Alimentatia sanatoasa. Unde o dam in bara?

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Interesant subiectul !

Nu stiam de lapte ne-omogeneizat. Am sa deschid ochii sa vad daca exista asa ceva pe aici ..

Conchita, referitor la plastic eu stiu ca de evitat e in special plasticul facut din policarbonat, simbolul PC intr-un triunghi sau 7 intr-un triunghi, in special cand acesta se incalzeste, sau e uzat. Polipropilenul (PP, 5) sau poliethylenul (1,2), sant OK. M-am documentat de cand cu scandalul cu biberoanele Avent care sant facute din PC (si fac parte din putinele biberoane care nu au trecut niciun simbol pe ele).

Dnaiela, despre avocado, pune un pic de lamaie sau otet inainte sa-l pui in cutie (sau ma rog, in folie - sa nu fie in contact cu aerul), ca sa eviti oxidarea.

Andrada, io te contrazic cu mancatul colesterolului pe 3 zile la un mic dejun de catre francezi. 99% din francezi mananca tartine cu unt, gem, cereale cu lapte, eventual croissant in we. Pe principiul dulce. Le vine rau cand aud de mancat mezeluri, branza, ou dimineata.

Eu cred ca o pondere importanta intr-o alimentatie sanatoasa o are si felul in care sant preparate alimentele. De ex zilnic legume la gratar eu as evita (pt "taciunele" ala care se formeaza si care se pare ca e nociv). Prajite in ulei iara evit cat pot de mult.
Problema e ca incep teoriile sa se bata cap in cap, ex : micro-undele - eu evitam, si tocmai ce mi-a povestit o colega care-mi stia obiceiul - a fost o emisiune la teveu si micro-undele a iesit pe locul intai la respectul alimentului ... Din ce in ce mai mult alimentatia e descifrata, analizata, teoriile se multiplica si inevitabil incep sa apara tot mai multe contradictii. Si cateodata ne pierdem printre atatea informatii diferite, ma refer la cei ca mine care, nefiind deloc orthorexica, am cautat sa ma alimentez corect inca din timpul sarcinii si m-am documentat mult, in primul rand pt copilul meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Avmaria, bine ca ai scris de francezi , trebuie sa flutur mesaju tau prin casa pt. ca bunicii mei nu inteleg cum u dimineata nu pot mnca altceva in afara de dulciuri.


Musetto , asa ste cu laptele de vaca la sugari , cum spune Denizel.
Desi acum imunologia a fost descifrata putin in sensul ca s-au gasit genele pt. diabtul de tip 1 , laptele de vacuta administrat la sugari inainte de 4 luni poate provoca diabetul pt. ca organismul nu poate face diferenta dintre celulele pancreatice si proteina x din lapte , atacandu-le pe amandoua.
Evident ca nu toti fac , dar exista un risc .


"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Pai, da, Andrada, sunt incomplete proteinele vegetale, dar nu inferioare :D. Asa cum sunt io (o tipa superioara de altfel ) incompleta fara barbate-mio :)).


Alina, alte retete de linte nu prea stiu.
Adica, folosesc lintea pe unde-mi tuna, dar fara sa pot scrie o reteta.
A, da, in supe o poti pune (mai mult pe cea portocalie care, cand fierbe, se face ca un terci).
A, si poti face maioneza din linte porto. Linte fiarta, un cartofior mic, ulei, zeama de lamaie. Asta e foarte faina, nici nu se compara cu maio din oua.


Musetto, la tine e foarte fain ca ai aer curat :). Inseamna ca ai voie sa papi putina carne, da' numai din aia provenita de la animale neindopate cu fel de fel si crescute in conditii bune de viata :D.


Dar stiti ce mai voiam sa intreb eu?
Care sunt bolile grave care pot aparea in cazul in care nu mananci carne si nu stii sa combini cum trebuie vegetalele astfel incat sa-ti rezulte o dieta echilibrata?



A, intreba cineva de tahina. Asta e pasta de susan. E buna nu numai pt. humus, da' si pentru aport de calciu: Tahina + zeama de lamaie + miere.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !


Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Alina, chiftelutele vegetariene (falafel) se prajesc in ulei..sincer nu stiu daca ar putea fi facute pe gratar.

Eu nu le fac singura, cunosc un bucatar de la un restaurant foarte bun, si mi le livreaza acasa. Obisnuim sa le mancam cu pasta de susan(tahina) si sunt absolut satioase si delicioase


Denizel, atat deficitul de proteine cat si prea multe proteine cauzeaza probleme, uite aici:

http://www.sanatateata.com/de-retinut/totul-despre-proteine.htm


Mai stiam ca, in lipsa proteinelor apare anemia, nervozitatea, unghii fragile, stagnarea cresterii.


last edit: Alina, sa ai o sarcina usoara
M-am trezit si eu...acum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Leidisor, dar nu cred ca are legatura anemia cu lipsa de proteine.
Sunt vegetale care au fier si e si in formula ideala, adica alaturi de vitamina C.
Eu ma intrebam ce boli pot aparea datorita lipsei aminoacizilor alora care nu se gasesc laolalta intr-o singura vegetala (adica, daca nu mananci toate vegetalele care sa-ti asigure aportul tuturor aminoacizilor).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !


Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Leidisor, dar nu cred ca are legatura anemia cu lipsa de proteine.
Sunt vegetale care au fier si e si in formula ideala, adica alaturi de vitamina C.
Eu ma intrebam ce boli pot aparea datorita lipsei aminoacizilor alora care nu se gasesc laolalta intr-o singura vegetala (adica, daca nu mananci toate vegetalele care sa-ti asigure aportul tuturor aminoacizilor).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !


Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.





Exact exact nu stiu, singurul lucru pe care-l stiu cu certitudine este ca, in lipsa oricarui amonoacid esential organismului, pot aparea diferite disfunctii.
Adica, chiar daca nu se gasesc laolalta intr-un aliment, e ok sa ii ´´procuri´´ din alte alimente, dar important e sa-i procuri ca sa nu-ti lipseasca.Pentru ca daca ai un regim neechilibrat(adica ce mananci tu nu iti asigura aminoacizii esentiali) apar dereglari ale proceselor biochimice.
Mai stiam ca,lipsa aminoacizilor esentiali nu permite activitatea eficienta a vitaminelor si mineralelor.Si de aici- problemele.


De exemplu porumbul orezul decorticat, nu contin lezina, un important aminoacid.
In schimb pestele(si carnea) contine toti aminoacizii esentiali in cantitati optime.

Stiam ca si laptele si branzeturile contin aminoacizii esentiali, complet.

Boli care pot aparea(iti zic din ce imi amintesc, s-ar putea sa nu am dreptate, caut pe net si-ti dau o sursa daca gasesc):
-afectiuni hepatice si pancreatice, ulcere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO




Musetto , asa ste cu laptele de vaca la sugari , cum spune Denizel.
Desi acum imunologia a fost descifrata putin in sensul ca s-au gasit genele pt. diabtul de tip 1 , laptele de vacuta administrat la sugari inainte de 4 luni poate provoca diabetul pt. ca organismul nu poate face diferenta dintre celulele pancreatice si proteina x din lapte , atacandu-le pe amandoua.


Iar le ametesti teribil.
Genele de la diabetul de tip 1 n-au fost inca complet descoperite iar daca diabetul e genetic cum ar putea fi provocat de laptele de vacuta-vacusoara.
Harta genetica a fost descoperita cam 1% ptr 4 tipuri de diabet de tip 1.
Al cincilea tip de diabet de tip 1 (neonatal) are canalul de comunicare de calciu (adenosina aia trifosfata de care ziceam cu senzitivitate la potasiu)"stins" din cauza unui defect genetic KIR.6.2 (KCNJ11-descoperita de Andrew Hatterley in Anglia la King's University, si mai inainte de o cercetatoare chineza care s-a chinuit mult sa explice ca ea poate sa trateze copii cu diabet de tip 1 cu sulfonoree, tratament care e dedicat celor de tip 2)) sau gena SUR.1
Exista cum ziceam 5 tipuri de diabet de tip 1 si in jumatate din cazuri nu exista autoimunitate deloc. Pur si simpplu nu exista nici un factor declansator.


Corpul face diferenta dintre proteine si isleti ca daca n-ar facea-o ar putea confunda si morcovul cu neuronul ceea ce nu s-a intimplat in ultimul timp.
E vorba de antigenii din celulele beta care reactioneaza similar cu raspunsul imunologic la proteinele din lapte.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ary_v spune:

Am vazut ca mai multe persoane au scris despre conservele de peste cum ca nu ar fi bune, de ce? voi ce peste folositi?
Ma refer la cele care contin numai ulei de masline si peste (eu iau destul de des conserva de ton in ulei de masline)
As mai avea o intrebare pentru andrada sau pentru cine se pricepe: baietelul meu mai mare nu vrea sub nici o forma sa manance legume si fructe. la fructe sa zic ca ii mai fac suc de portocale cu mar, dar legume sub nici o forma (sa zic ca as mai putea sa ii adaug un morcov la suc)
Cat de grav este acest lucru si in ce fel l-ar putea afecta? daca are cineva o sugestie pentru mine, va rog mult sa scrieti ca eu nu mai stiu pe unde sa le pitesc (mai reusesc in ardei umpluti sau piftelute, dar putine pt ca trebuie sa predomine carnea pentru ca altfel nu ii plac)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Ary, dar e musai sa-l faci sa-i placa legumele! Contin fibre, potasiu,magneziu, caroten.etc.

Uite, citeste aici, tabelul de jos(cel mai mare)

http://www.bioterapi.ro/alimentatie/index_alimentatie_clasificarea_alimentelor.html

E un site cu o clasificare a alimentelor. Care ce contine plus alte informatii utile si interesante.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Ary, eu stiam ca, de exemplu conservele de sardina sant foarte sanatoase (sardina e un peste gras, bogat in omega 3, calciu - sa mananci oasele din conserva, fosfor, unele vitamine). Tonul, ca si alti pesti mari, nu constitue alegerea cea mai buna. Din cauza ca fiind un predator, tot inghite alti pesti mici si uite asa creste continutul in mercur. Din cate stiu se recomanda a se evita consumul prea des in sarcina si la copiii mici.
N-am retinut ce s-a scris la subiect legat de conserve, poate o fi fost vorba de tratamentul aplicat metalului din interiorul conservei. Mi se pare ca unele cutii de conserve contin bisfenol A ca faimoasele biberoane Avent. Daca e sa cumperi o conserva de fasole de ex, e mai sanatoasa sticla (desi la lumina adio vitamine, care dupa unii citire cica se pastreaza si in conserve?!). Da la peste in ulei oricum nu ai de ales.
Si-acuma se pune problema : intre a nu manca deloc si a manca din cand in cand si a profita de aporturile din sardine, ce alegi?

Mereu te vei lovi de contradictii, ti-o spun de pe postura unei persoane care s-a straduit sa invete sa descifreze etichetele, asa ca pana la urma trebuie sa faci alegeri dupa bunul simt, si sa ramai rezonabil, sa nu faci o fobie din asta, ca atunci nu mai mananci nimic, si diversificarea ramane totusi baza unei alimentatii sanatoase. Uite iti dau un exemplu tot cu pestele : daca cumperi peste de crescatorie e umflat cu antibiotice, hormoni si magarii. Daca cumperi peste pescuit nu are toate astea dar e foarte importanta "apa" unde a crescut pestele, din cauza poluarii. Eu am ales principiul peste pescuit, dar mi-am cam pierdut rabdarea la faza cu descifratul zonei de pescuit. Evit, cand imi aduc aminte de nu stiu ce peste din Africa, si de MArea Nordului (asta ca noi avem marele avantaj sa fie obligatorie etichetarea, provenienta). Dar nici nu vreau sa fac o fobie din asta, si daca mi se pune pata sa mananc pestele respectiv, sau daca e la promotie, de ce nu, il cumpar si gata. Daca mi se face pofta de sushi, putin imi pasa ca tonul e plin de mercur si somonul incarcat cu hormoni, profit de masa respectiva... Inca n-am ajuns la faza sa cumpar creveti si somon bio - ca pana nu demult imi venea sa rad, cum adica peste bio, aici au inceput sa apara - adica crescuti in crescatorie dar fara hormonii de rigoare. Si-apoi si cu bio asta - desi numai asta cumpar - nu-mi fac iluzii prea mari, nu demult s-a decoperit ca nu stiu ce ferma de vaci bio din Franta hranise animalele cu ceva hrana "bio" importata din China care continea melamina. Dupa cum nu-mi fac iluzii ca mancarea de baza pe care o iau de la cantina cea de toate zilele e plina de glutamat de sodiu. Asa ca : vigilenta cat de cat, dar si relaxare ...


Ina, eu m-am indepartat rau de tot de la subiectul tau, caci eu probabil fac parte din cei mult prea exagerati ... Dar ca sa-ti rapsund la intrebare : nu, nu esti exagerata. Si eu am folosit ani buni borsul MAgic (in Franta nu exista bors) si am crezut in el ca in a 8a minune a lumii... Mi-a fost greu sa ma dezvat, dar m-am dezvatat. Ce o indeamna pe mama ta se le cumpere si foloseasca? Usurinta cu care le obtine, dupa ce o viata intreaga s-a chinuit sa fiarba borcane si sa faca bulion in casa, sa dea gust la o supa iarna cand nu avea in dotare altceva decat morcovi, ceapa si cartofi. Usurinta si lipsa de informare (caci unde gasesti informatiile astea, daca nu le cauti tu singur ?)

Mergi la inceput