Probleme cu vecinii datorate mansardarii

Probleme cu vecinii datorate mansardarii | Autor: Alina

Link direct la acest mesaj

Ziua buna oameni buni!

Deschid subiectul cu speranta ca ma voi hotari cu ajutorul vostru sa rezolv problema cu niste vecini agitati .

Am un imobil in Timisoara,zona centrala,la etajul 4.Pe scara respectiva oamenii au fost "convinsi"de administratoarea blocului(doamna locuieste in cu totul alta zona,ea pur si simplu incaseaza banii pt cheltuielile lunare si ce se mai face pe la scara)sa accepte o firma din Sibiu dispusa sa mansardeze tot etajul 4(suprafata a 4 apartamente),intrarea facindu-se prin uscatoria/spalatoria blocului,o camera de vreo 35mp aflata la etajul 4.
Problema mea e ca nu sunt dispusa sa-mi cedez partea indiviza(partea din uscatorie,terasa de acoperis,partea din casa scarii,etc)acestora,nu e legal sa separi partea indiviza de restul proprietatii.

Oare cum s-ar putea face asta sa fie legal,administratoarea sustine ca gasesc ei o cale legala(nu-mi poate preciza care)?
Oricum nici cu o portita legala nu as semna,ar scadea nr mp de suprafata indiviza si nu sunt dispusa sa fac cadouri din astea...

Din cauza ca nu-si pot atinge scopul(administratoarea a sugerat cumva ca are si ea comision de la asta...urmeaza a fi construit un apart cu 5 camere care se va vinde bine...dar nu asta e problema mea),o parte din vecini efectiv ne hartuiesc:parintii mei au fost mereu amenintati,injurati ca la usa cortului,efectiv le e groaza sa mearga pe-acolo(locuiesc in alt oras,in Timisoara vin ocazional...).Ce sa fac?

Sa-i anunt la Politie?Sa-i dau in judecata pt hartuire?Habar nu am dar a inceput sa-mi fie foarte groaza de situatia asta care dureaza de 3 ani si se acutizeaza in fiecare an...

Patronul firmei din Sibiu care vrea sa construiasca mansarda le-a promis ca in schimb,le pune geamuri termopane pe scara(4 geamuri de 20/30 cm)si la cei care au probleme cu tevile care curg in apartamente,le va schimba.

Ideea e ca la etajul 4,izolatia apart meu e foarte buna,nu curge strop de apa.La una din vecine,e izolatia ok dar femeia sta prost cu nervii,bolnava cu acte in regula,a facut puscarie pe vremea comunista pt avorturi ilegale si de-atunci a ramas cu probleme,inainte de a cumpara noi apartamentul cu vreo 5-6 ani a dat foc ca vedea stafii si auzea fantome.
La celelalte 2 familii curge binisor la ploi puternice,unii sunt in divort si acum nu mai au timp de asta insa vara trecuta si ei au sunat la parintii mei cu amenintari puternice de genul ca ii bat daca mai pun piciorul acolo,etc.

Strigate si amenintari cu bataia am mai primit de la unii vecini de la parter a caror tevi curg,vor sa le fie schimbate tevile gratis...oare e ok cind esti proprietar sa-ti schimbe tevile gratis??

Offf,am scris o gramada dar ar mai fi de precizat ca in cei 3 ani de scandal s-au strins totusi ceva bani pt refacerea acoperisului cu tigla dar nu destui.E o lege noua care spune ca 1/3 plateste Guvernul,1/3 plateste Primaria si 1/3 Asociatia de Proprietari,tata a fost peste tot,a strins acte sa beneficiem de legea asta...dar oamenii nu mai vor"De ce sa nu primim banii strinsi inapoi cind putem rezolva problema gratis prin mansardare?!".

Tata a fost la Primaria Timisoara si oamenii zic ca in urma cu vreo 3-4 ani au facut masuratori speciale si blocul nu e apt pt mansardare,nici planseul nu ar rezista...
Precizez ca daca unul dintre vecinii de la 4 mi-ar cere acceptul pt mansardarea lui,as accepta pt ca nu ar strica spalatoria/uscatoria,nu ar veni a 21-a familie pe casa scarii,e cu totul altceva desi nici in cazul asta,nu stiu cum e cadrul legal.

Una peste alta,am scos si apartamentul la vinzare din cauza atitor probleme dar pt ca nu stau in banii aia,nu ma grabesc,nu pot vinde sub pretul pietei desi lor nici situatia asta nu le convine,nu au garantia ca urmatorul proprietar ar semna.

Din 20 de familii,vreo 5 se agita tare cu amenintari,pe restul efectiv nu-i intereseaza ce semneaza sau ce vor sa semneze.

Multumesc!

Alina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Alina, pina sa ma gindesc eu la un raspuns ( cit de cit) concret da-mi voie sa intreb: cui va apartine proprietatea mansardelor , dupa finalizare?
Adica, dupa ce toata lumea isi da acordul, mansardele vor deveni proprietaea firmei care se ocupa de mansardare?

Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Citat:
citat din mesajul lui daniela_b

Alina, pina sa ma gindesc eu la un raspuns ( cit de cit) concret da-mi voie sa intreb: cui va apartine proprietatea mansardelor , dupa finalizare?
Adica, dupa ce toata lumea isi da acordul, mansardele vor deveni proprietaea firmei care se ocupa de mansardare?

Da,Daniela,apart va deveni proprietatea firmei de mansardare.

Multumesc mult!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniela_b spune:

Pai, eu n-o sa inteleg in veci...de ce proprietarii de pe o scara de bloc, dintr-un bloc intreg, NU inteleg ca mansardarea se poate face si fara ca mansardele sa devina proprietati "straine" blocului.
Daca nu ar fi o afacere BUNA avnatajoasa mnsardatorilor si in defavoarea evidenta a proprietarilor din bloc, nici naiba nu s-ar oferi sa puna geamuri termopane "gratis' contra unei semnaturi.
Parerea mea e ca cineva mai "cu mot" ar trebui sa le explice de ce toti proprietarii ar putea cistiga mai mult daca ar mansarda in "nume" propriu cu ajutorul unui credit in banca, de exemplu.
Mai pe scurt, daca toti locatarii unui bloc s-ar constitui intr-o societate juridica ad-hoc, care prin mijlocirea unui credit si a unui contract cu o firma de constructie care sa "doar" execute lucrarile nicicum sa le devina si proprietar, parerea mea este ca toata lumea, toti asociatii acelei societati ( s-o numim "Blocul P15" srl) ar avea de cistigat mult mai mult dupa vinderea/inchirierea mansardelor decit niste geamuri termopane.

Poate ca e greu de explicat asta atitor proprietari ( sa zicem ca vreo 60 daca e bloc cu 3 scari a cite 20 de apartamente) dar un calcul mic pe hirtie ( 12 mansarde -la trei scari cu cite 4 pe palier, deinmultit cu pretul mansardelor deimpartit cu 60 este egal cu o suma mai mare decit c/v unor termopane) dar in mod cert vei putea sa-i convingi ca societatea care mansardeaza NU e corecta in a stabili pretul unei semnaturi. Poate mai cistigi timp, macar. Ofera-le o evaluare corecta ( imparte pretul masardelor la citi proprietari sint si arata-le ce ar putea cistiga comparativ cu cit cistiga daca semneaza cu societatea "straina"
S-a inteles ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Cam asta voiam sa spun si eu, prin alte locuri, unde oamenii mai si gandesc, s-au luat bani frumosi pentru acceptul de mansardare, nu niste geamuri sau tevi. Lumea se bucura insa si pentru o sacosa de mancare, ce sa le ceri?
Nu pot face asta fara acceptul tau, pentru ca proprietatea la comun nu permite. Se poate cere (la tribunal) o iesire din indiviziune, dar nu cred ca se poate finaliza asa ceva.
Exista posibilitatea de a vinde semnatura, adica partea ta o vinzi cu...atat. Nu cu ce hotareste administratorul...Imi dai atat, semnez, pentru ca va fi un act de vanzare-cumparare.
In ceea ce priveste amenintarile, sunt ca niste strigate de gaste, dar poti face reclamatie la politie, problema e sa duci doi martori care au auzit asa ceva.

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Clover spune:

Imi pare rau ca esti intr-o situatie atat de dificila. Primul pas ar putea fi sa ii reclami la politie pe cei care te ameninta. Ai putea de asemenea sa le mai spulberi cuibul, mergand la vecinii pe care ii stii mai neutri si indiferenti si sa le explici ca in afaceri similare beneficiile sunt mai mari, nu doua termopane. Daca vor incepe sa se simta trasi pe sfoara si manipulati, reactia va fi de impotrivire.

O alta problema e ce hartii a obtinut firma din Sibiu ca blocul poate fi mansardat, daca el de fapt nu se preteaza. Ai putea obtine acces la documentul respectiv?

Amenintarile sunt pentru ca se stie ca fara tine nu au cum sa faca nimic. Sincer nu cred ca exista cale legala sa te oblige, dar un avocat ar putea sa iti spuna exact. De curiozitate, cat e cota fiecaruia stransa pentru repararea acoperisului? Pentru cati bani se ameninta cu bataia in ziua de azi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

In primul rind multumesc tuturor pt raspunsuri .

Asta este o idee super cum ca asociatia de proprietari sa plateasca construirea mansardelor si apoi sa le vinda.Cred ca s-ar scoate bani frumosi,mult mai mult decit sa schimbe niste geamuri sau tevi.
Il voi suna duminica pe seful asociatiei de proprietari de la noi de pe scara,ii voi zice chestia asta desi cel putin la noi pe scara,pare ff greu de realizat,oamenii nu sunt uniti.Presupun ca pt constructia mansardei ar fi nevoie de un credit pe care l-ar putea returna destul de rpd cred dar problema e ca trebuie multa seriozitate si oameni uniti.
Domnul care e seful asoc. de proprietari de la noi de pe scara a lasat-o mai moale anul asta cu scandalul,chiar nu stiu de ce,pt ca 2 ani la rind sunase la ai mei parinti cu insistente si ras-insistente,la un moment dat zicea ca oamenii vor sa ne dea in judecata ca le ploua in casa si ca li se strica lucrurile dar cred ca a abandonat ideea.

Ma gindesc ca la urmatorul mare scandal(care va fi in inceputul lui sept cind ai mei parinti vor merge in Timisoara pt citeva zile)sa sun Politia daca vor continua.Martori am,ei au sunat si la rudele mele unde ai mei parinti s-au cazat din cauza scandalului,au inceput sa se isterizeze si in convorbirile cu unchiul meu,insistau sa vina tata la sedinta lor de bloc sa-i arate lui cine sunt ei si tot asa.
Plus ca nu exista ploaie mai serioasa dupa care ai mei parinti sa nu fie sunati si balacariti ca nu acceptam mansardarea,etc.
Tata a fost si la firma care vroia sa faca acoperisul din tigla,ei au adunat cam jumatate din bani si seful firmei ar fi dispus sa faca si lucrarea in rate dar tatalui meu ii e teama sa purceada la lucru pt ca nu isi vor mai plati mai departe ratele la lucrare.Din acelasi motiv nu am vrut nici eu sa platesc integral lucrarea anul trecut pt ca nu cred ca imi mai recuperez banii.O vecina de pe scara a platit in avans zugravirea scarii si bineinteles ca nu si-a mai recuperat banii...

Mi-e teama ca daca fac plingere la Politie,vine si ii tine nitel la intrebari,vor fi si mai aprigi...intelegeti,mi-e frica sa nu incaseze ai mei vreo bataie.Tata are o virsta si ultima oara,cind se pregateau sa plece de-acolo,i s-a facut rau,tensiune,palid,nedormit.

Imi ziceti,va rog,cei care cumpara apartamentul construit de firma x la mansarda,ce acte vor avea,ce contract de vinzare-cumparare?
Practic locatarilor le va fi modificat contractul de vinzare-cumparare altfel cum?Pt ca in contract scrie clar ce cuprinde partea indiviza,citi m are,etc.
Pe de alta parte,mi se pare frustranta lipsa uscatoriei,era f folosita pt ca nu toti sunt dispusi sa-si insire rufele prin casa,multi si-au transformat balconul loggie in bucatarie sau o prelungire a sufrageriei.

Clover ,ei au strins cca 150 mil lei vechi.Au dat lunar 500000/apartament,un an si ceva.Le-ar mai trebui inca 150 mil pe care i-ar putea obtine cu legea noua(e ff mult de alergat si umblat dupa semnaturi,stiti voi cum e cind ai de cules aprobari)dar oricum ei nu mai vor asa,vor banii inapoi...

Offf,ce bine e daca as avea timp sa merg sa le explic pe indelete la cei rationali cum sta treaba...doar agitatia o fac cele 4-5 familii care au tevi sparte si sunt incurajate de administratoarea blocului care a adus firma de mansardare.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Alina eu cred ca ar trebui sa scrii o scrisoare in care sa explici cam cat valoreaza un astfel de ap. la mansarda comparativ cu cat sunt ei recompensati.Eu cred ca daca se face o mansardare si ap. se inchiriaza astfel incat chiria sa acopere din cheltuielile de intretinere ale locatarilor ar fi mai tentant pt. ei si mai ales pt. cei neutri.

Mergi la inceput