OBSTETRICA 2: infertilitate si lauzie/alaptare
Aici trebuie sa se regaseasca intrebarile referitoare la aspectele legate de infertilitatea cuplului (dificultatea sau imposibilitatea de a ramane insarcinata), precum si cele adresandu-se problemelor din perioada lauziei in special si a intregii perioade de alaptare in general. NU adresati aici intrebari despre nou-nascut si sugar, acestea intra in domeniul de activitate al pediatrilor.
Raspunsuri
arian spune:
quote:
Originally posted by lacramioara t
Buna Nimeni.
As avea si eu o intrebare.
La aprox.2 ani dupa ce am nascut mi-au aparut in zona abdomenului,mai exact foarte aproape de operatia cezariana dureri ce seamana cu o febra musculara.Durerile sunt mai accentuate atunci cand stranut sau tusesc.Chiar azi dimineata cand m-am ridicat din pat mi-am palpat burta si am simtit mici "galme"in acea zona care mai sunt si dureroase.Dupa descriere ce crezi ca ar putea fi?De mers la medic nici vorba pana acum,am sperat ca cedeaza dar.....
Multumesc mult,Lacra.
Din cele descrise de tine ma duce gandul la o eventratie. Desi incizia (taietura) la piele este orizontala, muschii au fost separati pe mijloc vertical, pt a se ajunge la uterul gravid in cadrul cezarienei. Evident, ulterior au fost apropiati si fixati cu cateva fire. E perfect posibil ca pe linia de mijloc a abdomenului, deasupra locului unde e cicatricea la piele, sa apara puncte slabe prin care intestinele au tendinta sa proemine in afara in conditiile ce determina cresterea presiunii in interiorul abdomenului (tuse, stranut, ridicarea unei greutati, defecatie, etc). Atunci cand intestinul reuseste sa treaca de bariera musculara si proemina sub piele (asa cum inteleg ca se cam petrece in cazul tau), avem de-a face cu o EVENTRATIE. Este un fel de hernie care se produce ca urmare a reducerii rezistentei mecanice a peretelui abdominal in urma unei interventii chirurgicale. Sfatul meu ar fi sa mergeti totusi la un ginecolog sau chirurg, mai ales daca "galmele" au inceput a fi dureroase.
Mai pot fi si alte situatii ce determina astfel de "galme", cum ar fi granuloamele date de firele de sutura. O examinare directa din partea unui chirurg sau ginecolog va lamuri problema in cateva minute! Fara teama, situatiile descrise sunt de-a dreptul banale dpdv medical, chiar daca pt tine sunt extrem de ingrijoratoare. Tocmai pt propria protectie (inclusiv psihica), mergi la doctor!!!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by Helen
Salut nimeni,
Sigur intrebarile ar fi bine sa fie scurte si la obiect, de aceea o sa pun 2 intrebari:
1. Din experienta ta, dupa cate luni de incercari (sustinute) ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate? (acum un an am ramas insarcinata din prima luna de incercari dar am pierdut sarcina la 10 saptamani, iar anterior am luat pilule contaceptive aproape 7 ani - Microginon); am 29 de ani.
2. Cat de mare este riscul unei a 2-a sarcini dupa o sarcina oprita in evolutie, pana la urma din motive necunoscute?( am facut analize si in afara de anticorpi cu titru destul de mare la toxoplasmoza, restul a fost ok)
PS: Despre metoda simpto-termica ce parere ai? Evolutia graficului pote fi corelata si cu activitatea hormonala?...adica daca graficul este ok. este sigur ca si valorile hormonilor sunt bune? (scuze am zis ca pun 2 intrebari dar am pus 3)
Iti multumesc anticipat!
Helen
1. teoretic infertilitatea cuplului se defineste drept neaparitia sarcinii in conditiile unei activitati sexuale normale, in absenta mijloacelor contraceptive, timp de 3 ani. Evident, in conditiile in care contactul este in moid voit "programat" a avea loc in perioada fertila, timpul de asteptare trebuie redus corespunzator. Cum nu exista oficial o opinie comuna din acest punct de vedere, as spune ca dupa 6 luni de esecuri ar trebui consultat un sexolog. Poate fi pur si simplu un defect de tehnica. Daca nu se gaseste explicatia in tehnica necorespunzatoare, intra in scena ginecologul, respectiv andrologul. Se testeaza in primul rand calitatea spermei (spermograma), ca si prezenta ciclurilor ovulatorii la femeie. Se trateaza vaginitele, cervicitele, metro-anexitele (la femeie), uretritele, prstatitele, veziculitele la barbat. Daca totul e ok pana aici, se trece la testul Kuhner, care pune in contact sperma cu glera (secretia) cervicala a femeii. Unele femei dezvolta reactii imune la sperma propriilor barbati. Daca si pana aici totul e ok, treburile se complica, fiind necesare investigatii multiple (radiologice, ecografice, hormonale) ale femeii.
2. Din moment ce cauza avortului spontan initial nu a putut fi stabilita, este imposibil a se preciza care e riscul unei repetari a aceluiasi fenomen. Este ca si cum ai cere unui bucatar sa-ti spuna care e sansa de a ti se taia maioneza, in conditiile in care ti s-a mai intamplat o data, dar nu stii din ce cauza. Oricum, toxoplasmoza ESTE cauza de avort spontan. Prin urmare, ea trebuie tratata si vindecata definitiv inaintea unei noi conceptii (sarcini).
3. Graficul menotermic (curba temperaturii bazale pe parcursul ciclului menstrual) este DETERMINAT de evolutia hormonilor sexuali feminini pe parcursul ciclului. Din pacate paralelismul intre cele doua elemente (hormoni si temperatura bazala) nu este perfect. Mai mult, erorile ce pot aparea cu mare usurinta in determinarea temperaturii bazale, afectiunile intercurente care influenteaza temperatura corpului (stari febrile si subfebrile) pot da indicatii cu totul si cu totul diferite de realitatea hormonala. Laboratorul ramane singura metoda indubitabila in stabilirea evolutiei nivelurilor hormonale.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by camy bus
Salutare "Nimeni " si bine ai revenit.
Am atitea interebari si nelamuriri caci nici nu stiu cu ce sa incep...
So...problema: de 3 ani incerc sa ramin insarcinata si nimic...anlize peste analize ..doctori care mai de care ..in ultimul an m-am decis sa ramin la un singur doctor si sa incercam sa rezolvam proble,.Asadar , toate analizele inclusiv Histeo au iesit bune spune dinsul.Am incercat in luna martie o inseminare dar din pacate nu a reusit.Am fost foarte mirati atit eu cit si medicul meu deoarece stimulatea a dat rezultate mai mult decit bune iar spermograma arata "destul de bine" a spus medicul.Dupa asta am incercat in continuare cu clomifen si pregnil...dar..tot nimic.
Luna trecuta am facut si un Papanicolau care a iesit Cll-Clll.Mi-a prescris un desimflamant si atit.Saptamina trecuta la monotorizare mi-a spus daca nici luna aceasta nu reusim sa ne gindim serios la vitro.
Zis si facut..Am sunat la medsana pt progamare si m-au pus pe lista de asteptare...si pot sa spun ca am avut noroc pentru ca ieri m-au sunat si am reusit sa intru la prof. Ancar.
Aici crede-ma ca m-am zapacit de tot.Dinsul a spus ca histero de fapt nu este bun, trompele sunt foarte putin permeabile si ca nici nu trebuia sa ma gindesc la insimenire , Papanicolau trebuie luat in serios si ca urmare mi-a dat un tratament dupa care sa repet Papanicolau si ca in functie de gradul care iese continuam tratamentul.
Sincer sunt foarte speriata si disperata ...nici nu stiu ce sa mai cred si pe cine. Da-mi te rog o parere deoearece am mare incredere in tine,
Scuze pt ."acatistul " meu dat te rog sa ma intelegi .
Iti multumesc anticipat
Camy
P.S.
Iti multumecs ca existi!
Camy,
Exista posibilitatea de a fi subiectiv, dar din punctul meu de vedere Prof. Ancar este in mometul de fata Dumnezeul ginecologiei si obstetricii romanesti. Deci in loc de tot "acatistul" de mai sus, era suficient sa mentionezi concluzia Prof. Ancar. In nici un caz nu m-as hazarda sa comentez in vreun fel deciziile domniei sale, stiu din proprie experienta ca sunt cele mai adecvate posibil. Ai deci deplina incredere in Prof. Ancar si multumeste soartei ca te-a adus sub ingrijirea lui. Orice alte comentarii sunt de prisos, zic eu...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by roberta
buna, nimani
indraznesc (dupa luni de ezitare) sa iti pun o intrebare, dar mai intai sa-ti spun despre mine:
- am un copil de 10 ani (obtinut din prima luna de incercare);
- un avort spontan acum 8 ani - am crezut ca de la o mare suparare s-a intamplat;
- o sarcina oprita din evolutie acum 4 ani - am obtinut-o dupa o Histerosalpingografie (sper ca am scris corect); mi s-a spus ca am avut o sinechie si ca acesta era motivul pentru care nu reuseam sa raman insarcinata. Cert e ca dupa o luna de la histero am ramas insarcinata dar sarcina s-a oprit din evolutie si motivul a fost Toxo. Am rezolvat toxo (mi-au trebuit 2 ani) dar nu reusesc sa fac un bebe. Am facut analize si s-a stabilit ca nu ovulez, motiv pentru care in ultimele 3 luni am facut stimulare+monitorizare si doctorul a spus ca am sanse, dar bebe nu a venit. Nu ti-am spus ca la o luna dupa acel avort, cand am avut rezultatele analizelor mi-am montat un sterilet (l-am scos de un an si jumatate). Asa ca te intreb: se poate sa am din nou sinechie ca urmare a avortului de acum 4 ani? Intrebarea ti-o pun pentru ca doctorul la care merg spune ca este exclus sa am o noua sinechie si ca nu poate explica de ce nu reusesc (la sot totul e ok) si mi-a sugerat ca dupa 3 luni de pauza sa fac o noua serie de stimulare. Dar eu am nevoie, pentru linistea mea sufleteasca de inca o parere si de cand urmaresc forumul am ajuns la concluzia ca tu ai darul de a aduce liniste in sufletele pacientelor (chiar si celor virtuale). Multumesc pentru rabdarea si darnicia ta, Roberta
Roberta,
Nu stiu daca o sinechie sau o obstructie tubara a fost cauza de infertilitate indepartata de histerosalpingografia (HSG) in urma careia ai ramas insarcinata, dar oricum aceasta nu este relevanta acum. Probabil ca medicul care te trateaza are motive intemeiate sa nu suspicioneze o noua sinechie (o noua HSG ???).
Tare mi-e teama ca nu iti pot oferi exact ceea ce-ti doresti, si anume o explicatie care sa te faca sa ai motive suplimentare in a spera intr-o noua sarcina. De ce spun asta? Pt simplul motiv ca in urma investigarii complexe si complete a unei infertilitati a cuplului, cauza sau cauzele generatoare sunt identificate in doar aproximativ jumatate din cazuri. In cealalta jumatate pur si simplu nu se poate preciza disfunctionalitatea cauzatoare de infertilitate si prin urmare nu se poate aplica un tratament eficient.
Oricum, sincer sa fiu nu prea inteleg de ce esti asa disperata dupa doar o serie de stimulari ale ovulatiei... Nici in cazurile cele mai normale posibil nu se intampla intotdeauna sa se instaleze o sarcina din primele trei luni de contact neprotejat.
O intrebare as avea, totusi: ati efectuat testul de contact al glerei cervicale cu sperma sotului? Este un test extrem de simplu care evidentiaza eventuala prezenta a anticorpilor anti-spermatozoizi ai femeii fata de propriul partener, si care poate identifica motivul unei infertilitati aparent inexplicabile. In general se "sare" peste el in cadrul investigatiilor, datorita raritatii cazurilor in care apare o astfel de imunizare. Vorbeste cu medicul tau curant despre acest test si daca nu l-ati efectuat, faceti-o in intervalul liber pana la noua serie de stimulari ale ovulatiei.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by cali
Buna ziua, daca este posibil, va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: in urma unei laparoscopii, am fost diagnosticata cu endometrioza ovariana, trompe permeabile, 9-10 cm lungime, filiforme. In timpul operatiei au fost electrocoagulati (sper ca am inteles bine) nodulii de pe ovare si sacul Douglas, precum si de pe peretele exterior al uterului. Nu am primit tratament dupa operatie. Ne dorim foarte mult un copil, sotul meu este ok, exista sanse de reusita daca am endometrioza? Exista riscul ca acesti noduli sa reapara? am si prolactina un pic mai mare, pentru care iau bromcriptina, 1 pastila/zi. Multumesc.
Ma mir ca nu s-a administrat nici un tratament hormonal in urma interventiei chirurgicale. Acesta ar fi fost menit a impiedica "insamantarea" cavitatii peritoneale cu eventuale celule endometriozice eliberate in timpul electrocauterizarii. Prin aceasta am raspuns unei din intrebarile de mai sus: da, este posibila aparitia unor noi focare de endometrioza.
Endometrioza poate constitui (si constituie deseori, dealtfel) cauza de infertilitate, dar aceasta relatie nu este obligatorie. Se poate obtine deci o sarcina si in cazul existentei unei endometrioze, atata vreme cat ovarul poate elibera ovocite in "cuibarul" format de trompa uterina, si aceasta din urma nu este obstruata. O sarcina va avea efecte intens pozitive asupra evolutiei unei endometrioze preexistente.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by Catan
Buna seara domnule doctor.Am si eu o intrebare .Am nascut de doua luni si vreau sa stiu daca pot sa fac gimnastica ptr sini ?Mentionez ca alaptez.Are legatura gimnastica cu alaptatul ? Va multumesc anticipat ptr raspuns.Catan
OOPS!!! Asta-i o intrebare-capcana pt mine, nu am nici cea mai vaga idee care ar fi "gimnastica pt sani"... Din moment ce nu stiu in ce consta "procedura", nu-mi pot da cu presupusul referitor la oportunitatea aplicarii ei in timpul lactatiei, sorry... Reveniti cu detalii privitoare la activitatea mentionata si voi incerca sa ma gandesc daca exista incompatibilitati cu situatia Dvs.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by micky
Daca temperatura bazala creste de la 36,2-36,3 pana la 36,7
in timpul ovulatiei este bine?
Multumesc.
Este bine. Dar conteaza si cat timp se mentine la noua valoare.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by Marcelle
Buna Arian,
Suntem un cuplu care de cativa ani incercam sa avem copii.
Ni s-a recomandat o inseminare artificiala. Acum suntem pe cale
sa o facem in strainatate la o clinica specializata in aceasta
problema. (deoarece suntem de cateva luni in strainatate)
Ce riscuri cunoasteti dumneavoastra ca are o inseminare artificiala, pt mama sau fat?
Sarcina ce urmeaza in urma unei inseminari poate fi urmarita fara nici o problema de orice ginecolog din tara, chiar daca in orasul
nostru nu exista o clinica care se ocupa de inseminari artificiale?
Multumesc,
Marcela.
Daca ati fost in mod corect selectionata pt inseminare artificiala, iar nu de dragul incasarii sumei considerabile pe care o presupune procedura, nu exista riscuri mai mari pt mama si produsul de conceptie decat in cazul proceselor naturale.
Sarcina rezultata in urma inseminarii artificiale poate fi urmarita de orice obstetrician din tara. Dealtfel, insasi inseminarea se putea face in tara in conditii excelente si la preturi net inferioare celor din FR.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
arian spune:
quote:
Originally posted by roberta
buna nimeni,
iti multumesc pentru raspuns chiar daca nu mi s-a risipit ceata. M-ai intrebat daca am facut testul de contact al glerei cervicale cu sperma sotului si raspunsul este ca nu l-am facut, eu am crezut ca nu este necesar atata timp cat am avut trei sarcini si asa ca nu l-am intrebat pe medicul meu de ce nu il facem. Se poate intampla ca acesti anticorpi sa nu existe ani de-a randul si apoi sa se formeze? In mod sigur luna aceasta o sa-l rog pe medic sa fac acest test. Disperarea mea in a ramane insarcinata se naste din teama ca timpul nu curge in favoarea mea, eu am deja 35 de ani, asa ca... Oricum iti multumesc din suflet si am sa-mi permit sa-ti mai adresez intrebari deindata ce voi putea sa-ti spun care e rezultatul testului. Multumesc, Roberta
Evolutia raspunsului imun al organismului la diversii antigeni cu care vine in contact este imprevizibila. Deci DA, se poate intampla ca anticorpii anti-spermatici sa nu existe ani de zile si sa apara fara vreun motiv evident la un moment dat. Testul de contact este util, dar nu iti pune foarte multe sperante in rezultatul lui, eu unul nu am intalnit nici un astfel de test pozitiv (adica anticorpi prezenti) in 11 ani... Este totusi bine de facut, datorita simplitatii lui si utilitatii semnificative daca se intampla sa fie pozitiv.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
mali spune:
Buna nimeni,
Pe scurt: acum 4 zile mi s-a facut o cauterizare a colului uterin (SIL de grad inalt - CIN 2-3 carcinom in situ, chisturi de retentie) in urma careia am o scurgere galbuie, nemirositoare, nu foarte abundenta. Este normal? Medicul mi-a dat antibiotic (Septrin Forte) si ovule vaginale insa aceasta scurgere nu a disparut. In urma biopsiei a reiesit ca sunt purtatoare a virusului papiloma uman. Este posibil ca acest virus sa fie vinovat de infertilitatea mea? Am 35 ani, nici o nastere si o dorinta imensa de a avea un copil.