Strange Case of Dr Nastasia and Mr Hyde

Strange Case of Dr Nastasia and Mr Hyde | Autor: profesoressa

Link direct la acest mesaj

Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde - o poveste terifianta, daca nu ar fi fost deja banala... Nu despre imaginarul Dr Jekyll vreau sa va spun, ci despre foarte realul Dr Serban Nastasia de la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti.
Mergeam de vreo 4 ani la dumnealui. Nascusera cu el oameni apropiati. Mi se parea ca avem niste lucruri in comun - o educatie de la parinti (din aceea care te face sa respecti toti oamenii, sa muncesti, sa nu furi, sa nu iti pierzi demnitatea etc. - cunoasteti genul), o placere de a invata (stiam ca e asistent la facultate, eu imi faceam un doctorat) si, cel mai important, un gram de omenie.
Am ramas gravida anul trecut, dupa 2 ani de incercari esuate... Esuate pentru nici dr Nastasia, nici altii la care am fost, nu s-au gandit sa recomande sotului meu vreo analiza... Pana la urma m-am gandit eu, am descoperit care era problema si totul a fost bine. Iar asta m-a bucurat asa de mult incat nu am vrut sa mai vad cum mi-au pierdut timpul si banii niste incapabili.
Ca orice gravida, am avut zeci de nedumeriri, de griji, de intrebari... Dar majoritatea raspunsurilor le-am gasit pe acest site. Dr Nastasia mormaia ceva sau ridica dintr-o spranceana, apoi ma expedia rapid. Dar nu fara a primi in schimbul celor 5 minute de "atentie" 50-100ron, dupa cum aveam si eu sa-i dau...
Eram tot mai nemultumita de faptul ca ma trata ca pe o proasta - nu imi explica nimic, ca si cand nu as fi fost oricum capabila sa inteleg. Eram tot mai dezgustata de glumele lui rasiste, facute pe seama unor tigani de la care lua bani fara nici o greata. Imi era tot mai sila de mizeria fara seaman din spitalul ala oribil.
Asa ca m-am gandit sa nasc la Elias, unde m-am nascut si eu, sau la un spital particular... Erau si cativa prieteni de familie doctori care ma puteau ajuta sa nasc unde si cum vroiam, puteam si sa plec in strainatate... In fine, cu un efort mai mic sau mai mare, puteam alege o varianta sigura si comoda.
Dar nu! M-am gandit prea mult, am pierdut timp, au aparut si niste probleme cu banii... In plus, imi spuneam ca e mai bine sa nasc cu un doctor care ma stie de cativa ani si care, probabil, era doar intr-o pasa proasta...
Cand am intrat in luna a noua, doctorul a devenit mult mai amabil, asa ca ma linistisem. Era chiar total schimbat - ceea ce mamei mele i s-a parut ciudat - deh! experienta de viata isi spunea cuvantul. Mama chiar mi-a zis: "e amabil pentru ca ii miroase a bani". M-am amuzat, nu am vrut sa cred, chiar daca si eu eram uimita de excesul de zel si bunavointa aparute dintr-o data. Am preferat sa imi imaginez ca i se intamplase ceva frumos si asta ii dadea energie.
De-a lungul celor 9 luni nu stabilisem nimic cu privire la felul in care urma sa nasc. Eram foarte sanatoasa, aveam o sarcina perfecta, ma simteam excelent. Nu aveam nici o preferinta de a naste normal sau prin cezariana - eram convinsa ca doctorul imi va recomanda ce era mai bine pentru bebe si pentru mine, asa cum ii cerusem de nenumarate ori. Singura data cand mi-a dat un raspuns clar la intrebarea "cum voi naste?" mi-a zis ca ma va chema cand e el de garda ("ca sa fie cum o sa vreau eu", mi-a spus), ca ne vom intelege atunci, ca probabil voi naste normal pentru ca "daca vreti cezariana, trebuie sa vorbim despre bani, si mie nu-mi place" mi-a zis cu o jena prost mimata. "Like a virgin...", vorba cantecului. M-am amuzat iar, dar am mers mai departe.
Cu trei zile inaintea DPN, am mers iar sa ma consulte. Era de garda. Consultatia a fost extrem de dureroasa, am simtit cum ma apasa si imi rupe ceva. Nu mi-a explicat ce face, eu nu am inteles. Mi-a zis ca nu aveam sa nasc prea curand, ca era colul inchis si ca trebuia sa mai astept. I-am zis ca dupa ce am asteptat atat, mai am rabdare cateva zile. Si eu ma nascusem tarziu, stiam ca nu e ceva neobisnuit. Cand sa plec insa, mi-a zis sa mai stau pe hol, sa astept sa ma cheme iar. Am ramas perplexa. Nu am inteles de ce sa astept, nici sotul meu nu a inteles, dar nu am apucat sa intreb. Nu mancasem nimic, sala de asteptare era aglomerata, scaunele oribile, burta mea imensa... Dupa 2 ore de asteptare prosteasca, l-am sunat sa-i spun ca plec. Mi-a zis sa stau acolo. Am mai stat inca o ora. Apoi m-a internat, spre totala noastra stupefactie. Mi-a explicat ca ma interneaza ca sa nu mai platesc ecografia. Ce om de treaba! Si-o fi dat seama ca ne e si noua greu sa dam bani in continuu :)
Iata-ma internata, asteptand ecografia promisa.Au mai trecut niste ore. Am ramas singura. Sotul meu plecase acasa sa ia ceva. Aveam IPod-ul la mine, ascultam muzica veche si buna. La un moment dat, mi s-a rupt apa. M-am speriat. Nu era nimeni in salon, pe culoar... Am tot strigat si pana la urma au venit niste infirmiere. Cu apa curgand siroaie, m-au luat de o mana si m-au dus "sus la nasteri", pe niste scari, printre oameni care asteptau pe acolo si se holbau la mine... eram in camasa de noapte, papucii balteau, apa curgea... m-am simtit oribil, dar am strans din dinti. M-au dus intr-o sala cu femei in travaliu. Au inceput imediat contractiile, tot mai dureroase. Sunt mioapa (-3) si imi era teama ca imi vor creste dioptriile din cauza durerilor si a efortului. (Ii dusesem doctorului o hartie de la oftalmolog in care erau scrise dioptriile si alte probleme, alaturi de indicatia clara de a naste prin cezariana, dar mi-a ras in nas cand a vazut-o si a spus ca nu il intereseaza).
Pentru ca durerile s-au intensificat repede, a venit o doctora sa ma vada. M-a consultat si a spus ca nu am cum sa nasc, "colul e inchis", "e beton" - a spus unei asistente. Am intrat in panica. Doctorul fusese anuntat, dar nu venea. Dupa vreo 3 ore de travaliu, il vad ca trece pe langa mine alaturi de un doctor mai batran, caruia ii spuneau "profesorul". I-a spus profesorului ca imi va face cezariana, pe urma s-a uitat la mine complice. S-a intors dupa un timp fara profesor si mi-a zis in soapta sa stau linistita ca "a aranjat" si ca imi face cezariana. Aveam niste dureri cumplite, imi era indiferent, vroiam doar sa faca ceva mai repede. Ceea ce, politicos, i-am si spus.
A disparut iar. Eram innebunita de durere. De ce nu venea? L-am sunat pe sotul meu, i-am spus sa il caute. Era la ecografii, mai facea un ban pe langa program, pe aparatura spitalului. L-a adus la mine. Era nervos, total schimbat. Mi-a zis sa-i spun ce vreau. "Sa nasc mai repede!" "Vrei peridurala sau cezariana?" "Imi faceti ce credeti ca e mai indicat, dar sa fie mai repede!" "Am inteles", mi-a zis, si a plecat.
Dupa ce a plecat doctorul, o asistenta mi-a soptit ca nu are cine sa-mi faca peridurala, ca asa zic doctorii, dar de fapt e un singur anestezist care stie sa faca si daca nu e de garda, nu iti mai fac. Nu imi venea sa cred. Intelegeam acum de ce atatea gravide din salon urlasera ca au cumparat anestezia si vor sa li se faca, iar asistentele/moasele trageau de timp si le spuneau ca pot naste si asa... Si sotul meu era jos, il intreba pe doctor daca sa mearga la farmacie sa cumpere trusa de peridurala...Iar doctorul ii spunea: "Ar putea sa nasca normal, dar a intrat in panica, vrea cezariana..." Sotul meu asculta uimit, stia ca nu sunt genul care intra in panica si ca respectam prea mult parerea doctorului ca sa cer eu cezariana. Nu a avut ce sa-i spuna, desi nu i-a placut nici tonul pe care ii vorbise doctorul. Era emotionat. A asteptat operatia de cezariana.
A venit o anestezista foarte tanara si draguta, care, am inteles din discutiile lor, nu lucra in mod normal acolo. Venise pentru ca o chemase dr Nastasia. M-a intrebat daca vreau totala sau rahidiana, fara sa imi explice riscurile si avantajele fiecareia. Am ales rahidiana. O sa regret toata viata :(
A doua zi, sotul meu era suparat. Nu spunea nimic, dar ne cunoastem de cand eram copii, mi-am dat seama ca se intampla ceva. Pana la urma, mi-a spus: I-A DAT DOCTORULUI NASTASIA UN PLIC CU BANI, DOCTORUL A DESCHIS PLICUL, A NUMARAT BANII SI, NEMULTUMIT, I-A DAT PLICUL INAPOI, COMENTAND CA "PROBABIL ASTIA SUNT BANII PENTRU ANESTEZITA". SOTUL MEU NU SE ASTEPTA LA ASEMENEA MARLANIE SI HOTIE, DAR MAI ALES NU SE ASTEPTA SA II INTUNECE CINEVA O ZI ATAT DE FRUMOASA. L-A INTREBAT CA PE O PROSTITUATA "CARE E TARIFUL?", IAR DOCTORUL NASTASIA, DELOC JIGNIT, I-A SPUS CE TARIF ARE.
Eram amandoi scarbiti si ingrijorati. Sa imprumutam bani? Sa il dam pe mana politiei? Sa chemam presa? Avem legaturi importante in politie, presa, chiar si spitale. Era usor sa-i facem un rau... dar noi nu facem asa ceva! Vroiam sa ne bucuram de copil si sa uitam. Dar nici asta nu e o solutie! Insemna sa incurajam un astfel de comportament si sa lasam si pe altii sa pateasca ce am patit noi. Am fost lasi. Ma simteam rau, aveam dureri de cap cumplite, copilul era in mana lor... S-a dus iar sotul meu la el si i-a dat iar banii, spunandu-i ca ii va dasi restul cerut cand va putea. Doctorul i-a luat si si-a cerut scuze. Din nou, a cata oara?, am fost uimiti de el. Nici urma de demnitate, dar iar mima amabilitatea...
Am stat in spital doar 2 zile. Da, desi aveam cezariana! M-au externat. Mi-au dat copilul si...acasa cu mine! De ce asa repede? Ma intreb si acum. Am suferit ingrozitor din cauza durerilor de cap, care mi-au trecut abia dupa 3 saptamani de chin (mi-au trecut dupa ce am lesinat de durere si m-am lovit zdravan la cap :)).
Acum sunt bine si ma bucur de un copil adorabil. Dar nu as mai naste. Nu cu dr Nastasia, nu intr-un spital de stat. Nu.
E dr Nastasia un caz aparte? Cu cativa ani in urma, parea atat de fin, de corect... Oare nu cumva tocmai noi, pacientele care ii dam bani, am facut din Dr Nastasia un Mr Hyde? Din el si din atatia altii? Noi, care am invatat poate mai mult si mai bine decat ei, care nu primim spaga, care respectam orice om si orice meserie, care muncim de dimineata pana seara, CARE PLATIM IMPOZIT PENTRU FIECARE LEU CASTIGAT? Noi, care le indesam bani munciti in buzunare de evazionisti, noi, care ne plecam fruntile in fata lor de parca munca lor ar fi cu ceva mai nobila decat a noastra? Noi... Noi am creat monstrul, de care acum ne temem si pe care ne vedem nevoiti sa il indopam tot mai mult. Dar burta lui e un sac fara fund.
That's the Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde in Romania zilelor noastre.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Ce ar mai fi de spus???Nimic,nu m-a uimit,m-a scarbit,din pacate Mr Hyde sunt multi in zilele noastre.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns profesoressa spune:

Sa ma iertati ca am scris asa mult si dezlanat... Am scris cu bebelusul in brate - nu a vrut sa doarma si nici sa ma lase la calculator :)

Mi-a venit in minte sinistrul personaj al lui Stevenson pentru ca, am uitat sa precizez, despre dr Nastasia am auzit si lucruri bune. Cand l-am cunoscut eu, nici nu accepta sa ia bani dupa o consultatie. E adevarat, daca insistai ii lua, dar cu o jena ce parea reala... Nu mi-as fi imaginat acum cativa ani ca imi va provoca nasterea fara voia mea, ma va lasa sa ma chinui vreo 4-5 ore ca sa ii cer sa imi faca cezariana si apoi, vazand ca eu tot nu ii cer asta, sa pretinda ca totusi am facut-o... Si intr-un final glorios, sa ii si spuna sotului meu cati bani vrea. Cata disperare! Oare nu avea ce sa manance? Oare nu avea bani sa plateasca intretinerea?

Am scris aici toate lucrurile astea pentru ca ar putea fi de folos cuiva care merge la acest doctor - as fi vrut sa fi scris povestea asta altcineva, inainte ca eu sa raman gravida. Poate nasterea ar fi fost o experienta mult mai placuta. Asta este, mi s-a intamplat mie, sa dea Dumnezeu sa fiu ultima care trece prin asa ceva. Si ultima care da bani unui doctor dintr-un spital de stat.

Chiar asa... am facut un calcul cu tot ce a insemnat nasterea - analize, consultatii, spagi... as fi cheltuit mai putin daca nasteam la un spital particular (la medlife, de exemplu). Nu mai vorbesc de consumul nervos, de timpul pierdut la cozi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Nu se sta mai mult in spital dupa cezariana nici in alta parte. In rest, sanatate multa si bine ca s-a terminat cu bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns profesoressa spune:

Ca tot vorbeam de cat se sta dupa o cezariana in spital... Asa am auzit si eu, ca asta e tendinta peste tot, sa te tina cat mai putin. Dar am o curiozitate: a mai stat cineva in Romania doar 2 zile in spital dupa o cezariana? De fapt, in a doua zi m-au externat la pranz - deci o zi si jumatate in total. O cunostinta care a nascut normal in acelasi spital, cu o luna inaintea mea, a fost tinuta vreo 5 zile. Tot cam atat stateau si cele cu cezariana, din cate am vazut eu. Cand am plecat, asistentele mi-au zis ca ele nu au mai auzit de asa ceva, sa fie cineva externat atat de repede. Toata lumea (ma refer la angajatii spitalului) vorbea despre asta ca despre ceva neobisnuit. De asta am avut senzatia ca e ceva "putred". Deci... i s-a mai intamplat cuiva in Romania?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Pe mine m-au tinut 5 zile la Municipal dupa ceza dar cred ca asta este politica fiecarui spital.In fond medicul iti ia aceeasi bani pe nastere si daca te tine 2 si daca te tine 5 zile.
Eu una abia asteptam sa plec.Ma saturasem de spital ca de mere padurete oricum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

In Germania, in landul nostru, se sta in spital 5 zile de la nasterea normala, la cezariana banuiesc ca tot atat sau mai mult.Toate prietenele mele care au nascut normal, aici, au stat in spital 5 zile.

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
Croatia-The Mediterranean as it once was
A ticket to hell has never been funnier

"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Mai, pana la urma amanuntele nu sunt importante, ci necazul e ca ramane amintirea unei experiente triste, urate, nefericite... cu asta pot sa empatizez foarte bine.
Dupa ce ca exista atatea spaime, griji, teama de durere, ingrijorarea pentru binele tau si al copilului, mai trebuie sa existe si marea grija daca am dat sau nu destul, daca se poarta cu mine si bebe mai rau pentru ca nu am multumit tot personalul...
Din pacate si pentru mine amintirea nasterii in Romania e una urata, nu din cauza banilor, caci pe partea asta tot personalul s-a purtat egal, si fata de cei care au dat, si care n-au dat (unii egal de bine, altii egal de prost). Dar am indurat atata durere care putea fi evitata, cuvinte nepotrivite, nepasare, plus tot felul de umilinte mici, dar multe.
Pana la urma facem un efort constient si indepartam amintirile urate, dar n-ar fi mai frumos ca ele sa nu existe deloc?

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Ma uimeste ce spui...eu am nascut cu Dr. Nastasia acum 4 ani si am fost f. multumita de el, nu mi-a cerut niciodata bani,se jena cand ii dadeam...cel putin asa parea. Iar cea care mi l-a recomandat ,mi-a spus tot numai de bine, de aceea l-am si ales. La fel si in sala de nasteri am fost tratata bine, iar bani i-am dat dupa ce am nascut, nu am dat nimanui nimic inainte.Dar , poate s-a schimbat de atunci...of...pacat ... Bine ca voi sunteti sanatosi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fianna spune:

quote:
Initial creeata de profesoressa

E dr Nastasia un caz aparte? Cu cativa ani in urma, parea atat de fin, de corect... Oare nu cumva tocmai noi, pacientele care ii dam bani, am facut din Dr Nastasia un Mr Hyde? Din el si din atatia altii? Noi, care am invatat poate mai mult si mai bine decat ei, care nu primim spaga, care respectam orice om si orice meserie, care muncim de dimineata pana seara, CARE PLATIM IMPOZIT PENTRU FIECARE LEU CASTIGAT? Noi, care le indesam bani munciti in buzunare de evazionisti, noi, care ne plecam fruntile in fata lor de parca munca lor ar fi cu ceva mai nobila decat a noastra? Noi... Noi am creat monstrul, de care acum ne temem si pe care ne vedem nevoiti sa il indopam tot mai mult. Dar burta lui e un sac fara fund.
That's the Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde in Romania zilelor noastre.

Profesoressa imi pare rau pentru experienta negativa avuta. Eu nu am avut nici o problema la nastere, totul a descur bine, doctorul extraordinar, asistentele ok, dar tot nu as mai naste din nou intr-un spital de stat.

Parerea mea sincera este ca aceasta transformare in Mr Hyde a doctorilor este provocata in mare parte de noi, pacientii. Evident si doctorii sunt de vina deoarece se obisnuiesc si se lasa corupti si cu timpul devine o normalitate.
Nu am nimic impotriva atentiilor, atunci cand acestea se dau DUPA si ca semn al unei gratitudini extraordinare. Daca eu sunt foarte multumita de felul in care doctorul respectiv s-a comportat, daca a avut o interventie dificila pe care a rezolvat-o cu succes, daca mi-a facut o deosebita placere sa am de-a face cu el, da, toata stima si ATENTIA. Dar nu sunt de acord cu datul banilor inainte sau dupa ce s-a comportat ca un nemernic doar pentru ca....pentru ca ce? Pentru ca asa se face? Si ne mai miram ca se perpetueaza obiceiul si toti asteapta.

De asemenea, s-ar putea sa primesc rosii multe dar sunt cazuri, si te rog sa nu se superi pe mine, cand vina apartine si pacientului. Cand medicul da semnale ca ceva e in neregula, cand comportamentul lui lasa semne de intrebare, cand eziti dar continui sa mergi la el. Nasterea trebuie sa fie momentul perfect in viata unei femei si noi ii lasam sa ne strice clipa, gasindu-le tot felul de scuze pentru comportametul netrebnic. Eu, de exemplu am schimbat 5 medici in sarcina. Cum am avut un dubiu am schimbat, pana am ales in luna-5a si am fost multumita. Daca toate ne-am asculta instinctul( care ne spune, trebuie doar sa-l credem) si daca am refuza sa dam bani pentru ca am fost tratate urat, umilitor, cred ca mult mai putini doctori s-ar transforma in Mr. Hyde.

fianna cu printisorul Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu am stat doar doua zile dupa a doua cezariana, la Municipal.
La prima am stat 8 zile, ca nu stiam conditia de externare legata de normalizarea tranzitului intestinal si nu stiam cum sa ma ajut!
Eu m-am bucurat ca m-am externat repede!

Mergi la inceput