Despre gradinitele "altfel"
Dafneea - 12/07/2003 : 02:31:50
Salutare!
Caut cu disperare o gradinita "altfel" pentru baietelul meu de 3 ani.
"Altfel" insemnand ceva deosebit de marea masa care fac aproximativ aceleasi lucruri,in aceeasi maniera,si cu taxe/spagi din ce in ce mai covarsitoare...
Prospectarea mea dureaza de ceva vreme(3 luni)si in tot acest timp n-am gasit decat una mai rasarita,care s-a remarcat oarecum prin faptul ca se lucreaza altfel cu copiii(pe tipuri de predispozitii,temperamente,tipuri de invatare,etc) insa as dori sa mai gasesc macar una de acest gen ca sa le pot pune in antiteza.
De aceea cer ajutorul parintilor la fel de pretentiosi(se prea poate ca eu sa exagerez dintr-un mare zel profesional-sunt psiholog-dar credeti-ma ca am motive serioase-celor direct interesati li le pot dezvalui, la cerere)
Alba - 12/07/2003 : 03:07:59
Dafneea,bun venit printre noi.
Click aici,sper sa iti fie de ajutor:http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=15122&mode=thread&order=0&thold=0
Succes si nu dispera,stai calma,vezi noi toti am mers la gradi de stat si totusi,s-a "ales" ceva de capul nostru
Johnny - 14/07/2003 : 23:24:24
salut Dafneea,
stiu prin ce treci pentru ca si eu am probleme de genul "gradinite-mania".
O gradinita "altfel" si una care se ghideaza dupa programa alternativa step-by-step. Singurul inconvenient ar fi ca este scumpa.
Ar mai fi gradinitele de tip Waldorf dar nu stiu unde se gasesc in Bucuresti.
Cl - 15/07/2003 : 07:49:41
Bine ai venit, Dafneea! La gradinita unui fost fotbalist am avut eu copilul. N-as sfatui pe nimeni sa-si duca acolo copilul! In afara de o groaza de bani pe care-i dai nu realizezi nimic! Personalul este amabil si atat! La o alta gradinita, tot a unui fost fotbalist, se ocupa de ei si merita investitia. Poti arunca o privire. Sunt convinsa ca mai sunt si altele bune, chiar de stat, totul este sa deschizi bine ochii. Ai mare grija unde iti duci copilul.
Claudia
Vistiana - 24/07/2003 : 15:36:16
Draga Dafneea,ti-am scris si la sub.cu Waldorf,noi ne asemanam mult la capitolul gradinite:)Nici nu te mai intreb de ce nu-ti plac,cred ca stiu deja,mi-ar place totusi sa discutam mai pe larg. Hai sa facem intrecere,vedem care e mai pretentioasa,eu sau tu,ce zici?!
Marius - 24/07/2003 : 20:53:28
Dragi mamici aflate in cautare de gradinitze mai altfel. Am citit intrebarile si raspunsurile atatea cate au fost si tot sau doar ceea ce as vrea sa scriu este mai simplu decat pare:
Subscriu ideii conform careia trebuie sa ne pese unde si cum invata un copil de varsta gradinitei ca sa spun asa insa din experienta proprie pot sa spun fara sa cred ca as gresi prea mult ca inainte de orice gradinita indiferent de nume sau culoare ceea ce este cu adevarat important sunt oamenii de acolo mai exact educatoarele. Aici degeaba facem remarci de genul gradinita X sau gradinita Y pentru ca din start nu se discuta de oamenii de acolo. Sincer nu gardinita va contribui la formarea copilului si omul de linga acel copil. Pe de alta parte fiind si un psholog de formatie printre cei ce cauta un astfel de raspuns, sunt oarecum mirat ca nu s-au pus intrebari despre capacitatea psihopedagogica a celor ce lucreaza intr-o instituie numita gradinita. Insa a fost ridicat la rang de informatie forte "gradinita X" de parca numele X ar fi un fel de individ super pregatit, super experimentat s.a.m.d. Sau spus pe romaneste cred ca se confunda primarul cu primaria.
Nu as dori sa fiu (prea) critic sau prost inteles, insa dupa mine in perioada prescolara cerintele unui copil difera atat de mult de la o varsta la alta de la 3 ani pana pe la 6-7 ani se schimba extrem de mult, se maturizeaza enorm asa incat sunt foarte rezervat ca un raspuns de genul hai sa ne intrecem cine gaseste mai repede o instituite, sau "noi suntem pretentiosi" ar rezolva cu adevarat o astfel de problema.
Pe de alta parte in egala masura permiteti-mi sa spun ca pana la varsta scolii primare toti copiii sunt in primul rand copii, ei invata jucandu-se jocul fiind un element daca nu cel mai important printre cele mai importante din procesul lor de educare. Atunci cand rostiti "noi suntem mai pretentiosi" ma intreb oare cum acel copil de varsta cuprinsa undeva intre 3->6-7 ani, poate sa fie pretentios si constient de pretentia lui individuala. Dati-mi voie sa fiu din nou rezervat. Dupa mine e importanta opinia directa a celor ce au copiii la o gradinta la un moment dat. Ei parintii si chiar si copiii sunt cei ce pot spune cu adevarat daca si cum au contribuit oamenii de acolo la formarea lor.
Vistiana - 25/07/2003 : 16:37:39
Draga Marius,mi-a placut remarca ta,poate ca exprimarea noastra a fost superficiala referindu-ne la gradi cutare si nu la educatoarea de la cutare gradi.Insa te asigur cu mana pe inima si nu numai din partea mea ci si din partea celorlalte "mamici pretentioase" ca la fiecare gradinita studiata de noi s-a tinut cont nu numai de :
-frumusetea si curatenia grad.,
-materii si metode de predare(si acestea sunt importante,in unele gr.copiii invata f.multe lucruri jucandu-se,fiind fericiti,iar in alte parti ii aseaza pe scaunele si ii adorm de-a binelea cu 3 cuvintele in engleza sau cu cateva culori),
-de felul in care sunt hraniti(principii naturiste sau imbuibati cu mezeluri si sucuri din chimicale-la cele de stat se intampla des asa)
-eficienta cu care sunt supravegheati(la stat se intampla destul de des ca cei 25-30 de copii din grupa sa fie lasati nesupravegheati cand educ.merge la toaleta sau la o cafea)
-individualizarea copilului,atentia cu care i se observa talentele si aptitudinile pentru a putea fi puse in valoare
-dar si,desi am lasat la urma,printre primele obiective in studiul nostru sunt observarea educatoarei,despre care ar trebui sa scriu mult mai mult decat am scris pana acum si nu mai am nici eu rabdare sa scriu si nici tu sa citesti!
Dafneea,care este psiholog a descris deja in cadrul subiectului Waldorf concluziile dupa periplul ei prin mai toate gradi.si se referea numai la personalul de-acolo!
Asa ca,vezi tu,ceea ce denumim noi generic "pretentii" sunt de fapt un set de principii la care noi tinem si care impreuna ni se par importante in alegerea unei gradinite.
Daca vreo "mamica pretentioasa" nu este de acord cu ce am spus,imi cer scuze ca am vorbit in numele tuturor.
Dafneea - 27/07/2003 : 02:44:53
Draga Marius,
M-a bucurat mult interventzia ta caustica dar m-a si intristat in aceeasi masura.
M-a bucurat deoarece a atins foarte bine punctele esentziale ale acestui subiect si pentru ca stiu ca asta le va fi de folos multor persoane care nu le constientizeaza sau care nu le acorda suficienta importantza.
M-a intristat pentru ca ai tras o concluzie pripita si gresita despre noi si aceasta tristetze s-a intesificat cu atat mai mult cu cat esti moderator si cu atat mai mult cu cat nu esti singurul care face greseala asta.
E de datoria oricarui om ca, inainte sa aduca o acuza sa se documenteze cat mai bine pentru asta. Si nu cred ca era o munca sisifica sa mai citesti cateva mesaje...
Pe de alta parte e si vina mea ca nu am fost mai explicita in cadrul acestui subiect. Lenea mea isi cere scuze... Mi-am imaginat ca prin conceptul "altfel" ii provoc pe cei ce stiu ce vreau sa vina cu lucruri noi (ceea ce s-a si intamplat).
Cred totusi ca acest dialog poate sa fie constructiv si folositor multora, inclusiv noua insine.
Respect,
Dafneea Otis
Vistiana - 02/08/2003 : 16:08:51
Marius,vroiam sa stiu daca ti-ai sczhimbat parerea despre "mămicile pretențioase",n-ai mai aparut pe-aici,sper că nu te-ai supăraaat?!
Marius - 02/08/2003 : 19:45:49
Nu eram suparat si nici nu sunt. Nu vad nici un motiv de suparare. Mi-am expus doap opinia. Poate ca raspunsul meu a fost prea direct. Daca va pot ajuta cu ceva va stau la dispozitie. Eu nu mai urmaresc in mod special ideea de gradinita deoarece fiica-mea cea mare intra de l toamna la scoala deci este absolventa de gradinita. Acum ca sa pun sare pe rana am sa va dau un link mai jos de la absolvirea grupei pregatitoare. Ba gresesc era pur si simplu un program oferit de toate grupele de la gradinita in ziua de 1 iunie pentru a sarbatori ziua lor a copiilor. Tin sa precizez ca este vorba de o gradinita ce nu se numeste nicicum, nu e privata, lucreaza in ea educatoare de inalta clasa chiar daca bugetare, si pozele spun mult prea putin fata de ceea ce a fost in realitate. Si avand aceasta experienta personala eu ca parinte si ea ca si copil am curajul incva odata sa afirm ca "omul sfinteste locu" oriunde ar fi acel loc si oricum s-ar numi.
Si acum linkul promis:
http://www.marius.rdsor.ro/poze/01.06.2003/index.html
Marius
Karla - 04/08/2003 : 11:48:24
Si eu sunt de acord cu Marius: "omul sfinteste locul". Ma abtin sa comentez celelalte pareri. In utimul timp am stat in banca mea si am incercat sa citesc dar nu sa raspund. Cred ca fiecare parinte doreste ceea ce este mai bun pentru copil.
Problema cu gradinite "altfel" am abordat-o si eu dar acum cateva luni. Parerea despre o gradinita sau alta nu poti sa ti-o faci numai vizitand aceste institutii cateva ore. De aceea eu doresc doar parerea parintilor care au avut o experienta cu gradinitele.
Cunosc copilasi care au urmat gradinita Waldorf si sunt copii supradotati. De asemenea cunosc copii care au urmat gradinite cu mari pretentii si rezultatele nu erau spectaculoase....
Si mai cred ca nu lucrurile complicate sporesc inteligenta unui copil ci lucrurile simple care sporesc imaginatia.
Mai vedem si alte pareri..
Vistiana - 06/08/2003 : 16:29:29
Marius,nu ai pus deloc sare caci nici macar nu exista vreo rana! Si eu sunt pe deplin de acord cu tine ca omul sfinteste locul numai ca in cautarile mele de pana acum nu am gasit nici un loc sfant!Ma bucur sa aflu ca exista si gradi de stat unde se lucreaza cu pasiune si te rog din suflet sa-mi spui si mie unde e aceasta gradi.Eu nu am intalnit pana acum pasiune in gradi de stat si nici prea multa competenta(de altfel nici in cele part.!).Prin "gr.altfel" nu inteleg sa fie musai de renume,daca ma uitam numai la numele gr.ar fi fost mult mai simplu,ma hotaram de mult!dar eu sunt inca in cautare...
Denisa_35 - 12/08/2003 : 18:13:20
Dragi prieteni,
Desi baietelul meu mai are cica un an pana sa mearga la gradinita, eu am inceput informarea inca de pe acum.
Depinde de fiecare dintre voi ce doreste pentru copilul lui. Daca e sa ne luam dupa preturi, gradinitele cele cele mai scumpe (de fitze dupa parerea mea) nu sunt poate cu nimic mai rasarite (decat poate ca si conditii) decat alte gradinite mai ieftine dar unde copiii nostri se simt bine. As alege ca termen de comparatie, o gradinita Arc & Ciel, unde taxa este destul de piperata (150 EUR pe luna cu masa) si unde copiii invata de toate si nimic. Mi-e greu sa cred ca un copil de 3 ani invata in acelasi timp engleza, franceza si germana, cand el de fapt nici romana nu stie cum trebuie. Sa fim seriosi...copilaria trebuie traita.Rolul gradinitei, pe langa necesitate, este acela de a socializa copiii, de a-i invata pas cu pas despre lumea inconjuratoare cu plante, animale oameni, de a le incuraja capacitatile de concentrare, de invatare, dar la nivelul lor ...si nicidecum de a-i face poligloti de la varsta de 3 ani. Iar dupa parerea mea si experientele unor oameni foarte apropiati mie, aceste conditii sunt indeplinite cu succes de gradinitele Waldorf. Este un mod de educatie mai putin conventional si mai apropiat de cerintele copiilor de la diferite varste (avand in vedere ca acolo grupele sunt formate din copii de la 3 ani la 6-7 ani). Iar in aceste conditii evolutia lor este spectaculoasa..credeti-ma pe cuvant! Mi se pare mai inteligent din partea unui parinte sa-si doreasca pentru copilul lui cultivarea personalitatii acestuia in locul unei educatii bazate pe principiul : copilul meu e la o gradinita "beton", invata de toate (si de fapt in mintea lui e o mare varza) dar nu mai are timp sa se joace!
Aceasta este parerea mea si sper sa nu aruncati prea rau cu pietre in mine!
Astept comentarii si experiente si din partea voastra!
Va pup! Denisa
Karla - 13/08/2003 : 09:19:43
Iti multumesc Denisa pentru ca incepusem sa cred ca sunt nebuna. Copilul meu are 3,9 ani si l-am inscris la Gradinita cu pedagogie Waldorf dupa ce am umblat o luna pe la toate Gradinitele "fantastice" private sau de stat. Am ales aceasta gradinita deoarece personalul a fost amabil de prima data fara sa sugereze ca asteapta ceva. Si nu am dat nimic spre surprinderea tuturor. Am vizitat Gradinita si mi-a placut.
Celelalte Gradinite -si nu dau nume -nu mi-au facut impresii bune: copii multi in grupa, educatoare cu ton agresiv, directoare de negasit, conditii care lasa de dorit sau preturi prea mari (180$).
N-am reusit sa "intru" la niciuna dintre ele deoarece nu am gasit nici-o relatie.
Dupa discutiile despre Waldorf am inceput sa ma sperii si credeam ca sunt o mama nebuna ca l-am inscris la o asemenea gradinita.
Copilul meu este un copil destept nu genial dar isi depaseste cu mult varsta: cunoaste literele, deseneaza in Word, isi pune singur desene sau jocuri pe calculator, isi scrie numele, citeste unele cuvinte, cunoaste figurile geometrice simple, etc.
Incepusem sa caut relatii pentru gradinite mai bune (de stat) dar acum ca cunosc si parerea altora ma mai calmez.
Dafneea - 17/08/2003 : 01:57:40
Dragele mele, sunt de acord cu voi!
Copiii, la varsta gradinitei, nu trebuie bombardati cu gramezi de informatii; nu trebuie tintuiti intr-un scaun ca sa invete limbi straine, cantece, poezii si elemente de logica si matematica.
Atentie mare, insa! La scoala ei vor intra in competitie cu copii educati in acest fel, care, chiar daca sunt mai tristi, mai inhibati, mai stersi si mai putin creativi au capacitatile de memorare, de atentie, de concentrare mult mai dezvoltate.
Si, intr-un sistem educational prioritar informativ si nu formativ ("mult si prost" decat "putin da' bine")standardele le tin acesti copii (ce-am fost si noi, la vremea noastra).
Tragic este ca nici unul dintre cei chemati s-o faca, nu realizeaza ca, la cum au evoluat acum copiii, nu mai tine treaba asta cu acumularea de informatii si cu rost si fara rost.
Asa ca , pana la trezirea lor (la schimbarea sistemului de invatamant romanesc) eu cred ca trebuie sa facem niste compromisuri.
Adica sa cautam pana inebunim (ca sunt rara avis) o gradinita care sa impace si capra si varza (sa se lucreze cu ei la partea informativa , insa fara sa-i streseze, totul sa fie sub forma de joc).
Eu cred ca, deocamdata, e un compromis absolut necesar ca sa nu avem surprize mai tarziu.
Zic eu ca, pana la urma, tot calea de mijloc e cea mai inteleapta...
Voi ce spuneti?
Respect,
Dafneea
Raspunsuri
Dafneea spune:
Multzam fain dar m-ar face mai fericita o informatzie cu privire la acest subiect.
Nimeni - nimic???