desfacerea contractului de munca
Am si eu o intrebare : ce drepturi are cineva caruia i s-a desfacut contractul de munca pentru ca firma unde lucra
face reduceri de personal ? ( pe instintare scrie ca s-a facut in baza art. 70, aliniat 1, legea 53/2003 codul muncii si dispozitiilor art.58 si 65 legea 53/2003 codul muncii ) Are dreptul sa primeasca ajutor de somaj ?
Multumesc mult
Alexia
Lumea este plina de frumusete atunci cand inima este plina de dragoste
Raspunsuri
nela spune:
Dupa cite stiu orice angajat care a fost disponibilizat are dreptul la ajutor de somaj. Acest drept se pierde numai in cazul in care angajatul a parasit firma din propria initiativa.
S-auzim numai de bine!
Nela
Dana P spune:
Draga Alexxia, hai sa incerc sa te ajut.
Art.70 alin.1. Angajatorul are obligatia sa notifice in scris sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor intentia de concediere colectiva, cu cel putin 45 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
Art. 58 alin.1. Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
alin.2. Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 65 alin.1 Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
alin.2. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin.1.
Noul Cod al Muncii ne da bataie de cap si noua celor care am lucrat multi ani in domeniu.
Hai sa-ti scriu ce trebuie sa primesti, atat ca acte cat si ca remuneratie:
1. Trebuie sa primesti o instiintare scirsa prin care ti se aduce la cunostinta urmatoarele: ca in urma reorg. soc. si datorita faptului ca soc. nu poate sa va asigure un alt loc de munca cf. pregat. profesionale pe care o aveti, (depinde de modul de formulare a deciziei, dar in concluzie asta trebuie sa reiasa), postul dv. se restructureaza, contractul de munca se desface cf. art. mentionate. Dar fii atenta cf. art. 75 Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii salariatului (adica ei pot emite decizia pe 15 aug 2003, dat pana te prind sa o semnezi (semnatura si data pe care treci inseamna data comunicarii) poate dura mult (daca ai cunostinte si prieteni si stii dinainte iti poti lua concediu medical maxim admis, si de abia atunci cand vii din concediu medical sa semnezi).
2 La art. 73 Codul Muncii scrie:
alin. 1. Persoanele concediate in temeiul art.61 lit.c) si d). al art 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
alin.2. Fac exceptie de la prevederile alin.1 persoanele concediate in temeiul art.61 lit.d), care se afla in perioada de proba.
Deci, concret, trebuie sa primesti:
1.Instiintarea de mai sus mentionata.
2.Trimitere (instiintare) care Oficiul Fortelor de Munca, prin care le aduce la cunostinta ca desf. Cm s-a facut in urma reorg. soc. si nu din vina dv. (asta inseamna trimitere la somaj). pe instiintare trebuie trecute si ultimele 3 salarii avute.
3.La remuneratie: salariu aferent ultimelor zile lucrate+remun. pentru zilele de concediu de odihna neefectuate in anul respectiv (ex: daca pleci in 15 aug 2003, si nu ti-ai efectuat concediul pe anul 2003, trebuie sa primesti banii pentru 7.5 luni: 7.5*1.75=13 zile concediu)+banii pentru cele 15 zile de preaviz (in cazul daca nu te lasa sa le lucrezi trebuie sa dea bani in schimb).
Daca nu ai inteles scrie-mi.
alexxia spune:
fetelor va multumesc mult si in special Danei pentru raspunsul foarte detaliat.
Prietena mea care este in situatia pe care v-am descris-o era disperata pentru ca auzise ca nu are nici macar dreptul la ajutor de somaj.
Inca o data va multumesc
Lumea este plina de frumusete atunci cand inima este plina de dragoste
marius spune:
Mai trebuie mentionat faptul ca exista probabilitatea ca AJOFM sa ii ofere pozitii(joburi) similare cu cel detinut de ea astfel incat sa nu se ajunga la situatia de somaj. Este doar o probabilitate. Aici in Oradea de exemplu destul de multe persoane care doresc sa lucreze in mod real gasesc un job satisfacator sau solutii alternative. Nu este un raspuns general ci doar o mentiune. Intrucat insa cererea a fost asupra drepturilor prevazute de legislatie pentru situatia ei concreta raspunsul a fost dat super exact mai sus. Ma bucur ca exista profesionisti aici. Ador ideea!
Al vostru,
Marius (www.desprecopii.com)