Taxa la Biserica
Raspunsuri - Pagina 12
irina.c. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJFoarte frumos! Atunci sa mareasca salariile preotilor pentru ca acestia sa nu cada in pacatul spagii si sa faca caritate conform invataturilor(a catea parte trebuie data?)Ca o paranteza,postul acela Tv,stii tu care,dadea un anunt in care sugera foarte fin credinciosilor ca ar fi cazul sa mai doneze si ei una-alta,caci citez´´costurile sunt mari´´Si erau frumos afisate conturile pe ecran. Nimic spectaculos,dar fraza asta: ´´daca doriti sa mai putem emite´´sau ceva de genul imi suna cam ca si o conditie nefireasca.Este ok ca oamenii sa doneze bisericii,din proprie vointa,insa nu e ok ca biserica,reprezentantii ei, sa sugereze asta.NU in conditiile in care exista capital urias. |
am blog
ladyJ spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui irina.c.
hai sa ne lamurim dogma este adevarul de credinta al unei religii, la care de bunavoie adera adeptii religiei respective ortodoxia are si ea dogmele ei, adica adevaruri de credinta , pe care le accepti si le pui in practica daca vrei sa fii ortodoxa. Daca vrei sa fi catolica, penticostala, musulmanca, budista, sau altceva aderi la dogmele lor.Sau iti faci propria religie cu dogmele ei, ca e la moda. Simplu ca buna-ziua.Nu e obligatoriu sa fi ortodox, nu te tine nimeni cu sila in biserica, asa ca nu vad ce atat adiscutie si batut apa in piua. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007) am blog |
Irina nu e asa de simplu cum spui tu...
Omul ´´se trezeste´´ ortodox,este botezat cand inca nu stie nici sa-si tina capul ridicat.
Dogmele ortodoxiei devin astfel o traditie in care omul traieste si creste.Ce e cel mai pregnant? Obiceiurile gen botez,spovedanie,cununie si asa mai departe.
Chiar daca omul nu este ortodox PUR,in virtutea cresterii isi insuseste traditia aceasta, e deacord cu ea, crede in ea.(fiecare cat considera)
Problema nu se refera la dogmele ortodoxiei sau la traditie.
Aici vorbim despre preotii care cer bani credinciosilor pentru a accepta indeplinirea traditiei.Cea ce nu este in regula.
Indeplinirea unei traditii in care crezi si o accepti,devine un fel de negot ca la piata.Vrei botez,te costa atat,vrei aia,dai atat.
Este normal,din punctul tau de vedere, ca UNII preoti sa accepte mijlocirea cu DD,doar platiti fiind,pe sume clar stabilite in functie de cum se trezesc dimineata?
De ce nu ia masuri institutia bisericeasca? Preotul ala practic fura din visteria bisericii,terfeleste credinta in noroi,nu mai e compatibil cu teoria.
Tu crezi ca daca eu dau bani unui preot,ca asa mi-a cerut el,mai fac si donatie la biserica? Cine are de pierdut?
Pentru ca refuz sa cred ca,capii ortodoxismului dau salarii mici preotilor tocmai pentru ca stiu si accepta ca acestia sa-si insuseasca micile spagi...ar fi dureros sa fie asa.
misha71 spune:
Nu degeaba se zice ca "banu'i ochiul "
www.dropshots.com/popescu71#date" target="_blank">Curiosilor
irina.c. spune:
citat din mesajul lui ladyJ Irina nu e asa de simplu cum spui tu... Omul ´´se trezeste´´ ortodox,este botezat cand inca nu stie nici sa-si tina capul ridicat.Dogmele ortodoxiei devin astfel o traditie in care omul traieste si creste.Ce e cel mai pregnant? Obiceiurile gen botez,spovedanie,cununie si asa mai departe. Chiar daca omul nu este ortodox PUR,in virtutea cresterii isi insuseste traditia aceasta, e deacord cu ea, crede in ea.(fiecare cat considera)Problema nu se refera la dogmele ortodoxiei sau la traditie. Aici vorbim despre preotii care cer bani credinciosilor pentru a accepta indeplinirea traditiei.Cea ce nu este in regula.Indeplinirea unei traditii in care crezi si o accepti,devine un fel de negot ca la piata.Vrei botez,te costa atat,vrei aia,dai atat.Este normal,din punctul tau de vedere, ca UNII preoti sa accepte mijlocirea cu DD,doar platiti fiind,pe sume clar stabilite in functie de cum se trezesc dimineata?De ce nu ia masuri institutia bisericeasca? Preotul ala practic fura din visteria bisericii,terfeleste credinta in noroi,nu mai e compatibil cu teoria. Tu crezi ca daca eu dau bani unui preot,ca asa mi-a cerut el,mai fac si donatie la biserica? Cine are de pierdut?Pentru ca refuz sa cred ca,capii ortodoxismului dau salarii mici preotilor tocmai pentru ca stiu si accepta ca acestia sa-si insuseasca micile spagi...ar fi dureros sa fie asa. |
draga mea, s-a spus, cunatumul taxelor este stabilit de comitetul parohial. Daca unii sunt nemultumiti de sumele care li se cer au mai multe variante:a) cauta alta biserica unde taxele sunt mai mici
b)solicita chitanta pentru orice banut, chiar daca preotul se uita stramb
c)se plang in scris la episcopie
d)se implica in viata parohiei de care apartin si ajung sa participe la luarea deciziilor
personal n-am intalnit nici un preot care sa faca ce zice lumea pe-aici, asa ca n-am ce comenta.In caz ca as intalni un astfel de preot as actiona intr-unul din modurile de mai sus. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
ariel_7000 spune:
hai mai irina!!! ce sa spun la Episcopie? ca protopopul de la Marcutza, face cursuri de arta fotografica in timpul slujbei mele de cununie?? sau ca ma pune sa aduc 5 l de apa calda de acasa pt botez? sau ca urla muzica latino in curtea bisericii, in sambata mortilor (in care el era obosit sa mai faca botez...) si ca am asteptat 1 ora cu totii acolo?
pai, nu numai ca nu cred ca m-ar primi cu asemenea "erezii" :)), dar cred ca s-ar si distra copios pe seama mea ...
oricum, a fost hilar...pacat de Manastirea aia ca are cateva sute de ani...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
ladyJ spune:
Irina, vorbind strict de spaga preotilor, cea ce ai scris mai sus este extrem de bine-venit pentru persoanele care se confrunta cu aceasta nesimtire.
Daca intr-adevar se iau masuri in urma cererii adresate Episcopiei,este foarte bine!
Ma bucur ca nu iei aprartea acestor preoti(asa cum recunosc ca ma asteptam) si oferi solutii valabile,omenesti nu inmormantarea pe camp si botezul in cada
Cunoscandu-ti credinte si nivelul ei,cea ce spui tu are o mult mai mare importanta decat luatul la misto al persoanelor pentru care acest ´´tratament´´ aplicat de unii preoti reprezinta un motiv de bataie de joc,pentru alti credinciosi plini de zel.
irina.c. spune:
citat din mesajul lui ariel_7000 hai mai irina!!! ce sa spun la Episcopie? ca protopopul de la Marcutza, face cursuri de arta fotografica in timpul slujbei mele de cununie?? sau ca ma pune sa aduc 5 l de apa calda de acasa pt botez? sau ca urla muzica latino in curtea bisericii, in sambata mortilor (in care el era obosit sa mai faca botez...) si ca am asteptat 1 ora cu totii acolo? pai, nu numai ca nu cred ca m-ar primi cu asemenea "erezii" :)), dar cred ca s-ar si distra copios pe seama mea ...oricum, a fost hilar...pacat de Manastirea aia ca are cateva sute de ani...mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)Save the Earth /Is the only planet with chocolate! |
in orice caz, nu mi se pare nimic iesit din comun sa fie omul obosit in Sambata Mortilor;daca te-ai scula la 6-7 si ai sta fara apa si fara mancare pana la ora 13-14, in picioare, rugandu-te incontinuu, ma gandesc ca si tu ai fi obosita si ai vrea sa mergi acasa, sa te odihnesti si sa mananci
Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
ariel_7000 spune:
citat din mesajul lui irina.c. 1.de ce nu?decat sa te plangi pe forum, ceea ce nu face decat sa duca pe altii la judecarea aproapelui, mai bine te plangi la episcopie, si poate asa se rezolva ceva, daca nemultumirile tale se dovedesc a fi reale 2.in orice caz, nu mi se pare nimic iesit din comun sa fie omul obosit in Sambata Mortilor;daca te-ai scula la 6-7 si ai sta fara apa si fara mancare pana la ora 13-14, in picioare, rugandu-te incontinuu, ma gandesc ca si tu ai fi obosita si ai vrea sa mergi acasa, sa te odihnesti si sa mananci |
1.pai de la nunta au trecut 7 ani!!! cum ar fi sa apar acum la Episcopie si sa spun..."stii, acum 7 ani, la nunta mea..."
iar dupa botez, numai la asta nu m-am gandit, avand casa data peste cap...si fiind singura sa curatz si cu copiii in grija...
cat despre plangerea pe forum, , crezi tu ca experientele mele ii duc in pacat pe bunii credinciosi? eu cred ca se exagereaza...nu mai vb. despre afirmatia "...daca nemultumirile tale se dovedesc a fi reale"...am martori!!! toti invitatii...vrei sa-i aduc pe forum sa depuna marturie ca sa nu te mai indoiesti de veridicitatea celor spuse de mine??? no, ca am ajuns si mincinoasa acum!
2.era ziua pe care mi-a stabilit-o chiar EL (popa, nu...), ca iti dai seama ca nici mie nu prea mi-a "sunat" bine "am botez in sambata mortilor"....dar am zis ca treaca mearga, daca atunci are EL timp de asta...si am zis ok, m-a trecut in carnetel, am dat taxa de rezervare, 50 ron (macar am primit chitanta!!!) si mi-a zis sa revin cu 2-3 zile inainte, ca sa-mi zica la ce ora si ce sa mai aducem...
am revenit, cu mama si cu copiii de mana si el a inceput sa "ridice glasul", ca sa ma exprim elegant,ca "ce v-a apucat sa puneti botezul atunci???" si eu, consternata i-am zis ca EL m-a programat atunci!!! si a inceput cu "bla, bla...ca va fi obosit, etc"...discutia asta se petrecea in curtea bisericii, de se stransese lumea in jur ca la urs ...oricum, EL a stabilit ziua, ora, tot...noi ne-am conformat!
unde am gresit???? oricum, nu-i purta tu de grija, ca el a plecat acasa si a mancat, a dormit...a trimis alti 2 preoti sa faca slujba si tare bucuroasa am fost, ca imi era teama ca poate va vrea sa invete sa foloseasca camera video de data asta....tot in ALTAR.
hai ca deja, cu luatul apararii orbeste, a unuia care a gresit, chiar daca e preot... si cu faptul ca ma acuzi pe mine ca duc credinciosii in pacat cu nemultumirile mele "ireale"...m-ai facut pafffff!!!!atitudinea asta trebuie sa o invatam si noi, nemultumitii, "necredinciosii"???
eh, eu una te inteleg, , esti si tu om, supus greselii si mai comiti si pacatul "judecarii aproapelui tau" ...
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
damadepica spune:
citat din mesajul lui gabriella1 Nu stiu daca s-a scris vreodata ceva despre lucrul asta.Probabil ca in momentele de tristete sau de bucurie prin care trecem fiecare si care ne duc intr-un fel sau altul la Sfanta Biserica ,ne fac sa nu ne mai gandim la CAT sau CE PRET se percepe ptr o cununie,un botez, o inmormantare sau un loc de veci.Dam cat ni se cere,fara sa comentam numai sa ne vedem cu "treaba "rezolvata.Eventual dam si mai mult numai sa gasim "loc" in agenda preotului. N-am vazut niciodata un pret afisat pentru toate cele care tin de slujba preotului ,si foarte putini dau chitante. Sa nu fiu inteleasa gresit, CRED IN DUMNEZEU,MI-E TEAMA DE EL, DE BATAIA LUI,CRED IN SFANTA BISERICA,dar am ceva cu unii preoti. Cei care sunt pusi pe castig. Ca suntem bogati sau saraci lipiti pamantului,nu conteaza,eu au o taxa,vrei nu vrei,scoti banii ptr ca altfel risti sa ramai necununat,cu copilul nebotezat sau si mai rau, cu mortul pe masa.Nu putine au fost cazurile cand oamenii au facut cheta ptr ca vecinul era prea sarac iar preotul a refuzat sa-l inmormanteze. Mie mi se pare revoltator,mai ales ca preotul care e desemnat intr-o anumita parohie,are ,ca si noi ceilalti care muncim, un salar. Mi se pare de bun simt ca unii preoti sa-si faca pur si simplu serviciul.Daca ar lucra la Banca n-ar servi clientul daca nu i-ar da 5 lei in plus?! stiu ca voi atrage o parte a oprobiului public,dar ptr mine ,eu am dreptate ! www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea? Gabriela "Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele. ajutati-l pe Bogdanel! http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245 |
La doctor cand esti bolnav sau copilul (Doamne fereste!) ti-e bolnav...comentezi de "taxe" si mite? Un lucru pe care ar trebui sa-l stii este ca un preot isi primeste salariul in urma activitatii sale. El nu are un salariu fix ca altii (bugetari de ex) care "am, n-am treaba" banii oricum ii primesc. Salariul sau este un anumit procent din veniturile pe care le aduce bisericii.
Mai informati-va inainte sa loviti cu pietre, fiindca vremea "popilor" cu burta mare si bani la cingatoare din operele lui Creanga au apus de mult
gabriella1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui damadepica
La doctor cand esti bolnav sau copilul (Doamne fereste!) ti-e bolnav...comentezi de "taxe" si mite? Un lucru pe care ar trebui sa-l stii este ca un preot isi primeste salariul in urma activitatii sale. El nu are un salariu fix ca altii (bugetari de ex) care "am, n-am treaba" banii oricum ii primesc. Salariul sau este un anumit procent din veniturile pe care le aduce bisericii. Mai informati-va inainte sa loviti cu pietre, fiindca vremea "popilor" cu burta mare si bani la cingatoare din operele lui Creanga au apus de mult Mary |
da o cautare pe net inainte de a avea gura asa mare si afli ce salar au popii!
www.hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/" target="_blank">Acceleratorul de particule (LHC) a distrus deja lumea?
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
ajutati-l pe Bogdanel!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=114245