Sterilizarea instrumentelor medicale
Dragele mele , suntem nevoite sa mergem la spital fie pentru un control , fie pentru a trata o afectiune.
Aveti incredere ca instrumentele medicale sunt corect sterilizate, ca nu au mai fost folosite si din eroare incurcate ? Sau din lipsa acestora si avand in vedere numarul mare de pacienti, medicii sunt nevoiti sa le refoloseasca eventual doar dupa o spalare la ghiuveta ? Pentru ca niciodata nu mi s-a spus : nu te putem consulta azi pentru ca nu mai avem instrumente sterile. Cat de multe sunt ? De exemplu, la stomatologie sau la ginecologie.Cine imi poate explica cum se procedeaza la sterilizarea acestora ?
Raspunsuri
miereamara spune:
Eu am lucrat in Romania intr-un centru medical specializat pe ginecologie. Cand iti deschizi un cabinet esti obligat sa ai un sterilizator, altfel nu primesti aprobare. Dar ce se intampla dupa aceea ramane la atitudinea personalului. Si tin sa iti spun ca nu prea se respecta normele de sterilizare. Existau trei truse, a caror instrumentar se spala intr-o solutie intr-un recipient la comun sau in chiuveta. Departatoarele (valvele) erau de plastic si de unica folosinta. Sonda endovaginala cu care se facea echografia era folosita impreuna cu un prezervativ care se arunca dupa folosire. Am auzit de cazuri de imbolnavire din cauza instrumentarului nesterilizat corespunzator. Personal nu mi s-a intamplat niciodata. Aici, iti desfac trusa individuala in fata ta. Eu nu as mai accepta nicicum o consultatie in care sa nu se desfaca trusa sterilizata in fata mea.
“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Photo Album
XIO spune:
Se sterilizeaza si sunt sute de instrumente.
Cat am fost in spital la chirurgie am vazut cum se procedeaza si nu s-a intamplat vreodata sa existe o refolosire a aceluiasi instrument.
Valvele folosite pt. consultul ginecologic erau sterile , dupa folosire erau introduse intr-un recipient si trimise la sterilizare. Normal ca nu intra in 'pana" de instrumente , ca exista o cutie cu cel putin 50 de valve, si mai eerau de rezerva.
La sala totul era steril , de la seringi la ustensile.
Ecograful intravaginal se foloseste cu prezervativ, nu este nici un risc.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
coltofeanu spune:
Pot sa va spun ca am fost la o consultatie ginecologica spre sfarsitul programului si am surprins medicul cum spala valvele la chiuveta, el avand manusi de unica folosinta. Dupa aceea a turnat o solutie peste valve si vroia sa le foloseasca spre consultatie. Am rams impietrita. Mi s-a intamplat sa vad tot la un cabinet luxos de ginecologie cum valvele erau aruncate intr-un lighean alb de plastic foarte urat, intr-un lichid incolor. Poate era apa distilata, nu stiu, dar stiu ca am plecat cu un gust ffff amar si dezamagita. Deci se poate intampla. Acelasi lucru am remarcat si la stomatologie...Si am tras concluzia : ca sa nu te contaminezi cu nu stiu ce bacterii sau boli incurabile... depinde de bunul Dumnezeu.
XIO spune:
Pai da , valvele folosite sunt "aruncate" intr-un recipient (deci si lighean) unde stau pana sunt duse la sterilizat. Si la spital este la fel , langa masa ginecologica este un recipient in care troneaza valvele folosite. Asta nu inseamna ca le ia doctorul de acolo.
Gastroscopul trebuie sa fie dezinfectat manual , apoi lasat jumatate de ora sau 15 minute , nu mai tin minte intr-o solutie speciala.
Depinde de modul de sterilizare.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
angelinajoli spune:
Se i-au probe de catre Sanepid.Si daca nu au fost dezinfectate corec,t si dupa aceea sterilizate primesc amenzi usturatoare!