Forumisti, cum penalizam bancile?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Nici m-ar mira,sunt convinsa ca au fost prea disperati,iar banca a profitat de naivitatea lor.
Bancile au un scop ,sa faca bani nu sa dea pe moka.

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Cum asa ellej, bancile nu respecta contractul?
Scrie in contract ca dobanda e fixa, comisionul e fix, nu se pot modifica pe durata rambursarii?
Eu n-am nici un credit si habar n-am cum se procedeaza, insa m-as mira ca bancile sa actioneze ilegal.


eu cred ca multi habar nu au ce au semnat... ei s-au dus sa isi ia casa.


Sophia 2ani
+15

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joyfull spune:

Pentru banci e doar o problema de costuri: cat pot castiga daca isi inseala clientii versus care sunt costurile daca sunt prinsi. Si asa ajungem la legislatia aplicabila bancilor care nu-si respecta angajamentele...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Nu cred ca mai exista in Romania vre-o banca care sa incheie cu clientii contracte de credit in care dobanda sa fie fixa pe toata perioada creditului(anii 2007 si 2008 au fost marcati de cresterea preturilor la toate materialele, petrolul a luat-o razna, nimeni, in nici un domeniu, nu a mai putut face nici un fel de predictie cat de cat realista. Orice previziune facut azi este aruncata la cos maine. Criza din 2008 a pus capac).

Sunt 3 feluri de contracte:
- contracte unde este specificat clar ca dobanda variaza in functie de un indicator oficial (BUBOR, EURIBOR, etc.) - acestea sunt contracte corecte; creste dobanda internationala sau nationala, creste si banca dobanda pe care ti-o cere tie.

- contractul unde este specificat ca dobanda variaza dar nu este specificat in functie de ce; dar banca respectiva a declarat oficial la BNR la ce raporteaza dobanda si, chiar daca nu scrie, se raporteaza tot la un indicator oficial. Banci ca Piraeus, BRD, Banca Romaneasca, ALPHA BANK, se raporteaza la EURIBOR.

- contractul unde nu scrie nimic despre indicatorul in functie de care variaza dobanda si de care banca se foloseste pentru a mari creditul cand si cum vrea, pentru a-si acoperi anumite pierderi (Banc Post este notorie pentru astfel de practici). Numai cei ce au astfel de contracte si pot dovedi ca banca a marit dobanda peste rata dobanzii de raportare au sanse in instanta impotriva bancilor.



TERMENI:

EURIBOR( Euro Interbank Offered Rate)= rata dobanzii la creditele in EUR, practicata intre principalele banci europene.

LIBOR (London InterBank Offered Rate) = rata dobanzii la creditele in USD, practicata de bancile de pe piata interbancara londoneza.

BUBOR = rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara;

LIBOR se calculeaza atat pentru lira sterlina, cat si pentru dolarul American, dolarul canadian, yenul japonez, francul elvetian si alte valute majore pe piata financiara.


- creditele ipotecare in CHF (franci elvetieni) se raporteaza la LIBOR CHF, adica LIBOR calculat pentru francul elvetian,
-creditele ipotecare in USD se raporteaza la LIBOR USD, adica LIBOR calculat pentru dolarul american,
-creditele in EURO se raporteaza la EURIBOR
-creditele ipotecare in LEI se raporteaza la BUBOR

Mai jos un link cu rata BUBOR unde puteti verifica daca banca vostra a majorat dobanda nejustificat.

http://www.infobursier.ro/piata_monetara/piata_monetara.php


alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura113 spune:

Citat:


danis Posted - 26/10/2008 : 09:20:56
--------------------------------------------------------------------------------
eu si sotul avem doua credite la fostul abn amro, acum rbs

ne-a venit scrisoare de la rbs cum ca ce bine si frumos o sa ne fie de acum incolo cu ei, inclusiv ca NE RAMAN CONDITIILE CREDITELOR LA FEL!
in aceeasi luna, sotul meu a trebuit sa plateasca rata marita pentru ca AU MARIT DOBANDA :)

nu comentez legalitatea masurii, dar este incredibil ca au facut asta fara o instiintare scrisa, de fapt fara o instiintare de orice fel... in plus, au mai si trimis scrisoarea aceea de marketing cu binefacerile rbs-ului

asa ca chiar daca nu obtin conditii semnificativ mai bune in alta parte, eu incerc sa fac refinantare, macar ca sa platesc la altii, nu tot la ei in continuare


Nasol, eu nu stiu nimic, si rata o platesc la posta, deci daca e sa fie o sa fiu sunata.
Mai am o intrebare totusi daca se poate: cu cat s-a marit rata si daca am contactat acum 3 luni creditul chiar asa mi se mareste dupa numai asa putin timp?
Nici n-am vaut timp sa ma obisnuiesc.



Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns addinel spune:

eu nu am credite, dar am ceva cunostinte care lucreaza in domeniul bancar. asa ca vorbesc in semi-cunostinta de cauza :).

parerea mea este ca principala problema a romanului referitor la credite este ca nu citeste si nu cunoaste continutul contractului de credit. cu putine exceptii (a se vedea Bancpost-ul care este recunoscut pe piata pentru incalcarea prevederilor contractuale), bancile introduc comisioane si maresc dobanzi in limitele clauzelor prevazute in contracte. astfel, in momentul in care semnezi contractul si citesti ca "dobanda e variabila, nivelul ei fiind EURIBOR + 1 punct procentual", iti asumi riscul ca in viitor sa platesti o rata mai mare. la fel cu instiintarea de modificare a ratei- unele banci prevad ca este datoria ta sa te interesezi de aceste modificari, ai grija si te interesezi. daca scrie ca ei trebuie sa te instiinteze si nu o fac- le dai la cap!

eu nu contest ca nivelul dobanzilor si numarul comisioanelor in romania sunt obraznice. dar atunci cand semnezi contractul, trebuie sa stii ce semnezi si sa iti asumi. daca nu iti convine, nu mai faci credit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fritz spune:

Am ''prins'' din zbor o stire cum ca de la anul cine vrea sa plateasca in avans un credit nu trebuie sa mai plateasca nimic, si alte cateva chestii pozitive pentru populatie. Stie cineva mai multe amanunte?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona7 spune:

referitor la comisionul de administrare lunara majorat de bancpost, mai stie cineva ceva?????????
e cineva dintre forumisti cu "probleme cu creditele" preluate de iulian urban?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramoneloo spune:

Bun.Noi avem la alpha si e cu dobanda variabila,in fiecare luna platim cu cate 2-3 eur mai mult decat era in desfasuratorul initial.Sunt curioasa dc mi-au oprit o anumita suma(am inteles ca poate ajunge pe la 10-15 eur) cand le-am solicitat noul scadentar,pe chitanta de la banca scria 'va rugam solicitati noul plan de rambursare',nu si contravaloarea acestuia.Nu de alta,dar am mai intalnit cazuri cand'acest carnet va este oferit de medicul Dvs' si a costat 10 lei...
Experiente neplacute am avut cu majoritatea bancilor,fie din cauza personalului,fie din cauza sistemului.La bcr n-am putut scoate bani din cont pt ca 'banca nu are bani azi,reveniti miercuri',asta in conditiile in care aveam scadenta ratei la o alta banca si pe-aia nu-i intereseaza inainte sa-mi aplice penalitati ca in teorie am bani la bcr in cont,dar in practica nu.Pt un extras de cont am fost nevoiti sa depunem cerere si sa asteptam o saptamana,pt ca 'e arhiva electronica si se afla la bucuresti',pai greu e sa dai un click,ca doar e 'electronica',nu?
Unicredit...apaream cu raportare card de credit,nesolicitat,de altfel.Din cauza lor,cu o zi inainte sa ni se dea aprobarea pe financiar pt creditul ipotecar pt apartament,am intarziat cu inca o saptamana pana au remediat problema...a trebuit sa depunem alta cerere de anulare(!!!) a cardului,atata vreme cat nu exista o cerere de solicitare(???),plus o adresa de la banca din care sa reiasa ca nu detinem pin-ul si ca este inactiv.Am fost fraieri ca nu i-am dat in judecata,puteam pierde apartamentul pt care platisem deja avansul,pt raportatea in sistem cu acel card de credit,pt discreditare(ceilalti ne-au zis ca am mintit si ca am mai facut un credit intre timp).
credit europe bank(fost finansbank)...astia nici nu ne-au dat contractul de credit ipotecar!Si pe ei trebuia sa-i reclamam,se presupune ca ai semnat in cunostinta de cauza,nu?In fine,a trebuit sa il solicitam si pe-asta in scris,ca 'eliberare duplicat'.
asa ca,nu-i lasati sa faca ce vor asa cum i-am lasat noi.mergeti la opc si de-acolo mai departe,in instanta.regret ca noi n-am avut curajul asta,sotul zicea ca 'nu te poti pune cu ditamai banca' si eram si fericiti ca dupa atatia ani de stat in chirii si alergat dupa credite avem in sfarsit casa noastra si am uitat toate neplacerile prin care am trecut.privind inapoi,nu as mai proceda la fel.De acum inainte,cum ii prind,cum ii taxez,s-a terminat cu bataia de joc!

Mergi la inceput