stupid question(sau poate ca nu)
deci intrebarea mea e simpla:cum faceti voi ca,atunci cand gatiti, sa nu gustati prea mult din mancare.adica iar si iar si iar,asa ca mine.sunt in stare sa dau gata o oala-ntreaga.
I've gt you under my skin
Raspunsuri
dulcetica spune:
Pai iti impui!Stii ce trebuie pus ,cite minute trebuie sa fiarba sau coaca si in cel mai rau caz gusti o data la sfirsit.Verifici daca sint fierte cu furculita,intepindu-le.Daca intra usor sint gata.Dar problema presupun canu e ca nu stii daca sint fierte ci obisnuninta de a te satura ciugulind inainte de masa.Mai maninci la masa cu restul familiei? Eu de exemplu uneori nu-mi mai pun in farfurie ca-mi revin portiile lui Rares,baiatul meu. Eu nu cu gustatul stau rau cumincatul dulciurilor!
valentinag spune:
Eu am juns de gust rar din mancare pentru ca de multe ori gatesc separat,mie de post si sotului de dulce,asa ca nu am cum sa gust!Cand nu e vorba de asta..nu stiu ce sa-ti spun,gandeste-te ca daca gusti des mai pui 300gr pe tinezic si io...nu ma baga in seama daca aberez!
"La vita e bella"
De mancare
Iarna pe ulita
Ortansa spune:
teoretic stiu ca ar trebui sa-mi impun.practica ma omoara:-D.nu prea mai mananc la masa,ce-i drept si asta-i bine.dupa vreo 10 farfuriute mititele de cafea(sunt o lady,ce naiba:-D),normal ca nu-mi mai arde de mancare.si uite asa ma-ngras eu fara sa mananac nimic:-D
I've gt you under my skin
danis spune:
si eu am problema asta, dar nu cu toate ce se gatesc prin casa: cu maioneza, din care sunt in stare sa mananc o jumatate pana o termin din fericire fac rar, si cu coca de cozonac - atunci cand il face mama mea - in copilarie chiar mi s-a facut rau de la coca asta, dar e - dupa asa-zisul meu gust - la fel de buna precum cozonacul insusi cand e gata si aburind ...
ortansa, tu gusti din toate, sau numai din unele mancaruri?
povestea nasterii:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=104532
tlaura spune:
Eu cand nu vreau sa mananc dintr-o mancare, iau in gura, eventual mestec sa vad daca sunt bine fierte toate d, dupa care o arunc din gura (ca sa nu zuc ca o scuip).
Dar oricum, nu inteleg cat poti sa mananci atunci cand prepari o mancare; eu o gust cel mult de 2 ori cate un sf. de lingurita, sau o lingurita daca e supa sau ciorba.
In schimb eu am alta problema: cand prepar carnea tocata pentru sarmale, chiftele, perisoare, nu imi place sa gust, si niciodata nu nimeresc sarea; ori le fac prea sarate ori cam nesarate. rar nimeresc cum trebuie. sa nu-mi spuneti sa fiu atenta la gramajul sarii, pentru ca o sare sareaza mai mult, alta mai putin. Voi cum procedati?
Imi cer scuze Ortansaca m-am bagat pe subiectul tau, sper sa nu te superi!
daniela_b spune:
Ortansa,
Si eu gust mincarea incontinuu. Sincer, nici nu mi-ar mai placea sa gatesc daca nu ar fi partea cu gustatul. Ca atare nu-mi refuz placerea asta si nici nu ma simt "vinovata". Mincarea e hrana si pentru minte, sa stii.
Cel putin pentru a mea e. Cind gatesc ciorba, mai adaug cite o buruiana, cite un condiment, cite un pic de "suflet", anumite gusturi imi amintesc de copilarie, de bunica, altele de gustul ciorbelor mamei mele, altele de fierbinteala unei veri si a ceaunului cu ciorba aromata pe care o gateam pe soba cu lemne cind stateam in gazda si tot asa...
Nici prin cap nu mi-ar trece sa renunt la asa ceva.
Trecind la alt registru, eu cred ca fiecare o are felul lui de-a cunoaste lumea cu ajutorul simturilor. Unii se bazeaza pe vaz mai mult, altii pe pipait, altii pe gust, pe miros, pe auz. In general sint 2-3 care primeaza.
Asa ca, dupa mine, cred ca nu e nevoie sa renunti la gustatul mincarii. Probabil, gustul iti declanseaza o stare de bine, o impresie ca faci lucrurile cum trebuie daca le tot verifici gustind.
www.helpsonia.com
capra cu trei iezi spune:
ortansa, eu nu gust aproape niciodata atunci cand fac mancare, si gatesc, daca nu zilnic, la doua zile sigur! nu pot sa gust, nu-s de ce! daca e musai si musai sa vad daca ceva e destul de sarat sau de acru, il chem pe al meu sot sa guste!
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
dodo spune:
O varianta ar fi sa gateasca sotul, economisesti timp, energie si poti da si instructiuni de pe margine
O alta varianta ar fi sa gatesti ce tie nu prea-ti place, eu fac molokhia frecvent si nu pun gura pe ea niciodata, ca n-o sufar si culmea, intotdeauna e laudata..
Acuma serios, cred ca monitorizarea timpului de fierbere/pregatire e cea mai buna metoda, pui de la inceput condim. okiometric si vii aproape de sfirsit cu "retushul"..
RalMar spune:
Eu nu pot gusta mancarea, asta e problema mea. Daca am gustat putin din ceva, nu mai pot manca din acea mancare. De obicei gusta sotul
Si cu sarmalutele, intotdeauna le pun mai putina sare, si la sfarsit, cand sunt aproape gata, gusta sotul si daca mai e cazul, mai adaug putina sare.
adi69 spune:
quote:
Originally posted by capra cu trei iezi
ortansa, eu nu gust aproape niciodata atunci cand fac mancare, si gatesc, daca nu zilnic, la doua zile sigur! nu pot sa gust, nu-s de ce! daca e musai si musai sa vad daca ceva e destul de sarat sau de acru, il chem pe al meu sot sa guste!
capra cu trei iezi cucuieti, si ce cucuieti!
IUBESTE SI FA CE VREI!
La fel procedez si eu..nu gust pun din oki,cat stiu ca pun de obicei,iar la sfarsit daca sotu-i acasa ,gusta el daca nu..asta e!
Dar de obicei imi iese..:)