Concediu in Tunisia
As vrea cateva amanunte despre Tunisia. Vom pleca la inceputul lui septembrie in concediu in Tunisia si as vrea sa stiu cate ceva despre cazare, preturi etc. Cum sunt stelele la hotelurile lor(se respecte 3 stele si 4 stele). Ma intereseaza tot ce imi puteti spune.
Monica
Raspunsuri
madadum spune:
Buna
noi am fost in tunisia in sept 2000. am stat in sousse - hotel tour kalef (3*+). stelele sint stele tunisiene, de aceea trebuie sa mergi la cat mai multe. hotelul nostru a fost OK, camerele mari, cu AC/tv. diferenta de stele se simte cel mai mult la mancare. cu cat mai multe stele cu atat mai mare diversitatea mancarii. in general hotelurile sint situate in niste gradini mari si pline de verdeata. ca excursii, se poate face o excursie de 2 sau 3 zile in desert cu autocarul sau jeep. se mai poate face o excursie de o zi la tunis-cartagina- sidi bousaid. daca stai 14 zile merita facute ambele excursii. tara este saraca si cand iesi din curtea hotelului observi. atentie ca bauturile reci de la frigider sint mai scumpe decat cele la temp camerei. umiditatea este de peste 80% si eu m-am obisnuit greu cu ea. impresia generala este favorabila. mi-a placut mersul cu camila, mancatul de curmale din palmier, desertul....
unde vreti sa mergeti?
mada
Lauraa spune:
Am fost si eu in 2001 la TourKalef in Sousse. E foarte fain, in 2001 avea 4 stele, am fost foarte multumiti. Piscina nu e extraordinatr de mare iar in mare se gasesc (cel putin cand am fost noi) niste meduze usturatoare care mi-au facut mana praf si n-am mai indraznit. Recomand excursia de doua zile la Sahara de Douz , se viziteaza casele berbere, templul de la Katmandou, ruinele romane de la... (am uitat numele) se merge cu jeep-ul prin muntii Atlas, se viziteaza pestera in care a fost filmat sfarsitul filmului Pacientul englez, se poate vedea relieful in care a fost filmat Razboiul Stelelor, etc. In Sahara am dormit la un hotel superb, in mijlocul desertului (nu chiar ) ne-am balacit in piscina pana inspre noapte. Nu departe de Sousse, cu un trenulet se ajunge la Port El Kantaoui, un loc superb, merita vazut.Acolo este si un Aqua Park adevarat, nu glume. Sunt multe de vaztu in Tunisia, mie mi-a mers la inima nu neaparat prin lux cat prin multitudinea de obiective si trairi.(eu sunt fan "viata araba"). Iti poti cumpara muzica arabeasca foarte faina.Recomand Jouini Band. Superb....
LAURA
Monica-Elena spune:
Va multumesc fetelor pentru sugestii si mai astept si altele. Nu ne-am hotarat inca ptr zona. Acum prospectam piata si ofertele.Voi cat ati stat 8 zile sau 15 zile? Cum este excursia in Sahara? Merita?
Monica
madadum spune:
noi am stat 14 nopti si am fost in a doua jumate a lunii septembrie. vremea a fost excelenta. a fost bine si am avut timp si de excursii si de plaja. excursia in sahara a fost super. dupa cum ti-a povestit si laura, se viziteaza multe obiective (coloseumul de la el-jem - al3lea din lume, casele de trogloditi, locul unde s-au filamt razboilu stelelor si pacientul englez, dunele de nisip din sahara, lacul sarat si celebrii trandafiri ai desertului....) se merge foarte mult cu autocarul insa vezi tot ce trebuie vazut. in excursie se pleaca dimineata la 6, iar intoarcerea este seara la 7-8 (pentru esxcursia de o zi la tunis/cartagina/sidi bousaid) sau a doua zi seara pentru excursia in desert.
mada
anda spune:
sa nu care cumva sa nu mergi in excursia aia. e beton. suuuupeeer
quote:
Originally posted by Monica-Elena
Va multumesc fetelor pentru sugestii si mai astept si altele. Nu ne-am hotarat inca ptr zona. Acum prospectam piata si ofertele.Voi cat ati stat 8 zile sau 15 zile? Cum este excursia in Sahara? Merita?
Monica
anda & bb edi
http://users.pcnet.ro/scpcnet/
Monica-Elena spune:
Va multumesc fetelor de informatii. Sunt binevenite ca asa stiu ce sa cer la agentii cand merg. Deja am o gramada de oferte si preturi. Ne-am hotarat pentru Sousse la 4 sau 5 stele. Cam in doua saptamani achitam excursia, asteptam sa apara si ofertele speciale pentru septembrie. Excursia in Sahara o voi face clar nici nu ma gandesc sa nu o fac. Vom vedea cate zile vom sta 7 sau 14 asta in functie si de oferta speciala.
Va multumesc inca odata ptr informatii si promit sa va povestesc cand vin.
Monica
desprecopii spune:
noi am fost in septembrie 2002 in sousse - la hotel oriental palace. Desi cele 5 stele de acolo le-am evaluat la 3,5 - iti recomandam acel hotel.
Pentru parinti... despre copii!
Candy spune:
Draga Monica, si eu am cochetat o vreme cu ideea de a ne petrece honeymoon-ul in Tunisia, dar in final am ales Egiptul. Oricum, m-am documentat destul de mult si despre Tunisia. Iti dau mai jos un articol cu impresii din Tunisia, nu este al meu, il am de pe fostul forum eturism.ro. Cateva reguli generale despre tarile arabe, pe scurt:
- atentie la falsuri! (in special bijuterii)- daca nu esti sigura mai bine renunta!
- atentie la preturi! (pentru ca in majoritatea magazinelor se negociaza, ai grija ca pretul cerut initial este cel putin dublu fata de cel real)
- nu uita sa iei crema de protectie solara, chestii antitantari (s-ar putea sa n-ai nevoie, depinde de zona si antotimp), medicamente antidiareice (Imodium), incaltaminte comoda
- nu bea decat apa imbuteliata!
Si acum articolul:
Am facut de curand un sejur prelungit de doua saptamani pentru odihna in Tunisia si intrucat am vazut diverse pareri in discutiile de pe acest site, am tinut sa aduc un mic ajutor celor pe care ii intereseaza aceasta tara Nord Africana .
Consider ca am o arecare experienta intrucat sunt la a doua calatorie in aceasta tara prima fiind cu cca doi ani inainte.
Timpul si perioada excursiei depinde de tine si de ce vrei sa faci acolo.
Vara este prea cald si persoanele in varsta si copii vor suporta mai greu.
Primavara este preferabil in luna Mai pentru ca atunci precis va fi inafara de soare si apa marii buna de baie.( Prima data am fost in Aprilie si era putin vant si baie se putea face mai mult la piscina decat in mare.
Toamna este splendida, am fost a doua oara in 23 oct - 7 nov. si a fost splendid din 15 zile numai una nu a fost cu soare si fara baie la mare.
Iarna se pare ca este vant , uneori ploaie, dar am intalnit persoane care au avut de Revelion timp splendid si au venit bronzati, ( mai putin baie la Mediterana )
Este adevarat ca cele mai ieftine excursii sunt cele ale firmei Kartago ( Budapesta ) , mai ales ca majoritatea dealerilor dela noi tot dela ei cumpara servicii.
Este deci bine sa te adresezi direct la Kartago care are filiala in bucuresti , pe Stirbey , vis-a-vis de Cismigiu. ( Mai sunt totusi si alte firme si acelea destul de ieftine )
Problema cu plecarea din Budapesta te poate deconcentra , mai ales ca firma nu asigura plecari organizate .
Apare problema deplasarii dela Bucuresti la Budapesta si sunt mai multe obtiuni :
- avion , este oneros, scump si dubleaza costul excursiei, imposibilitatea de-a cupla cele doua avioane ( sosire Budapesta - plecare Budapesta ) , conduce fie la o noapte pierduta prin Budapesta fie la un hotel in Budapesta .
Aeroportul este departe de centru cca 25 - 30 km, cu mijloace in comun ai nevoie de cca 1 ora . Pensiuni la cca 1-5 km de aeroport sunt , dar sunt greu de gasit si nu scapi fara 50 - 60 de euro. Transportul cu un taxi din centru cca 50 de euro , sau 20 euro de persoana cu shutting-bussul aeroportului. Cu mijloace de transport in comun din centru scapi numai cu 1,5 euro ( schimbi un metro si un autobus )
- trenul, din Bucuresti ( cca 14 ore ) este destul de avantajos ( 1,3 mil lei dus intors , la care adaugi 600.000 lei pt cuseta cl II ) , de obicei nu sunt foarte aglomerate vagoanele. Sosesti in general in gara Nyugati , metroul linia albastra este sub gara , se merge pana la capat la statia Kobanya - Kiss Pest , unde se schimba cu un autobus care merge la aeroport si te duce pana la usa terminalului II , de unde sunt plecarile ( Feryheghy II )( te costa cca 250 HFt deci sub 2 euro )
La intoarcere se pleaca de obicei din gara Kelety ( e tot in centru dar se schimba metroul albastru inainte de Nyugati la intersectia cu cel rosu si se merge inca doua statii in cel rosu la Kelety )
- autobus - mai este varianta plecarii din arad , timisoara sau cluj cu microbusul ( din cluj cca 7 ore ), sunt firme care asigura sosiri la Budapesta la aeroport cam in functie de orariul avioanelor ( 2 - 3 curse pe zi ) si din cluj costa 900.000 lei dus intors.
Este adevarat ce zic unii ca nu te poti intelege altfel decat in ungureste la Budapesta , eu stiu ceva , dar la informatii si la hoteluri stiu engleza .
Se spune ca Tunisia Air sau Travel Air care opereaza cu chartere vor face escala in 2003 si la Bucuresti si se va scapa de acest calvar al Budapestei.
Dupa ce se ajunge in Tunisia totul va decurge corect , oamenii sunt amabili, te saluta , te servesc, dar cauta sa te si foloseasca .
Toate ghidurile atraga atentia ca la preturile in bazar sa nu oferi mai mult de un sfert din ce cere negustorul si sa ajungi la cca o treime din cat a cerut initial .
Metoda cea mai buna este alta intrii prima data in magazine monoprix cu pret fix si iti dai seama de nivelul pretului pentru obiectele ce le doresti, apoi poti obtine in bazar un pret sub acesta .Atentie mare la calitate pentru ca difera foarte mult.
E greu sa dai exemple de preturi , dar pentru noi renteaza produsele din piele mai frumoase si la pret ceva sub cele dela noi, artizanat specific, buchete de trandafiri de sahara ( cristale de gips ) , genti din piele de camila , ulei de masline ( 1 / 2 pret ca la noi ) si altele .
Servirea si masa este exceptionala la 4 **** ( si buna chiar si la trei *** )
Nu exista cersetori , dar fiecare inceraca sa negocieze un serviciu platit .
Excursile platite sunt relativ scumpe si uneori nu se justifica pretul.
Tunisia se poate vizita destul de bine si cu trenul ( se obtine pt. turisti o carte speciala 10 DTN cca 7 euro cu care mergii cca 10 zile ori ce distanta cu trenul, pt tineri sub 26 ani este si mai ieftin ) trenul este civilizat, nu foarte rapid dar trece prin centrele oraselor.
Autobusele pleaca la ore fixe ( avantajos din Sousse langa Medina ) si preturile sunt acceptabile , cativa dinari pt peste 140 km ( Kairouan sau El Djem )
Atentie la taxi pt ca te poti praji , daca te interesezi bine , nu este foarte scump, dar altfel plangi.
Ce este mai prost este ca inchirierea unui autoturism clasa cea mai mica clasa a sau b ( Fiat Punto ) te duce la 60 DTN / zi cca 45 US $ , ceeia ce este foarte mult ( in Creta cca 15-18 US$/ zi, in Tenerife cca 20-25 US $ / zi acceptabil )
Jeep - urile sunt si mai scumpe si pt. sahara nu este recomandat sa iesi de pe drumurile asfaltate si sa intrii pe piste de pamanat fara ghid. Asa ca se poate recurge si la masini mici daca mergi numai pe asfalt.
Cartagina . Tunisul ( cu muzeul Bardo ) , Sidi-bou - Said , Bizerta , etc sunt extraordinare pentru istorie in special si multe altele ( Kairouan, El djem etc ) .
Pentru odihna am preferat Port el Kantaoui , este o statiune la 10 - 12 km de Sousse ( dus intors cu dif. mijloace 2 DTN sau 1/3 din 1 DTN cu autobus ).
Este extraordinar de curat la Port El Kantaoui , este numai statiune , sunt multe hoteluri cu baze turistice de tratament pt. talasso therapie ( tot felul de procedee care mai de care mai exotice si eficiemnte pentru frumusete , intretinere , anti celulita, si pentru revigorare , unele procedee sunt gratuite la unele hoteluri, iar altele sunt platibile in pachet de proceduri )
Port El Kantaoui este un port pt iahturi, splendid , permanent sun iahturi straine , multe care stau perioade lungi sau chiar ierneaza , sunt multi skiperi mult trecu-ti de varsta 3-a , peste 70 - 75 ani care si-au vandut casa in franta si colinda Mediterana din port in port .
De ex. cantonarea unui yaht mic catre mediu ( cca 7,5 m lungime ) nu costa peste 400 US $ / an, cu toate serviciile , apa , energie , etc ., ceeia ce este destul de putin.
Preturile sejururilor sunt foarte diferite functie de sezon.
Primavara si toamna se poate sta doua saptamani cu max 400 euro ( transport B-dPesta , hotel 4**** , demipensiune ) excelent. Am vazut pe eturism.ro , oferte pt iarna pana in Martie de 325 US $ / 22 zile la 3 ***, la Mahdia excelent pt odihna si bai la piscina cu ceva thalasso therapie .
Daca sunt persoane interesate pot da amanunte mai detaliate la adresa cvv@xnet.ro
Dec. 2002
Valentin Virgil Constantinescu
M-am intors de nici o saptamana din Tunisia, destinatie in voga acum, printre romanii care vor sa incerce si altceva, la o distanta nu prea mare de casa. Au fost si bune si rele insa pana la urma binele a triumfat.
Vreau de la inceput sa va pun in tema, sa va previn pe cei care veti dori sa calatoriti in aceasta vara acolo, indiferent de agentia pe care o alegeti, sa fiti foarte atenti, nu la oferta afisata de agentii, ci la serviciile pe care Tunisia Experience le ofera si care schimba ceea ce aveai deja stabilit cu agentia din tara, dupa bunul lor plac, ceea ce ne-a afectat intr-o mica masura sejurul. Nu serviciile sau calitatea hotelurilor au lasat de dorit, din contra cred ca noi mai avem mult pana unde au ajuns ei, o tara a carei populatie era analfabeta in proportie de 82% dupa ce nu au mai fost colonie franceza, si care are o infrastructura de am zis ca suntem in Germania, Franta sau alta tara occidentala.
Faptul ca nu au respectat ceea ce ei au furnizat, prin catalogul de prezentare, si anume locurile de cazare care erau trecute acolo sau cel putin cele pe care le stabilisem la plecare, lipsa ghidului in limba romana, desi fusesem informati ca vom avea asa ceva – daca stiam invatam maghiara ca 90% in aceasta limba s-a vorbit, faptul ca nu au avut bunavointa in urma reclamatiei pe care am facut-o sa ne schimbe cazarea intr-o zona populata – am stat efectiv la un hotel in camp, in ultima zi nici nu i-a mai interesat sa anunte bucatarul sa pregateasca micul dejun ca si asa plecam si ce ne mai trebuia noua mancare. Pe scurt: un dezinteres total fata de turistii romani, neluarea nici unei decizii in momentul cand i-am anuntat ca nu-si respecta angajamentul, o proasta organizare a programului pe care ei il ofera.
As fi dorit ca pana acum sa va povestesc ce am facut, pe unde am fost ce am vazut dar este bine de stiut, in primul rand aceste aspecte, care iti lasa un gust amar desi tara pe care o vizitezi este minunata. M-am amuzat teribil aducandu-mi aminte de nebunia de anul trecut de pe litoralul romanesc cu plimbarea turistilor de la Ana la Caiafa si mi-a revenit moralul!
Tot ce voi scrie in continuare la Tunisia sunt parerile mele personale si voi lasa loc comentariilor de orice natura.
Tunisia este o tara minunata, cu un relief variat – mare, munte, desert, lac (uri), o vegetatie specific mediteraneeana care ne-a impresionat cel mai mult prin diversitatea florala, de culori si miresme, care te faceau ca totul sa fie si mai frumos.
Oamenii sunt foate primitori si seviabili, asta ma refer la hotel-uri unde am inteles ca nu conteaza numarul de stele toti sunt orientati catre client, sa-l faca sa se simta bine si sa nu-I lipseasca nimic. Noi am fost foarte multumiti din acest punct de vedere. Insa sunt pusi pe ciupeala de zici ca nu-I adevarat, asta mai ales in zonele de interes turistic maxim; pentru orice iti cer 1 dinar: daca faci poza la camila te taxeaza, daca il fotografiezi calare la fel, mai sunt unii cu care te trezesti ca apar in poze ca sa-ti ceara un dinar dupa aceea.
Noi am optat pentru o varianta combinata, de circuit + sejur, pentru ca oricum am fi vrut sa si vedem ceva acolo. Sejurul a cuprins urmatoarele puncte de atractie si interes turistic:
- vizitarea muzeului lor national, care se numeste Bardo, amenajat in resedinta fostilor demnitari turci, plin de mozaicuri, statui ai alte obiecte care aminteau de istoria milenara a Tunisiei;
- a urmat vizitarea satului andaluz Sidi Bou Said, al carui specific sunt casele albe cu lemnaria vopsita in albastru, si care este amplasat intr-o zona superba;
- ruinele Cartaginei, impresionant loc, langa care se afla resedinta presedintelui lor. Nu pot sa va spun cata paza era de jur imprejur si era putin c-am ciudat pentru ca era “interzis” intr-un fel sa se faca poze; parca satelitilor NASA le sta ceva in cale, in fine;
- am ajuns si in Tunis, capitala, care mie unul mi s-a parut un oras destul de cosmopolit avand in vedere influentele pe care primit de-a lungul timpului, de la blocuri cu 30 etaje pana la cocioabe la periferie. Au un blvd imens in mijlocul caruia troneaza un orologiu – 7 Noiembrie; ciudata coincidenta dar pe 7.11.1987 s-a schimbat si la ei regimul si aceasta este o data de importanta capitala pentru ei plus ca au tablouri (!!!) cu presedintele lor peste tot. Nu a fost nici o problema pentru noi acest lucru si stiti la ce ma refer. V-am scris acestea pentru ca oricum vi s-ar parea ciudate daca ati ajunge acolo, dar trebuie sa-I respectam. Am fost suparati ca nu am putut sta aici decat 1 ora juma’, timp in care am vizitat bazarul din Medina (medina este orasul vechi, centrul la noi, unde in principiu de gaseste cetatea, bazarul si vechile locuinte). Am sperat ca voi vedea si altceva in afara de ce este la noi pe tarabe, ceva specific lor cum vazusem in prezentari dar ne-am inselat; asta a fost insa numai la nivelul Tunis-ului sau poate nu am luat-o noi pe stradutele care trebuiau;
- au urmat cele 2 zile in care am ajuns pana la granita cu Sahara, zile in care am vazut cea mai mare parte a Tunisiei: El Jem cu arena sa, a treia ca marime din lume dupa cea din Roma si Verona; Matmata cu peisajul ei selenar, unde s-a filmat Razboiul Stelelor, si unde gasim locuintele berberilor, incheind ziua la Douz cu plimbarea pe camila, care de fapt era dromader, si care costa 10 dinari (1$=1,425 dinari, estimativ) si cazarea intr-un hotez superb construit in oaza. Impresia a fost ca arhitectul a facut in asa fel incat sa nu se taie nici un palmier, impresie confirmata dupa;
- a urmat, si aici o sa-mi cer scuze daca nu mai tin minte chiar toate denumirile sau daca ortografia nu este corecta, vizitarea celui mai mare lac sarat, unde se spera sa se prinda rasaritul dar nu a fost sa fie asa, dupa care a urmat plimbarea in cea mai mare oaza a lor si plecarea de aici intr-o excursie cu jeep-urile, c-am 30 dinari, catre Atlas vizitarea satului fantoma de la Cebika, distrus in urma unui torent, Micul Canion unde s-ar fi filmat Pacientul Englez si am continuat cu Khairouan, al patrulea centru spiritual al lor, al musulmanilor, unde am vizitat o fabrica de covoare, superbe adevarat dar unde era sa facem infarct cand am auzit preturile, chiar si dupa negociere erau tot mari pentru bugetele noastre.
Statiunea pentru care am optat la sejur a fost Hammamet, unde ne-am simtit minunat, hotelul a fost cum nu se poate mai bun, cu piscina de 25m, mici buticuri cu suveniruri, plaja privata si un personal de nota 10. Cred ca vara este foarte animat deoarece la ei se merge pe principiul cluburilor, cu animatori si diverse activitati care sa te tina ocupat.
Ar mai fi multe de povestit dar mi-e sa nu va plictisesc. Concluzia este ca merita sa va petreceti concediul acolo, poate mai ales atunci cand se coc maslinele si curmalele, puteti de fapt sa mergeti in oricare perioada a anului depinde si ce anume v-ati planificat. A fost o experienta interesanta si daca vreti mai multe detalii nu ezitati sa ma contactati.
Dragii mei,
Revin cu anumite informatii, care sper sa va fie utile, daca veti ajunge acolo adica va doresc sa ajungeti acolo, nici nu stau la discutie, si sa vad ce imi mai amintesc.
Concediul, pentru ca pentru mine a fost concediu, a costat 312$ oferta (4 zile circuit + 4 zile sejur) care a inclus transport (de la Budapesta), cazare si masa (pensiune completa si cazare la hotel 3*** pentru circuit si demipensiune si cazare in hotel de 2** pentru sejur).
La aceasta suma s-a adaugat taxa de aeroport pentru Budapesta si Tunis, asigurarea medicala de 200.000 lei si biletul de tren, dus-intors Bucuresti-Budapesta, care a fost 1,4 mil la cls. II pentru ca pentru asta am optat.
Pentru cazarea la cele 4 zile de sejur hotelul care era in oferta nu era batut in cuie, puteai sa optezi pentru orice alt hotel numai ca plateai diferenta. La ei se merge foarte mult pe sistemul de cluburi: animatori, magazine, sporturi nautice si nu numai, bar deschis ziua, terasa. Pentru noi a fost perfecta cazarea la acest hotel, care se cheama Samira Club, in Hammamet, si care are o piscina enorma, asta ne-a atras in primul rand, si noi eram acolo pentru a vizita nu pentru a sta. am mai facut si plaja pentru ca cele 30°C si peste au permis acelasi lucru.
Oferta difera insa de la agentie la agentie si in functie de sezon, automat ca acum preturile vor creste si am intes ca se poate ajunge chiar si la 600$.
Paritatea $ - DTN (dinar tunisian) este 1 la 1,4 si ceva, iar pentru 1€ se primea 1,3 si ceva, nu se percepe comision la ei si nu poti iesi cu dinarii din tara. Zic si ceva pentru ca subdiviziunea lor este milimea si intra 1000 de acestea la 1DTN. Prima data esti socat cand vezi un pret gen 54,650, de fapt nu sunt decat 54 DTN si 650 de milime. O paine= 200 milimi, apa este foarte scumpa, daca o cumperi de pe strada, te duce la 1DTN – 1,5 DTN pentru 1,5l, nu se poate consuma de la robinet; in magazine este mai ieftina de la 0,350DTN pana la 0,900 TN; sucurile sar toate de 1DTN; cafeaua si ceai-ul 1DTN; taxi, pentru 6km, in jur de 3DTN, poti iesi si mai ieftin daca porneste aparatul sau mai scump. Atentie la cantitate pentru ca la ei sticla de cola este de 220ml, apa este la 500, 750, 900 si 1,5l, bauturi alcoolice nu se gasesc, este tara musulmana, au insa o bere a lor traditionala acre este la 220ml si face c-am 1DTN.
Se practica ciubucul, asta inseamna ca daca mananci la un restaurant sau stai la o terasa trebuie sa lasi 10% din consumatie.
Magazinele sunt de 2 feluri: cu preturi fixe si cu preturi negociabile. La cele cu preturi fixe acest lucru este specificat dar trebuie sa fiti atenti. Cele negociabile se gasesc atat pe strazile normale cat si in Medina unde este bazarul. Nu pot da preturi la anumite produse pentru ca exista de toate pentru toti, dar de exemplu ce se gaseste prim mini-market-urile lor se gaseste si pe la noi; ieftin este uleiul de masline, c-am 3DTN pe o cutie de 1l. In bazar gasesti de la piele, haine pana la condimente. Aur nu prea exista si acolo unde am gasit produsele sunt ori suflate ori adevaratul este foarte scump, c-am 30DTN / gram.
In bazar sunt putin c-am agresivi, sau asa i-am perceput eu, pentru ca daca intri la Costica trebuie neaparat sa intri si la Mitica si poate mie nu-mi face placere, si atunci incep sa traga de tine. Totul este negociabil aici, vorbesc de la franceza pana la rusa, cred ca au invatat marea majoritate a limbilor europene, e bine sa zici ca esti roman, stiu de Hagi, Nadia, Ceausescu, ca atunci cica ti-ar face un pret diferit de german sau francez. De exemplu de la un rucsac mediu din piele de camila, pe care initial vroia 60DTN, l-am scos la 15DTN, un tricou il poti scoate, daca ai nervi si rabdare, la 6DNT, pe restul eu unul nu as da mai mult de 1DTN.
Recomandabil este sa nu fotografiezi oamenii legii, de fapt nu e voie deloc ca s-ar putea sa ramai in cel mai rau caz fara aparatura si degeaba protestezi. Esti in siguranta pe strazi, asa ni s-a spus ca la orice ora ai fi nu ar exista pericole, sunt foarte credinciosi, nu extremisti, insa pastreaza traditia, stiu sa vorbeasca cate 3-4 limbi de circulatie, deci nu este nici o bariera de comunicare.
madadum spune:
o singura completare as vrea sa fac la comentariul de mai sus (cu care sint de acord) - din 2000 incoace, exista zboruri charter si din bucuresti si scapati astfel de calvarul tranzitului prin budapesta
madalina