cateva sfaturi pentru alaptarea la san

cateva sfaturi pentru alaptarea la san | Autor: ama1357

Link direct la acest mesaj

ma gandesc ca aceste randuri pot fi de folos tturor mamelor care vor sa alpteze la san.

Una din preocuparile principale pentru o mama care alapteaza, este frica de a nu fi in gradul de a produce tot laptele necesar propriului copil. Alaptarea este un eveniment natural in viata unei femei, corpul femeii fiind construit special pentru a putea creste copilul in pantecul ei, de a-l naste si de a-l alapta. Cercetarile actuale arata ca toate femeile sunt in gradul de a produce lapte, mai putin cateva exceptii datorita lipsei totale sau a unei cantitati mici de glande pentru producerea laptelui, aproximativ 1 din 50.000. Din pacate sunt 2-3% din femei care nu pot alapta la san propriul copil datorita unor boli care se pot transmite, datorita unor medicamente care pot dauna copilului sau datorita unor operatii chirurgice la san.

Va veti intreba atunci de ce astazi multe femei nu sunt in gradul de a produce lapte. Tinand cont ca sanul se adapteaza cerintei copilului, adica in functie de cat este stimulat sanul, daca sanul vine stimulat mai putin decat trebuie (limitand frecventa meselor si durata lor, dand copilului adausuri de lapte praf, glucosa, ceauri; neincercand sa corectam cat mai repede problemele legate de prinderea sanului de catre bebelus, etc), sanul se va adapta foarte repede cerintelor si va produce din ce in ce mai putin lapte. Cu cat cunostintele din campul lactatiei umane cresc, ne dam seama ca probleme de azi se inalnesc atat de des datorita lipsei informatiilor corecte despre cum se face alaptarea la san si lipsa unei culturi care sa o sustina si sa o promoveze.

Uite cum functioneaza procesul de producere al laptelui:
Cantitatea de lapte produsa de san depinde de frecventa si eficienta suptului copilului. In momentul suptului hipofiza produce doi hormoni: prolatina si oxitocina. Prolatina este hormonuit care porneste productia de lapte. Cu cat va suge mai des si eficient la san cu atat sanul va produce mai mult lapte. Daca sanul produce o cantitate mai mica decat cea de care are nevoie copilul, copilul va va cere sa suga mai mult pentru a mari productia de lapte. Oxitocina in schimb provoaca contractii in interiorul sanului, impingand astfel laptele catre aureola, in asa fel incat copilul sa il poata primi. Acesta este asa numitul “reflex al emiterii”

Uite aici cateva sfaturi pentru a mari productia de lapte:
alaptati des pentru tot timpul cat copilul vostru accepta sa stea la san. Stabiliti de a dedica de la 24 la 48 de ore (chiar si mai mult, daca productia voastra este mica) exclusiv alaptarii si odihnei. Cu un copil mai somnoros sunt necesare mese mai dese.

Lasati copilul sa suga din amandoi sanii, astfel copilul reuseste sa goleasca sanii, stimulandu-i cu o anumita frecventa.

Asigurativa ca pozitia copilului este corecta. In primul rand urechea umarul si soldul trebuie sa fie pe aceasi linie, iar copilul trebuie sa stea cu fata catre san, nu trebuie sa tina gatul stramb pentru a ajunge la san.
Ca sa fiti sigure ca a reusit sa ia sanul bine, tinetil in brate iar cu mana libera tineti sanul, punand degetele sub san doar degetul mare deasupra, lasand aureola libera. Mangaiati buzele copilului cu sfarcul si asteptati ca bebelusul sa deschida larg gura, trebuie sa tintiti cu sfarcul catre cerul gurii, astfel incat bebelusul sa reuseasca sa prinda o mare bucata din san. ( imaginativa ca muscati dintr-un sandwich mare: deschidem gura, punem sandwichul pe dintii inferiori ca apoi sa inchidem gura de sus, cu dintii superiori, in asa fel incat sa luam o muscatura buna. Daca am face invers, am pune sandwichul pe dintii superiori, putem musca o bucata mai mica) si trageti cu rapiditate dar in mod delicat copilul catre voi. Trebuie sa reuseasca sa ia si o buna bucata din aureola din jurul sfarcului. Daca a luat sanul corect nu trebuie sa simtiti nici un fel de durere.

Treceti copilul de la un san la altul in timpul mesei, astfel incat sa trezim interesul si sa-l ajutam sa ia cat mai mult lapte hranitor. Observati cand inghite cu frecventa mai mica si schimbati sanul. Dati amandoi sanii cel putin de doua ori la fiecare masa.

Nevoia de supt a copilului trebuie satisfacuta doar la sanul mamei. Suzeta poate sa inlocuiasca acel supt in plus care ar stimula sanul sa produca mai mult lapte.

Daca copilul ia deja adaus de lapte praf, nu o eliminati dintr-o data, ci micsorati-o treptat. De exemplu se pot elimina 5-10 gr de biberon in fiecare zi, astfel copilul va cere sa suga ceva mai repede decat in mod normal si chiar dupa ce a mancat tot biberonul. Inainte de a da biberonul dati-i sanii amandoi.

Cu cat micsorati cantitatea din biberon, tineti sub control greutatea saptamanala a bebelusului (cel putin 125gr in primul trimestru si 85gr in al doilea trimestru) si numarati scutecele ude si murdare. Scutecele trebuie sa fie cel putin 5-6 in 24 de ore, iar urina limpede si nemirositoare.

Tragerea laptelui cu pompa se face dupa fiecare masa. Cu o pompa electrica dubla se poate economisi jumatate din timp. O pompa buna trebuie sa aibe cam 40-60 de miscari pe minut. Dupa primele saptamani este mai eficient tragerea laptelui dupa fiecare masa, decat marirea numarului de mese. Ar fi bine sa se continue tragerea laptelui inca cateva minute dupa ce a iesit ultima picatura de lapte.

Este foarte importanta odihna si mancarea buna, impartita in mai multe mese zilnice, garantand o dieta variata de alimente sanatoase.

Oboseala si stressul pot afecta asupra reflexului de emitere, si astfel poate avea ca efect o micsorare a productiei. Incercati sa va luati tot timpul necesar pentru a va relaxa in mai multe reprize de-a lungul intregii zile, mai ales in momentul cand alaptati.

Mamele fumatoare au notat ca din momentul in care au renuntat la tigari, copii lor au crescut mai bine si mai sanatosi.

Pilula contraceptiva poate afecta productia de lapte.

Alaptatul mareste necesitatea de a bea lichide a mamei, pentru ca organismul are nevoie de lichide pentru a produce lapte, deci alaptand se tinde a avea mai des sete. Beti cel putin 6-8 pahare de apa in cursul zilei. Nu e necesar mai mult. Este bine daca reusisti sa va ghidati de sete, dar daca urina este galben inchis si in cantitate mica, inseamna ca nu ati baut destul.

un pupic si bafta multa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tatiana83 spune:

Spui lucruri folositore aici, banuiesc, dar nu ar fi mai bine sa fie mutat acest mesaj la sectiunea "Parintii intreaba/parintii raspund" sau la "generale"?

Tatiana, mamica de bebe Luca (12.12.2007)

22.04............65,2 kg
...dupa o saptamana....
29.04............62,4 kg
..dupa inca o saptamana
06.05............60,6 kg
..dupa a 3a saptamana...
13.05............59.8 kg
:-)))) de cand asteptam sa schimb prefixul :-)))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ama1357 spune:

sincer iti spun, eu nu l-am pus initial aici, dar a fost mutat de un moderator. banuiesc ca e in locul corect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

mut mesajele tale la subiectul despre alaptare: Alaptatul - help line

Roxana

Mergi la inceput