Despre Iran

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adibe spune:

hAI CA M-AM LAUDAT DEGEABA....primul(cel pe care l-am scris dupa-amiaza l-am pierdut ... nu stiu cum dracu dar nu a ajuns unde iltrimisesem ca sa-l salvez. Asa ca vi-l "public" pe al doilea (mesaj) pe care l-am scris in word pad, si di fericire mai exista,
Oricum in celalalt scrisesem mai mult ca nu pot intra pe D.C. cu scuzele de rigoare, asa ca nu era f. important.
O sa scriu totusi pe bucati nu de alta dar l-am exasperat pe al meu sot de cind am descoperit acest site ca numai la calculator stau si nu mai am chef de altele prin casa, si ii mai ocup si linia telefonica pe deasupra
multam de intelegere!

Mergi la inceput

Buna
Hai sa va povestesc cite ceva despre cum e pe aici .
Iranul e o tara destul de "inchisa"dar nu asa de rau cum se vehiculeaza in afara.Oricum e mult mai liberala decit Arabia Saudita.
Aici, femeile, de obicei, poarta pe strada, doar mantou (un fel de pardesiu subtire de primavara) si basma. "Mantoul" in ultima vreme a devenit din ce in ce mai scurt. Al meu (cel de toata ziua) e ca o camasa barbateasca subtire, lunga pina putin deasupra geniuchiului si cu mineci 3 sferturi(mai jos de cot)Dar poti vedea pe strada si fete imbracate in mantouri "periculos de scurte" de mai corect spus ar fi SACOU decit MANTOU. Mai poti vedea si femei acoperite cu asa numitele "CEADOARE" care sint un fel de cearceafuri (cel putin eu asa le spun cind le vad , ca sa nu inteleaga ca de fapt pe ele le bomban in barba)Cu cit mergi spre zona de jos (a Tehranului)predomina ceadoarele, iar cu cit inaintezi in zonele bune (cele de sus) ai sansa sa uiti ca exista si asa ceva.
Femeile NU isi acopera fata , cum se intimpla in celelalte tari arabe. . …IRANUL este vecheaPERSIE si NU este considerata o "tara araba" ci doar una cu religie musulmana.
Imi aduc aminte cit m-am distrat odata, cind am fost cu sotul meu intr-o discoteca din Bucuresti, si cineva de linga masa noastra, a inceput sa comenteze cu o voce destul de tare , ca sa auzim: "Fi-rar ei sa fie arabii astia, ca s-au invatat sa vina la noi, sa ne ia fetele, sa faca pe marii bogatasi umblind cu masini de lux, si la ei acolo stau in cort si umbla cu camilele..."La care Ben (sotul meu) se intoarce si cu un zimbet pe buze si o nonshalanta de care nu il credeam in stare, spune: "Asa e domnu..si mai au si zece neveste pe deasupra...ai naibii arabi,"Va dati seama cit de interzis a ramas tipul.
Chestia cu 4 neveste…exista intradevar …"in constitutie", dar acum nu se mai poarta. Intilneai cazuri de barbati care sa aiba mai multe sotii, pe vremea cind era soacra mea mica (acum vreo 40-50 ani)Generatia de tineri de azi e mult mai deschisa la minte, ca drept dovada si numeroasele revolte din ultimul timp, impotriva actualului regim.
Familia sotului meu (spre norocul meu) nu e una religioasa.Sincera sa fiu nici nu stiu daca soacra-mea stie o rugaciune din Coran,..eu una nu am vazut-o niciodata facind matanii, si nici pe socrul meu (cit traia).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Interesant! Sa ne povestesti mai departe! Si ai grija sa nu mai pierzi textele,ca tare faine-s!

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns jilgin spune:

Sa va povestesc si eu ce m-a impresionat in Iran.Dupa cum v-am spus am plecat cu o sumedenie de prejudecati.Stiam ca Iranul e vechea Persie, ca are o istorie impresionanta si ca are un popor de rasa indo-europeana,persanii,spune Ovidiu Drimba in Istoria si cultura civilizatiilor,erau oameni roscati,inalti si recunoscuti ca fiind foarte prietenosi,petrecareti ,iscusiti in ale mestesugurilor,razboiului,comertului etc.Populatia facea parte din triburile ariene,din care provine si numele de Iran,triburi de origine caucaziana stabilite in podisul Iranului din timpuri imemorabile;de fapt cercetari arheologice recente au aratat ca unele triburi traiau inca din vremuri stravechi,cu 10.000 ani i.Hr.,pe litoralul sudic al marii Caspice.Stiam ca in 1978 a avut loc o revolutie,in urma careia sahul Iranului Ariamer Pahlavi a fost inlaturat de la putere ,Iranul devenind republica islamica si de atunci tinuta islamica a devenit obligatorie(in public femeia trebuie sa-si acopere parul,sa nu i se vada mainile si picioarele.cu alte cuvinte nu trebuie sa expuna nimic din ce ar atrage un barbat).De la teorie la practica e o cale destul de lunga si generatiile tinere incearca incet,incet sa iasa din aceste tipare,simt ca nu neaparat tinuta aceea demonstreaza calitatea morala a cuiva. Am avut ocazia sa stau de vorba si cu cativa tineri,fete si baieti in jur de 18 ani,tineri care urmau scoli engleze si proveneau din familii instarite si chiar se plangeau ca se simt incorsetati,ca inafara de a invata,invata si iar a invata nu prea au voie sa faca nimic,cel mult sa se intalneasca in parc de 2-3 ori pe saptamana si sa schimbe cateva impresii,nu au discoteci,cluburi etc ,iar despre viata sexuala nici nu se pune problema pana la casatorie…In schimb fac foarte mult sport si asta se intampla la orice varsta.Eu am fost intr-un parc(Parcul Niavaran,o bijuterie in aer liber si din cate am inteles a fost parcul imparatesei Farah, sotia sahului )unde m-am asezat pe o piatra si priveam niste doamne,in jur de 20,care faceau un fel de aerobic;in mijlocul lor era o doamna ce parea a fi profesoara si care, dupa ce a remarcat prezenta mea, m-a invitat politicos “befarma”-adica “poftiti” sa ma alatur si eu sa fac un pic de miscare.Bineinteles ca am poftit ; la un moment dat au inceput sa faca niste exercitii de relaxare vorbind bineintleles in persana ,pe care eu nu o inteleg.M-am asezat la loc pe piatra mea si priveam ,doamna care m-a invitat m-a intrebat ceva ,probabil daca am obosit,sau ceva asemanator, i-am raspuns ca sunt straina si ca nu inteleg limba.In secunda urmatoare o alta doamna a venit langa mine , m-a intrebat daca vorbesc engleza, m-a luat langa ea si mi-a tradus tot ce se spunea.Chiar m-a impresionat.Mi-a spus ca vine in fiecare dimineata aici si daca imi face placere sunt binevenita in cercul lor.
In Iran este de bon ton ca femeia sa nu munceasca,desi multe femei au studii cele din paturile mai bogate nu merg la munca.Chiar am intrebat o doamna de ce nu isi deschide un laborator de analize medicale pentru ca avea tot ce-i trebuia:studii,bani si timp.Mi-a raspuns pe un ton destul de nedumerit ca la ea in familie femeile nu muncesc,sotul ei are bani,tatal ei la fel si atunci ce rost are sa munceasca?Are ce sa faca toata ziua :merge la cumparaturi,de 2 ori pe saptamana merge la calarie,intr-o alta zi merge la un club unde au acces doar femeile si inoata,face o ora de masaj si are ora la cosmetica,seara merge in vizite sau primeste vizite.Si eu care le credeam oprimate si fara drepturi!Sincera sa fiu mi-a fost nu stiu cum sa le spun ca eu am 2 servicii ,ca plec dimineata si mai vin seara,ca nu prea imi permit sa imi angajez o femeie permanenta care sa-mi faca menajul,ca tot eu centrez si tot eu dau cu capul in bucatarie,cosmetica acasa in fata oglinzii cu retete citite din reviste si coafor –mi-a facut sotul cadou o trusa cu bigudiuri,clame ,perii si tot acasa in fata oglinzii…
Fetelor , din pacate ma cheama datoria ,am sa mai revin …Jilgin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Interesant ce spui Jilgin, dar intotdeauna si in orice societate statutul femeilor bogate a fost altul decat al celor de conditie obisnuita. As fi curioasa sa aflu si cum e privita femeia care nu provine din elita societatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns came spune:

Adibe,

Asteptam si alte povestiri de acolo.
Cum te-ai acomodat? Ce greutati sau prejudecati ai intampina tmai ales ca acolo lucrezi intr-un spital ?
Eu urmeaza sa vin in Tehran peste doua luni si sa raman acolo cam un an(asa cred eu) si nu stiu de ce dar ma gandesc cu "groaza' ca nu pot sa ma a acomodez . Desi am fost acolo acum doi ani si am stat 2 luni, de abia asteptam sa ma intorc , stilul lor de viata mi s-a parut sau asa este prea protocolar .

Te asteptam cu vesti noi

Mergi la inceput

Buna
Hai sa ma mai strofoc sa mai scot ceva interesant...
Jilgin are dreptate, intradevar sint un popor f prietenos.Daca a-ti sti cit ma amuza cind ,la inceput, intram intr-un magazin sa cumpar ceva si cum isi dadeau seama ca sint "straina" incepeau cu intrebari..."de unde sint de ce am venit aici ,unde toti se grabesc sa plece, de cit timp am venit , cit stau...etcUnii nici nu voiau sa-mi i-a bani pe marfa (daca nu era un pret f. ridicat)Cel mai mult ma distra ca atunci cind auzeau de Romania aproape toti spuneau.."Aha.. Romania...ceaucesqu,si geoge kagii (gheorghe hagi), si erau asa de fericiti ca stiau si ei cite ceva. De cele mai multe ori insa ma priveau aproape uimiti, de parca se asteptau sa arat altfel. Probabil asta se datoreaza faptului ca pina acum 10 ani restrictiile impuse de actualul regim , faceau ca Iranul sa nu mai fie o tara destul vizitata de turisti.Imi aduc aminte ca odata o femeie (care nu era chir f tinara) m-a intrebat: "si la voi acolo umblati tot cu basma!!!!!!!!????????"De data asta a fost rindul meu sa ramin "interzisa"
Ce mai era?...aha despre servici.
E adevarat ca sint asistenta medicala..dupa diploma ..dar m-am reprofilat pt ca nu ma descurc cu scrisul.Cu vorbitul nu am probleme ,dar scrisul...ehe asta e o alta mincare de peste.Va dati seama ca nu puteam gasi de lucru intr-un spital, clinica sau cabinet, fie si particular, daca nu stiu sa scriu macar numele pacientilor , daca nu altceva
Asa ca acum lucrez intr-un salon de coafura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ponicid spune:

Adibe,

Eu am fost in Iran pe vremea sahului. Am stat in Teheran, Mashad si Tabriz.
Pe vremea aceea acolo era un semiocident.
Eram cam prin clasa a sasea dar mi-au ramas niste amintiri deosebite. M-as intoarce oricand acolo. In Teheran am stat la hotel Caravan. O mai fi existand?
Asa este cu orientul: cine ajunge o data acolo viseaza toata viata sa se intoarca. Simt si acum atmosefra straziii cu mirosurile specifice, aburul care iesea seara din asfalt si rugaciunile la difusor transmise la ore fixe. Mi-e dor de bazar, de paharutele cu ceai in care plutea nu stiu ce, de strazile in care si pe o parte si pe alta erau numai magazine in care se vindea aur...

Daniela, mamica de Ana-Maria

Mergi la inceput

BUNA LA TOATA LUMEA
si MII DE SCUZE ca am lipsit atit si nu am mai putut posta nimic
De fapt nu a fost vina mea ...am avut probleme cu legatura la internet......Nu stiu ce dumnezeu s-a intimplat, de abia puteam sa ma conectez si cind reuseam aveam o viteza ... de nu-mi deschidea nici pagina de "YAHOO"...de intrat sa citesc mail-ul , nici nu mai vorbesc , era o adevarata batalie si risipa de minute (din cartela ) si nervi.
Va dati seama ca "forumul si DESPRE COPII" devenise un vis pt mine.
Sincera sa fiu ..nu stiu inca daca s-a terminat cu prob...am schimbat cartela ,dar nici asta nu e mare "brinza"....cred ca e ceva cu net-ul la nivel national...acum nici nu-mi pot explica cum am reusit sa intru...
Scuze inca odata... o sa incerc sa revin(pt ca acum a fost "pe negindite" si cum nu ma asteptam sa intru , nu mi-am terminat inca treaba "casnica")
PE CURIND...SPER
P.S. in caz ca iar dispar precum "magarul in ceatza" ....nu ma injurati prea tare...pe cuvint ca nu e vina mea.

Mergi la inceput