Cineva poate fi etichetat nesimtit doar pt moment?
Raspunsuri - Pagina 2
loryi1974 spune:
" Decalogul nesimtitului:
1.Fii strident.Lupta cu toate mijloacele impotriva discretiei.
2.Nu te gandi la ceilalti.Fii egocentric.
3.Patrunde pretutindeni.Nu te lasa marginalizat.
4.Fa prozeliti.O sa vezi ca nu e foarte greu.
5.Batjocoreste lucrurile grave.Practica persiflarea doar cand nu este cazul.
6.Arata-te opac la argumentele celorlalti.Eventual refuza-le de plano.
7.Cauta pretutindeni prim-planul.Incearca sa fii contaminant.
8.Evita sa-ti pui intrebari.Drumul tau e unul al certitudinilor.
9.Convinge lumea sa se plieze pe setul tau de non-valori.nu accepta compromisuri.
10.Nu uita ca marele tau dusman e bunul-simt.Combate-l cu fiecare gest si cuvant."
Ghidul nesimtitului-Radu Paraschivescu
Eu cred ca ori esti nesimtit ori nu,nu exista cale de mijloc.
Din pacate,de multe ori ,desi cei din jur ne eticheteaza ca "nesimtiti" si chiar ne manifestam ca atare,ne incapatanam sa credem ca suntem un model de bun-simt si ca altii sunt nesimtitii.
balaioara spune:
Oare nesimtitul autentic nu poate fi si ipocrit, pe fata fiind lapte si miere - respectand in aparenta toate regulile de bun simt - si pe la spate "lucrandu-te" cu mult talent?... Pe tine, si pe multi altii, fireste?...
Sau nesimtit este doar cel ce, prin sinceritate excesiva, spune intotdeuna adevarul, incalcand astfel regulile "de bun simt". Nu trebuie sa fii neaparat badaran pentru a fi catalogat ca "nesimtit". Unora le ajunge sa le distrugi imagine pentru a fi repede catalogat ca "nesimtit"...
Fomalhauti spune:
Eu cred ca avem o mare problema, in Romania: nesimtirea e COOL! A ajuns o valoare. Daca nu esti nesimtit, esti fraier, caraghios, prost....Cred ca este vorba despre exemplul unor personalitati care apar la televizor, in ziare...
Exemplu (de azi): o tipa si un tip in parc, amandoi bine imbracati...Tipul isi termina sticla de cola si se duce la un cos de gunoi sa o arunce. La care, tipa ironica: "Vai, ce civilizat esti!" Presupun ca urmatorul ambalaj, ca sa faca o impresie pozitiva tipei, tipul il va arunca pe alee...
Alt exemplu: Tot anul scolar care a trecut am mers zi de zi cu metroul, cu cel mic in carut. Uneori se gasea cineva sa ma ajute la urcare/coborare pe scari. S-a intamplat de mai multe ori sa fie cate un elev sau o eleva de liceu, dintr-un grup. De cele mai multe ori grupul a ironizat respectiva persoana "Ha, ha, ce bine iti sta." "Fa-ti si tu unul." si chestii asemanatoare.
Chiar cred ca in Romania nesimtirea a devenit o valoare. E cool sa-ti lasi masina acolo unde ai treaba: fie ca e trecere de pietoni, trotuar sau blochezi o alta masina. E cool sa intri cu masina/motocicleta in parc: arata ca ai masina, bani suficienti sa dai ciubuc la paza si nu te supui legilor ca toti fraierii. E cool sa depasesti coloana de masini oprite la semafor, doar n-o sa stai dupa ei. E cool sa injuri cat mai obscen.
Si copiii nostri vad asta permanent....
Sa va mai povestesc ceva. Am fost in concediu in Spania. In zona erau destul de multi englezi. Dar si spanioli, rusi...Dupa cateva zile am inceput sa recunosc copiii englezi la locul de joaca. La inceput m-au socat...Copii de 4-5 ani coborau de la jumatatea scarii toboganului ca sa-l ajute pe micul meu de 2 ani. Daca erau la scara toboganului si il vedeau venind, asteptau si il lasau inaintea lor. Daca se indrepta spre un leagan, se dadeau jos sa-i faca lui loc. Parintii lor nu le spuneau sa faca asta, nici macar nu le spuneau "Bravo, ai facut ceva frumos." Era ceva firesc, asa fusesera tratati probabil si ei si asa erau tratati de cei mai mari....
Si inca ceva: la Viena, la acvariu, spectacolul hranirii rechinilor. Cand am ajuns noi era o masa de oameni, adulti si copii in fata acvariului. "Asta e, am ratat." Ei, bine, m-am inselat. Imediat ce am ajuns in spatele multimii, adultii s-au dat la o parte si au facut loc copiilor mei. Si copii mari, care erau in spate, s-au dat la o parte ca sa faca loc celor mici in fata lor....Cu siguranta daca era un adult roman "cool" ar fi dat toti copii la o parte si s-ar fi lipit cu nasul de acvariu....
loryi1974 spune:
Nu cred ca nesimtirea este marca inregistrata a Romaniei.Poate ca ,din cauze istorice-comunismul si tranzitia daramand setul de valori care guvernau societatea romaneasca inainte-in Ro sunt mai multi nesimtiti decat in alte parti.Nu inseamna insa ca la altii toata lumea este binecrescuta.
Eu sunt sigura si de faptul ca multi din cei ce parcheaza masina pe unde apuca nu se considera nesimtiti ,doar cred ca autoritatile singure trebuie sa le rezolve problemele.Mai degraba sunt nepasatori.Si nu exista consecinte care sa ii arda bine la buzunar idiferent de valoarea contului din banca.
Nu stiu daca exemplul cu copiii de 4-5 ani este cel mai potrivit.Eu marturisesc ca am un copil de 5 ani care da din propria initiativa binete,vorbeste politicos ,respecta multe reguli in limita varstei desigur dar ,la joaca,la catarat pe topogane isi doreste sa fie prima.Nu pot sa o etichetez drept nesimtita doar pentru ca la 5 ani nu coboara sa ajute un copil de 2 ani sa se urce pe topogan.In rest,se joaca cu ei ,ii mai ajuta sa faca diverse lucruri dar uneori se mai si supara daca cei mici reactioneaza in spiritul varstei ,adica mai si strica.Dupa cum nici pe cei de 2 ani nu-i poti eticheta drept nesimtiti daca strica castelul de nisip al celor mari sau daca incep sa urle ca nu primesc ceva de la acestia.
E insa foarte adevarat ca parintii sunt exemplele cele mai la indemana pentru copii.Cum se comporta ei,asa vor face si copiii mai tarziu.
Fomalhauti spune:
Loryi, vai de capul meu, nu am vrut sa zic ca in Romania copiii sunt nesimtiti. Dar copiii englezi chiar sunt speciali. Si copiii mei se inghesuie la tobogan - fiindca asta au vazut si vad la alti copii care la randul lor au vazut la altii. Tocmai de aceea am ramas impresionata de copiii englezi. La noi se intampla des ca un copil sa dea la o parte un alt copil ca sa o ia inainte. Ei, bine, copii englezi nu fac asta.
Si apropo de nesimtire si de cei carora nu le pasa de altii. Azi dimineata o masina era parcata in fata iesirii mele din curte. M-am uitat daca as putea sa o ocolesc, nu ocupa complet locul. Dar apoi mi-am dat seama ca mi-ar fi greu si as putea ramane in mijlocul strazii, de-a curmezisul. Sunt sigura ca sotul meu ar fi putut sa o ocoleasca dar eu nu. Era loc si mai in fata si mai in spate. Si am sunat nervoasa la vecinii mei si i-am intrebat daca e cineva la ei. Si l-au chemat pe respectivul NESIMTIT, care, nici mai mult, nici mai putin, s-a rastit la mine: "Vreti sa va scot eu masina?! Iese si un camion pe aici!" Adica, vezi, esti proasta, ma deranjezi pe mine in loc sa te chinui tu sa-ti scoti masina. M-a scos din sarite si i-am zis: "Bine, atunci lasati masina aici si eu chem politia." Si-a mutat masina doi metri mai incolo, nu inainte de a-mi mai spune: "Asta e rea vointa." A, da, asta chiar nu stiu cum e la altii, dar la noi toata lumea vrea sa aiba ultimul cuvant.
maru spune:
lory, mesajul urmator e pentru tine:
ieri am fost la Marineland, cu copilul meu, o fetita de 11 ani venita in vizita din Romania, si Roxana, 9 ani cred, deaproape 5 in Canada. Al meu e mai fricos dar pana la urma s-a dat in niste cescutze invartitoare. Spre final a tipat, i se facuse frica ca nu se mai termina. E mare, are 12 ani, dar nu agreeaza, ca si mine de altfel carouselele asta care te invart pana te lasa lat. La final, cand s-au dat jos din cescutza, fetita musafir a spus: Stiam eu ca o sa ii fie frica,(dand ochii peste cap) si i-am zis ca nu-i de el, si ca nu are rost....
Roxana in schimb s-a dus direct la Andrei (e cu 2 capete mai mica decat el) si i-a zis: data viitoare stai langa mine si nu o sa iti mai fie frica! Nu-i asa ca vrei sa te dai cu mine? te invat eu cum sa nu iti fie frica!
Morala: in Romania ne invatam copiii cum sa razbata in viata! In Canada (recte exemplul lui F cu Spania) copiii sunt invatati sa fie toleranti, sa ii accepte pe ceilalti, sa aprecieze ce e bun la un partener de joaca, coleg de clasa, etc...
nesimtirea se invata de mic, si n-are legatura cu tipul de personalitate al copiilor!
Doamne'ajuta!
POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/
Andrada spune:
Si eu am fost impresionata de educatia copiilor englezi pe unde am fost.
La Trafalgar Square o singura familie a ignorat coada ( vreo 10 familii) la facut poze si si-a proptit copiii direct pe leu. Erau romani. Nici macar atunci n-au ripostat englezii, copiii s-au jucat intre ei pina le-a venit rindul si-au ignorat complet familia respectiva.
In parc fiu-meu avea oarece dificultati sa se tina de sfoara cind parcurgea un traseu, vreo 2 copii mai mari au venit si i-au explicat exact cum fac ei, fara sa le-o ceara cineva si cum zicea Forma, fara sa astepte aplauze.
In Florida, intr-un resort plin de englezi, ii recunosteam pe copiii respectivi dupa cum se jucau, fara competitivitate, doar jocuri, integrau pe oricine fara intrebari.
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
loryi1974 spune:
quote:
citat din mesajul lui maru
lory, mesajul urmator e pentru tine:
ieri am fost la Marineland, cu copilul meu, o fetita de 11 ani venita in vizita din Romania, si Roxana, 9 ani cred, deaproape 5 in Canada. Al meu e mai fricos dar pana la urma s-a dat in niste cescutze invartitoare. Spre final a tipat, i se facuse frica ca nu se mai termina. E mare, are 12 ani, dar nu agreeaza, ca si mine de altfel carouselele asta care te invart pana te lasa lat. La final, cand s-au dat jos din cescutza, fetita musafir a spus: Stiam eu ca o sa ii fie frica,(dand ochii peste cap) si i-am zis ca nu-i de el, si ca nu are rost....
Roxana in schimb s-a dus direct la Andrei (e cu 2 capete mai mica decat el) si i-a zis: data viitoare stai langa mine si nu o sa iti mai fie frica! Nu-i asa ca vrei sa te dai cu mine? te invat eu cum sa nu iti fie frica!
Morala: in Romania ne invatam copiii cum sa razbata in viata! In Canada (recte exemplul lui F cu Spania) copiii sunt invatati sa fie toleranti, sa ii accepte pe ceilalti, sa aprecieze ce e bun la un partener de joaca, coleg de clasa, etc...
nesimtirea se invata de mic, si n-are legatura cu tipul de personalitate al copiilor!
Doamne'ajuta!
POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/
La 11 sau 12 ani altfel se pune problema ,dar la 4-5 ani e altceva.
Am precizat ca in general ii ajuta pe cei mai mici dar in limita varstei de 5 ani.Adica le da diverse obiecte,ii ajuta sa construiasca castele de nisip ,dar rabdarera ei inceteaza in momentul in care copilul de 1-2 ani,ca orice copil de acea varsta,strica de cateva ori la rand castelul facut de ea.Atunci,roaga insotitoarea copilului sa-i distraga cumva atentia acelui copil.De aceea,nu cred totusi ca este nesimtita.Daca ar face la fel la 11 sau 12 ani mi-as revizui parerea.
Sa inteleg ca ,daca nu ajuta un copil de 1-2 ani sa urce pe topogan inseamna ca o invat sa fie nesimtita de mica?Repet:se poarta ok in public,vorbeste frumos,nu arunca cu hartii etc pe jos,nu mananca in parc de fata cu n copii,nu tipa ,nu urla,nu se tavaleste pejos,intelege ca uneori un copil de 5 ani trebuie sa stea in picioare in autobuz chiar daca sunt adolescenti/tineri cocotati pe scaune,dar la jocuri incearca sa fie prima.
blackpanterro spune:
Haha, voi spuneti ca, copiii in Ro sunt nesimtiti...sa veniti in Germa sa vedeti cat de nesimtiti sunt pruncii pe aici, tulai doamne daca am mai vazut asa copii, rai, rasfatati, nu impart nimic, nu accepta copii in jocuri, ce mai ca la zoo printre astia.
Eu imi dau palaria jos in fata copiilor americani carora nu am ce le reprosa, ca si cei englezi sunt crescuti sa fie respectuosi fata de altii, sa imparta sa fie buni cu ceilalti.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner
ellej spune:
Problema e ca daca acei copii englezi ar trebui sa traiasca in RO s-ar schimba. Aici nesimtirea e (inca) mult prea raspandita. Nici n-are sens sa povestesc despre parintii unor copii de prin parcuri, ceva de cosmar. Copii aia cum sa iasa? Nesimtiti, ca si parintii lor.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.