Canada, noul El Dorado...?

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Ana, am voie sa mai scriu ceva la postu' asta ? Nu de alta da vreau sa-i spun ceva lui Oedip ... am si-o scuza beton, da nu ti-o spun sa nu te infurii si mai tare, mai ales ca "scuza" mea are s-o atestatie de la ordinul inginerilor in buzunar.

Oedip, legat de articol : inginer si tehnician nu-i deloc acelasi lucru, si tocmai aici e buba - si nu exigenta experientei pe-un post de tehnician. Poate esti medecinist, asa ca fac o paralela : doctor / asistenta medicala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria
Si mult prea putini dintre ei au intrat in Ordinul inginerilor.

Pe cuvant de pionier ca in viitorul apropiat merg in vacanta in Quebec, sa vad si eu cum e.
Pentru ca eu cunosc o gramada de PEng-i (sau pe cale) pe aici, multi romani, dar si imigranti de alte natii (indian, sarb, scotian).
Si ma gandesc ca discutia ar trebui nuantata putin, din Romania s-a plecat in Canada puternic in anii 90 cand industria romaneasca era varza si nivelul de frustrare al absolventilor de politehnica la nivel maxim.
Daca intrebam un inginer (roman, canadian, francez), dupa sa zicem cinci ani de experienta, daca se considera profesional egal cu un posesor de diploma de licenta care pentru cinci ani a fost salesman sau agent de asigurari, raspunsul va fi sigur nu. Anii 90 au fost grei pt tinerii ingineri romani, joburi in engineering foarte putine, reprofilare de nevoie, deprofesionalizare implicita. Nu spun ca scenariul se aplica fiecarui imigrant roman din Canada, dar este dupa parerea mea parte din problema.
Sotul meu are doi prieteni, au mers din clasa intai si pana au terminat facultatea la scoala impreuna. Sotul meu e singurul dintre cei trei care face inginerie, si ceilalti doi sunt in Romania...
Francezi nu cunosc pe aici (stiu de unul, dar e in Montreal), dar brits sunt o gramada. La mine la lucru sunt trei, veniti dupa scoala(invatam cu totii meserie si expresii funny de la ei, sunt in varsta); de asemenea mai avem si un luxemburghez care vorbeste toate limbile, si sef american - seful nu se pune, nevasta-sa e canadianca, au avut alta decizie de luat, asta din 20 de oameni cu totul. Nu mai pomenesc rusoaica, iranianul educat la Londra si tipul din Guyana, astia se presupune ca au emigrat din aceleasi motive ca si noi
La barbatu-meu la serviciu sunt doi englezi si un scotian (asta momentan on assignment in Europa), din 24 cu totul. Personal m-a uimit cat de multi brits sunt, veniti dupa munca, cu tot cu familii.
Nu suntem noi romanii singurii imigranti din Canada, chiar am sa ii intreb pe colegii mei britanici daca si ei au discutii din astea pe forumurile lor, daca simt emigrarea ca pe-o infrangere (n-au reusit in tara lor, cum incercati voi sa ma convingeti pe mine aicea)...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria

Ana, am voie sa mai scriu ceva la postu' asta ? Nu de alta da vreau sa-i spun ceva lui Oedip ... am si-o scuza beton, da nu ti-o spun sa nu te infurii si mai tare, mai ales ca "scuza" mea are s-o atestatie de la ordinul inginerilor in buzunar.

Oedip, legat de articol : inginer si tehnician nu-i deloc acelasi lucru, si tocmai aici e buba - si nu exigenta experientei pe-un post de tehnician. Poate esti medecinist, asa ca fac o paralela : doctor / asistenta medicala



Pai ala nici tehnician nu era in stare, dar inginer.. la asta de fapt vroiam sa ma refer... Ala nici macar nu si-a cautat job de inginer ca stia ca nu e in stare dupa cum vezi. Chiar ma intreb unde a practicat el ca inginer electronist in Ro, ca nu prea exista firme de electronica pe acolo.

Eu acum nu zic ca exista si cazuri pe care le evocati voi aici, pentru ca si eu cunosc destule, dar e ceva normal si nu are legatura cu Canada. Ce, toti absolventii din Ro profeseaza ca ingineri? Sau daca scrie inginer pe cartea de munca aia inseamna ca si face munca de inginer? In Franta te angajeaza aia inginer doar ca ai diploma din Ro? Chestiile astea cu refuzatul politicos la interviuri pe baza de lipsa de experienta canadiana, sau diploma din Ro, China sau nu mai stiu eu de unde, e un mod de a spune ca nu corespunzi pozitiei cu ceea ce stii... sau chiar cateodata din cauza comportamentului, chiar daca stii profesional. Daca nu iti lua in considerare diploma din Ro nu te chema nici macar la interviu ca sa isi piarda timpul cu tine.
Lorelaim te poate lamuri mai bine cum e cu interviurile ca e in domeniu.

daca un doctor nici macar nivelul unei asistente nu are, pai atunci ce sa mai vorbim... ca sa iti raspund si la comparatia ta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Ana - nu trebuie sa ne necajim ca "cei care nu ajung la struguri spun ca-s acrii"
Apropo de taxe si nivel de trai - da au o legatura pt ca dupa ce iei salariul net trebuie sa vezi ce potzi si mai ales ce NU potzi sa acoperi cu banii cu, care ramai in buzunar/cont/portmoneu. Si daca ne uitam un picutz pe tabelel actuale ale celor mai scumpe orase din lume si mai punem si taxele langa... vedem ca totusi Canada sta foarte bine la capitolul acesta - si omul de rand (ma refer la omul care MUNCESTE - nu la parazitul social care sta pe ajutor din tata'n fiu - indif daca este emigrant sau nativ) isi poate permite o viatza decenta. Facand o comparatzie a informatziilor pe care le am de la oamenii pe care i-am intalnit eu si cu, care am discutat atat in Suedia cat si in Canada - viatza este mult-mult mai modesta si mai restrictiva in Suedia (la acelasi nivel de salarizere) decat in Canada... si asta atat datorita taxelor cat si pretzurilor.
Apropo de angajat pe baza de "nepotism" - eu nu am facut afirmatzia ca a angajat dulgher care sa faca treaba inginerului - eu am spus ca la un nivel cata-cat similar de pregatire se prefera clar "nepotul", "finul", "fiul" lui cutarica din firma... si nu un out-sider care poate ca ar face o treaba mult mai buna daca i s-ar da job-ul... Si sunt dif pers (americani cu precadere) din dif companii care au remarcat acest lucru... Sincer - in Canada - cel putzin pt firmele pt care am lucrat eu nu se angajau "rudele"/"prietenii" in defavoarea candidatzilor cu adevarat calificatzi pt job. Dar in societatziile socialiste - in firmele cu sindicate solide (unde nu potzi "zbura" pe cineva din job decat cu un dosar URIAS) supra-protejeaza angajatul: "timpul trece, leafa vine, noi muncim cu drag"... Fiecare societate are avanjale si dezavantajele ei... depinde ce-tzi doresti in viatza.
Trebuie sa fug ca s-a sculat prunca asa ca super-rapid: in prov Quebec, in IT si telecom se poate lucra ca inginer fara sa ai titulatura de inginer - dar platit adecvat - daca in loc de Software Engineer pozitzia se redenumeste Software Specialist/Consultant/Developer/Designer/Architect; in loc de System Engineer pozitzia pe care lucrezi poate fii Syst Spec/Consult/Desiner/Architect etc. Firmele - mari si mici, quebecoase cat si internatzionale - practica acest lucru fara probl. Cand ai nevoie de un specialist nu stai si dai marunt din buze ca nu potzi angaja omul ca nu-i inscris in Ordinul Ing. Atunci cand acea pers este angajata ca Manager/Dir - functzie de raspundere - unde MUSAI TREBUIE sa semneze acte oficiale de importantza vitala pt companie - da - atunci se cere ca acea pers sa fie in OIQ. BTW: Am avut Anuarul ing din Ordin in 2000 - faceam head-hunting din el :-) - si pot sa spun ca erau f multe nume ne-quebecoase in el - si de-asemenea f multzi romani. Bravo lor - tuturor celor care au reusit sa-si ia examenele si sa devina membrii - dar si celor care nu sunt membrii si au reusit sa obtz posturi pe masura pregatirii cat si experientzei!
In legatura cu statisticile care arata discrepantza mare intre veniturile emigrantzilor "cu scoala" si non-emigrantzilor cu scoala aici trebuie spus ca Canada a gresit si greseste incurajand emgrantzii sa vina fara sa se informeze in prealabil f bine ce fel de "pregatire scolara" au nevoie. Adica - un economist scolit in Canada normal ca va primi job bun in Canada fatza de un economist scolit in Ro - care va trebui sa-si faca din nou scoala conform normelor canadiene ca sa poata obtzine un job pe masura. Dar nu si acelasi lucru se poate spune si despre un IT sau telecom - care au sanse reale sa obtzina job-uri bune si f bune - la acelasi nivel ca un canadian - daca au experientza necesara. De atzi stii voi catzi romani "cu scoala" vin in Canada si doresc joburi in IT ca VB Programmer... Cu parere de rau trebuie sa spun ca "e plina lumea" de VB programeri (de toate natzionalitatzile) :-( Dar sunt rari cei care sunt SPECIALISTI (realmente pro) in BW SAP, in Security, in Java Telecom, etc. Si da - am avut candidatzi romani extraordinar de bine pregatitzi si cu o experientza f buna care castigau ca si consultantzi 100-120$CAD/ora! Si da - am cunoscut fam de romani a caror venit anual se incadreaza intre 150.000$-200.000$/an.
Nu stiu nimic despre piatza de ing textilisti, chimisti, alim, silv, constr, etc.. asa ca nu pot sa spun care este cererea si daca reusesc doar cu exp si pregatirea din Ro sa se angajeze in Canada... fara a mai face scoala.
Am fugit - nu inainte de a va spune ca in Canada aveam o vorba "the attitude beats the aptitude"! (la interviu tre' sa stii cum sa te "vinzi" dar si trebuie sa ai o atitudine pozitiva si de "om fericit"... indiferent ce gandesti/simtzi... e un joc - tre' sa-l joci - nu prea ai de ales...)
http://www.helium.com/items/968304-success-is-about-attitude-not-aptitude

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Cu finantele ne-am lamurit...acum incepem pe partea sentimentala ...pai cum iti lasi domle in Ro parintii ...rudele...verisoarele...verii..nepotii..cuscra..cuscrii..
socrii ...si pleci la ursii polari?
Ca in EU esti in 2 h acasa ...dar din Edmonton maninci 1 piine pina ajungi. Sa nu vorbim ca ai doar 2 saptamini concediu ...si 1 saptamina o faci pe drum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

2 sapt de concediu ai la inceputul carierei... usurel-usurel, in timp, se fac 4 sapt... si daca musai vrei potzi sa-tzi aduci rudele dragi in Canada in vizita nu sa batzi mii de km pana in Ro... solutzii exista...
Te "bate" gandul sa emigrezi... la ursii polari? Atunci grabeste-te... pana mai sunt ursi polari in libertate... nu numai in zoo. Se pare ca minteni dara se vor "evapora" si ei odata cu gheatza de la Polul Nord...

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:


Oedip, ce crezi tu despre competenta/incompetenta altora e una, ce scria in articolul pe care ti-ai propus sa-l rezumi din proprie initiativa e alta.

Lorelai, ai perfecta dreptate, doar ca IT si telecomul nu intra in discutia asta din punctul meu de vedere (adu-ti aminte ca am si precizat acum vreo 2 pagini) caci e vorba de o categorie privilegiata - cu cerere mult mai mare decat oferta, si asta nu numai in Canada. Cat priveste acreala strugurilor, stiu ca e mai comod sa credem ca cei care nu ne sant alaturi ne sant impotriva, dar poate un mod de gandire mai eficient si mai constructiv ar avea la baza acceptarea diversitatii

Llaura, multumesc mult de tot pt conformitate. Intradevar eu din astia emigrati ceva mai demult cunosc, si printre acestia, prea putini dadusera examenele, in mare masura si dintr-o lipsa de "subventie", nu toata lumea-si permitea sa stea sa invete, mai ales daca avea si-o familie de tinut. Mi-a facut oricum placere sa te citesc, si in ciuda concluziei tale, iti repet ca parerea mea este ca asa cum pt unii emigrarea este o victorie, la fel pt altii ea poate fi o alegere proasta, si nu neaparat pt ca sant mai prosti, mai lenesi sau mai incompetenti. Ar trebui sa fie loc aici pe post pt toata lumea, si pt parerile fiecaruia. Asa cum nu sant de acord cu cei care generalizeaza spunand ca viata in Canada e un calvar si emigrantii nefericiti, la fel nu sant de acord nici cu cei care sustin ca "nefericitii" sant niste looseri - si tot asta am auzit si combatut pe ultimele pagini, ca de aia m-am si bagat in discutie. Persoane foarte dragi mie si foarte capabile s-au intors si nici nu mi-ar trece prin cap sa-i cataloghez drept incompetenti, si chiar se descurca foarte bine in Romania si sant multumiti de alegerea lor.

Referitor la intrebarea ta : "Nu suntem noi romanii singurii imigranti din Canada, chiar am sa ii intreb pe colegii mei britanici daca si ei au discutii din astea pe forumurile lor, daca simt emigrarea ca pe-o infrangere (n-au reusit in tara lor, cum incercati voi sa ma convingeti pe mine aicea)..."
Sant convinsa ca virgula conditia de emigrant britanic e mult mai "usoara" decat cea de emigrant roman, dar nu mai am timp si rabdare sa dezvolt, si sincera sa fiu nu prea mi-e clara intrebarea ta ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Am vrut sa refac o analiza sa vedem ce zice dar ma las pagubas... El Dorado, ca asta era subiectul poate avea multe nuante pana la urma. Si ca o ultima idee.. persoanele capabile se descurca f. bine oriunde. ca nu le placea clima, sau distanta fata de Ro mai intelegeam dar ca in ro sunt capabile si in canada i-a obstructionat sistemul... semn de intrebare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Edip

Am vrut sa refac o analiza sa vedem ce zice dar ma las pagubas... El Dorado, ca asta era subiectul poate avea multe nuante pana la urma. Si ca o ultima idee.. persoanele capabile se descurca f. bine oriunde. ca nu le placea clima, sau distanta fata de Ro mai intelegeam dar ca in ro sunt capabile si in canada i-a obstructionat sistemul... semn de intrebare.


Eu sunt de acord cu ceea ce zici tu, drept dovada ca sunt foarte multi care s-au descurcat f. bine si in RO. Nu cred ca-si pune cineva problema dintre acestia ca ar putea sa moara de foame in Canada, ci doar nu sunt dispusi sa-si acorde perioada de start in Canada, care, de multe ori, le aduce mult mai putine satisfactii decat au acasa. De aceea probabil decid si sa se intoarca acolo unde au acumulat experienta si unde sunt apreciati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns usorlili spune:

Eu mi-s trecuta prin aventura canadiana. Am stat 2 ani si jumatate in Canada si m-am intors. Am deja 9 luni de Romania. Nu am avut nici un regret ca m-am intors. Si clar sunt mult mai fericita si ma simt mai implinita aici, acasa.

Nu as spune nimanui vreodata sa nu emigreze in Canada. Este o experienta care difera de la om la om. Canada poate oferi multe lucruri dar DEPINDE DE PERSONALITATEA SI MOTIVATIA FIECARUIA.

Si totusi exista iubire...

Mama lui Teu

Mergi la inceput