Alimentatia sanatoasa. Unde o dam in bara?

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Xio, teoria cu neoplasmele cred ca e mai greu de condensat :)) (da' o sa ma straduiesc zilele astea).



Pai, un inlocuitor excelent al carnii este lintea. E de vreun milion de ori mai gustoasa decat soia :).
Eu am folosit linte portocalie si linte maro-verzuie (ambele se gasesc si la s-market si la magazinele naturiste).
Hai ca scriu cateva retete (doar pe alea f.f. gustoase :)).


Pate de linte (portocalie)

Se pune la fiert lintea (se spala bine inainte) cu apa cat sa o acopere putin. Foc mic-mic dupa ce incepe sa fiarba. Vasul acoperit. Fierbe in vreo 15 minte.
Ar trebui sa nu mai ramana deloc lichid. Daca mai ramane, se scurge bine.
Se pune in blender cu putin usturoi si sare si se mixeaza cu ulei de masline si ulei de fl. soarelui (dupa gust).
La sfarsit se adauga zeama de lamaie si oregano.
Asta trebuie sa iasa o pasta de intins pe paine.


Pilaf cu linte (maro).

Se face un orez (integral) cu ceapa si se adauga peste el o cantitate egala de linte fiarta (lintea maro fierbe putintel mai greu, de aceea e bine sa fie pusa vreo 2 ore la inmuiat. Daca e inmuiata, fierbe si asta in vreo 20 de minute).
Se pune la sfarsit putin ulei de masline si se mananca impreuna cu salata.
E si asta bun de tot.



Icre de soia

Astea e singura mancare de soia pe care o mai mananc :D.

Se pune soia la inmuiat vreo 12 ore.
Se pun apoi la blender in proportia 1 cana soia la 1 cana apa.
Se marunteste bine de tot si dupa aia se pune la fiert intr-un vas anti-lipiceala.
Se fierbe (amestecand din cand in cand) pana cand se evapora toata apa si ramane o pasta care poate fi intoarsa de pe o parte pe alta (dureaza cam 30 de minute).
Se pune pasta asta in blender si se mixeaza cu ulei de masline si fl. soarelui (tot asa, dupa gust).
La sfarsit: zeama de lamaie si ceapa tocata.


Pasta de avocado 1

Avocado, zeama de lamaie, ceapa tocata.


Pasta de avocado 2

2 avocado, 1 ou fiert tare (taiat cubulete), 1/2 cartof fiert, 1 ardei kapia taiat cubulete, 1/2 ceapa taiata marunt, un varf de cutit mustar, zeama de lamaie, 1 lingurita ulei de masline (din ultimele 3 se face un sos).

Se paseaza avocado cu cartoful fiert, se adauga oul, ardeiul si ceapa taiate cubulete, apoi sosul cu lamaie, mustar si ulei de masline. Se amesteca usor si se papa pe paine prajita.





Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !


Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diadaniela spune:

mie imi place reteta ta cu avocado de mor, dar ma enerveaza ca daca o las putin in frigider se inchide avocado la culoare. am incercat sa las si samburele in salata ,dar degeaba.
ce tre' sa fac si nu fac?
stiu ca avocado se inchide la culoare rapid,dar trebuie sa existe ceva care sa-l opreasca,nu?






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Denizel, multumesc pentru rabdare si explicatii, am citit si retetele.
raman la parerea mea ca grasimile de origine animala sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului, iar laptele, oferit cu recomandarea medicului dupa varsta de un an, e perfect ok. ce povestesti tu se aplica sugarilor, iar cu asta sunt de acord.

cat despre linte, laud-o ca si eu o folosesc la gatit pentru Sonia, dar mie personal nu-mi place. poate doar daca o inec in smantana sau o "ascund" in supa. :-))

despre soia, de cand cu estrogenul si cancerul asociate cu soia, sa n-o mai vad nici pe-aia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel
Ca sa nu uit, Conchita, sa stii ca semintele de in trebuie pisate inainte de a fi mancate. Am cautat special prin cartile mele si am gasit despre borcanasul cu seminte de in pisate, care nu trebuie sa lipseasca din frigider(ul vegetarienilor).


am si de-alea, si de-alelalte. de ce numai pisate? crezi ca nu se dizolva coaja aia la gatit sau in digestie? alea praf le pun in cereale, dar cu semintele gatesc. le folosesc la copt painea, la placinte umplute cu diverse legume, le presar deasupra puiului la cuptor...m-am uitat la borcanul cu germeni de grau, nu zice nicaieri termic, netermic...:-(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui diadaniela
ce tre' sa fac si nu fac?
stiu ca avocado se inchide la culoare rapid,dar trebuie sa existe ceva care sa-l opreasca,nu?


eu il tai in doua, scot samburele, tai cateva cubulete pentru portia Soniei si alatur din nou jumatatile de avocado in coaja, le invelesc in folie de plastic etansh si le pun la frigi. nu rezista extraordinar de mult, dar rezista mult mai mult decat decojit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Daniela, se maroneste si daca pui pasta ramasa intr-o cutie care se inchide foarte bine?
daca da, fa o portie mai mica, pe care sa stii sigur ca o mancati la o masa sau foloseste sfatul Conchitei.


Conchita, eu nu sunt prea lamurita cu studiile alea cu fitoestrogenii si cancerul. Totusi, pastrez rezerva si, in afara de lapte de soia destul de rar si icre de soia (rarut :)), nu mai folosim soia.


Semintele de in doar pisate, fiindca au coaja f. groasa si, chiar daca se mai si digera, o buna parte raman nedigerate.
Dar, zic eu, nu trebuie pisate pana devin pasta. Le pui intr-un mojar si le dai doar cateva pistile in cap :)), cat sa spargi putin din coaja aia.


A, tu ai germenii la borcan? Sub forma de fulgi sau germeni intregi, uscati?


Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !


Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Xio,Taty, vegeta o fac asa:
1 kg radacina de patrunjel, 1kg bucati ardei rosii, 2 ardei verzi, 1 kg morcovi, 4 cepe mari, câtiva catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde si 4 rosii mari golite de seminte. Totul (mai putin rosiile pe care le tai cubulete mici) se trece prin masina de tocat carne si se amesteca cu ˝ kg sare. Le las pana a doua zi amestecând din când în când ca sa se omogenizeze bine si sa suga sarea. A doua zi le pun în pungute alimentare sau in borcane. La folosire pun 1-2 linguri la 1 l de supa. Il folosesc si la sosuri si la mancare gatita, la orice. Teoretic puteti pune orice fel de legume (eu am pus si dovlecei..dar tot asa i-am taiat cubulete mici). Eu nu prea pun telina pnetru ca schimab fosrte tare gustul, dar pentru cine agreaza gustul preganant de telina...merge!

Oana siCati mica (1 an si 5 luni)

NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Denizel , a facut si mama-mea linte pate cum spui tu si ceva ...habar n-am , cam ca si fasolea arata. Era buna , dar nu puteam sa trec peste faptul ca e linte Ti-am zis ca am ceva probleme la mansarda cand e vorba de mancare


Oana mmmmmmm , ce pofta mi-ai facut

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/greecky/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Deni, crede-ma ca habar nu aveam ca exista astfel de retete...
Mai, da chiar ca sunt limitata!

Pana cum, singura mancare vegetariana pe care o apreciam(din ce gustasem) era: focacia la cuptor cu legume la gratar peste . E foarte bunaaaa! Sau focacia simpla cu cascaval. Asa ca o gustarica.

Am cunoscut(nu stiu daca ti-am mai zis)o domana din India, vegetariana. Ea nu mancase NICIODATA carne. Mi-a zis ca in familia ei, nu manca nimeni carne. Cand a avut asa vreo 6 ani, a gustat si i s-a facut rau. E de inteles..
Aveam prostul obicei de a o intreba frecvent cu ce se hraneste, ca in mintea mea nu prea existau variante fara carne.
Si imi spune ´´nu ma compatimi. Eu nu simt lipsa gustului carnii. Eu te pot compatimi pe tine ca mananci asa ceva´´

Deci am lasat-o mai moale cu ´´reprosurile´´

Am vizitat-o odata, m-a chemat la masa. OAU...am crezut ca mor. Gatise supa crema de dovleac si indianca fiind, nu stiu ce a pus in ea, curry sau ce o fi fost, ca avea un gust..DOAMNE FERESTE!
Am mancat asa cu nod in gat jumatate din farfurie pana am simtit ca nu mai pot...si i-am spus ca, fara suparare, dar de acum incolo cand mancam impreuna o vom face la restaurant, fiecare cu meniul ei


Cred ca de atunci am ramas cu sechele...insa ma roade curiozitatea despre cum anume se hraneste un vegetarian, de aceia te-am intrebat. As vrea sa incerc si eu retetele tale, am sa cumpar si cartea, pentru cultura mea generala.


PS ma bucur ca nu esti indianca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jackie spune:

Buna ziua, am vazut de vreo 2 zile subiectul vostru si ma roade o curiozitate referitoare la titlu. De ce <<alimentatia sanatoasa>>?? Cine, unde si cind a decis ca asta e alimentatia sanatoasa, iar ce maninca restul e nesanatos? E vreo hotarire ONU, ceva?! Nu de alta, dar induceti lumea in eroare. Daca scria in titlu "ce maninca vegetarienii", "clubul mincatoarelor de seminte" stiam ca nu ma intereseaza si nu mai pierdeam vremea intrind. Multumesc.

Mergi la inceput