Sistemul de invatamint ideal

Sistemul de invatamint ideal | Autor: Marox

Link direct la acest mesaj

Si pentru ca "numa' miine nu-i poimiine" (imi place expresia!) si incepe scoala, va invit la o discutie pe aceasta tema. Care credeti ca e sistemul de invatamint ideal? Sau cum ar trebui sa se schimbe in bine sistemele actuale? Ce va place si ce nu?

Eu una marturisesc ca as vrea sa stiu mai multe despre sistemul finlandez. In Franta, la fiecare inceput de an scolar ni se aminteste ca cel mai performant sistem de invatamint din Europa este cel din Finlanda.

Ce nu-mi place la sistemul francez:
- copiii, chiar si cei mici, de gradinita, stau la scoala de la 9 la 16h30 si doar cei de grupa mica fac o siesta dupa-masa;
- nu au scoala miercurea si e greu pentru parinti sa gaseasca o baby-sitter sau o asistenta maternala sau o alta structura care sa-i primeasca in acea zi;
- in scolile de la tara clasele sint de dublu nivel, adica amestecate grupa mijlocie-grupa mare, exemplu de gradinita, dar se intimpla si la ciclul primar;
- copiii schimba in fiecare an educatoarea/invatatoarea si in general colegii. Cu alte cuvinte, de-abia se obisnuieste cu o anumita metoda de predat si-si face niste prieteni, in anul urmator o ia de la capat. O fi si bine, pt ca le dezvolta simtul de adaptare, dar pe mine, care am fost 8 ani cu aceiasi colegi si care-mi sint si acuma buni prieteni, ma enerveaza la culme.
- absentele profesorilor - intr-o veselie!!! Si cum in general pe durate scurte nu sint inlocuiti, copiii sint repartizati in celelalte clase. Plus ca unele clase, in functie de norma profesorilor, au cite 2 invatatori - adica luni, marti si joi o invatatoare si vinerea alta.

Ce-mi place:
- ca au vacante relativ des - la fiecare 6 saptamini, aproximativ
- ca exista o anumita seriozitate la gradinita. Aceasta nu e obligatorie, insa daca ai inscris copilul acesta e obligat sa mearga - nu merge "l-am dat 2 saptamini, il mai las 3 acasa, il mai dau 2 zile", etc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Si eu sint cam in aceiasi faza ca tine;eu am inceput sa studiez problema de cind era odrasla de citeva luni de zicea lumea ca sint bolunda.
Ce nu-mi place aici:
-la gradi il dai jumate de zii sau tot a doua zii,zii intreaga
-functie de unde stai esti obligat sa dai copilul la scoala de care apartine.Cind ne-am mutat ne uitam dupa anumite zone pentru ca in nici un caz nu vreau sa ajunga la o scoala jenanta
-profesorii pe aici se pling ca au mult de lucru,ca e greu etc si am inteles de la alti parinti ca uneori nici nu stii ce face copilul la scoala
-nu mi-a placut sistemul din Romania,dar nici libertatea de aici unde elevul isi face de cap cum vrea si daca nu a avut pofta sa-si faca lectia e ok ca o va face miine.
-nu imi place ca au in primavara numai o saptamina de vacanta,ceea ce mi se pare putin
Asa ca dupa indelungi cautari si citind pe fetele din Quebec cu copii de scoala am hotarit ca il dam la scoala particulara.
Dezavantaj-costa o caruta de bani
Avantaje-au uniforma/profesorii pot fii sunati/mailati si iti raspund la ce face copilul cum si de ce/exista mai multa responsabilitate din partea profesorilor/copii ramin aceiasi si isi fac prietenii de lunga durata/scoala e mai serioasa.
Bineinteles ca in final totul depinde de copil si de scoala.Iar din punctul meu de vedere incerc sa-i ofer tot ceea ce e mai bun sau ce cred eu ca e mai bun,iar el are sansa sa devina ceea ce isi doreste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dalina2x2 spune:

Sistem ideal?!?? Romania e departeeeee....

Eu as incepe prin a angaja mai multe educatoare si invatatori; cu cat mai putini copii in clasa, cu atat mai mari sansele sa te poti ocupa asa cum trebuie de ei.
(sunt invatatoare si va spun sigur ca aceasta parere este unanima, printre cadrele didactice intalnite).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Apoi, Marox, nu stiu care e sistemul de invatamant ideal, dar din cate scrii tu despre Franta...zau ca-mi place mai mult al nostru.
(Ma refer strict la aspectele despre care ai scris, ca pe celelalte nu le cunosc...).

La gradi si la noi e seriozitate din acest pdv - e drept ca nu toate gradinitele respecta, dar la gradi a noastra ne cere dovada medicala si analizele la zi dc copilul lipseste mai mult de 2 sapt. legate. Plus maxima seriozitate in toate privintele, zic eu - si da, suntem la o gradinita publica, dintr-un mic orasel de provincie...

Deci eu zic ca se poate sa fie bine - si cu sistemul francez si cu al nostru - conteaza ca oamenii sa fie de calitate...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Dalina2x2, si aici se plinge toata lumea ca nu sint suficienti profesori si invatatori si clasele sint aglomerate. Cred ca este o problema generala, din pacate!

Witeflower, evident, nu cunosc ce se intimpla astazi in scolile românesti. Dar prin forta imprejurarilor incep sa le cunosc pe cele frantuzesti. Si mi se pare mai eficient sistemul românesc, asa cum mi-l amintesc, sintem de aceeasi parere, se pare!

Mamitzica, asa e, am uitat, si aici e obligatoriu sa-ti dai copilul la scoala de care apartii cu locuinta. Se ajunge la situatii aberante, sint unii care inchiriaza o cutie postala in Paris, in cartierul care le permite sa-si scolarizeze copilul la licee prestigioase ca Louis le Grand sau Henri IV.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Marox, stiu si eu?
Ziceam despre aspectele la care te-ai referit tu - adica scoala/gradi de luni pana vineri, siesta pt copii la gradi pana la 6-7 ani, relativa stabilitate a grupei si a cadrelor didactice - le vad si eu ca avantaje.

Dar, pt ca lucrez in invatamant, vad si o gramada de dezavantaje - probabil daca ti-as insira doar cateva, ti-ai schimba parerea...Fiindca, in realitate, eu nu sunt deloc incantata de sistemul nostru, numai ca la gradi la fiu-meu am avut noroc sa fie bine - si mai ales am avut noroc de educatoare cu suflet si foarte pricepute.
Asa cum am mai spus, cred ca oamenii cu care ai de-a face conteaza mai mult decat sistemul in sine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_lucia spune:

Raspunzind strict la titlul subiectului as spune ceea ce si voi stiti, sistem ideal de invatamint nu exista!

Eu ma bazez pe posibilitatea de a alege scoala care, noua ca parinti, ni se pare ca se potriveste cel mai bine copilului nostru dar si noua caci interactia parinti-scoala este f.importanta, zic eu. Asa cum a mai spus cineva aici, unul dintre criteriile noastre de selectie este grupe ca numar de copii (atit la gradinita cit si la scoala) cit mai mici.

Succes la scoala/gradinita tuturor!

Dana Lucia Alberto

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu exista un sistem ideal. Niciodata parintii nu vor fi multumiti.
Eu de exemplu ma uit cu jind la sistemul frantuzesc.

Stiti ce inseamna ca un copil de 6 ani sa termine orele la ora 12 toamna/primavara si la ora 11.20 iarna? Stiti ce inseamna ca abia ajuns la serviciu sa trebuiasca sa pleci din nou ca sa-ti iei odrasla? Foarte putini isi permit after school sau bona.
Copii cu cheia de gat. Mamici sunand disperate de la serviciu ca nu le-a ajuns copilul acasa. Mese de pranz deficitare.

Stiti ce inseamna ca un elev in clasa a V-a sau a VI sa inceapa cursurile la ora 12 si sa termine la ora 18? Oare copilul cand serveste masa de pranz? La ora 11.30? Sau poate la bufetul scolii, un snacks, ceva...

Probabil ca nu stiti. Pentru ca daca ati sti v-ar placea ca elevii sa stea la scoala, intr-un mediu supravegheat, pana la o ora rezonabila cand poti pleca de la serviciu. Chiar daca ar avea liber miercuri. Pentru ca asa nu ramane decat o zi/saptamana in care nu stii ce sa faci cu el.

Si la noi se practica schimbarea colegilor. Si nu e vorba de adaptabilitate (pe care o ai sau nu) este vorba de toleranta. Copilul trebuie invatat sa-si tolereze colegul chiar daca nu ii place. Trebuie sa-si respecte profesorul chiar daca il enerveaza.
Asa are ocazia sa faca diferente si sa inteleaga ca libertatea lui sa sfarseste acolo unde incepe libertatea celuilalt.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

oare daca as avea copil la fel mi-as face griji/probleme?Io nu-s in masura sa-mi dau cu parerea,da' noi,asa cum a fost sa fie candva,tot am invatat carte.Ca asa a vrut muschiu' nostru.Si mama nu m-a crescut cu bona si guvernanta.Am stat cu cheia in gat pan-am fost de maritat, am mancat cand am apucat-profitam ca erau ai mei la servici si ma mai jucam , si parca tot era mai frumos pe-atunci! Poate ca ei ,ca parinti isi faceau griji,da' mie mi-a fost copilaria copilarie.

Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Gabriela, nu mai este ca pe vremea noastra ...

Fetelor imi pare tare bine ca scrieti si cum este in alte tari, ca nu sunt lucrurile chiar asa roz.

Marox...chiar nu au scoala miercurea??? Si voi ce faceti cu copii???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Da ne-a fost copilaria copilarie. Si am invatat. Si ceea ce e mai important e ca nu am murit. Am supravietuit cu toate ca nu aveam nici casca, genunchiere, cotiere sau centura de siguranta.

Asta este pretul pe care o societate deschisa il plateste. E ca un râu care se revarsa si nu aduce numai apa ci si aluviuni cu toate scursorile intalnite in cale.

Acum nu mai ajunge sa-ti incui usa, ca pe vremuri, cu o iala simpla. Avem usi cu zavoare cat mai sofisticate.

Acum 30 de ani cand a rulat in Romania, "Fluturii sunt liberi" nu au avut drept de vizionare tinerii sub 18 ani. Aparea Goldie Hawn in sutien.
Azi teatrul underground prinde teren.

A face comparatii reprezinta o greseala. Benefic este sa invatam la timp sa mergem in pas cu "progresul".

si sa putem identifica la timp ce am vrea noi de la scoala.



Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput