Andrei Plesu despre Gigi Becali
Raspunsuri - Pagina 6
AB spune:
Xeno cu baba nestiutoare e simplu. In fiecare religie o va tine pe a ei si totul e sa nu se-ntalneasca intre ele.
Fiecare religie se va pretinde detinatoarea adevarului si in absolut orice convietuire, intalnire este "inutila si iresponsabila". Lumi paralele.
Legat de ex-ateism. Pai ia exemplul celui care ia drumul cunoasterii. Instructia minima obligatorie de nu esti inchis sub zavor acasa, te pune fata-n fata cu diversitatea. Ignoram capacitatile intelectuale...pentru ca orizontul si frontiera socratica cu necunoscutul creste pe masura cunoasterii. Deci fiecare avanseaza pana la nivelul lui de incompetenta.
Bun deci ne aflam cu totii expusi. Ca-i religia proprie si nu intelegi ceva din modul altora de a o practica, ca-i o alta si ti se pare mai dreapta... ca nu-i niciuna si nu-ti apare vreo contradictie in lumea fara D-zeu. Ce faci? Cum reactionezi la incapacitatea de tria sau adauga ipoteze? Matematica-i simpla. Geometrie euclidiana si ne-euclidiana. Citesti din amandoua, le poti urmari in paralel, te duci te-ntorci.
Personalitatea dedublata se trateaza cu medicamente. Deci trebuie ales si continuat fara prea multe reveniri la punctul initial... Si deja ideea ca poti distinge si alege e ceva pe care logica il considera axiomatic. Capacitatea de a alege e presupusa existenta.
Deci nu-i un algoritm universal de a alege ci un prag. Unii pot, altii nu... si unii destepti se gandesc sa-i fereasca pe altii de spaima alegerii.
Tot Tutea zicea :"Prima functie a unei religii reale este consolatoare, fiidca fara religie am latra precum cainii. Ne nastem, traim, ne imbolnavim, imbatraim si murim. Si întreg peisajul speciei om culmineaza în cimitir. Destinul uman nu e o invitatie la fericirea de-a trai. Singurul mod de-a evita nelinistea metafizica a cimitirelor este religia. Cu religia intri in cimitir in plimbare. Cu filozofia intri in cimitir - cum a intrat prietenul meu Cioran - prin disperare."
pitzinuca spune:
stiti de fapt ce a facut nea Plesu cu articolul asta? dupa ce ca Becali apare peste tot unde e rost de show si audienta, el, Plesu, l-a facut sa apara si in, da, tocmai Dilema Veche.
Iaca cum (scuzata sa-mi fie cacumfonia) putem observa ca si aceasta scriitura periodica a fost atinsa de recesiune...
(asta ca sa nu ziceti ca doar dau cu subscrisu si floricicile, da?)
b
"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."
doruletz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Llaura Exista inca o solutie la aia cu mai multi zei si dumnezei, si anume ca de fapt toti sunt unul si atunci clar avantaj baba. in ipoteza de mai sus, eficienta babei e 100% si iar avantaj baba. |
Daca Dzeu e unu si acelasi inseamna ca toate religiile spun bazaconii si de fapt habar nu au nici ele care or sa fie criteriile de "departajare". Atunci nici nu conteaza daca baba si-a petrecut viata inchinandu-se prin biserici sau dandu-si foc prin temple iar savantul a cerut dovezi, vor avea amandoi aceleasi sanse la "castig" din moment ce nimeni nu stie care sunt 'conditiile' ce trebuiesc indeplinite. Eficienta si avantaj 100% savantul care si-a utilizat timpul vietii dupa propriile dorinte si nu l-a risipit in ritualuri fara sens, tocitul acelorasi texte etc.
In rest sunt de acord, cunoasterea nu e rezervata doar unei categorii de indivizi doar ca, pentru a fi accesibila, e necesara o doza importanta de spirit critic si scepticism... atitudini 'oarecum' incompatibile cu credintele in supranatural. Dealtfel asta se siwww.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm" target="_blank"> verifica in practica
Grace spune:
citat din mesajul lui doruletz In rest sunt de acord, cunoasterea nu e rezervata doar unei categorii de indivizi doar ca, pentru a fi accesibila, e necesara o doza importanta de spirit critic si scepticism... atitudini 'oarecum' incompatibile cu credintele in supranatural. Dealtfel asta se siwww.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm" target="_blank"> verifica in practica |
Eu gasesc ca o "sinapsa" nu o exclude pe o a doua... De fapt, se stie ca doar "resursele bogate" aduc o bogatie pe masura.
petaluda spune:
Intervin si eu umil sa va spun ca e un deliciu sa va citesc comentariile.
Chapeau mesdames , si la cat mai multe asemenea discutii pe DC.
qsar spune:
Cu cata usurinta luam in serios o chestie scrisa, mai ales daca-i semnata de un "nume". Chit ca valoarea de adevar a unui text scris este "filtrata" prin prin limitarile si prejudecatile noastre, prin simpatiile si advestitatile noastre...
Preluam ad-literam sau trunchiat (ochii-iubitei-poetului* se intorc visatori la stele, thaaaaaaaaa), extrapolam (era o seara senina...) sau dam o interpretare de-a dreptul inepta (poetul o aburea pe iubita). Si apoi, "legitimati" de citarea autorului, mergem (pro sau contra, n-are a face!) pana-n panzele albe: Pai cum sa nu fie adevarat? Doar a scris-o Cutarescu! Asa. Si? Da' poate Cutarescu a avut o zi proasta. Poate-a baut prea multa cafea sau poate ca-l durea maseaua. Poate ca i-a venit soacra in vizita, sau vecinii faceau galagie. Poate ca i s-a spart teava de la baie. Poate a scris in graba, doar pentru ca avea de predat un text la redactie. Sau poate ca nu...
* - n-am vrut sa reiau exemplu cu baba si savantul, ca nu asta e tema dezbaterii.
iileana spune:
Desi e, practic, doar o furtuna intr-un pahar cu apa, topicul asta este absolut incintator, felicitari protagonistilor.
Din articolul D-lui Plesu, eu am retinut ideea principala, uimirea lui ca un personaj atit de comic si ridicol ca Becali s-a retras intr-un mod (aproape) onorabil din politica, intr-o maniera cam fara antecedente recente pe plaiurile mioritice.
Sper totusi ca Dl. Becali sa nu-l dezamageasca pe Dl. Plesu, revenind in prim plan.
Ca la Cluj vaz ca PNG-ul are candidat ptr primarie, deci chiar in adormire nu-i :))).
Despre nesfirsita dilema "care-i mai fraier, credinciosul ca [] crede sau necredinciosul ca nu" .... eeeee..... normal ca fiecare o citeste de pe partea de strada pe care se afla; da' lasa, am siguranta ca o sa tragem cu totii o concluzie ferma la un moment dat, numa' ca nu o sa mai apucam atuncea sa o mentionam aici pe forum .
Llaura spune:
citat din mesajul lui iileana am siguranta ca o sa tragem cu totii o concluzie ferma la un moment dat, numa' ca nu o sa mai apucam atuncea sa o mentionam aici pe forum |
Aualeu ce sadica ai fost
Never say never, am auzit la tv in timp ce invarteam la maioneza ca savantii americani au reusit sa transmita informatie intre doi atomi prin telepatie; internetul prin beam de fotoni e practic dupa colt si deci, da, vom putea mentiona concluzia
qsar spune:
citat din mesajul lui iileana Eu am auzit ca niste savanti au reusit sa capteze sunete venite din iad. |
Savanti... YaaaH