treburile pe aici cand vrei sa te inscrii la o sala sau un bazin.

Delia am gasit destul de greu gradinita asta pentru ca in zona in care locuim noi este plina de copii de varsta Monicai. Am facut niste eforturi pentru ca primele luni abia ne mai ramaneau bani de mancare, dar am spus ca pentru copil ce nu faci. Monica suferea foarte tare ca nu are copii cu care sa se joace si prin parcuri n-am reusit sa ne facem ceva prietene.
Asa ca am dat-o la gradinita, dar nu stiam de magaria cu platitul gradinitei 12 luni, chiar daca nu merge in unele luni.
Si ce m-a enervat mai tare e ca mi-au spus ca toate gradinitele procedeaza asa, desi nu cred.

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu spune:

Mihaela,
cred ca ai gasit foarte greu gradinita, cum eu nu am reusit. Pt acelas lucru am dus-o si eu pe Melany la camin pt ca degeaba mergeam in parcuri la locuri de jaoca ca in general copiii se speriau de noi si ea avea nevoie de anturajul copiilor nu numai al meu.
Eu zic ca incearca cu sustinerea punctului de vedere, adica sa nu platesti pe perioada cit esti acasa si eu cred ca pina la urma vor ceda. Dar in acelas timp poti sa pierzi locul de la gradinita.
Oricum eu iti doresc bafta si sa imi spui si mie pina la urma ce ai facut.
Delia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Fetelor,
Hai sa va explic cum sta treaba cu gradinita, caci noi am trecut prin faza asta.
Gradinita, care se cheama in japo youchien, e altceva decat ceea ce se cheama hoikuen, pe romanaste camin sau cresa.
Gradinitele sunt in general particulare, caminele sunt si particulare, si de stat.
La gradinita este, ca la orice forma de invatamant privat in Japonia, o taxa ANUALA, care se imparte in parti egale la cele 12 luni ale unui an. De aceea se plateste aceeasi taxa si in luna august, cand e vacanta, si cand copiii mananca manacrea de la gradi, si cand vin cu bento de acasa. Pe langa asta, se plateste si o taxa de inscriere, plus rechizitele si uniformele, care pot fi mai scumpe sau mai ieftine, in functie de cate mofturi au cei care patroneaza gradinita si cat de sus vor sa o considere pe scara sociala. Fac o paranteza sa spun ca, din experienta, eu nu cred in asta.

La hoikuen, daca e particular, se plateste o taxa in functie de cate zile sta copilul acolo pe luna si cate ore pe zi. Exista camine (particulare) la care se pot plati pe loc ore suplimentare (de exemplu, daca parintele care trebuie sa vina sa ia copilul intarzie dintr-un motiv sau altul, da un telefon si spune sa-i mai fie tinut puiul acolo inca o ora-doua, pentru care se platesc 700-800 de yeni pe ora). Matei a petrecut doi ani si jumatate intr-un astfel de hoikuen, iar taxa a variat intre 20 000 si 50 000 pe luna. Programul era de la 7,30 dimi pana la 8 seara, cu posibilitate de alegere a intervalului orar in care sa stea acolo.
Hoikuenurile de stat cer ca mama sa aiba serviciu, nu la negru, si se da aprobare de la Primarie ca piciul sa fie inscris la unul din hoikuenurile din zona, unde sunt locuri libere. Ca si cele de mai sus, si acestea lucreaza in "foc continuu", adica fara vacante, spre deosebire de gradi, care au vacante de vara, iarna si primavara.

La hoikuenurile de stat, odata ce ai primit aprobarea, se stabileste o taxa in functie de venitul parintilor.

Matei a petrecut un an si un pic la o gradinita (youchien), care m-a revoltat si pe mine ingrozitor, dar cercetand am aflat ca astea sunt regulile peste tot. Ba a trebuit sa platesc si autobuzul in fiecare luna, chiar si in lunile de vacanta sau in zilele inzapezite, cand nu se putea circula cica pe sosele.

Asa ca m-am gasit un serviciu si am fost superbucuroasa sa il pot muta la un hoikuen, de stat, langa casa, unde facea exact aceleasi activitati si avea aceesi programa ca la gradi, doar ca programul era de la 7,30 dimi pana la 6 seara. Evident, acest program nu e batut in cuie si poti sa-ti aduci piciul pe la 9 si sa-l iei inapoi acasa pe la 3, daca ai chef, insa cand ai serviciu, orele de dupa-amiaza sunt foerte importante. De la gradi venea cel tarziu la 2 - motiv pentru care in acea perioada nici nu am avut timp sa-mi caut de lucru sau sa merg la interviuri...

In Tokyo insa programul e si mai relaxat, sau mai dilatat, avand in vedere ca oamenii acolo sunt mult mai ocupati si isi pierd o gramada de vreme facand naveta. Adica sunt camine care tin copiii pana la 8-9 seara...

Personal, optez pentru hoikuen, gradinitele mi se par, asa cum am zis, o cloaca de ifose (nu mai explic, mi-e lene).

Si, Mihaela, daca nu iti convine gradi, retrage-ti fata si, cand vii din Ro ii gasesti un hoikuen - fie particular, pentru care nu trebuie sa aduci nici o adeverinta ca lucrezi), fie de stat, daca mergi la Kuyakusho si faci o cerere explicand ca mai ai un bb mic de crescut si ca ti-e greu fara nici un ajutor (o sa vezi ca ai de completat in formular si despre bunici - unde sunt, de ce nu pot ajuta la cresterea copilului etc).

Succes si nu te enerva, asta e sistemul. Iar copiii se adapteaza mult mai repede decat crezi - alta gradi, alti prieteni. Crezi ca dupa 6 luni de absenta din Japo o sa mai tina mortis sa mai mearga la aceeasi gradi?

Pupici,
Julie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Misilicu spune:

Multumesc Julie.
Am ajuns la concluzia ca nu are rost sa ma enervez, o s-o retrag pe Monica de la aceasta super gradinita si cand o sa ne intoarcem o sa caut altceva. O s-o fac din timp ca sa pot avea cat mai multe optiuni.
Cu fitele aveai mare dreptate, in afara de faptul ca avea 2 educatoare simpatice si lipicioase foc, altceva n-a fost. Dupa patru luni de gradi stia expresiile si propozitiile invatate de la mine plus inca trei cuvinte foarte importante prinse de la gradi:yada, mate si dame. Progres nu gluma!

Multumesc inca odata pentru sfaturi.

Mihaela

Mergi la inceput