cele ce nasc in 2004 - cu salarii mai mari
Pentru Marius o intrebare:
In cazul meu - voi naste la inceputul lui ianuarie 2004 si problema este urmatoarea: am salariu mai mare decat mediu pe economie si as vrea sa stiu daca indemnizatia prenatala si postnatala (cele 126 zile) vor fi plafonate sau chiar voi lua 85% din media salariului meu pe ultimele 6 luni. Si e posibil sa beneficiez deci de o indemnizatie mai mare macar pentru o buna perioada de vreme (daca postnatalul se prelungeste cu zilele neefectuate in prenatal, gresesc?) E o portita de scapare pt a avea dreptul la mai multi bani? Sunt coerenta? Tot ne-a jecmanit guvernantii pe noi, cei cu venituri un pic mai mari, nu?
Si apropo, 85 % se calculeaza din salariul de baza, fara spor de vechime?
Multumesc anticipat!
Lavv
Raspunsuri
Rozi spune:
Asa cum e legislatia la acest moment, plafonarea se va aplica numai in cazul concediului pentru cresterea copilului, deci baza de calcul pentru concediul de maternitate (prenatal si postnatal) ramane aceeasi.
Din ceea ce am citit pe acest forum, se pare ca nu toti medicii sunt de acord cu compensarea zilelor de prenatal cu cele de postnatal, deci ar fi mai sigur de vorbit mai din timp cu medicul sau de gasit un alt medic.
85% se aplica, in momentul de fata, la media veniturilor care au constituit baza contributiei la CAS (plus indemnizatiile de concedii medicale, daca exista), venituri care au inclus si sporuri si orice alte sume brute obtinute ca salariu.
Pentru anul viitor insa, pentru concediul de crestere a copilului, se va lua in considerare DOAR salariul mediu brut pe economie, fara nici un alt spor.
Pana la anul insa se mai pot schimba multe...
marius spune:
Intrucat dupa cum spui vei naste in anul 2004 personal sunt convins ca ti se va aplica 85% din valoarea venitului mediu pe economie ceea ce recunosc ca va fi un dezavantaj pentru persoanele aflate in situatii similare cu a ta. Nu cred ca se vor face modificari in acest sens deci favorabile. Mai mult chiar ceva imi spune ca legea se va modifica in sensul acordarii a cel mult 85% din valoarea mai sus mentionata sau cu alte cuvinte 85% conform actualelor prevederi ale legii in ceea ce priveste modul de determinare al cuantumului indemnizatiei pt ingrijirera copilului dar nu mai mult de 85% din valoarea venitului mediu brut. Sper sa ma insel eu.
Marius (www.desprecopii.com)