Credeti ca ne vom schimba?
Raspunsuri - Pagina 14
Ramona J spune:
Citat: |
Si daca mergi in Romania cu sentimentul ca totul pute, atunci este clar ca aerul strainatatii a alterat serios partea din om care tine de "a nu uita de unde ai plecat ". |
Daca te faci ca nu pute nu se mai simte mirosul? Din spusele tale reiese ca pute totusi, dar pe unii emigranti i-a lasat memoria.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
tlaura spune:
Inainte de a locui cativa ani buni prin alte parti, si mie mi se parea ca cei ce vin de afara sunt plini de fitze si totul le pute! Asta cum spuneam, inainte sa locuiesc si eu "afara"! Dupa aceea am constatat ca nu e chiar asa; e adevarat, poate unii se intorc cu mai multe fitze decat ar fi cazul, dar imi este clar ca nu asta e problema, ci doar faptul ca iti dai seama ca exista si altfel, si altceva, si altcum! Si toate alte-urile astea sunt mai bune decat la noi! da. nu chiar totul "pute" aici, dar aproape totul! Incepand de la ce vreti voi, pana unde vreti voi! Iar pe cei care au locuit in alte parti mai civilizate, si totusi li se pare si aici in regula, nu pot decat sa ii invidiez; inseamna ca au o mare putere de acomodare, cat si o marja mare de toleranta fata de lucrurile din tara noastra.
Desi incerc, eu nu pot sa nu remarc diferentele (in defavoarea noastra), dintre Romania si alte tari. Imi pare rau, nu pot fi toleranta, pentru ca aici traiesc, si am pretentii mai mari de la o natiune, o tara, un loc, in care imi cresc copilul!
Ramona J spune:
Mie-mi vine sa cred ca locuiesti in US sau unde o fi, doispe ore mai tirziu aterizezi in Romania si te adaptezi instantaneu. Chiar asa, nu-i nici o diferenta?
anyella spune:
mimitete,da-mi voie sa dau dreptate vecinelor-:)).Da,eram la locul nepotrivit neascultindu-mi parintii si fara sa constientizez ce se poate intimpla.Cine nu are batrini sa isi cumpere-:))
Eram destul de maricica la revolutie si imi amintesc atmosfera de sinistra instabilitate care domnea.Imi amintesc ca mama nu ma lasa sa ies afara din casa,dupa ce balconul ne fusese ciuruit de gloante.
Eu nu si nu,curajul intruchipat,curajul inconstientei-:)).Ce s-a ales de revolutia noastra?De vietile nevinovatilor sacrificati fara sa aflam nici acum adevarul. De aceea spun ca de multe ori esti...omul nepotrivit intr-un loc total nepotrivit si vina iti apartine in totalitate.Stii tu,fuga e sfinta!
Aniela
b.nica spune:
Faptului ca va "pute" aici nu-mi da dreptul sa va contrazic,insa voi ati putea sa faceti ceva:sa spuneti ce va pute aici, DAR MAI ALES, cum credeti ca s-ar putea schimba aceste anomalii.
ESTE AN DE ALEGERI, DACA NU O FACETI ACUM DUPA ACEEA NOI RAMANEM CU MIROSUL SI VOI CU SATISFACTIA CA NU SUNTETI OBLIGATI SA-L SUPORTATI TOT TIMPUL!Asta inseamna ca daca totusi nu vreti sa va mai "puta" cand veniti si va mai simtiti romani, dati exemple din tarile care v-au adoptat de masuri care s-au luat pt. ca pe acolo lucrurile sa mearga mai bine.
Ramona J spune:
Traduc dintr-o lucrare scrisa de fiul meu (opt ani), la scoala.
Daca as putea sa fac un cadou pentru oamenii lumii le-as darui un mediu inconjurator mai curat, pentru ca in Romania strazile sint murdare (aici chiar a intarit chestia asta: dirty and trashy and yucky) si nu au containere pentru gunoi.
Apoi continua sa explice cum ar ajuta etc.
Noi n-am fost in Romania de doi ani. Chestia asta a scris-o pentru ca la coltul strazii unde locuia bunica lui la vremea aia (nu intr-un cartier rau, la doi pasi de Marriott) se adunau mereu gunoaie - un maldar mare. Primaria le lua de acolo din cind in cind, dar citeva ore mai tirziu deja era o gramajoara noua.
Apoi containerele de gunoi nu sint inchise, treci pe strada si sint niste mirosuri "imbietoare".
Pe el l-a impresionat chestia asta si uite ca a tinut minte.
Ca sa raspund la intrebare... morala a ceea ce am scris mai sus este ca degeaba e an electoral daca nu se schimba si mentalitatea fiecarui alegator.
La blocurile pe linga care am trecut s-au montat inchizatori automate, sonerii sofisticate etc., dar peticul de pamint din jurul lui e total neingrijit, sint niste balarii cum n-am pomenit! Cine sa vina sa smulga buruienile?
La fel e si pe linga casele oamenilor. Cind am venit de la Mare chiar am urmarit cu atentie si tot asa, in fiecare localitate casele erau neingrijite. In fata casei unde era un pic de loc sa puna flori era lasat totul in paragine. Poate ca unii oameni sint in virsta si nu se pot ocupa - dar toti sint asa?
Sint si exceptii, dar impresia generala cam asta e.
Stiu ca lumea nu e receptiva la critici asa ca ma astept sa fiu atacata. Whatever! Asa se vede Romania cind vii dupa o absenta indelungata.
Eu cind vin in vizita stau cit mai mult cu ai mei si ies cit pot de putin. Intr-o vreme mergeam la Mare, dar am renuntat ca ma enervam pe bani tot mai multi.
b.nica spune:
Ramona nu vei fi atacata si nimeni dintre cei care isi exprima impresia venind in tara facand comparatie cu locul de unde a venit!
Am deschis acest subiect din acest motiv, pt. ca sa ne trezim la realitate si sa intelegem ca poate acei romani care nu au vazut cum se traieste in alte tari nu inteleg in ce se complac!
Ramona J spune:
Cred ca atunci cind mergi in alta tara deschizi ochii mai repede si e usor sa compari. Dar unele chestii sint de bun simt. Cum sa arunci gunoiul la colt de strada?
Raspunsul ar fi o campanie de educatie (ziare, tv, reclame pe marginea soselelor si ce s-o mai putea), plus ore de educatie civica in scoli - toate astea combinate cu amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea (presupun ca e ilegal si in Romania sa arunci gunoaie pe strada).
Treaba primariei ar fi sa instaleze cosuri de gunoi (care trebuie golite in mod regulat) si ar fi in interesul lor ca toata lumea sa aiba containere standard pentru gunoi. Eventual si unele pentru tot ce se poate recicla.
Stiu ca se fac pasi marunti in unele locuri. In orasul bunicilor mei primaria le da localnicilor saci in care ei sa puna sticlele goale din plastic, care apoi sint colectate saptaminal. Am vazut ca la noi pe strada numai ai mei scot sacul, dar sper ca nu se va renunta la programul asta. Daca se mediatizeaza mai bine nu vad de ce n-ar avea succes.
Ramona J spune:
Pentru mizeria si buruienile din jurul blocurilor (si la case particulare) eu as da amenda asociatiei locatarilor si proprietarilor de la case. Presupunind ca exista o lege care cere sa mentii exteriorul casei si imprejurimile la un anumit standard.
Adrianaa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Raspunsul ar fi o campanie de educatie (ziare, tv, reclame pe marginea soselelor si ce s-o mai putea), plus ore de educatie civica in scoli - toate astea combinate cu amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea (presupun ca e ilegal si in Romania sa arunci gunoaie pe strada). Treaba primariei ar fi sa instaleze cosuri de gunoi (care trebuie golite in mod regulat) si ar fi in interesul lor ca toata lumea sa aiba containere standard pentru gunoi. Eventual si unele pentru tot ce se poate recicla. |