Sistemul de invatamint ideal

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Sistemul ideal de invatamant este cel care se potriveste programului parintesc si cel care pregateste copiii cu tot ce au nevoie pentru a se descurca in viata.

Mai mult de atat nu pot spune. Nu sunt pedagog, nu sunt medic scolar, nici psiholog, nici nutritionist, nici inspector scolar nici secretar de stat, nici ministru, nici profesor. Deci nu pot da un exemplu de scoala ideala.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Mi-am amintit de un articol pe care l-am scris aici la vremea cand imi puneam si eu unele probleme in cee ce priveste educatia (deocamdata) a fetei mele mari. Sau mai bine zis a scolii pe care o face, nu neaparat educatia.

Poate e interesant de citit, sunt pareri ale altor romani.




vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Foarte instructiv articolul tau, Mihaela_s! Mi s-a parut interesanta afirmatia ca in Suedia pina la virste mari se face educatie si nu invatatura! La Multi Ani Silviei, asa dulce a fost ea cu steagurile in cinstea zilei ei de nastere!

Ma gindeam la sistemul asta de credite care e in Suedia si in Finlanda. Pai eu nu cred ca as fi facut mare lucru in facultate! Pt ca as fi ales materii cu care nu stiu cum m-as fi descurcat mai tirziu sau in functie de afinitatile pe care le aveam cu profesorii. De exemplu, eram la liceu la mate-fiz, iar mie imi placeau istoria si romāna, si asta din cauza ca in generala am adorat profesorii respectivi.

Si referitor la competitia intre elevi. Am vazut acum citeva zile o emisiune despre facultatile cele mai cotate din Franta, ca de ex. Ecole Polytechnique. Este o scoala unde se intra extrem de greu, sint doar citeva locuri, concurenta feroce, dupa multi ani de pregatire, dar prestigiul este imens. Dupa ce intri acolo esti aranjat pe viata, toti absolventii avind cel putin 2 oferte de munca valabile. Asta in opozitie cu sistemul universitar clasic, unde se intra fara nici un examen (!!!!), dar ai carui absolventi ingroasa rindurile somerilor. Si e cu atit mai interesanta situatia Scolilor de Comert, care sint private, adica pe bani (grei) si in care se intra cu examen, foarte dur dealtfel.

Acum ceva timp am citit un articol unde se spunea ca Franta este singura tara din vestul Europei in care se practica meditatiile! M-a amuzat remarca! Fiind atit de obisnuita cu meditatiile din Romānia nu-mi inchipuiam ca-n celelalte tari nu e la fel.

Probabil spre deosebire de Suedia, Finlanda, Olanda, Canada si altele, in Franta invatamintul superior de calitate, care sa-ti ofere o adevarata perspectiva profesionala, trebuie "cumparat". Si concluzia, trista, este ca nu toata lumea isi permite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Multumesc Marox!

Eu parca citeam ca si in Germania se practica meditatiile, dar nu sunt sigura.

Foarte interesant ce scrii despre invatamantul superior francez. Nu stiam asta.


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Finland

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Lorelaim, tu ce parere ai de testele astea PISA pe care le-ai dat in link? Eu cred ca noi, romānii, nu ne-am fi situat prea bine si asta pt ca, din cite am inteles modul de desfasurare, noi nu prea sintem obisnuiti cu acest fel de exercitii. De exemplu, sa ma corecteze profesoarele, elevii de astazi fac teste cu raspunsuri multiple? Eu una am dat peste asa ceva doar la examenul de licenta si mi s-a parut destul de complicat. Pe urma, nu stiu cum se mai fac acuma orele de romāna, insa imi amintesc ca ni se cereau comentarii, nicidecum sa citim un text si sa raspundem la intrebari (vezi sistemul englez/american). Paranteza: la francezi este inca un sistem diferit, la ei o dizertatie trebuie sa se faca dupa o anumita schema: mai intii, in prima fraza se reia intrebarea din enunt si se face o introducere in subiect. Apoi se explica pe scurt cum vor fi dezvoltate ideile. Dupa care urmeaza compozitia in 2 parti, una "pro" si a doua "contra". La sfirsit se face o concluzie de citeva rinduri.Inchid paranteza.
De asemenea, ma intreb daca s-a schimbat ceva in matematica pt ca noi sintem obisnuiti cu probleme abstracte, faimoasele probleme de calcul de unghiuri de la geometrie, dar n-am facut niciodata matematica aplicata.

Vauva, am si eu o intrebare privind sistemul asta finlandez. Din link-ul dat de Lorelaim, intre 16 si 18-19 ani, elevii sint fie in "gymnasium" fie in "vocational school". Ei bine, ce se intimpla daca unul din "gymnasium" isi da seama ca s-a inselat, ca de exemplu nu mai are chef de scoala, dar nici meserie nu stie?

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Referitor la link-urile date de Lorelaim, as vrea sa stiu cum au fost alesi cei 57 elevi romāni care au participat la testul PISA. Cum a fost luata decizia ca ei sa fie din judetul Iasi si nu Constanta, de ex, si de ce de la liceele agricol nu-stiu-care si Vasile Alecsandri (habar n-am daca e un liceu bine cotat sau nu). Asta pt ca intr-un alt link era specificata legatura intre rezultatele obtinute si veniturile parintilor. Ori, daca aceasta relatie este dovedita, nu trebuie sa ne miram de nivelul scolar al elevilor de la liceul agricol.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Marox - eu, din cate am citit, elevii au fost alesii intr-un mod aleatoriu... Intzeleg eu ca, de asemenea, modul in care copiii in Ro sunt invatzatzi sa invetze (adica memorare si redare a ceea ce au invatzat - in defavoarea stimularii gandirii si aplicatziilor practice) este extrem de defavorabil pregatirii lor pt asemenea examinarii...
In plus, nivelul de educatzie si situatzia socio-economica a fam din care provin copii sunt factori care influentzeaza pregatirea acestuia... dar asta nu numai in Ro...
De fapt - eu am gasit art din Wikipedia (ref la testele PISA) anul trecut cand am citit stirile in engl din thelocal.se si am dat intamplator peste art:
http://www.thelocal.se/9247/20071129/
Iar art: http://www.thelocal.se/12480/20080617/ in a carui final este scris:
"The report also highlights the importance of a student's family background and education level. Students with an immigrant background fare much worse and have a higher failure rate. Pupils whose parents have a low level of education are also more likely to fail high school."
m-a facut sa caut un pic pe I-net si am gasit:
http://ec.europa.eu/education/school21/com423_en.pdf
Vauva ne-a dat un link care ne duce la un al art:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/4033593.stm
unde se spune:
This is a country in which almost two-thirds of young people enter higher education - and Ms Severinkangas says that many parents are "highly educated themselves and very motivated about their children's education".
iar in art:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/4033261.stm
avem:
In Finland most young people will go to university - and when they become parents, many of their children will have learned to read and write at home before they even reach school.
Ca mai apoi la art:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/4035401.stm
sa ai acest paragraf:
"Her English is pretty much flawless and she also speaks Swedish, French and German - and she says that her chance to learn all these languages reflects the flexibility of the upper secondary system. " care confirma ceea ce am aflat si eu de la o bunicutza finlandeza de 75 de ani (care imi e vecina) si care imi spunea ca ei in Fin vorbesc fin dar si sue (in wiki gasesti: "The second official language, Swedish, is spoken by a 5.5 percent minority" )iar la sc a invatzat engl si germ. Deci aceasta bunicutza la 75 de ani (care a fost asistenta medicala, crescator de caini si judge in concursurile canine) vorbeste 4 lb (2 invatzate acasa si 2 la sc) si citeste cam 2 cartzi pe sapt (merge regulat la bibleo) si e "la curent" cu stirile politice natzionale si internatzionale... Pofta de a invatza si de-a-si pastra mintea activa nu a scazut absolut de loc odata cu inaintarea in varsta... Cred ca obiceiurile bune se invatza de mici (acasa si mai apoi la sc) si se pastreaza de-a lungul timpului.

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dya-dy spune:

Buna tuturor,
Eu as vrea sa va spun situatia din Israel, atat cat e cunoscuta de mine, in situatia in care nu am studiat aici, dar sunt insarcinata, deci ma gandesc la un model de invatamant, sau macar gradinitza pt copii mei.
Deci , ca gradinite, pana la 5 ani nu exista decat gradinitza particulare, care costa in jur de 500 de euro si mai mult.Sunt mai multe feluri : religioase (pt ca aici sunt multi oameni foarte religioasi si care nu accepta ca odraslele lor sa se amestece cu cei nereligiosi), antroposofica(http://ro.wikipedia.org/wiki/Antroposofie)-care nu sunt sigura daca e mai mult un nume snob sau chiar are vreun continut filosofic- dar o chestie care imi place si e foarte importanta pt mine e ca-i invata pe copii de mici sa respecte pamantul si natura- ii invata mult de reciclare- plastic, hartie; invata de mici sa prepare paine-ducandu-se pe camp si adunand graul, etc;(asta e doar un exemplu)
Mai nou, e o noua moda in Israel- educatie "de casa" adica nu inscrii copilul la scoala si invata singur acasa, sau parintii il educa.
Se plateste o amenda, dar cred ca modica.
Oricum, sunt multi acum care adopta acest stil acum, si nu stiu ce va fi cu acesti copii in viitor, dar sa speram numai la bine.
Eu nu stiu daca as putea sa-mi iau aceasta responsabilitate pe umeri- sa ma ocup integral de educatia copilului- si sa renunt la servici de fapt.Oricum, cei care au adoptat acest stil de educatie au raspunsuri pt orice intrebare- de ex ii intrebi ce faci cu materii de genul fizica sau chimie......pe care nu le poti tu preda, la care raspunsul este de obicei: cine are nevoie de fizica sau chimie in viata de zi cu zi?
Ce ziceti de acesta educatie?Poate fi ideala? astept reactii...

Mergi la inceput