pacientul si...drepturile lui

Raspunsuri - Pagina 31

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lia popescu spune:

Minonix, nu cred ca am scris ceva jignitor pr PM. Am ales aceasta varianta pentru ca mi s-a parut ca tu ai nevoie de lamuriri suplimentare si nu avea rost sa plictisesc lumea cu lucruri pe care le-am mai scris.
Acum, ca m-ai provocat, de ce exista totusi camera medicului de garda in spital si de ce exista pat in acea camera, daca nu pt odihna? Nu ar trebui propusa desfiintarea acestei dependinte sau inlocuirea patului cu un rug de mure?javascript:insertsmilie('')

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Citat:
citat din mesajul lui mimonix

Lia Popescu iti multumesc ca te-ai ostenit sa-mi raspunzi pe pm pt ca asa am inteles mai bine cum sta treaba cu avertismentele ....daca exprimi ce simti si ce gandesti direct pe forum, iei avertisment....dar pe PM exprimi tot ce-ai visat si ce nu si nu te stie nici vantu' nici pamantu'...ok, macar m-am ales cu ceva....sper ca urarile de sanatate din incheiere sa fi fost reale, de nu, sa stii ca nu ma sperii eu asa usor...asta cu sanatatea e mai complicata, nu e numai de la pacient sau medic...mai e si ce ti-e scris
Stii care e deosebirea dintre noi? Ca si eu urasc din suflet mitocaniile si lipsa de civilizatie si imputitii si tot ce urasti si tu...deosebirea e ca eu ma lupt sa conving medicii, care sunt fiinte (vezi, nu mai zic entitati ) superioare, educate, spalate, invatate sa-si faca meseria cu demnitate si sa puna sufet in ceea ce fac...si eu sper ca ei/voi, medicii, vor intelege ceva Tu vrei ca restul lumii, milioaneadica, si mai ales toti imputitii, nesimtitii, mitocanii sa inteeaga si sa respecte medicii...Asteapta tu Adica eu mai stiu, s-o intoarce lumea cu susu-n jos de la experimentul astora cu gaura neagra ....Si totusi, daca mergem mai departe in echipa, tu lupti cu mitocanii si eu cu medicii, poate facem ceva pana la urma
In final o mica poveste : aveam 18 ani cand am venit acasa de la pedichiura si i-am spus mamei: mama, pedichiurista isi numara spaga cand am plecat eu, ca era inchiderea...si stii cati bani avea? XXX bani...moama, da' cat castiga asta pe luna nene daca in fiecare zi o avea atat? Si mama stii ce mi-a raspuns? " tu ai fii in stare sa razui cacaiele floraresei din fata blocului?" Si uite asa , LIa Popescu, nici eu nu i-am raspuns, nici ea n-a mai continuat, nici avere n-am...DAR, am invatat sa-mi aleg meseria cu grija . pt mama! O motivatie trebuie sa fi avut si tu cand ai hotarat sa urmezi medicina...adu-ti aminte de ea in fiecare zi in care te enervezi si cred ca iti va fi mai usor!

Simona,mamica de Teo (15 ani) siVlad Alexandru (18.02.2008)
www.onetruemedia.com/shared?p=56509686d3840dd2953529&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Vladut si Teo
poze

Ei, eu inteleg perfect faptul ca trebuie sa "razui calcaiele" - intelegeti voi - SI floraresei din fata blocului, SI celei care vine din canal...
Da' ce nu voi putea pricepe in veci e de ce unele dintre cele care nu vin de acolo se poarta ca si cum ar veni.
Practic nu conteaza, la fel ma port cu toate pacientele, da' totusi imi ramane intrebarea asta in creier.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

lia popescu, una este "sa se odihneasca" medicul (adica sa stea si el intins, sa-si dezmorteasca oasele, sa se relaxeze daca ii permite situatia, sa mediteze putin la conditia mizerabila a unui bolnav din Romania ) si alta este sa doarma medicul.

Sa vrei sa dormi, inseamna sa pui capul pe perna cu intentia clara de a adormi. Te speli pe dinti, iti gasesti o pozitie confortabila, te invelesti si adormi.
Repet, mi se pare destul de nepotrivit sa pretinzi ca vrei sa dormi la serviciu si sa reclami pe DC daca vine unu' pe care il doare genunchiul de 2 zile si iti tulbura tie somnul.

Si chiar ma intreb cat de bune sunt reactiile unui om brusc trezit din somn, care trebuie sa intervina prompt si de a carui interventie depinde poate viata unui om.
Cum poti judeca limpede si cum poti lua cea mai buna decizie cand esti brusc trezit din somn?
Stiu, sunt persoane care sunt perfect clare la minte din prima secunda in care se trezesc, dar sunt si persoane carora le trebuie cate o jumate de ora ca sa se dezmeticeasca.
Eu sper ca medicii care fac parte din ultima categorie, nu aleg totusi sa doarma in garda.

Mai spuneai ca un om nu poate rezista 39 de ore fara sa doarma.
Da, si asta e adevarat si e regretabil ca aveti un asemenea program aberant.
N-ar trebui totusi ca voi, medicii, sa va rezolvati aceste probleme?

P.S. Cand ceri scuze lui Ariel?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Pai poate de aci au aparut discutiile, Denizel, ca ce intelegi tu prin a dormi nu intelege si Lia - extrapoland - nici un medic cand e in garda.
Adica nu iti aranjezi patutul, te speli pe dinti, te vari in pijama, etc. Pur si simplu te intinzi in patul din camera si atipesti nitel - io una ma si invelesc, ca sunt rea de frig.
Da' e asa, un fel de semisomn, adica io sunt in picioare cu creierul functionand in 30 de secunde. Pur si simplu e chestie de antrenament.
Si categoric un medic capiat de oboseala e mai periculos decat unu care a apucat sa atipeasca macar juma de ora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Stanescu, stii foarte bine, in Romania se mai obisnuieste ca omul sa urle de durere si asistentele sa urle la el ca trezeste medicul de garda...
Nu spun ca asta e regula, zic doar ca se intampla.

Si tot nu ai zis. De ce acceptati conditiile astea de lucru? 39 de ore fara somn? Este o bataie de joc la adresa voastra si la adresa pacientilor neglijati poate, pur si simplu din lipsa de resurse.

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catalina2307 spune:

Io sunt mai grea de cap. Cand un medic este de garda este in timpul serviciului, nu?! Io cand sunt pe plantatie nici nu ma gandesc sa-mi dezmortesc oasele pe canapea. Desi mi-ar prinde bine .

Si acum sa va spun cum m-am lovit eu de somnul medicului de garda. Dupa ce am pierdut sarcina am inceput sa fac temperatura. Pe la ora 20 a venim medicul de garda si mi-a recomandat un paracetamol. Pe la ora 2 temperatura mai crescuse. Asistenta (o draguta dealtfel) s-a dus la acelasi medic de garda. Facea nani ca daca tot avea patul la indemana era si pacat. A revenit asistenta si mi-s spus necajita ca s-a enervat dr.ca a fost trezit si ca nu mai are ce sa-mi faca. Ca doar mi-a dat paracetamol. Si mi-a propus sa dea drumu' la aer conditionat sa ma racoresc putin.Si un algocalmin da sa nu zic la nimeni. Peste 5 saptamani au descoperit medicii dintr-o alta tara sursa temperaturii. Placentele ramase acolo.

Cu astfel de pacienti duci tu lia popescu munca de lamurire. Eu nu spun ca nu ai dreptate. Spun doar ca toate aceste experiente traumatizante fac dificila comunicarea intre dr. si pacienti.Cand ai imaginea omului in halat alb care iti spune "lasa draga nu mai plange ca faci altii (copii nu castraveti murati) si nu esti nici prima nici ultima" iti este greu sa accepti comentarii de genul celor facute mai sus. Eu iti doresc sa nu simti in veci ceea ce simt eu. Si ai dreptate .Am nevoie de un psiholog. Sa ma ajute sa inteleg printre altele de ce am fost lasata sa ma chinui,sa urlu de durere cu usile inchise. De ce m-au carat goala prin spital cu primul fat intre picioare si al doilea pe cale sa iasa. De ce m-au chiuretat fara anestezie.De ce m-au lasat sa imi vad puii.De ce m-au dus din nou dezbracata la salon vomitand pe mine.De ce liftiera mi-a comunicat a doua zi "ca e liftu' doctorilor" si sa ma duc la eco cum stiu eu. De ce am fost la un pas de septicemie. De ce m-au pus sa cumpar medicamente de mii de euro care erau total interzise.Si de ce prima grija a medicilor a fost sa ma puna sa semnez zeci de hartii.Pe care eu ca o tampita (ametita si terminata) le-am semnat.Te rog...daca tu poti sa-mi dai un raspuns la una dintre intrebari, un raspuns pe care si tu l-ai accepta in situatia mea eu imi cer scuze din tot sufletul.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Stanescu, stii foarte bine, in Romania se mai obisnuieste ca omul sa urle de durere si asistentele sa urle la el ca trezeste medicul de garda...
Nu spun ca asta e regula, zic doar ca se intampla.

Si tot nu ai zis. De ce acceptati conditiile astea de lucru? 39 de ore fara somn? Este o bataie de joc la adresa voastra si la adresa pacientilor neglijati poate, pur si simplu din lipsa de resurse.

Pai ce sa facem, greva?
S-a mai discutat pe aci, acu un numar de pagini.
Catalina, imi pare rau pentru tine, eu nu inteleg cum se intampla asa ceva. Prin spitalele unde am trecut ca rezident n-am pomenit sa se supere seful garzii ca il trezesti - pe principiul mai bine sa ma scol degeaba dacat sa nu ma scol cand trebuie.
Si v-as ruga o chestie: cand povestiti ceva de un doctor, dati si numele lui si spitalul unde lucreaza - ca sa fie totul clar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimonix spune:

Citat:
citat din mesajul lui lia popescu

Minonix, nu cred ca am scris ceva jignitor pr PM. Am ales aceasta varianta pentru ca mi s-a parut ca tu ai nevoie de lamuriri suplimentare si nu avea rost sa plictisesc lumea cu lucruri pe care le-am mai scris.
Acum, ca m-ai provocat, de ce exista totusi camera medicului de garda in spital si de ce exista pat in acea camera, daca nu pt odihna? Nu ar trebui propusa desfiintarea acestei dependinte sau inlocuirea patului cu un rug de mure?javascript:insertsmilie('')

In plus, mi se pare normal ca medicul sa doarma in garda...ca doar n-o sa stea popandau daca nu-i nimeni bolnav...dar nu mi se pare normal sa-l astept sa se trezeasca, sa apara cu parul valvoi, morocanos ca a fost trezit si sa puna prima intrebare :ce-i cu dumneavoastra la ora asta? corect? eu zic ca da!Deci e tot o chestiune de atitudine...
asta ziceam eu doua pagini in urma...nu inteleg ce-ti veni cu patul din camera de garda
iar in pm intr-adevar nu m-ai jignit , doar incheierea cu urarile de sanatate nu mi-a sunat mie prea bine (sa nu ma trimiti si pe mine la psihiatru, da ?

In plus vad ca si Stanescuare aceeasi problema ca tine: de ce nu se spala nici macar cei care teoretic ar trebui sa o faca ...simplu, asa sunt ei...put peste tot: pe strada, in metrou, in supermarket, in parc, in piata si in absolut toate locurile de munca este cel putin unu' care cam pute....nasol, ce sa zic!Poate ar trebui niste ore de igiena in scoala , dar cin' sa se ocupe?Ca si cei de la invatamant sunt "neamuri" cu cei de la sanatate
Revenind la doctori, pute sau nu , omului trebuie sa i se explice ce are , poate si de ce are ce are (psihologia bolnavului), ce trebuie sa faca si DE CE ...ce se intampla daca nu respecta tratamentul, etc...Eu am observat ca multi medici nici nu vorbesc...se uita, te asculta, scriu ceva indescifrabil si basta...sanatate! Ramai cu gura cascata nu alta...o fi grav, n-o fi...ce a mazgalit pe reteta, numai el stie....sau iti trantesc o denumire din aia de nu intelegi nimic si te sperii de moarte....
Eu cam cam zis deci ce am cu medicii...sper sa tineti minte macar sa nu mai vorbiti la mobil cu mama-tata-sotul-copilul in timp ce pacientul sta dezbracat in picioare....si sa faceti ordine pe birou ...si sa va "mai dati cu lumea" ca pana la urma nu stii cu cine stai de vorba....o fi profesor universitar, o fi nominalizat la premiul Nobel, o fi un om de omenie....nu se stie niciodata!

Simona,mamica de Teo (15 ani) siVlad Alexandru (18.02.2008)
www.onetruemedia.com/shared?p=56509686d3840dd2953529&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Vladut si Teo
poze

Mergi la inceput

"sper sa tineti minte macar sa nu mai vorbiti la mobil..."
Uite, pe mine frazele de genul asta ma scot din minti: evident ca tu nu ai de unde sti cum ma comport eu cu pacientele, dar automat presupui ca fac conversatii. Face parte din aceeasi familie cu "voi, medicii..." care urlati la pacienti, care beti cafea in timp ce pacientii asteapta, care cereti bani ca sa operati...
Eu nu sunt aci reprezentantul tuturor medicilor din tara si nu scriu in numele lor. Eu scriu in numele meu, parerile mele si experientele mele.
Combate-ma, daca nu esti de acord, perfect, dar fa-o unul-la-unul.
Am mai zis odata, ce o fi asa greu sa zici "medicul X de la spitalul Y avea conversatii personale in timp ce pacientii asteptau" etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gecko spune:

acum 2 zile spre seara...ma uit la ceas...ora 6...sotul si-a incheiat programul la servici la ora 5 dar inca nici urma de el acasa...il sun, raspunde grabit..."iubi scuze, acum am terminat wardroundul (adica vizita), mai trebuie sa-l bleeduiesc (adica sa ii recolteze sange) pe unul si vin acasa". O ora jumate mai tarziu a ajuns acasa...I-a luat o ora sa recolteze 10 ml de sange de la un pacient...de ce? pentru ca pacientul are drepturi...pacientul are dreptul ca atunci cand medicul vine in salon el sa plece la internet sa se povesteasca cu draguta...pacientul are dreptul ca 20 de minute mai tarziu cand termina de messagerit sa il intrebe senin pe medicul ce a asteptat peste program pentru el...dar de ce trebuie sa imi iei sange?...si pacientul are dreptul sa refuze manopera cum la fel de bine pacientul ARE DREPTUL ca apoi sa primeasca pentru a suta oara (ca oricum e internat in spitalul asta de 3 luni) explicatia de ce este nevoie sa i se recolteze sangele, explicatie ce trebuie sa fie cat mai pe intelesul pacientului, intr-un limbaj civilizat indiferent de cat de obosit si de cat de nervos esti. Intr-un final pacientul ARE DREPTUL ca in scarba sa iti spuna...ei bine, daca tii neaparat atunci recolteaza dar sa nu imi spargi vena ca alta data nu te mai las. Acesta este un pacient cu o situatie alambicata...fara asigurare medicala...dar cu asigurare medicala...un paraplegic de care sistemul de sanatate din tara lui de origine si-a batut joc si l-au lasat sa faca escare pana la os...si pe care sistemul de sanatate de aici l-a primit considerandu-l o urgenta si care sistem incearca sa gaseasca o portita ca sa plateasca imensele costuri de spitalizarea...acesta este un sitem de sanatate...in care esti presedinte sau esti nimeni in drum...esti asigurat sau nu esti asigurat nu conteaza...TU CA PACIENT AI DREPTURI...iar TU CA MEDIC AI OBLIGATII.

Discutie in urma cu aproximativ o saptamana intre medicii de origine romana de aici..."ufff, sunt de garda maine seara la spitalul X!!!"...celalalt medic raspunde "naspa"...ma bag si eu in seama si intreb ce e asa naspa in garda la spitalul X...mi se raspunde "e plictisitor...nu se intampla nimic...e spital de recuperare si rar ai cate o urgenta"...usor socant inclusiv si pentru mine care toata tineretea am umblat dupa stopuri, accidente, intubat, defibrilat...cealalta interlocutoare completeaza "e bine totusi ca poti sta linistit si mai citi ceva articole de specialitate"...deci chiar asa...esti noaptea de garda...intr-un spital in care nu se intampla mai nici o urgenta...si nu iti pui botoseii si camasuta de noapte pe tine...ci stai cu fundu-n scaun si mai citesti ceva...de medicina...ca daca tot te plateste statul ar fi bine ca de banii aia sa aduci un beneficiu pacientilor prin cunostintele tale.

in urma cu cativa ani un tanar de 30 de ani moare cu Soc cardiogen, Infarct Miocardic si BAV complet...tanar care timp de 3 zile s-a plimbat si s-a plans de durerea lui de spate...poate ca daca (,)capetele luminate din cabinetele in care a intrat ar fi lasat la o parte aerele superioare si s-ar fi coborat "la munca de jos" masurand o tensiune si verificand un puls...manopera pentru care nu ai nevoie de 6 ani de scoala si altii de rezidentiat...manopera ce cu succes "pana si o asistenta medicala" o poate face ...ar fi aflat ca are tensiune de 70 sistolica si puls 25-30...si ca "blitz diagnosticul" de "ti s-au deranjat oasele de la coloana" nu se puna cu astfel de valori...si poate acel barbat de aproape 2 metri si 90 kg, nascut si crescut in inima muntilor ar mai fi trait. Uneori trebuie sa faci doar mici gesturi pentru a ajuta un om...nu e nevoie sa citesti Braunwald si Kumar si Harrison si alte ceasloave pentru a fi cu adevarat de folos...asa cum spunea si bird...o asistenta cu chef de munca si cu cateva protocoale de urmat este mina de aur intr-un triaj al pacientilor...ar reduce si anxietatea celor care simt ca trebuie sa astepte prea mult pentru ar fi bagati in seama...ar descoperi si ca ceva nu este in regula cu vreun pacient fara a fi nevoie sa dea diagnostice mari.

Mergi la inceput