Cum ne crestem copilasii fericiti

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elara spune:

Pai sa le luam pe rand:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Citat:
Un copil fericit este un copil RESPECTAT si IUBIT

aici probabil ca ai vrut sa arati ca esti de acord, nu?
asadar nu adaug/explic nimic.

Citat:

Citat:
un copil laudat, mangaiat

Un copil laudat se va simti respectat in masura in care si o foca de la circ se simte respectata de catre dresorul ei.
Mai mult, se va simti manipul.at, evaluat, cantarit, masurat. Va invata astfel sa manipul.eze prin comportament adultii, renuntand sa mai faca lucruri pentru el si placerea lui, orientandu-se in schimb inspre cele care sa aduca multumirea si lauda parintilor.

Hai sa nu cadem in extreme. Nu am spus sa educam copilul doar cu lauda.
Poate ca fiecare din noi intelge diferit lauda.
Eu inteleg asa: o recunoastere fatisa a realizarilor si meritelor.
Cred ca nu e nici o diferenta intre ce am spus eu referitor la copii si exprimarea simbolica a meritelor unui atlet cand i se acorda o medalie.
Asta nu inseamna ca e dresat, nu?

Nu am sa cred niciodata ca vorbele "Sunt mandra de tine, iubita mea. Bravo!" au sa o faca pe fi-mea sa se simta mani****ta. Lauda e doar inca o modalitate de buna relationare. Nu singura modalitate.

Citat:

Citat:
dar si pedepsit cand e cazul(insa nu prea des ca se pierde obiectivul)

As fi curioasa sa stiu cum un copil pedepsit se poate simti respectat.

La fel cum nici eu nu ma simt mai putin respectata daca un agent de circulatie imi da amenda fiindca am trecut pe rosu. (o situatie ipotetica fiindca eu nu am carnet )

Citat:

Citat:
un copil ale carui nevoi si interese primeaza asupra celor ale parintilor dar fara a le uita pe ale acestora definitiv, fiindca nici o extrema nu e buna niciodata

Fals, nevoile parintilor sunt la fel de importante ca ale copilului doar ca unui copil ascultat, respectat si acceptat nu ii vor fi necesare regulamente si analize sofisticate gen
Citat:
se vor analiza doar nevoi de acelasi rang, adica nu de genul: copilul trebuie dus la balet deci eu nu ma mai duc luna asta la stomatolog)

ci va ajunge singur sa raspunda empatic acestor nevoi.

Sunt de acord cu tine ca acel copil va intelege singur, dar numai cand va fi capabil sa inteleaga. Daca are doar 3 luni? Nu mai merge ex cu baletul, of course. Daca ne e amndurora foame nu o sa ma hranesc eu ianintea lui, nu?
Eu raman la opinia mea ca, pentru nevoi de importanta egala, sau aproximativ egala, ma rog, nu vreau sa fac teoria chibritului, de exemplu nevoia primara de a ne hrani, de a ne incalzi (daca Doamne, fereste! as trai asa ceva) nevoia copilului meu primeaza asupra nevoii mele. Asa ca ii dau ei ultimul colt de paine, ultima patura.
Asa cum, daca amandoua avem nevoie de stomatolog si resurse sunt doar pentru una dintre noi (doar daca nu ma tavalesc de durere si ea are o problema minora), clar o duc pe ea mai intai. Eu mai pot astepta.

E parerea mea, nu afirm ca e cea mai buna sau singura corecta. Nu-s asa de desteapta sa ma arunc in certitudini de genul asta. Ba e chiar as spune ca, uneori, e periculos sa ai certitudini.
Asa ca, de la caz la caz, voi trai si voi vedea.
Numai bine. Sper ca te-am putut ajuta sa imi intelegi prima postare.

Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
Albumul printesei mele

www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza!

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Citat:

Eu inteleg asa: o recunoastere fatisa a realizarilor si meritelor.

In cazul acesta este vorba de apreciere, care este ok. Aprecierea este diferita de lauda pentru ca nu este mani****tiva (nu este incarcata cu asteptarea noastra ca () copilul sa repete actul recompensat.
Citat:

Citat:

Citat:

La fel cum nici eu nu ma simt mai putin respectata daca un agent de circulatie imi da amenda fiindca am trecut pe rosu. (o situatie ipotetica fiindca eu nu am carnet )

Ce spui tu nu se numeste pedeapsa, sunt consecintele firesti ale actiunilor tale. Daca te amendeaza agentul, suporti consecintele si platesti amenda, nu te pedepseste acasa sotul, nu?
La fel, copiii care nu sunt pedepsiti invata ca actiunile lor au consecinte pe care trebuie sa le suporte, fara a fi insa umiliti de catre parinti prin exercitarea puterii.

Citat:

Sunt de acord cu tine ca acel copil va intelege singur, dar numai cand va fi capabil sa inteleaga. Daca are doar 3 luni? Nu mai merge ex cu baletul, of course. Daca ne e amndurora foame nu o sa ma hranesc eu ianintea lui, nu?

In cazul asta si eu sunt de acord cu tine. Eu vorbeam de copilul mai mare, ca nu banuiam ca duci un bebelus de 3 luni la balet.

Children's advocate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luminita2008 spune:

iubirea sta la baza fericirii unui copil... iubirea nemarginita, neingradita, nelimitata... in jurul ei si cu ajutorul ei, cladesti apoi toate celelalte valori atat de necesare dezvoltarii noastre (armonioase) ca indivizi: respectul, incredearea de sine si in ceilalti, iubirea fata de ceilalti, sanatatea mintala.... sa-i dea Dumnezeu sanatate copilului si noua minte si suflet si nu le mai trebuie mult ca sa fie fericiti.... le trebuie atat de 'putin', ca sa-ti ofere atat de multe....

Luminita de Eduard Mihai si Robert Gabriel - 26.09.2008
_
Am facut mereu doar dupa capul meu si mi-e teama de ziua in care n-am sa mai fiu eu…
poze cu gemenei dulci povestea noastra
GHIDUL MAMEI
Creste bobocelul Edi Creste bobocelul Robi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Luminita a spus cam ceeace as fi spus si eu:
-un copil este fericit atunci cand este iubit si simte acest lucru;
Din proprie experienta, as adauga ca fiind obligatoriu necesar adaugat iubirii,siguranta pe care i-o dau niste parinti cu comportament echilibrat.

Mergi la inceput

Citat:
]citat din mesajul postat de elara

Citat:
citat din mesajul postat de anca_a

Citat:
i]citat din mesajul postat de elara[/i]

Citat:
i]citat din mesajul postat de anca_a[/i]

Ce spui tu nu se numeste pedeapsa, sunt consecintele firesti ale actiunilor tale. Daca te amendeaza agentul, suporti consecintele si platesti amenda, nu te pedepseste acasa sotul, nu?
La fel, copiii care nu sunt pedepsiti invata ca actiunile lor au consecinte pe care trebuie sa le suporte, fara a fi insa umiliti de catre parinti prin exercitarea puterii.

Eu si pedeapsa o vad ca pe o consecinta fireasca a faptelor.
Eu o anunt pe fi-mea, la 16 ani sa zicem, ca regula e sa vina acasa la ora 21.00 si nu mai tarziu fiindca altfel va fi pedepsita. Daca, dupa ce trec cu vederea prima abatere sau un caz izolat in care a avut motive serioase, vad ca tot nu respecta regula atunci cu siguranta am sa o pedepsesc.
Nu am sa astept o alta (posibila) consecinta fireasca a faptei ei, anume sa i se antample ceva rau. Am sa stabilesc eu o consecinta fireasca a faptei ei, mai safe pentru ea dar care o va invata ca regulile trebuiesc respectate si nu cred ca se va simti umilita.

Daca ma amendeaza agentul e tot o pedeapsa, doar ca in limbajul obisnuit ii spunem penalizare, ceea ce e un simonim.
Referirea la sot si la ce (nu) se intampla acasa nu are legatura cu exemplul meu.
Eu am incalcat regulile de circulatie, deci e firesc sa fiu penalizata de agentul de circulatie (nu de altcineva sau altundeva). Nu vad de ce ai schimbat locul actiunii si personajele.

Elara, fericita mamica
Albumul printesei mele

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul postat de anca_a
copiii care nu sunt pedepsiti invata ca actiunile lor au consecinte pe care trebuie sa le suporte

Am uitat sa precizez ca aici sunt de acord cu tine cu urmatoarea precizare: ca uneori, poate chiar de cele mai multe ori, aceste consecinte firesti (precum ca fierul de calcat frige) e mai bine sa fie ii fie facute cunoscute copilului doar teoretic.
Nu intoadeauna asa ceva e posibil...ca el sa invete din propria greseala, deoarece i-ar putea fi fatala (cum ar fi daca ar fi atacata, deoarece nu s-a intors acasa inainte de a se innopta). NU ac nu s-ar intampla si ziua asemenea nenorociri dar riscul creste considerabil daca regula cu ora 21.00 nu e respectata. Nu?

Elara, fericita mamica
Albumul printesei mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_a spune:

Citat:

Nu am sa cred niciodata ca vorbele "Sunt mandra de tine, iubita mea. Bravo!" au sa o faca pe fi-mea sa se simta mani****ta. Lauda e doar inca o modalitate de buna relationare

Ba sunt cat se poate de mani****tive. Fiica ta va intelege ca o apreciezi doar cand are asemenea rezultate. Astfel, va incerca din rasputeri sa le repete, spre a-ti atrage aprecierea si lauda. Sau se va gandi ca a fost o intamplare sa obtina asa o performanta, ca nu va mai fi capabila sa o repete, deci tu nu va mai fi la fel de mandra de ea.

Citat:

Eu si pedeapsa o vad ca pe o consecinta fireasca a faptelor.
Daca eu o anunt pe fi-mea, la 16 ani sa zicem, ca regula e sa vina acasa la ora 21.00 si nu mai tarziu fiindca altfel va fi pedepsita. Daca, dupa ce trec cu vederea prima abatere sau un caz izolat in care a avut motive serioase, vad ca tot nu respecta regula atunci cu siguranta am sa o pedepsesc.

Children's advocate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelyna spune:

Un copil fericit este acela care se simte iubit de parinti.Pedepsit sau nu cand este cazul stie ca mama va fi mereu langa el la nevoie .

adelina si piticii
Vacanta 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Citat:
Daca eu o anunt pe fi-mea, la 16 ani sa zicem, ca regula e sa vina acasa la ora 21.00 si nu mai tarziu fiindca altfel va fi pedepsita.

"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca[/size=1]

Auzi, dar nu crezi ca ai avea mai mult succes daca ati cadea amandoua de acord asupra unei ore de intoarcere acasa? Ma gandesc ca la 16 ani e perfect capabila sa inteleaga motivatia cererii tale si sa aduca argumente perfect logice. Si daca totul este de acord si nu impus, nu vad de ce nu ar respecta intelegerea. Si sa fim seriosi...impune ceva unui adolescent si poti fi sigura ca va face fix pe dos, oricate pedepse prezumtive i-ai flutura pe la ochi.

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Alexia27

Citat:
eu o anunt pe fi-mea, la 16 ani sa zicem, ca regula e sa vina acasa la ora 21.00 si nu mai tarziu fiindca altfel va fi pedepsita.

Si sa fim seriosi...impune ceva unui adolescent si poti fi sigura ca va face fix pe dos, oricate pedepse prezumtive i-ai flutura pe la ochi.

Ba da. E mai bine sa cadem de acord.
M-am exprimat gresit.
Am vrut sa spun ca "stie" care e ora de venit acasa, adica i-am pus deja in vedere ca daca nu e respectata va fi pedepsita.
Insa sunt de acord ca e putin probabil sa o incalce cata vreme o intelege si e ea insasi ed acord ca a fost stabilita pentru propria siguranta.

Mergi la inceput