calcul indemnizatie
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
titi spune:
Sunt din Piatra Neamt si am urmarit problema indemnizatiei pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani inca din ianuarie 2003 cand am incheiat un contract de asigurare suplimentar, eu fiin angajata cu un contract individual de munca din 1998. Plata sumei asigurate trebuia facuta la 6 luni, adica pe 9 iulie 2003. In mai cand am fost la Casa de pensii mi s-a spus ca trebuie sa platesc lunar si ca se iau obligatoriu in calcul 6 luni inainte de data nasterii. Eu am nascut pe 20 iunie 2003 si nu am mai platit asigurarea suplimentara deloc si nici nu am solicitat indemnizatia pentru cresterea copilului de la Casa de asigurari ci doar de la serviciu. Nu am primit nici o instiintare de la Casa de Pensii privind rezilierea contractului, ci doar referitoare la obligativitatea platii lunare a contributiei suplimentare. Au procedat corect cei de la Casa de Pensii, ca eu nu mai inteleg nimic? Cei de la Casa de Pensii Bucuresti mi-au spus acelasi lucru: 6 luni obligatoriu inainte de data nasterii, pentru asigurarea suplimentara.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
liviu`s spune:
Nu cred ca am inteles bine: ce te deranjeaza? Ca cei de la Casa de pensii nu ti-au reziliat contractul sau ca te-au instiintat in mai ca trebuie sa platesti lunar?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
titi spune:
3 intrebari:
- daca platesc beneficiez de indemnizatie de la Casa de Pensii pentru contractul suplimentar?
- de ce nu au reziliat contractul dupa 30 de zile de la scadenta platii?
- este corecta solicitarea platii lunare in loc de plata la 6 luni conform contractului?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
liviu`s spune:
Prin modificarile aduse Legii nr.19/2000, plata contribuiei se face lunar. Prin urmare, desi in contract este stipulata plata la 6 luni, in prezent se face lunar.
trebuie sa verifici la Casa de pensii teritoriala daca nu au reziliat contractul, si in acest caz poti plati, beneficiind de indemnizatia suplimentara.
Daca citesti cu atentie contractul, vei vedea ca neplata contributiei suplimentare are ca efect ori plata unor penalitati de intarziere, ori rezilierea contractului. Sincer sa fiu, nu stiu de ce nu au ales aceasta ultima varianta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ili spune:
Titi,Titi,daca urmaresti forumul de ce acuma intrebi ?
Trebuia sa platesti pana 20 iunie macar 4-5 luni,care ar fi fost luat in calcul,daca ai vechime din 1998 ,atunci contractul suplimentar nu trebuie sa fie de 6 luni pana la data nasterii a copilului,
ili
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
titi spune:
draga ili, toate bune si frumoase, am urmarit cu sufletul la gura acest forum la serviciu, pana in aprilie, cele doua ordonante 9 si 23, apio am plecat in concediu de maternitate. Am citit cu atentie cele doua acte si am inteles ca erau in favoarea mea chiar daca nasteam c mai devreme de 6 luni. Am mai intrat pe forum in mai dar raspunsurile nu erau tocmai clare si atunci am sunat la Casa de Pensii Bucuresti si am mers la Casa de Pensii din Piatra Neamt de unde am primit acelasi raspuns cei drept verbal. Cand astepti 2 copii nu prea iti vine sa te joci cu banii si am spus ca mi-a ajuns zbuciumul. Au venit copii cu problemele de rigoare si am asteptat sa primesc rezilierea contractului ceea ce nu s-a intamplat. Am sa verific din noua astazi, oricum am avut o noaptea alba din nou din cauza problemei anului.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ili spune:
Titi ,felicitari ,sanatate iti doresc ,inteleg ai gemeni,
sa-ti traiasca.
Tu nu ai nici o problema ca perioada de 6 sau 10 luni ,ai carte de munca din 1998.Contractul de asigurare suplimentara poate sa fie si de 1,2,3..luni ,numai sa fie in ultimele 6 luni inaintea nasterii.
ili
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
georgy75 spune:
Marius te rog lamureste-ma si pe mien cu cateva probleme.
Lucrez in MApN din 4 ian 2000 si de ci platesc asigurarile tot de atunci.
Pe fluturasul de salarii am avut in 2003 un salariu brut de aproximatic 10.000.000 lei (cu foarte mici fluctuatii) in acesta intra vre-o 3 tipuri de sporuri (de calculator 10% etc), un salariu de merit (X% din baza), un spor de 8% pentru o specialitate pe care mi-am dat-o in iulie 2003 (aplicabila din august 2003).
Am rugat pe cineva de la financiar sa-mi calculege cam cat o sa iau in CIC. NU mare mi-a fost mirarea cand mi-a spus ca 2 din primele sporuri (de calculator si inca unul) nu mi se pun la calcularea indemnizatiei, nici salariul de merit si nici sporul de 8% pentru specialitate. Asa ca am ajuns la o indemnizatie de 5.500.000 lei
De ce nu mi se acorda acele sporuri? Nu trebuia sa ia in considereare ultimele 6 (sau 10) salarii brute pe care le-am avut pana la intrarea in CIC?
PS: trebuie sa nasc in noiembrie 2003
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Mda, raspunsul e greu de dat pentru ca legea 19 prin art. 26 precizeaza faptul ca sunt sume fata de care nu se retine CAS si deci nu intra in calculatie la determinarea fondului. Redau articolul in cauza:
ART. 26
(1) Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii de asigurari sociale care se suporta din fondurile asigurarilor sociale sau din fondurile angajatorului si care se platesc direct de acesta, potrivit prezentei legi;
b) drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractelor individuale de munca sau al incetarii calitatii de membru cooperator;
c) diurnele de deplasare, detasare si indemnizatiile de transfer, drepturile de autor;
d) sumele obtinute in baza unei conventii civile de prestari de servicii sau executari de lucrari de catre persoane care au incheiate contracte individuale de munca;
e) sumele reprezentand participarea salariatilor la profit;
f) premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale.
(2) Sumele exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale nu se iau in considerare la stabilirea cuantumului prestatiilor de asigurari sociale
E foarte posibil ca ceea ce ai descris tu sa se incadreze in acest punct. Se poate verifica pe un fluturas cu salariul pe el daca CAS -ul retinut s-a calculat la toata suma deci inclusiv premiile sau salariul de merit sau ce o mai fi sau doar la salariul de baza fara aceste sporuri incluse. In cazul in care CAS -ul a fost retinut din toata suma atunci ai dreptul la o baza de 10 mil lei in caz contrar doar la cele 5 milioane de lei. Raspunsul il gasesti pe un fluturas.
Scuza-mi intrazierea dar am fost extrem de obosit ieri chiar daca ti-am citit mesajul.
Marius (www.desprecopii.com)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)