Intrebare??!!!
Buna!..Nici nu stiu cum sa incep..acum o luna am fost la ginecolog si ma diagnosticat cu condiloame care erau cica la intrate in vagin.Am fost la dermatolog si le'a cauterizat.Cand am fost la ginecolog mi'am facut si Pap care a iesit grad III.Am fost azi sa'mi fac colposcopie si am si pe col o leziune care probabil de la virusul HPV este :(..dar a zus ca maiam si niste bubite in vagin unde Dr doctor nici nu s'a sinchisit sa se uite atunci cand a facut cauterizarea..
Dr Doctor a spus ca leziunea este mica..vroiam sa intreb daca leziunea este mica exista mici sanse sa fie cancerigen?:( ca ma gandesc ca nu a avut timp sa se ajunga acolo.
Am si ovarele imflamate si mi'a dat un tratament ca sa reduc inflamatia apoi o sa ma programex pt ERAD.
Of..dati'mi niste sfaturi ceva ce sa fac sa nu mai stau asa stresata si sa gandesc asa negativ..am si de invatat ca sunt in sesiune si nu pot deloc..nu stiu cum sa fac sa'i zic si mamei,ma gandesc ca ce o sa zica:(..probabil o sa'mi zica sa renunt la prietenul care'l am..Nu stiu sigur daca am luat de la el acest virus..el nu a vazut niciodata ceva vizibil sa aiba si altfel nu poate sti daca are ceva..Adica acum sigur are pt ca a luat de la mine.
Pls ajutati'ma cu ceva:-<
Va multumesc!!!
Raspunsuri
lunna27 spune:
Life,nu te speria,incearca sa te calmezi.Pt toate exista o rezolvare.
E clar,ca de la rana ti-a iesit testul pap de gr III,si eu am avut o rana,dupa a doua nastere,mi-a iesit la fel,de gr III citologicul,eram la fel f speriata,nu stiam ce sa fac numai ca eu n-am avut candiloame,dar asta cred ca e ceva separat,fata de rana.Am fost si eu la n medici,una din dr. chiar a vrut sa ma interneze si sa-mi faca conizatie,dar n-am vrut,asa ca pana la urma am ales alta cale.Am fost la un alt dr,cu aparatura mai moderna si am facut Excizie cu ansa Lletz(eu cred ca e totuna cu ERAD),asa ca in max 15 min eram pe picioarele mele.Am urmat iarasi niste tratamente si in cateva luni era locul vindecat complet.De atunci imi fac periodic colposcopie ca sa stiu eu ca totul e in regula,bineinteles si testul Papanicolau.
Deci,nu te gandi la cancer,e bine ca ai vazut din timp si ca te duci la dr,ai sa vezi ca totul va fi bine.
Mai erau niste topicuri,mai vechi,de genul asta,daca dai la Cautare cuvantul rana de col,poti sa citesti si acolo despre ERAD.
Succes in sesiune!!
Life spune:
Ma gandesc la cancer pt ca acest virus e periculos..depinde ce tulpini ai ca 3 din cele 100 care exista au risc mare de cancer dar totusi trebuie timp,imi imaginez,ca sa se ajunga acolo.
Controalele le'am facut la Buc si Dr. doctorita la care am fost acum este f de treaba si iti raspunde la toate intrebarile,tot..Numai ca termin in scurt timp sesiunea si plec acasa(ca nu sunt din Buc) si acolo nu cred ca o sa mai dau peste doctori prea dragutzi si nu am incredere in medicii de pe acolo,nici nu ma gandesc sa ma duc la spital,dar nici clinicile private nu prea aduc incredere..Probabil va trebui sa fac drum la Buc de fiecare data:-<..Numai ca nu stiu cum sa'i zic mamei ca o sa se sperie mai tare ca mine :(
lunna27 spune:
Nu stiu ce sa zic,mai bine nu-i spune,sau explica-i ca ai descoperit ca ai o rana si ca trebuie sa o tratezi.Eu as zice sa mergi mai departe la acelasi dr,din Bucuresti,daca spui ca e de treaba si ai incredere in ea.
Nu cred ca o sa fie nevoie sa vii de f multe ori la Bucuresti,si banuiesc ca mai ai colegi si s-ar rezolva,adica sa ai unde sta cateva ore...
succes!!
Life spune:
Multumesc!
Va trebui sa'i spun pt ca nu mai am bani pt interventiile ce vor fi si nici sa ii zic ca am doar o rana pe col nu o sa am cum pt ca ma va intreba multe si nici nu o pot minti.Sper ca o sa inteleaga repede si o sa ma sprijine..adica stiu ca o sa ma sprijine ca doar nu o sa ma lase asa dar imi este teama de morala si mai ales sa'mi zica ceva de prieten:(
Multumesc pt sfaturi!
E bine daca ai rezolvat cu bine rana de pe col!Multa sanatate in continuare!
anamaria spune:
life, in primul rand iti spun sa nu te sperii atat de tare!
este foarte bine ca ai aflat din timp despre aceste probleme, ca sa le poti rezolva!
rani pe col am avut si eu, de 2 ori.
in primul rand, sa-ti spun ce mi-au explicat si mie medicii: rana pe col apare din diferite motive, poate sa fie in urma unei nasteri/ avort, sau ca o reactie alergica la tampoane interne, sau pur si simplu pt ca secretia ta vaginala este ceva mai acida decat normalul si atunci apar eroziuni.
mai mult, rana pe col poate aparea fie ca ai sau nu viata sexuala!
in concluzie, primul meu sfat este sa vorbesti cu mama ta!
esti de-acum femeie, ai viata sexuala si asta este una dintre responsabilitatile de femeie matura! sa-ti fie frica de morala mamei mi se pare ceva copilaresc...
acum sa trecem la tratamentul ranii,
mai intai, o rana pe col poate sa se complice in cancer daca este netratata timp de 10 - 14 ani. daca faci controale periodice (bine ar fi 1 data/ an) ai posibilitatea sa afli destul de repede ca ai aceasta problema, si o poti rezolva cu succes!
avand in vedere ce ti-am explicat, eu te-as sfatui sa discuti cu medicul daca nu se poate amana cauterizare ranii dupa reinceperea anului scolar.
de ex., mie mi-a recomandat INAINTE de cauterizare (sau conizatie, sau cum decide sa-ti 'rezolve' rana) un tratament pt secretie - in cazul meu, asta este cauza principala: am o secretie destul de abundenta, in prezenta carei nu se poate vindeca rana resp; asa ca timp de 2 luni inainte de cauterizarea propriu-zisa mi-a prescris tratament cu antibiotic, ovule si spalaturi.
eu am rezolvat ambele rani prin cauterizare, prima data a fost cauterizare electica - practic 'arde' rana, dupa ce zona este curatata cu diferite solutii. a doua cauterizare a fost chimica, adica se pun pe rana niste substante care fac practic acelasi lucuru: ard rana.
stiu ca esti speriata, dar sincer procedura nu este defel dureroasa, sigur ca e neplacut, dar nu doare aproape deloc!
dupa cauterizare o sa ai tratament cu antibiotic si ovule, si trebuie sa mergi periodic la control, timp de 2-3 luni, pana cand esti complet vindecata!
asa ca repet, am 2 sfaturi pentru tine:
1. fa-ti curaj si vorbeste cu mama ta; eu nu am avut si-mi pare rau, eram ca si tine studenta cand s-a intamplat... totusi, ai nevoie de cineva care sa te sprijine, cu care sa poti vorbi! daca nu poti defel sa discuti cu mama, prietenul tau ar trebui sa fie cu tine (al meu a fost ), sau in ultima instanta o buna prietena!
2. daca nu ai incredere in medicii din orasul in care locuiesti, asteapta pana in octombrie si fa tratamentul in bucuresti, cu doamna doctor in care ai incredere! sfatuieste-te mai intai cu dr in acest sens, vezi ce parere are!
Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
lunna27 spune:
Anamaria eu cred(e doar parerea mea)ca odata ce a iesit testul citologic de gr III,deja nu se mai poate vorbi de cauterizare,pt ca e posibil ca rana sa fie mai avansata,nu doar la suprafata.Bine,ca dr stie cel mai bine,dar eu am fost la un astfel de dr,mi-a facut cauterizare(aveam CIII),rana nu s-a inchis cum trebuia.asa ca pana la urma tot la excizie am ajuns.
Oricum f bune sfaturile tale
incognito spune:
Din ce mai stiu eu si din ce am mai vazut pe la mine pe la servici...In primul rind,CIII este de alarmat!Sint doua variante.Fie se face un tratament serios pentru secretie si inflamatie si apoi se repeta citologia si daca iese iarasi un III,se investigheaza mai departe,adica se face un examen biopsic si functie de asta se decide urmatorul pas.
Ori mai repede,se sare peste tratamentul secretiei,se preleveaza direct material pentru examen biopsic si HPV,daca este pozitiv cu identificarea tulpinii.In paralel pina la rezultate poti trata secretia.Iarasi,functie de rezultate se decide urmatorul pas.
Orice ar fi,nu renunta sa te tratezi.Indiferent ce presupune-ca va fi ERAD,ca va fi alta interventie.Un astfel de lucru se poate preschimba intr-o situatie dramatica in mai putin timp decit credem noi ori au stabilit studiile de specialitate.
Si inca un lucru,sint convinsa ca mama ta nu iti va face nici un fel de morala ci,dimpotriva,iti va multumi ca ai ales sa-i vorbesti deschis despre problema ta si te va ajuta.
Si eu am o fetita,si sincer iti spun m-as supara pe ea foarte tare daca ar trece prin asa ceva si mi-ar ascunde.Sanatatea copilului meu este mai importanta decit orice morala din lume,decit orice altceva.Sint sigura ca si mama ta gindeste la fel.
Sanatate multa,ai grija de tine!
Incognito
mami de Ioan si Ioana-06.01.2003
Life spune:
O sa vorbesc cu ea ca oricum altceva nu am ce face si nu imi e teama de morala in sine ci sa nu se bage in relatia mea si sa'mi zica sa ma despart de prieten..mama ca mama dar tata e problema mai mare ;)).Cu mama pot vb nu este problema,vb cu ea mereu despre orice.
Interventia oricum nu o fac acum ca trebuie sa astept sa se duca imflamatia si probabil o sa trec cam peste 2 menstre ca pe timpul menstrei trebuie sa iau niste pastile si pus ovule dupa.
Numai de ERAD a zis nu cauterizare sau altceva bp ca oricum imi trebuie biopsie la ceea ce o sa extraga de acolo ca sa stim care a fost cauza,daca e de la HPV sau altceva.
Dar dupa interventie si tratament oare o sa mai fie nevoie si de altceva?:-? inafara de controalele periodice.
Sper sa fie totul bine ca ma omoara gandurile rele.
Multumesc mult pt sfaturi..sunteti foarte dragutze!
Multa sanatate la toata lumea si zile cat mai insorite dar nu caniculare :D
lunna27 spune:
quote:
Originally posted by Life
Dar dupa interventie si tratament oare o sa mai fie nevoie si de altceva?:-? inafara de controalele periodice.
din propria experienta,nu mai trebuie nimic,doar sa mergi o vreme,mai des la control(cam la 3 luni)apoi macar o data pe an,eu zic ca e suficient.
Uite aici un link,nu stiu daca o sa ai rabdare sa citesti,sunt f multe cazuri care s-au rezolvat in timp:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=47864&whichpage=1
Multumim,sanatate si tie si capul sus,sunt lucruri si mai rele in viata asta!!