Cateva sfaturi?

Cateva sfaturi? | Autor: Babisa

Link direct la acest mesaj

Referitor la mancatul la gradinita.Fetita mea de 4 ani nu vrea sub nici oforma sa manance. De la 3 la 4 ani a fost la o gradinita particulara , unde se purtau foarte frumos cu copii, dar atat de frumos incat timp de 1 an nu au reusit sa o determine sa manance,probabil ca mergeu pe principiul sa nu supere copilul, ca acesta sa nu refuze gradinita iar mama sa il retraga...Acum am mutat o din ianuarie la o gradinita de stat ,de luni intram in a 3 s apatamana, amncat decat in prima zi si a doua zi putintel, probabil ca de rusine fata de doamna,fiind noua,apoi a inceput refuzul...doamna a zis sa nu o foseze a nu vomite, ba ca zice ca o doare burta de emotie...dar la altceva nu se manifesta ca fiind emotiva, vorbeste , se integreaza bine...cand o intreb imi rapune cum ca nu are motiv sa manance .Deci ea de seara pana la ora 12:30 cand ma duc sa o iau, nu mananca imic , cand ajung cu ea acasa ,ar manca si frigiderul de foame(deci mananca bine). Ea este mofturoasa din fire la mancare , dar nu i am spus sa manace ceea ce nu manaca de fel , ea refuza chiar si ce ii place , acolo se gateste foarte bine si gustos,doamna s a oferit sa ii dea chiar si in gurita sa mance ...degeaba. Joia trecuta , mi a spus doamna ca trebuie sa luam masuri , pt ca nu este normal sa se intample asa si ca un copil trebuie hranit in mod special dimineata si ca nu e sanatos,asta stiu si eu , dar cum sa fac? Ea (doamna) spune ca ar fi cazul sa o pedepsesc , sa ii scot desenel;e , sau calculatorul sau chiar si iesitul afara ca sa o fortam putin , macar sa manace de frica cum ar veni ..apoi mai de frica mai de placere o sa isi dea drumul la mancat .
Voi ce credeti?ma puteti sfatui cu ceva ?a trecut cineva prin asa ceva ?Din martie vreau sa ma duc la lucru si sa o las la program prelungit , pana la ora 16:00, o sa inebunesc sa stiu ca sta acolo nemancata atata timp...de fapt nu o sa ma pot duce la minca un situatia asta.
Va rog mult , orice sfat , m ar ajuta...multumesc mult .

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Poate are vreo prietenuta langa care sta fetita ta cand papa si incearca si vorbeste cu acea fetita sa faca cumva un concurs, cine papa mai mult! si primeste acasa o surpriza daca fetita ta castiga concursul. Zic si eu, poate merge!

Don't throw with stones if you live in a glass house.

corina mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

N-ai putea sa ii dai mancare la pachet, adica pregatita de tine acasa (ceva ce stii ca ii place)?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomasa spune:

Dar de ce nu-i dai sa pape dimineata inainte de plecarea la gradi? Eu nu-l scot din casa nemancat, chit ca stiu ca va manca si la gradi micul dejun, dar macar o felie de paine cu unt tot ii dau acasa, sau un castronel de cereale cu lapte.

mama bradutzului Tudor (9 ian. 2005)
si a papanashei Maria (25 sept. 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babisa spune:

Multumesc pt sfaturi.
O prietenuta anume nu are momentan , e inca in perioada de acomodare.Nu ii da voie cu pachetel pt ca ar pofti si alti copii la mancarea ei sau ...La gradinita veche ii dadeam eu acasa sa pape, pt ca deja stiam ca nu are s manance acolo.Aici am incercat sa nu ii mai dau ca sa i se faca cat de cat foame sa o determin intr un fel sa inceapa sa manance ..altfel o satur cu ce ii dau eu acasa si chiar ca nu mai gaseste "motivul" de a manca la gradi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu am amandoi baietii la gradi de stat, program prelungit. La cel mare nu mi-am facut prea multe probleme. Daca nu-i place mancarea mananca ciorba cu paine si cere si 3 portii - pana se satura. Cel mic e mai putin mancacios - adica e genul care dupa 3 linguri se plictiseste si prefera sa stea nemancat - daca-i mai dai tu in gura, poate mai mananca, dar si asa ii e cam lene sa mestece. Bun, ei nu prea mananca dimineata. Li se face foame abia dupa ora 10 - chestia asta observata in vacanta. Celui mic ii dau inca un bineron de lapte in somn, pe la 6.30- ca sa fiu sigura ca are ceva in burta. Celui mare ii dadeam pana la 5,5 ani un pahar de lapte cand se trezea, dar acum ma refuza si cu asta. La gradinita, la micul dejun uneori mananca, alteori nu, in schimb la pranz ii razbeste foamea si mananca. La gustarea de dupamiaza iar nu mananca pt ca stiu ca vin bunicii sa ii ia si ii rasfata cu "diverse".

Acum tu va trebui sa incerci sati dai seama daca la fetita ta e o revolta impotriva gradinitei si de aici refuzul sau nu ii e foame. Acasa ti-ar bea macar un pahar de lapte? Sambata-duminica mananca? La ce ora? Eu zic sa stai linistita cand va merge la program lung. Va manca de foame la pranz daca nu vrea dimineata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Baiatul meu mananca foarte bine pranzul de la gradi (in conditiile in care am foa=st de-acord sa manace doar ceea ce-i place din farfurie...). Asa ca uneori mananca doar "apa" din ciorbita, sau doar carnita din felul doi, fiindca nu-i plac legumele sau anumite sosuri.

Dar la micul dejun e mare problema, fiindca nu prea are de unde alege si am fost nevoita sa insist (si eu si educatoarea), ca din ceea ce este, sa manace ceva. Fie si painea goala cu ceai.
Uneori le da paine cu vinete sau cu crema de branza. El nu mananca aceste alimente, asa ca roga ingrijitoarea sa-i aduca o felie de paine goala. (Si ingrijitoarea, draguta, ii aduce paine cu unt - ceea ce, desigur, face si pentru alti copii care nu agreaza vinetele...). La fel cand este lapte sau cacao - l-am obisnuit sa ceara apa sau ceai - si primeste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

In nici un caz sa nu o pedepsesti cum ti s-a sugerat. Pentru ca in timp ea va ajunge la rationamentul: fac o traznaie si dupa aia nu mananc, ma simt bine asa!

Prima masura ar fi sa re-introduci micul dejun acasa. Ca va papa sau nu la gradi, alta treaba....dar macar esti sigura ca a bagat ceva, oricat de putin, si nu sta cu burta goala.

Eu as aplica urmatoarea tactica: educatoarea si toti cei de acolo sa nu puna deloc accent pe mancare. Sa i se spuna in mod repetat ca mananca doar daca vrea ea. E ora mesei, toata lumea la masa, fetitei tale sa i se precizeze: vii numa daca vrei. Si sa o tina asa cateva zile, cu un comportament aparent indiferent. Poate daca nu se mai roaga de ea va manca.

(iti spun asta din experienta.Matei, daca baga de seama ca e f important pt mine sa faca ceva, uneori nu face acel ceva pt ca poate sa ma manevreze. Asa ca in chestiunile importante ii explic in detaliu de ce e bine sa faca acel ceva, ce efecte bune are etc dupa care ii spun ca eu nu decid, depinde de el, pentru ca el va suporta efectele bune sau rele ale deciziei. Uneori metoda asta face minuni...)

Bafta

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput