grupa de sange

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crismac spune:

Antigen este posibil sa ai dreptate la faza cu ++ sau +- dar referitor la faptul ca bunicii nu au de-a face cred ca te inseli . De ce ? Pentru ca noi , parintii avem acele gene care nu se exprima de la parintii nostrii si nu sunt mostenire de la bunici pentru copiii nostrii ??? Genele alea pe care le purtam si care nu se manifesta , cum spui tu , nu sunt informatie genetica transmisa din generatie in generatie ??? Doar nu s-au creat instantaneu la noi!!! Daca mama este satena, tata saten iar sora mea este blonda ,ca bunicul ,nu a preluat informatia genetica transmisa de bunicul mamei si apoi ei ???

crismar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Antigen spune:

Citat:
citat din mesajul lui crismac
Daca mama este satena, tata saten iar sora mea este blonda ,ca bunicul ,nu a preluat informatia genetica transmisa de bunicul mamei si apoi ei ???

Copilul primeste gene doar de la parinti. In functie de combinatia de gene, unele se exprima, altele nu. Deci chiar daca o gena nu se exprima la parinti, ea exista in ei si o pot transmite mai departe; daca situatia ii este favorabila, gena se va exprima la copil. Dar parintii au fost purtatori! Nu se poate sa apara la copil o gena care sa fi existat la bunici si sa nu fi existat la parinti, deci sa sara peste o generatie.

In ceea ce priveste culoarea parului, se pare ca exista o alela dominanta (care da par saten) si o alela recesiva (pentru par blond). Parintii tai aveau fiecare cate o alela "satena" si cate una "blonda" (de-asta erau sateni), si fiecare i-a transmis surorii tale alela "blonda"; sora ta, cu cele doua alele "blonde" identice, nu avea cum altfel sa fie decat blonda. Deci doar parintii ei i-au hotarat culoarea parului (adica genele din ei)! Sigur, si parintii au primit alelele acelea de la parintii lor (si tot asa pana acum niste miliarde de ani), dar deja nu mai conteaza.

Si sa stii ca unele gene apar instantaneu! Ma rog, unele mutatii, mai bine spus. Se numesc "mutatii de novo". Asa se explica unele cazuri de copii sateni din parinti blonzi (ca sa continuam cu exemplul asta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cerasela67 spune:

Eu am O Rh negativ, sotul meu are O Rh pozitiv. Pe perioada sarcinii am facut lunar titrarea anticorpilor anti Rh (o analiza de sange simpla). La nastere copilului i s-a facut urgent grupa de sange si Rh-ul deoarece daca copilul avea Rh pozitiv (ca al tatalui) eu trebuia sa fac o injectie cu gamaglobulina pt. a putea avea un al 2 lea copil. Explicatia a fost urmatoarea: sarcina Rh pozitiva la o mama Rh negativa dezvolta anticorpi anti Rh-ul mamei (ca o forma de protectie), anticorpi care pot "respinge" o alta sarcina presupus pozitiva (adica inversa Rh-ului mamei). Copilul avnd Rh-ul meu nu s-au dezvoltat acei anticorpi deci nu a fost nevoie de acea gamaglobulina. Nu am facut alt copil ca eram cam.... in varsta (ca sa nu zic batrana).
Si mai e ceva: mama mea are AII iar tata BIII iar eu 0, sunt copilul parintilor mei conform tabelului.

Mergi la inceput