Metode de educatie
Salutare!
Azi am fost la o prietena care are o fetita cu 3 sapt mai mare decat fiica mea (am mea are un an si 7 luni) si tocmai vorbeam de tantrum, de cat de dese sunt si ea imi zicea ca deja si-a obisnuit fiica cu un loc de pedeapsa (gen naughty step din supernanny) unde o duce in momentele cand face prostioare sau chiar si cand are faimoasele crize de personalitate, urlat tavalit pe jos etc. Mai mult imi spunea ca doar ii reaminteste de locul respectiv si ea se opreste din plans.
Personal eu nu consider asta o metoda normala pentru o varsta asa mica, sunt de acord cu o pedeapsa corespunzatoare in fct de fapte insa la varste mai mari cand copilul intelege de ce a fost pedepsit, nu la varste asa mici cand consider ca nu intelege pedeapsa ba mai mult se simte izolat doar pentru faptul ca nu a reusit sa se exprime "normal".
Ei si cum discutam noi asa fie-mea s-a apucat sa-mi caute in geanta, mi-a scos ce aveam pe acolo si cand i-am luat portfelul din mana (pentru ca imi scoate tot ce am si nu le mai gasesc) a ridicat mana si m-a lovit. I-am spus pe un ton jos ca nu e frumos insa cum e si normal la varsta asta mi-am mai primit o palma. Sincer daca loveste alt copil sau adult (nu s-a intamplat inca) normal ca am de gand sa o inlatur de acolo, sa imi cer scuze si sa ii distrag atentia insa in situatia de mai sus i-am distras doar atentia fiind calma insa am simtit privirea dezaprobatoare a celeilalte mamici care numai ca nu mi-a zis ca procedez gresit ca o las sa ma "bata".
Acum intrebarea mea este: am procedat gresit? Sunt prea ingaduitoare? Oare incurajez violenta considerand ca nu poate intelege izolarea la o varsta asa frageda? O consider oare eu inca bebelusa mamei si nu realizez ca a crescut si trebuie "educata" altfel?
Imi cer scuze ca m-am lungit insa am vrut sa exprim cum m-am simtit (prost si pentru prima data m-am indoit ca fac ceea ce fac corect) si as vrea pareri despre cum procedati voi in situatii asemanatoare.
Precizez ca fiica mea abia scoate cateva cuvinte si de aceea e frecvent frustrata ca nu se poate exprima astfel ca ajungem la lacrimi si tavaleli pe jos.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Raspunsuri
Alexia27 spune:
Violenta naste violenta. Oricum ai da-o, nu poti cu violenta sa inveti un copil sa nu fie violent. Asta primeste, asta da. Raspunsul ti l-ai dat tu singura: nu poate sa se exprime verbal, se exprima cum poate si ea. Rabdare, intelegere si iubire. Si incearca sa intelegi ce vrea si sa exprimi tu verbal in locul ei.
Cat despre fetita prietenei, ce sa zic? E un caz reusit de dresaj. Problema e ca biata fata primeste mesajul "indraznesti sa te deranjeze ceva? Indraznesti sa ai vreo nevoie si indrazneti sa o exprimi cum poti? Ia treci la colt! Mai ai vreo problema, hai?" La 1 an si 7 luni...pe cand pretentii de exprimare si argumentare logica din maternitate?
Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!
oanamada spune:
Buna Luna,
Interesant subiectul deschis de tine, cu atat mai mult cat si fiica mea este de aceeasi varsta cu a ta....
1. Eu nu sunt adepta pusului la colt....urasc chestia asta!
2. Nu sunt adepta inchisului copilului in camera ca pedeapsa, traiesc mereu cu impresia ca acesti copii ajung sa "urasca" si sa asocieze anumite locuri tocmai din cauza unor astfel de pedepse.
3. La noi, prostiile se asociaza cu "vaiiiii, ce ai facut mami, nu este frumos!"....daca spun asta...e fraza magica...stie ca nu e bine si se opreste....si spune si ea mai nou "nu pumos"...![]()
4. Prostiile mari..."se discuta"...adica stau si ii explic oricat este nevoie si cu oricate argumente este nevoie. Pana acum vad ca a inteles si nu prea repeta greselile.
Acum...sa-ti raspund la cazul tau concret
Nu cred ca prietena ta procedeaza corect....dar cred ca nici tu nu ai procedat bine. De ce?
In primul rand nu-i lua portofelul pur si simplu din mana...fara explicatie....explica-i ca nu este bine sa scoata lucrurile din el, ca este al lui mami si doar mami umbla, ca lucrurile respective trebuie sa stea la locul lor...da-i argumente....
Reactia de a-ti da o palma este cumva normala daca te gandesti ca si gestul tau poate fi perceput de ea "ca o palma"...chiar daca nu a fost brusc, ai privat-o foarte rapid de ceva cu care se juca...pentru ea era o joaca...pentru tine nu...asta este diferenta...ei percep totul ca pe o joaca, sunt curiosi...
In al doilea rand...daca constati ca exista lucruri pentru care ea creaza fixatii (si a mea a avut-o pe asta cu portofelul si nu mi-am gasit talonul de la masina o saptamana!
)...stai cu ea si las-o sa scoata fiecare lucru din portofel pana se plictiseste....va mai reveni la el o data, de doua ori, pe urma gata! Poate pentru unii chestia asta suna a "rasfat"...pentru mine insa inseamna "invatare si descoperire"...o las sa descopere si sa invete utilitatea lucrurilor....si ii si explic ce se face cu fiecare.
A mea nu mai "bate" pe nimeni pentru ca de fiecare data cand a facut asta acea persoana sau obiect "a plans" a "facut buba" "s-a suparat pe ea"....![]()
Numai bine
Oana si
Cati mica (1 an si 6 luni)
NOI-CRACIUN SI REVELION, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI 2, CATI POZE NOI,
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
anca_a spune:
Eu recunosc ca am ajuns sa intru cu teama la asemenea subiecte.
| Citat: |
sunt de acord cu o pedeapsa corespunzatoare in fct de fapte |
Exista ceva tabele pentru asta?
mi-a scos ce aveam pe acolo si cand i-am luat portfelul din mana (pentru ca imi scoate tot ce am si nu le mai gasesc) a ridicat mana si m-a lovit. |
Incearca sa te pui in locul ei. Citesti linistita o carte foaaarte interesanta cand vine sotul si fara nicio explicatie ti-o smulge din mana. Te enervezi, ti se pare nedrept, ai vrea sa protestezi dar iti dai seama ca nu te poti exprima.
In rest, mi-a placut raspunsul Alexiei.
Children's advocate
lara_c spune:
Luna,
Trebuie gasita o cale de mijloc.Sigur ca violenta naste violenta.Si nici nu cred ca poti fi violenta cu copilul tau (desi sigur ca exista si astfel de cazuri).
Parerea mea este ca trebuie explicat de mai multe ori copilului de ce si cum greseste.Pe intelesul lui si cu calm.Dar, nici naughty step nu mi se pare chiar dresaj.Dar tb sa fie folosit rar de tot si dupa ce ai epuizat variantele de explicat .Daca tu ii explici de 10 ori si face si a 11a oara cum rezolvi?Dar si daca una doua hai la colt...o sa isi dea seama ca nu e chiar asa mare scofala si ca poate face orice prostioara sta putin izolat si apoi gata.
Eu una nu suport atitudinea mamelor de aici (multe dintre ele) de a-si lasa copii sa faca tantrums peste tot fara sa le acorde nici o atentie.
Eram intr-o zi la banca si in fata noastra era o tipa cu o fetita de vreo 2 anisori ce se tavalea pe jos , urla ca din gura de sarpe iar mama isi vedea in continuare de discutat la ghiseu.La un moment dat a intrat in biroul unui manager care era gol, mama a vazut-o dar nu a zis nimic (probabil bucuroasa ca nu se mai tavaleste pe jos.Dar nici nu a mers sa o scoata de acolo.Fetita s-a incuiat pe dinuntru, apoi a intrat in panica si a inceput sa se dea cu capul de usa si pereti (era toul din sticla) pana au adus pe cineva sa sparga usa.Eu am ramas socata.
Si le vad mereu la cumparaturi cu 2-3 copii dupa ele..ii lasa sa se tarasca pe jos, sa urle etc.
Fetita mea este prea mica, dar sincer nu as lasa sa se ajunga acolo, in primul rand, de la prima manifestare tb explicat ca nu e bine , de ce nu si insistat sa nu se repete.
Mie nu mi se pare dresaj naughty step nici sistemul de recompense (sigur la modul exceptional, si recompense sanatoase, nu de genul ai fost cuminte ai primit bomboana).Din contra sa lasi un copil sa se tarasca pe jos o ora in supermarket mi se pare un tratament mai rau decat al animalelor.
Eu pana sa ma mut aici parca nu vedeam atati copii facand tantrums.Ori ca nu ma interesa in mod deosebit pt ca nu aveam copil, ori mai degraba in RO oamenii nu mai iau copiii la cumparaturi daca au asa comportament.Si aici au si doi trei de familie si de obicei apropiati ca varsta.
In orice caz, trebuie facut ceva de la inceput si cu blandete.
Lara
Erinn's mummy
http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/Wedding?feat=directlink
http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/ErinnKendall?feat=directlink
http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/AroundTheWorld?feat=directlink
www.onetruemedia.com/shared?p=7a28966e1c7a95b174b0df&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">My stars
Alexia27 spune:
| citat din mesajul lui lara_c Luna, Trebuie gasita o cale de mijloc.Sigur ca violenta naste violenta.Si nici nu cred ca poti fi violenta cu copilul tau (desi sigur ca exista si astfel de cazuri). Parerea mea este ca trebuie explicat de mai multe ori copilului de ce si cum greseste.Pe intelesul lui si cu calm.Dar, nici naughty step nu mi se pare chiar dresaj. Ba este dresaj, pentru ca se adreseaza efectului si nu cauzei.La circ, fatada arata un tigru bland ca un pisoi, dar in sinea lui el tot un pradator feroce este. Da-i numai ocazia!Dar tb sa fie folosit rar de tot si dupa ce ai epuizat variantele de explicat .Daca tu ii explici de 10 ori si face si a 11a oara cum rezolvi?Dar si daca una doua hai la colt...o sa isi dea seama ca nu e chiar asa mare scofala si ca poate face orice prostioara sta putin izolat si apoi gata. Eu una nu suport atitudinea mamelor de aici (multe dintre ele) de a-si lasa copii sa faca tantrums peste tot fara sa le acorde nici o atentie. Corect. Le acorzi atentie! Tantrumul este o exprimare a unei frustrari nascute dintr-o nevoie nesatisfacuta. Copilul nu intelege "n-am bani, n-am timp, mai tarziu etc" si isi exprima nemultumirea cum poate Eram intr-o zi la banca si in fata noastra era o tipa cu o fetita de vreo 2 anisori ce se tavalea pe jos , urla ca din gura de sarpe iar mama isi vedea in continuare de discutat la ghiseu.La un moment dat a intrat in biroul unui manager care era gol, mama a vazut-o dar nu a zis nimic (probabil bucuroasa ca nu se mai tavaleste pe jos.Dar nici nu a mers sa o scoata de acolo.Fetita s-a incuiat pe dinuntru, apoi a intrat in panica si a inceput sa se dea cu capul de usa si pereti (era toul din sticla) pana au adus pe cineva sa sparga usa.Eu am ramas socata. Si le vad mereu la cumparaturi cu 2-3 copii dupa ele..ii lasa sa se tarasca pe jos, sa urle etc. Fetita mea este prea mica, dar sincer nu as lasa sa se ajunga acolo, in primul rand, de la prima manifestare tb explicat ca nu e bine , de ce nu si insistat sa nu se repete. Mie nu mi se pare dresaj naughty step nici sistemul de recompense (sigur la modul exceptional, si recompense sanatoase, nu de genul ai fost cuminte ai primit bomboana).Din contra sa lasi un copil sa se tarasca pe jos o ora in supermarket mi se pare un tratament mai rau decat al animalelor. Eu pana sa ma mut aici parca nu vedeam atati copii facand tantrums.Ori ca nu ma interesa in mod deosebit pt ca nu aveam copil, ori mai degraba in RO oamenii nu mai iau copiii la cumparaturi daca au asa comportament.Si aici au si doi trei de familie si de obicei apropiati ca varsta. In orice caz, trebuie facut ceva de la inceput si cu blandete. Lara Erinn's mummy http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/Wedding?feat=directlink http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/ErinnKendall?feat=directlink http://picasaweb.google.com/LovelyLaraUK/AroundTheWorld?feat=directlink www.onetruemedia.com/shared?p=7a28966e1c7a95b174b0df&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">My stars ![]() |
Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!
khrisu spune:
Ce fel de atentie sa dau copilului in caz de tantrum?? De exemplu azi stateam cu fii-mea de 5 luni la calculator in timp ce alaptam. Vine fii-miu (2 ani si o luna) ma ia de mana si ma duce la biblioteca sa-i dau "ceva"..am dat carticelele jos ..nimic..voia el ceva dar eu nu-mi dadeam seama ce...a inceput sa urle ca din gura de sarpe..sa se tavaleasca pe jos ..(inca nu vorbeste decat cateva cuvinte). L-am ridicat intr-un final sa se serveasca cu acel "ceva"..dar mi-am dat seama ca nu voia mai nimic..voia atentia mea pentru ca o alaptam pe sora-sa.
. Nu stiu cum sa ma impart... a plans sincer pentru ca pana la urma eu am ridicat tonul la el ca fraiera...drept urmare am patit-o cu el la somnul de amiaza..a inceput sa planga in somn..m-am dus la el evident... (probabil retraia faza de dimineata) 
Chestiile astea se intampla de putin timp...la inceput nu se manifesta in nici un fel cand alaptam...
KHRISU mamik de baietel si fetita 
Luna1 spune:
Oanamada si anca_a nu am smuls portofelul din mana ei asa cum ati inteles voi ci pur si simplu i-am explicat ca nu ne jucam cu portofelul acum, ca sunt jucarii in jur si apoi l-am luat. Nu am dat acest detaliu pentru ca mi s-a parut de la sine inteles ca o mama cand ii ia ceva copilului din mana (fie ea si o furculita care a ajuns in mana unui copil mic din greseala) ii explica de ce i-l ia si de ce nu e voie. Iar portofelul meu a fost explorat de n ori acasa insa nu doream sa imi scoata toate cardurile (nu-s toate de bani insa importante) si sa le ratacim in casa straina. Recunosc ca am gresit clar lasand-o sa desfaca geanta, nu mi-a trecut prin minte atunci ca se va opri la portofel.
Anca_a la intrebarea ta daca existe tabele pentru pedepse, da, le poti numi si asa, se numesc sisteme de valori ale fiecarei familii, dupa cum probabil observi din semnatura am si un baiat de 7 ani, si pentru a iti da un exemplu de pedeapsa, da, am considerat sa-l pedepsesc cand a tipat la mine si a facut gestul de a lovi din frustrare pentru simplul motiv ca nu vroia sa mergem la cumparaturi in situatia in care trebuia neaparat(cumparaturi de mancare pentru cina din ziua respectiva). Ori eu nu suport violenta chiar mimata si nici mituirea de genul "hai ca iti iau o ciocolata", consider ca trebuie sa invete ca in viata ne controlam si nu suntem animale, uneori facem si ceea ce nu ne dorim.
Lara_c sistemul time out functioneaza la o varsta mai mare cand copilul intelege de ce este pus in time out desi sincer nu il folosesc nici cu baiatul meu de 7 ani, pedepsele sunt de alta natura, fara tv, fara playstation etc. Ori pe mine m-a frapat acest sistem folosit la un copil de un an si nici 8 luni care nu vad ce intelege din asta. Si apropos nu ca are prea mare importanta insa prietena e englezoaica. In ceea ce priveste tantrumuri si parinti care nu iau masuri ce sa zic, pana acum nu am intalnit copil fara tantrumuri (ma refer la cei pana in 4 ani majoritar), toti le fac si cred eu ca secretul este de fapt sa jonglezi cu ele.
Un tantrum este, din pct meu de vedere, frustrarea cand nu se pot exprima, sau cand sunt foarte obositi si consider ca la varsta asta cel putin trebuie sa ii deturnez atentia si sa evit pe cat posibil astfel de manifestari, nu sa o pedepsesc prin izolare cand sincer nu intelege nimic din asta. Gresesc?
Khrisu imi permit sa iti dau un sfat desi poate gresesc, poate daca in momentul cand alaptai stateai pe jos langa el si doar urmareai ce face nu ar fi avut acel tantrum, ar fi simtit ca desi alaptezi atentia ta este indreptata asupra lui.
Luna1 spune:
Alexia scuze, tocmai tie nu ti-am "zis" nimic in raspunsul de mai sus si nu pentru ca nu l-am citit ci pentru ca l-am considerat cel mai apropiat principiilor mele de a creste un copil.
Va multumesc pentru raspunsuri fetelor.
oanamada spune:
Acum...sa-ti raspund la cazul tau concret
Nu cred ca prietena ta procedeaza corect....dar cred ca nici tu nu ai procedat bine. De ce?
In primul rand nu-i lua portofelul pur si simplu din mana...fara explicatie....explica-i ca nu este bine sa scoata lucrurile din el, ca este al lui mami si doar mami umbla, ca lucrurile respective trebuie sa stea la locul lor...da-i argumente....
Reactia de a-ti da o palma este cumva normala daca te gandesti ca si gestul tau poate fi perceput de ea "ca o palma"...chiar daca nu a fost brusc, ai privat-o foarte rapid de ceva cu care se juca...pentru ea era o joaca...pentru tine nu...asta este diferenta...ei percep totul ca pe o joaca, sunt curiosi...
Eu nu am spus nici macar o clipa ca i l-ai smuls....imi pare rau daca ai inteles asta....
Cat despre:
"Nu am dat acest detaliu pentru ca mi s-a parut de la sine inteles ca o mama cand ii ia ceva copilului din mana (fie ea si o furculita care a ajuns in mana unui copil mic din greseala) ii explica de ce i-l ia si de ce nu e voie"
....ohhhh..sunt atat de multe mame care fac lucrul asta fara sa-si imagineze macar cat de frustrant este pentru copil...nu pentru ca i-ar vrea raul ci pentru ca pur si simplu nu stiu cum sa procedeze....
Numai bine si o seara placuta...
Oana si
Cati mica (1 an si 6 luni)
NOI-CRACIUN SI REVELION, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI 2, CATI POZE NOI,
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
anca_a spune:
| da, am considerat sa-l pedepsesc cand a tipat la mine si a facut gestul de a lovi din frustrare |
Luna1, trebuie sa recunosc ca esti tare.

Si eu care credeam ca parintii isi pedepsesc copiii tocmai pentru ca nu inteleg ca acestia tipa, lovesc, plang, trantesc din frustrare ci pentru ca ei cred ca acestia se poarta urat intentionat si fac lucrurile acestea din rautate.
Ce spui tu suna in genul: "aaaa, plangi fara motiv, no las' ca-ti dau eu sa ai de ce sa plangi"

Si uite asa invat cate ceva nou in fiecare zi.
A, si cu portmoneul.
Trecand peste faptul ca m-ai pus la distanta de un "si" de oanamada.
Rescriu scenariul. Citesti cartea aia interesanta, esti la o pagina de a afla cine-i amantul secret
Children's advocate