Popularea cu urs a Muntilor Bucegi

Popularea cu urs a Muntilor Bucegi | Autor: simali

Link direct la acest mesaj

Pe cand eram studenta si inca multi ani dupa aceea, Muntii Bucegi au fost pentru mine a doua casa. Mersul la munte in "gasca" mea era un mod de viata. Pe noi muntele ne-a format: ne-a invatat sa facem fata momentelor critice, sa ne ajutam la nevoie, sa ne cunoastem limitele si sa nu le fortam, sa iubim natura si viata, sa respectam oamenii, etc. Uneori cant la chitara cantecele de cabana...
"Frumoasa-i viata
Daca sti sa o traiesti
Frumoasa-i fata
Daca sti sa o iubesti
Noi n-aveam bani, n-aveam bani
Eram simpli hoinari
Dar noi aveam, noi aveam
Cate 20 de ani"

Acum 10 ani s-a anuntat cu pompa la televizor la o emisiune de stiri POPULAREA CU URS A MUNTILOR BUCEGI SI A MASIVELOR INVECINATE. Pentru vanatoare. Domnii cu mare dare dare de mana trebie sa vina la vanatoare de urs acolo unde au vile de vacanta (Sinaia, Prdeal, Busteni)si sa fie siguri ca si gasesc urs din belsug. Trebuie sa stiti ca vanatoarea este o afacere deosebit de profitabila in Romania; clietela este formata din multimiliardarii lumii, care calatoresc special pentru vanatoare; statul dar si padurarii personal (care sunt contactati sa organizeze partidele de vanatoare), castiga enorm din aceasta afacere. Pe de alta parte padurarii au interesele lor. Ei nu vor turisti care sa umble brambura prin padure si care sa vada cum in zona X tocmai se fura 20 de brazi.

Imi aduc aminte cat de contrariati am fost atunci: se populau intentionat cu animale periculoase cei mai umblati munti din Romania. De ce nu puteau sa populeze Bucegii cu caprioare, vulpi, etc.? De ce nu se populau cu animale periculoase alti munti din Romania, unde nu este atat de mult turism, unde nu se schiaza, unde nu sunt cabane, unde nu este telecabina, etc. "Raspunsul prieteni e vanare de vant."
Astazi si-au dat seama ca ursii s-au inmultit peste masura - se pare ca au depasit de 5 ori densitatea admisa pe Km patrat - si toata lumea se preface ca sursa problemelor este necunoscuta...


Astazi mi-as dori sa ma intorc la munte cu copilul care are deja varsta optima pentru asa ceva. Dar mai are cineva curajul sa puna cortul la Piatra Arsa? Mai are cineva curajul sa ia copilul pe traseele din Muntii Bucegi? Zilele trecute, langa hotelul Pestera un turist german cu baiatul de 7 ani au fost omorati de urs. Padurarul a aparut ca o floare si a spus ca e un semn langa cabana care zice "Atentie Urs"...

Am fost in Germania intr-o statiune numita Bad Walse. Acolo, la limita padurii cu statiunea era gard de plasa. La fel la limita locurilor circulate de turisti.




alice


alice

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

langa Pestera? acolo ne place si noua sa mergem....cum s-a intamplat? ai un link ceva?...intr-adevar in zona sunt foarte multe marcaje cu avertismente, insa nu prea le respecta nimeni...

chiar am fotografiat avertismentele: aici, aici si aici


iar AICI puteti vedea cum se "respecta" regula cu Nu faceti foc,...chiar daca la cateva sute de metri mai incolo este loc special pt campare....


e foarte trist,..si pentru oameni si pentru animale...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Florentina Roman spune:

Marcajele respective sunt doar in limba romana, de unde sa inteleaga neamtul ca vine ursul??


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

eu cred ca oricine poate intelege ca asta nu e reclama la pasta de dinti...



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Da, au marcat. Semnul pentru mine a fost destul de clar.

Dar problema mea este alta: de ce langa cabana? Este normal ca langa un hotel (ca atat Pestera cat si si Padina sunt acum hoteluri in toata regula) sa te hacuiasca ursul? Ce daca pun avertismente? Daca maine vad pe Magheru un avertisment "atentie vipera cu corn" asta inseamna ca este si normal sa fie acolo vipere si ca daca merg pe Magheu e pe raspunderea mea? De ce nu ne interzic de tot accesul in Muntii Bucegi daca pana si langa hotel a devenit periculos sa mai stam?

Imaginati-va ca faceti un traseu montan cu copilul si brusc, dupa 2 ore de mers, vedeti anuntul de mai sus. Ala cu "va aflati in habitatul ursului carpatin [...] Va uram Drum Bun!". Ce mai aveti de facut in continuare? Sa ocoliti (dar cine stie fix unde incepe si unde se termina "habitatul"?), sa fiti precauti (ce-o fi aia precautie cand vine la tine un urs), sa va intoarceti (dar poate ursul e chiar in spate)...

Nu era mai bine ca locurile arhi-cunoscute ca turistice sa nu fie deloc habitatul ursului carpatin?

De ce nu vad nici o caprioara in Bucegi? De ce nu am mai vazut o capra neagra de 10 ani?

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Nu stiu daca este vorba totusi de acel turist german care a fost ranit in cort sau daca asta este un caz nou.Cert este ca nu au respectat o regula foarte importanta :sa lasi mancarea in afara cortului.Ursii sunt atrasi de mancare,vin dupa mancare si ,daca aceasta este in cort,se petrece o tragedie.
Eu stiu ca turistul german a avut noroc cu salvamontistii care erau in zona si au intervenit cu petarde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Nu stiu ce sa mai zic,probabil sunt mai multi decat ar trebui sa fie.
Dar,in momentul in care incerci un traseu,trebuie sa stii la ce sa te astepti si sa ai cu tine echipament corespunzator.Este obligatoriu sa iei in calcul si varianta intalnirii cu ursul pentru ca ,vrem sau nu,muntele este casa lui,noi suntem oaspeti.Trebuie sa respecti anumite reguli ,chiar daca autoritatile nu afiseaza nimic.Iar o regula importanta spune ca nu trebuie sa tii mancarea in cort langa tine.O extindere a acestei reguli spune ca ar fi bine sa lasi resturi mai departe de cort.
In Bucegi,dintotdeauna sunt ursi,si cand mergeam eu luam in calcul intalnirea cu ei.Accidentele cu ursi din bucegi s-au petrecut si din cauza turistilor care fie au vrut sa faca o poza buna crezand ca e urs de la zoo fie si-au lasat mancarea in cort.
Ma apuca nervii si cand vad turisti in papuci sau fara echipament adecvat incercand trasee periculoase si apoi adusi de salvamontisti jos.Muntele nu este o plimbare pe bulevard.Oricand poate sa inceapa o furtuna,sa se schimbe conditiile meteo,oricand poate sa apara ursul ca doar tot oamenii arunca resturile pe munte ,incalcand o alta regula care spune sa-ti cari peturile si ambalajele jos nu sa le lasi sus pe munte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali
Astazi mi-as dori sa ma intorc la munte cu copilul care are deja varsta optima pentru asa ceva. Dar mai are cineva curajul sa puna cortul la Piatra Arsa? Mai are cineva curajul sa ia copilul pe traseele din Muntii Bucegi? Zilele trecute, langa hotelul Pestera un turist german cu baiatul de 7 ani au fost omorati de urs. Padurarul a aparut ca o floare si a spus ca e un semn langa cabana care zice "Atentie Urs"...










Tot ce-am gasit pe net si de care si auzisem se refera doar la turistul german ranit in zona Padina si coborat de salvamontisti.
http://www.antena3.ro/Turist-german-atacat-de-un-urs-in-Lunca-Padinei-din-Bucegi_act_52845_ext.html
Dar mai pun inca un link cu prostia omeneasca pe munti, platita cu viata:
http://www.protv.ro/stiri/social/o-turista-americana-sfasiata-de-un-urs-in-bucegi-cine-e-responsabil.html
Si unul care da informatii untile pentru cine vrea sa mearga in bucegi cu cortul:
http://www.carpati.org/articol/ursul/235/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Nu stiu ce turist german a murit, nu exista nicio stire in acest sens si ma indoiesc ca cineva ar tine asta ascuns. Cit despre populat muntii Bucegi cu ursi ca sa fie vinati de niste oameni dementi si cu bani, asta pot crede, dar ca au depasit densitatea de 5 ori, asta cred ca e doar pretextul ca sa le dea voie idiotilor sa vina sa ne "salveze" de bestiile periculoase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Si eu cred ca este vorba de acel caz mai vechi de la Padina, unde n-a murit nimeni. Sau?

Ursii vin de mult dupa mancare pe la corturi ... nu numai in ultimii 10 ani. Prin '96 ursulica vizita zona corturilor de pe Valea Cerbului mai in fiecare seara.

Pe munte nu trebuie sa te dai grozav si-i musai sa respecti multe reguli. Una dintre ele spune ca mancarea nu trebuie tinuta in cort. Si sa nu lasi resturi alimentare/nealimentare dupa tine.

Urmarea a hranirii aiurea pt show si poze a ursilor din Sinaia.. unde toti prostanacii se coborau din masina si se trageau cu ursul in poza pe la Taverna Sarbului.. ursii din Sinaia au devenit extrem de indrazneti si multi amici au renuntat la traseele de catarat din Sinaia.

Ursul, in general, evita omul. De aceea, noi in zonele posibil cu risc mai fluieram, mai cantam. Ca sa ne auda, daca cumva nu ne poate mirosi din cauza de vant potrivnic.

Sotul meu era cu baiatul cel mare acu vreo 2 ani.. undeva prin padure, intre Predeal si Paraul Rece. Mergeau pe poteca.. cand aude ceva.. in zmeuris, ceva mai departe, mos Martin servea dejunul. S-au intors incetisor. S-au mai intalnit cu ursul si seara, prin Cheile Rasnoavei. Atunci prietenul nostru venea pe drum si era sa dea nas in nas cu mnealui.. noroc ca ursul a fost un gentlemen, si-a coborat spre apa.

_

Am vazut acu multi ani un reportaj despre atacurile ursilor grizzly din Muntii Stancosi.. sau nu? Oricum era un parc national din US unde ursii incepusera s-atace turistii.. acu vreo 20-30 de ani. Au omorat si cativa oameni. Pana s-au prins autoritatile ce s-a intamplat.. ursii, avand acces la containerele de gunoi din parc, au inceput sa asocieze oamenii cu mancarea. Si, implicit, sa-i atace.. adica atacau corturile pt mancare.

Solutia? Au modificat containerele de gunoi, astfel incat ursii nu mai puteau sa le deschida. In timp atacurile ursilor au scazut si, in final, au incetat.


Are mama doi flacai.. Matei (6) si Grigore (1)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:

Si eu cred ca este vorba de acel caz mai vechi de la Padina, unde n-a murit nimeni. Sau?
Citat:


Eu am auzit stirea saptamana trecuta (nu mai stiu precis daca era miercuri sau joi), in masina, la radio. Era despre un turist german cu copilul de 7 ani. Mi-a atras atentia in mod deosebit pentru ca atat are si copilul nostru si pentru ca si noi planuiam o excursie cu cortul...

Nu este insa exclus sa fi fost vorba despre incidentul de la Padina - au fost si acolo doi copii, dar in cortul invecinat...

Oricum, nu conteaza atat de mult exact despre care incident este vorba, cat despre faptul ca Muntii Bucegi - cei mai vizitati munti din Romania, munti pe care se schiaza, exista telecabine, se fac tabere scolare, unde este cea mai mare densitate de cabane din Romania, unde mersul la munte devenise un cult si un mod de viata - au fost populati in mod intentionat cu urs.





alice

Mergi la inceput