acordul tatalui?
Buna!
Si eu sunt o mamica singura, cu doi copii, de 11 si 14 ani.
Am divortat de cateva luni si este tare aiurea.Nu ne obisnuim deloc.
Vreau sa imi duc copiii la mare, in Bulgaria.
Am nevoie de acordul lui?
Divortul s-a terminat din vina lui exclusiv, copiii mi-au fost incredintati mie.
Ce acte imi mai sunt necesare la trecerea granitei?
Va multumesc.
Raspunsuri
hoppe spune:
Doar hotararea?
Nimic scris din partea lui?
quote:
Originally posted by jenn
Hatarirea definitiva prin care iti sunt tie incredntati copii.Vacanta placuta!
hoppe spune:
O alta intrebare....el poate sa plece in strainatate cu copiii?Eu nu prea sunt de acord.Acum.
Mai tarziu, poate o sa fie altfel.
AVoogt spune:
quote:
Initial creeata de hoppe
Buna!
Si eu sunt o mamica singura, cu doi copii, de 11 si 14 ani.
Am divortat de cateva luni si este tare aiurea.Nu ne obisnuim deloc.
Vreau sa imi duc copiii la mare, in Bulgaria.
Am nevoie de acordul lui?
Divortul s-a terminat din vina lui exclusiv, copiii mi-au fost incredintati mie.
Ce acte imi mai sunt necesare la trecerea granitei?
Va multumesc.
anna
"Un invingator este victorios mai intai in minte si in inima si apoi castiga!" - Happy
Am gasit pentru tine o situatie asemanatoare:
Sunt mama unui copil cu al carui tata nu am fost casatorita niciodata. Mai mult, copilul a fost recunoscut printr-un foarte lung si dificil proces de stabilire a paternitatii. Nu am nici macar relatii civilizate cu tatal, adica nu ne vorbim deloc, pentru ca el, tatal, nu doreste. In aceste circumstante, mi se pare absurd sa fiu obligata sa obtin de la tatal copilului un consimtamint scris pentru a putea pleca cu copilul intr-o banala vacanta la mare, in Bulgaria. Ce ma puteti sfatui? Pare ca asemenea consimtamant este obligatoriu, dar cred ca o situatie ca a mea nu s-a luat in calcul... Astept un raspuns. Poate ca raspunsul ar putea fi util si altei mame, aflata intr-o situatie asemanatoare. Multumesc anticipat pentru raspuns! Elisa
Specialistul 121 raspunde:
Draga Elisa,
Legea nr. 248 /2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate prevede urmatoarele:
Art. 30. "(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
(4) Pe langa informatiile prevazute la alin. (1) lit. d), declaratia parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
(5) Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
(6) Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si c) si la alin. (4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin. (3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii.
(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului."
Draga Elisa, in legea sus mentionata sunt specificate clar conditiile in care un parinte poate iesi din tara cu copilul. Daca nu poti obtine acordul tatalui, singura optiune care iti ramane este de a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care copilul sa iti fie incredintat, conform art 30. lit c.)
Sper sa-ti fie de ajutor
http://alina-vachim.magix.net
AVoogt
p.a.ade spune:
obligat trebuie sa le faci pasapoarte,apoi mai este o problema,daca el are drept de vizita s-ar putea ca la vama sa-ti ceara totusi acordul sau facut ca o procura prin notariat,asta depinde de norocul care il ai,si nu in ultimul rind iti trebuie hotarirea definitiva si irevocabila tradusa in limba tarii respective pt. a o arata la vama in bulgaria.Si la cealalta intrebare raspunsul este nu,el nu poate scoate copii fara acordul tau scris atita timp cit copii iti sunt incredintati.
Miluna spune:
Eu stiam ca e suficienta hotarirea definitiva de incredintare a minorilor. Chiar trebuie sa o traduc in limba tarii respective? Oricum am sa merg sa intreb la pasapoarte inainte de plecare, nu vreau sa am surprize in vama si sa-mi stric toata vacanta.
Hoppe, ai grija sa iti "definitivezi" hotarirea la tribunal (daca nu ai facut-o deja).
p.a.ade spune:
sint sigura, am o prietena care chiar zilele acestea s-a lovit de problemele astea si va zic in cunostinta de cauza.
A_Iulia spune:
Anna, copiii ti-au fost incredintati, atunci nu ai nevoie decat de hotararea de divort, definitiva si irevocabila, si o copie dupa ea (copia ramane la frontiera RO).
Singurul loc unde ai nevoie sa arati aceste documente este politia de frontiera cand iesi din Romania.
Daca vrea tatal sa mearga cu copiii, atunci ii trebuie declaratie notariala din partea ta ca esti de acord ca acestia sa mearga insotiti de tatal lor.
Daca ii trimiti cu altcineva care nu e nici mama, nici tata (de ex bunica) trebuie si cazierul acestei persoane.
Citeste pe site-ul www.politiadefrontiera.ro la conditiile de calatorie pentru minori, cetateni romani.
Adina + Olivia Q1.04
Vichi spune:
Eu voi pleca in luna iunie cu baietelul in Italia... Lucrez la aeroportul Otopeni, am intrebat Politia de Frontiera ce imi trebuie si raspunsul a fost clar: numai hotararea de divort pe care e aplicata stampila unde este scris clar "definitiva si irevocabila". Apoi am intrebat daca in Italia la frontiera imi trebuie aceasta hotarare tradusa si rapunsul a fost negativ, de ce i-ar interesa pe italieni, atata timp cat am trecut granita tarii mele!?
Ma mai duc si maine sa mai intreb alt politist de frontiera, dar nu cred ca primesc alt raspuns atata timp cat este o legislatie clara.
A_Iulia spune:
Eu am iesit de 5 ori asa cu fii-mea (si am circulat in tari diferite) - asa ca mai bine va linistiti si nu va mai framantati inutil.
Va trebuie hotararea in original si copie (copia ramane la frontiera)
Adina + Olivia Q1.04