ce inseamna 6 luni anterioare datei nasterii
Indemnizatia pt.maternitate este 85% din baza de calcul,media veniturilor din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certtificatul medical.
OK,
coantumul lunar al indemnizatiei pt.cresterea copilului este 85% din baza de calcul,6 sau 10 luni anterioare datei nasterii copilului.
Prietena mea a nascut la 29 aprilie 2003,in luna aprilie a fost in prenatal.
oct.,noi.,2002 in somaj,
dec.2002,ian.,febr., mart.,2003 a platit asigurarea pe baza contractului de asigurare.
De la 1.mai 2003 a cerut CIC-ul ,dar baza de calcul a ramas acelasi ca si pentru prenatal ,e corect ?
ar fi mai multi bani daca ar intra in calcul luna aprilie cu 28 de zile cand a avut prenatal in loc la luna octombrie 2002 ,cand avea numai un ajutor de somaj.
ili
Raspunsuri
ierima spune:
Ili,
Din raspunsul primit de la CJP Timis iti transpun faptul ca la calculul prenatalului si CIC-ului intra doar lunile complete(in clusiv orice tip de concediu medical, fara lunile cu zile de concediu fara plata).
In cazul prezentat de tine, da, baza de calcul pentru prenatal si CIC este aceeasi, nu mai intra cele 28 de zile din aprilie, pe motiv ca luna e incompleta si prietena ta e de fapt limitata de data nasterii copilului, adica 29 aprilie.
Livia
ili spune:
Totusi, daca cineva are asigurare din 28 octonbrie si naste la 29 aprilie ,este sase luni fix si baza de calcul este din aceasta perioada ,unde 2 luni nu sunt intregi ?
ili
ili spune:
dupa ce am citit la
Sticky: Model de calcul concediu pt ingrij. copilului,editat de Cary,unde baza de calcul este din 19 sept-18 martie,tot mai mult ma gandesc cum ar trebui sa conving CNPAS-ul sa recalculeze si in cazul pritenei mele baza de calcul pt.CIC.
ili
ierima spune:
Imi pare rau dar la asigurarile suplimentare nu ma prea pricep.
Vezi ce zic Liviu's sau Marius.
Livia
marius spune:
Mda,
Nu am vrut sa intervin in raspunsuri insa supun atentiei prvederile ordonantei 23 din 10.04.2003 Art. 1 punctul 3. ce completeaza Legea 19 art. 98 alin 4 cu un nou alineat prin care se admite perioada cuprinsa intre data efectiva a nasterii si data prezumata a nasterii in cazul nasterilor inainte de termen ca si perioada ce diminueaza in mod legal intervalul de cotizare prevazut de lege.
"(4^1) In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate."
In consecinta daca nasterea se produce cu un interval indiferent de marimea acestuia (1 zi, 1 luna 3 luni) in mod efectiv anterior datei prezumate medical a nasterii acest interval este admis ca si perioada ce nu afecteaza intervalul de cotizare.
Ordonanta o puteti consulta la mine pe site.
Marius (www.desprecopii.com)