ce sa faca medicii???
Am si eu o veste buna: se pare ca tot mai multi din medicii din tara primesc mailuri de la agentii de recrutare pentru a lucra in strainatate.
In felul acesta vom scapa , probabil, de acesti indezirabili care se uita milogi in ochii nostri pentru o pomana de spaga. Probabil ca primii vor pleca cei care nu fac meserie din pasiune, cei care vor sa castige nerusinat de mult, care vor sa faca medicina si pentru a avea o familie, o casa (nesimtitii) si o viata normala, nu pentru ca simt o chemare cvasireligioasa. Deja este greu de angajat o asistenta sau infirmiera, pentru ca ...trebuie sa recunoastem, munca in acest domeniu nu este chiar un parfum. Si...daca poti sa o faci in conditii mai bune, cu echipament cumparat de spital, nu cu halate luate de la Second hand, cu instrumentele necesare (nu cumparate de pacienti) si ...mult mai bine platita... de ce nu?.
Probabil ca de rusine ca sunt considerati spagari, cei care vor ramane, se vor multumi cu salariul lor mic dar curat, nu se vor simti umiliti ca stau la 35 ani cu parintii si ca bancile stramba din nas cand e vorba de dat credite pt locuinte (unei doctorite i-a fost refuzat creditul pt renovarea locuintei cand s-a examinat adeverinta de salariu). Vor manca ecologic - gainile si ouale de la tara (daca nu cumva si pentru acestea ar trebui sa respunda in fata legii), isi vor face concediile in tara, la tara,fara stres, vor munci mai putin caci oricum nu au cu ce (daca nu ai ace nu recoltezi, daca nu ai perfuzii nu le pui, daca nu ai bisturie, sali de operatie dotate dupa normele europene...nu operezi), vor gasi al 2-lea job dupa serviciu si desigur, ca fara bani si fara timp nu-si vor mai bate capul cu ce e nou in meseria lor, asa ca vor practica medicina clasica, veche, hipocratica, cu ceaiuri...
Toata lumea va fi fericita: cei cu bani vor merge sa se trateze in strainatate, cei fara bani vor fi ingrijiti pana la moarte de medici cinstiti, saraci, sfinti, adevati duhovnici.
Ce vreau sa spun este ca nimeni nu face nimic din pasiune atata vreme cat din munca asta nu-si poate intretine familia, nu poate sa asigure minimul necesar unei vieti decente- adica mancare, haine, casa, masina, recreere (suntem totusi in Europa).
Poti pune suflet, poti fi impresionat de suferinta unui om, insa a fi medic nu este acelasi lucru cu a fi calugar. Te astepti totusi sa poti trai din profesia asta. Daca vezi ca nu-ti ajunge salariul pentru a inchiria o locuinta, pentru a creste copii, pentru a te abona la o revista, ce optiuni ai? voi ce ati face?
Va intreb cu speranta ca voi primi raspunsuri cinstite, nu bataie de joc.
Raspunsuri
BeLucci spune:
faza aiurea este ca veteranii, adica cei care "cersesc" banii nostrii ca sa ne salveze viata...ei raman in romania! de ce?? nu se pot obisnuii sa respecte juramantul!! iar cei tineri care nu au fost obisnuiti cu "furatul" aceia vor merge in tarile civilizate! din nefericire romania nu se va schimba!! raul trebuie taiat de la radacini!eu nu vad o rommanie civilizata si nu va fi niciodata! nu sunt pesimista doar realista! ar trebui ca TOTI sa refuzam sa dam spaga! dar vezi cum sta treaba daca ai bebelusul pe masa de operatie nu te mai uiti la buzunare...vrei sa-ti fie salvat copilul! e grav ce am ajuns sa gandesc dar sunt sigura ca multi imi veti da dreptate! sau ....altceva ce putem face sa mergem la clinicile din afara tarii! dar asta iara ar trebui sa faca TOATA lumea si asta nu e posibil......so:(
Natasa spune:
Eu una as pleca sau as ramine si m-as angaja la o clinica particulara. SI eu mi-am ales o meserie platitita extrem de prost (profesor) si cu toate astea nu intreb lumea: voi ce ati face ca sa va intretineti familia, nu ati lua bani de la copii smecherilor cu bani ca sa-i treceti clasa? Nu, fac traduceri, fac cursuri suplimentare si nu consider ca mi se cuvine sa fie spaguita pentru ca statul ma plateste prost! Am avut ghinionul sa ne nastem aici, dar asta nu e o scuza pentru lipsa de scrupule si de bun-simt. A ne scuza hotia, smecheria si rautatea prin saracie (dupa cum se percepe fiecare sarac!) e de prost gust.
Si apropo, vedeti ca Banca Transilvania s-a prins ca e bine sa dai bani medicilor indiferent de ce scrie pe fluturasul de salariu! Oare de ce?
lia popescu spune:
Natasa, chiar exista parinti atat de prosti incat dau spaga pentru ca odraslele sa treaca clasa? Pe vremea lui Ceausescu intelegeam... ca important era sa treci clasa, sa ai o diploma , ca dupa aceea gaseau ei unde sa -si bage copii, dar acum???
E adevarat ca voi aveti salarii mici, insa...la fel ca la medici se gasesc mijloace de a te descurca- unii dau meditatii pe bani copiilor din propria clasa si ard gazul la ore, altii probabil iau comisioane de la edituri si obliga copiii sa cumpere tot felul de carti inutile.
Probabil ca si la voi se practica adusul de acasa - pixuri, hartie, materiale didactice diverse... presupun ca nu vi le asigura scoala, nu?
Presupun ca nici voi nu aveti o prima pentru haine, de ex, cum ar fi normal... E o mare mizerie si nu stiu cum se poate opri bataia de joc fata de cadrele didactice. Poate ar trebui sa deschizi si tu un topic cu acest subiect, or exista si pareri constructive, nu numai insulte ...
Natasa spune:
Ce pareri constructive sa fie daca statul nu are de unde sa mareasca salariile bugetarilor? (nu comentam de ce nu mai ajung bani pentru "nimicuri" de genul asta) Iar discutam si nu se ajunge la nimic pentru ca nu de noi depinde ce salariu are un profesor sau un medic. Totul se decide la nivelul smecherilor de sus (pe care noi ii votam facindu-ne iluzii de fiecare data) si la nivelul nostru depinde doar de bunul simt al fiecaruia daca se descurca cu spagi si smecherie sau cu munca multa.
b.nica spune:
[quote]Initial creeata de lia popescu
Am si eu o veste buna: se pare ca tot mai multi din medicii din tara primesc mailuri de la agentii de recrutare pentru a lucra in strainatate.
vom scapIn felul acestaa , probabil, de acesti indezirabili care se uita milogi in ochii nostri pentru o pomana de spaga. Probabil ca primii vor pleca cei care nu fac meserie din pasiune, cei care vor sa castige nerusinat de mult, care vor sa faca medicina si pentru a avea o familie, o casa (nesimtitii) si o viata normala, nu pentru ca simt o chemare cvasireligioasa.
[/quote
Liapopescu tu ai postat acest subiect serios sau la "misto"?
Pai cea mai simpla logica spune ca vor pleca medicii capabili; tu ce crezi ca in Occident sunt primiti cei incompetenti?Cu aia si cu spagile ramanem aici.
Eu le spuneam prietenilor ca este un raport INVERS proportional intre competenta si apetitul pt. spagi.
Witchie spune:
Eu as fi vrut sa intreb ce e cu prima asta pentru haine.
Cine primeste in Romania prima pentru haine?
Inteleg sa primeasca dascalii subventii pentru computere, materiale didactice, abonamente la reviste s.a.m.d chestii fara de care nu-si pot face meseria si care-s prea scumpe sa si le ia din salariu, dar cui i se cuvine prima pentru haine si pe ce criterii?
Merci.
EVA-DATA spune:
Cel care e obisnuit sa ia spaga,nu va pleca.Pentru ca e constient ca acolo nu va primi spaga.Asa ca vor ramane cei incompetenti sa ne jumuleasca.
eva
lia popescu spune:
B.nica... te-ai prins... era la misto. Un fel de haz de necaz.
Sa sti insa ca piata decide spaga: un medic cu renume va fi sigur mai cautat de pacienti, care vor plati mai bine, doar-doar vor ajunge acolo, la el.E adevarat ca renumele nu este intotdeauna proportional cu competenta profesionala... dar asta este alta problema.
Natasa...ai dreptate, noi nu putem face nimic, dar macar sa nu ne mai uitam cu atata ura unii la altii si sa nu generalizam exemplele negative. Inteleg ca cineva are la un moment dat o experienta neplacuta cu un medic sau profesor, insa... chiar sa dam cu pietre? Poate daca am sti cateva din frustrarile celuilalt ne-am respecta mai mult.
teodraghici spune:
Bun subiect!
Eu sunt acel exemplar care a terminat medicina si a lucrat 4 ani in Romania... ca si rezidenta de Anestezie si Terapie intensiva....am invatat de mi-au iesit urechile sa-mi iau rezidentiatul din prima...si apoi a inceput calvarul. Ultimul salariu a fost de 750 RON...asta in luna mai...
Am plecat din Romania...nu aveam bani sa-mi cresc copilul acolo, din pacate...
Mi-e dor de Grarzile pe care le faceam la SMURD Sibiu....de 4 ani faceam garzi si faceam lucruri minunate, in conditii limita(accidentul cu bulgarii de la saliste, un microbuz cu doua tiruri, 9 victime, ora 2 noaptea..etc)....si totusi...
Lucrez in conditii mai mult decat decente, imi asigura spitalul pt care lucerz toate conditiile, ma platesc pe luna cat castigam in Romania intr-un an, poate mai mult...si nu exagerez.
Sunt departe de ai mei deocamdata, dar de intors in Roamnia ca medic...NICIODATA!
Mi-e dar de tara, de prieteni(putini care-i aveam...ca daca munceam intr-una..de unde vreme de socializare?), si cu toate astea...
Trist, dar adevarat!