intrebare legislativa
Rog moderatorii sa lase cateva zile subiectul aici la generale, problema e urgenta si as vrea sa ma lamuresc cat de repede.
Vin cu o intrebare: copilul meu din prima casatorie va merge in vacanta de iarna, singur, in Ro. Pentru ca tatal ei sa poata iesi cu ea din Ro la intoarcere, are nevoie de o declaratie de la mine, cum ca sunt de acord cu asta. Eu stiu ca hartia aceasta se poate face numai la Ambasada Romaniei, insa aseara un prieten roman mi-a spus ca se poate face declaratia in romaneste si cu un notar suedez, sa nu ma deplasez la Stockholm. El vorbea in cunostinta de cauza, facand in mai multe randuri imputerniciri asa, dar nu pentru ceea ce ma intereseaza pe mine. Ma intreb insa daca pot risca pentru actul de care am eu nevoie...cum e cu legile de cand suntem in UE? Mi-e frica sa nu aiba probleme cu Politia de Frontiera si sa nu-i lase sa iasa din Ro.
vorbe de copil...
Hobby
Raspunsuri
andacos spune:
Mihaela din cit stiu eu(eu personal nu am facut o asemenea imputernicire)este valabila si hirtia facuta la notar!
Bineintzeles tradusa si legalizata in tzara!(tatal lui Andrei a facut in Spania o asemenea hirtie,care mai apoi a fost tradusa si legalizata in Romania).
Diana se va intoarce in Suedia cu avionul sau masina?Daca se va intoarce cu masina itzi garantez ca nimeni nu va intreba nimic,mai ales ca ultimul control pasaport se face la unguri!
Dana
mihaela_s spune:
Dana, multumesc. Nu, nu asa mi-a zis prietenul...hartia se face in romaneste, aici. Notarul certifica semnatura doar. Nu trebuie sa fie scrisa in suedeza. Nu stiu cum vine asta, el mi-a zis ca facut cateva imputerniciri asa. Ca daca o fac in suedeza nu stiu cine o traduce in Ro . Asa mai bine merg la Ambasada Romana din Stockholm, asta e.
Diana iese cu masina din Ro, zboara din Budapesta inapoi. Tatal Dianei are nevoie de declaratie cand iese cu ea din Ro spre Ungaria. Apoi nu-i mai trebuie, in Budapesta nu cer asa ceva, e legea romana care cere. Ungurii n-au treaba.
Adevarul e ca mi-e groaza sa risc sa fac asa cum zice prietenul, sa se uite politistii ca la felul 3 la stampila suedeza si sa zica ccc ca nu e legal. Si Diana sa piarda avionul din cauza asta...
vorbe de copil...
Hobby
andacos spune:
Mihaela este posibila si varianta spusa de tine adica direct in romaneste!(eu am facut aici o declaratzie in romaneste si notarul si-a pus stampila).
Daca iese cu masina ,itzi spun din proprie experientza ca ultimul control pasapoarte la unguri(de cind a intrat Romania in EU nu mai exista control la iesiea din tzara),pe unguri efectiv nu-i interseaza ce-i cu hirtia daca o are sau nu!Legea este pentru cetatzenii romani,adica acest control este facut de autoritatzile romanesti,pe unguri nu-i intereseaza!Bineintzeles ca trebuie sa faci hirtia,si eu car dupa mine toate documentele posibile,inclusiv hotarirea judecatoreasca definitiva si irevocabila!
Tipul asta de probleme,sa nu-tzi lase copilul sa iasa din tzara,se intilneste in aeroportuile din Romania,unde se face ultimul control pasapoarte!( a aiureala in cazurile in care copilul respectiv are drept de sedere intr-o anumita tzara,drept care in mod normal nu se obtzine fara acordul celuilat parinte)
Fa hirtia si totul ok!
Dana
kariguld spune:
mihaela, aceea declaratie notariala, se face la notariat, (daca ai notar roman in orasul tau e super!), e o hartie standard, pe care orice notar stie ce trebuie sa contina. normal ca va trebui sa fie in limba romana!! caci la vama in Ro, trebuie. e necesara pentru autoritatile romane, atat!
notarul este autorizat sa elibereze astfel de hartii. nu-i necesar sa mergi la ambasada, ei cred ca nici nu se ocupa cu astfel de probleme.
asa stiu si eu, ultimul control ti-l fac la roamani, la unguri prea putin mai controleaza sau deloc.
eu am facut de-a lungul anilor, cateva declaratii din astea, si toate au fost necesare numai la vama romaneasca.
e bine, sa aiba si o copie, ca nu stii ce idei le vin la aia de la vama sa le opreasca declaratia. si in vama pentru o copie xerox, iti ia cativa euro!!!!
Kari
Si iata secretul meu, unul foarte simplu:numai cu inima poti vedea ce este drept, pentruca esentialul este ascuns privirii!
Antonie de Saint-Exupery
mihaela_s spune:
Dana, romanii cer hartia la iesirea spre Ungaria. La granitza sunt impreuna acum ungurii si romanii, dar romanii cer hartia. Stiu asta, eu am iesit cu Diana de multe ori si mi-au cerut hotararea de divort, copie xerox, pe care au retinut-o de fiecare data. Chestia a ramas valabila si dupa intrarea Ro in UE, noi am stat in Ro 9 luni in 2007 si am facut multe drumuri in Ungaria cu copiii, hotararea de divort trebuia sa o prezint de fiecare data.
E adevarat ca in vara, tot la fel a venit Diana, cu tatal ei. Nu le-a cerut nimeni declaratia, dar in masina era si sora tatalui Dianei care are acelasi nume cu Diana si cu tatal ei, matusa e necasatorita. Probabil politistii au presupus ca fratele si sora sunt sot si sotie si Diana e fata lor. Dar acum daca va iesi doar Diana cu tatal ei, sigur le vor cere declaratia.
Deci ai facut si tu declaratie la notar in Germania, in romana si a fost OK pentru autoritatile romane? Oare sa indraznesc si eu?
Chiar nu stiu cum sa fac acum...as pierde o zi intreaga in Stockholm umbland dupa declaratie...
vorbe de copil...
Hobby
mihaela_s spune:
Kari, nu exista notar roman aici, notarul suedez isi pune stampila si semnatura pe declaratia in romana, el certifica semnatura. Nu stie ce scrie in declaratie, nu-l intereseaza, e declaratia mea proprie si daca e semnata de mine e OK pentru el.
INSA ma intreb daca romanii n-or sa spuna ca e ilegal asta...nu stiu daca politia de frontiera accepta asa ceva. O hartie legalizata de statul suedez nu de cel roman. Asta e dilema mea...
La Ambasada am intrebat, ca sa nu fac drumul de pomana. Ei au notari si legalizeaza declaratii, imputerniciri, etc.
vorbe de copil...
Hobby
A_Iulia spune:
Mihaela, mai era pe aici cineva care a intrebat pe mail direct Politia de frontiera referitor la o problema legata de deplasarea in strainatate - daca faci si tu la fel si ai raspunsul lor, n-ar trebui sa fie vreo problema ulterior, la control.
Ei cer doar declaratie notariala - nu specifica ca notarul sa fie roman, sau notar de Ambasada in cazul cand locuiesti in strainatate - deci ce ai spus tu ar trebui sa fie ok si sa nu trebuiasca sa bati drumul pana la Stockholm (desi e un oras superb...ce-i drept)
Uite linkul:
www.politiadefrontiera.ro
(vad ca nu merge acum linkul, poate au o defectiune...)
cred ca au o adresa de mail unde sa poti intreba.
Inca ceva: exista o formulare relativ standard pe care trebuie sa o faci, daca ai nevoie pot sa-ti trimit textul la o declaratie de-a mea facuta la un notar din RO, ca sa fii sigura ca acoperi in declaratia ta tot ce ar putea sa ceara la frontiera (tara de destinatie, perioada, etc).
mihaela_s spune:
Adina Iulia, multumesc. Am googalit putin si am gasit subiectul acela de pe DC, am gasit si ce i-au raspuns tipei respective. O sa incerc si eu sa le scriu la Politia de Frontiera, asa cum spui, nu merge site-ul, am incercat si eu sa gasesc adresa lor.
Insa am gasit in legea 248/2005 asta:
(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate īn doua exemplare si trebuie sa fie autentificate īn tara de notarul public, iar īn strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romāniei ori, daca au fost date īn fata autoritatilor straine, sa īndeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptate la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romānia a aderat prin Ordonanta Guvernului nr.66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre īnsotitor, iar al doilea exemplar īnsoteste pasaportul minorului.
Legea dateaza inainte de intrarea Ro in UE. Stie cineva care sunt modificarile, daca ele exista, referitor la apostila si altele? Nu prea sunt in tema cu astea, ecunosc...
Adina-Iulia iti trimit PM cu adresa mea de email pentru modelul de declaratie, multumesc.
vorbe de copil...
Hobby
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Dana, romanii cer hartia la iesirea spre Ungaria. La granitza sunt impreuna acum ungurii si romanii, dar romanii cer hartia. Stiu asta, eu am iesit cu Diana de multe ori si mi-au cerut hotararea de divort, copie xerox, pe care au retinut-o de fiecare data. Chestia a ramas valabila si dupa intrarea Ro in UE, noi am stat in Ro 9 luni in 2007 si am facut multe drumuri in Ungaria cu copiii, hotararea de divort trebuia sa o prezint de fiecare data. E adevarat ca in vara, tot la fel a venit Diana, cu tatal ei. Nu le-a cerut nimeni declaratia, dar in masina era si sora tatalui Dianei care are acelasi nume cu Diana si cu tatal ei, matusa e necasatorita. Probabil politistii au presupus ca fratele si sora sunt sot si sotie si Diana e fata lor. Dar acum daca va iesi doar Diana cu tatal ei, sigur le vor cere declaratia. Deci ai facut si tu declaratie la notar in Germania, in romana si a fost OK pentru autoritatile romane? Oare sa indraznesc si eu? Chiar nu stiu cum sa fac acum...as pierde o zi intreaga in Stockholm umbland dupa declaratie... vorbe de copil... Hobby www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina |
Da Mihaela am facut la notar direct in limba romana!(desi notarul era neamtz,am explicat ce este si mi-a facut-o fara probleme)
Kari,asa cum am sus controlul il fac romanii la granitza,de cind a intrat Romania in Eu la intrarea in Romania controlul il fac romanii,iar la iesirea din Romania controlul il fac ungurii!
Nu contest ca daca ar fi probleme la intrarea in Ungaria(cu cetatzenii romani vorbesc)imediat ar fi chemat un granicer roman,dar eu de cite ori am iesit din tzara,de cind a aderat Romania la Eu,mi s-a facut cotrol numai la unguri,de catre vames ungur care nu m-a intrebat nimic niciodata de aceasta hirtie,sau hotarirea de divortz!
(si la mine copilul poarta alt nume decit al meu)
La aeroport,fiind teritoriu romanesc si vamesi romani,care cunosc legea,bineintzeles ca se cere aceasta hirtie!Legea e ok,nu am nimic de comentat la adresa ei,dar nu a luat in considerare toate posibilitatzile!
Dana
mihaela_s spune:
Dana..in legatura cu controlul vamal. Controlul se face la vama ungara dar sunt si politisti romani acolo, verificarea actelor se face si de catre unguri si de catre romani. Mie mi-au cerut de fiecare data hotararea de divort, cum spuneam dupa intrarea Ro in UE.
si un pupic , eu asa am patit...nu spun ca tu ai patit altfel.
vorbe de copil...
Hobby