LMA!Fulguleti de noiembrie-decembrie 2006 (125)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns a_deju spune:

preluat de pe un site concurent, nu poci ca sa dau nume ("utile copii" ):

Mos Nicolae

Despre Sfantul Nicolae, sarbatorit in ziua de 6 decembrie, se spune ca a fost educat de mic intr-un spirit profund crestin, iar mai tarziu, ramas cu o oarece mostenire, el continua sa traiasca ingrijind de cei necajiti, dedicandu-si viata celor saraci, facand daruri si donatii. Este considerat protectorul marinarilor, al vaselor plecate in larg si al multor altor vitregiti ai sortii.

Iarna, se spune in popor, ca incepe de Sfantul Nicolae, cand mosul isi scutura barba alba.

De ziua lui se fac vraji, farmece si preziceri despre cum va fi vremea in anul urmator; se pun crengute de pomi fructiferi in apa si daca acestea vor inflori de Anul Nou, se spune ca livezile vor avea rod bogat.

In tara noastra Sfantul Nicolae este cunoscut ca Mos Nicolae.

Cea mai cunoscuta poveste despre el este cea legata de modul in care a ajutat trei fete harnice, dar sarace, sa se marite, punandu-le, noaptea, in sosete cate o punguta cu aur, drept zestre.

La noi, in fiecare an, seara de 5 decembrie este foarte importanta pentru copii, ei isi pregatesc cu grija ghetutele si cizmulitele, le curata, le lustruiesc si le aseaza langa usa. Mos Nicolae vine pe la geamuri, noaptea, vede copiii care dorm si sunt cuminti si le lasa daruri - dulciuri sau fructe. Mos Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata la vedere.

Traditia spune ca Mosul aduce o data cu darurile si crengute argintii. Parintii isi avertizeaza copiii ca daca nu vor fi ascultatori, vor primi numai crengutele, de aici vine asocierea cu nuielusa...

Sfantul Nicolae este o prezenta foarte veche la romani, marcand un moment deosebit al anului, mult asteptat atat de copii, mai ales, dar si de adulti si reprezentand inceputul frumoaselor sarbatori de iarna.

Deea, mami de www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=414b2893332a6a41d7c2a4&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Eric(15.12.2006)

www.helpsonia.com/" target="_blank">pentru sosonica

"outside of a dog, a book is man's best friend (..'coz inside of a dog it's too damn dark to read..)"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Hmmm...hmm... daca permiteti... www.desprecopii.com/info.asp?id=554" target="_blank">de pe DC

"Le Père Fouettard In Franta, Sfintul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc. Pina in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie si aducea jocuri si dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. In anul acela, Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut, cu toate acestea, pina in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz. Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergindu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui personaj urit, dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a Sfintului Nicolae.

Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfintul Nicolae sa aduca dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultatori cu nuielusa usturatoare. Oameni pasnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.

Imaginea acestui personaj s-a raspindit putin cite putin spre Nord si astfel Père Fouettard a fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvind uneori problemele educative ale unor parinti, prin aparitia sa, care speria copiii neascultatori. Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns pina pe meleagurile noastre."

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asiza spune:

quote:
Originally posted by dianocica
a, pt canasta asteptam pe cineva de la mare, sa ne organizam si vara

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda www.babycentre.co.uk/baby/safety/chokingguide/" target="_blank">Prim ajutor www.gahospita.go.ro/toxapel.html" target="_blank">Toxapel

Iote la ea ca numa' de la mare ii prieste ...Ca de la Cluj nici n-o fi bine, bag de sama...Sau poate da mai bine Londra?!!! ...Va fac zob la canasta ...se aude Canadaaa...aloooo...si daca tot platesti si transportu' si masa si cazarea...ma bag si io...da' cu tot cu fameleon ...sau hai, fie, sa nu zici ca-s fatza...platim noi transportul, tu hai cu restul...Vazut pozici cu Cristinel si sor'-sa...ii mananc...mooor de dragul lor....sunteti faini faini faini!

Oana cu www.youngnutrition.net/member/tickers/64637/ticker1.png" target="_blank"> Denis (19 dec 2006)
Slideshow

Life is short...buy pink shoes!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by desiree

[quote]Originally posted by Donia
Sa ma anunti cand sa iti fac invitatie, cazarea, masa si transportul sunt asigurate.

[omulet cu doua degete ridicate si plin de speranta] viu si eu, si eu!!!

Numa' pe rand!

dianocica, gata culturalizarea... nici nu stiu ce sa zic... pentru mine e interesant sa aflu, nobila idee, dar pentru romanii din Italia are efect mai mult de reparatie morala, cred eu. Oricum, e o voce, daca mai apar si altele poate se mai schimba cate ceva... candva...

Laura, vai de spatele meu... da macar te-ai racorit, nu? Las' ca-mi iau revansa la canasta

vai ruxandra, ce-mi citesc ochii... saracele finute si doamna, ce sa mai zic? ce nenorociti!

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

bine bine.. dar ideea e tot aia, si anume ca nuiaua e daca ai fost obraznic.. au ba?

Deea, mami de www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=414b2893332a6a41d7c2a4&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Eric(15.12.2006)

"outside of a dog, a book is man's best friend (..'coz inside of a dog it's too damn dark to read..)"

Mergi la inceput

da' la canada trebe' musai invitatiune?? nu era vorba ca pica vizele? sau era doar o vorba? in fine.. nu c-as veni maine.. da' mai pe la vara asa..nu se stie niciodata cand suna pisica la usa.. mai ales daca nu e julie cuminte :))))))))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

quote:
Originally posted by a_deju

quote:
Originally posted by dianocica

oficial am luat muci :( muulti. eu. el cu ai lui, eu..cu ai amandurora. a, pt canasta asteptam pe cineva de la mare, sa ne organizam si vara

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda www.babycentre.co.uk/baby/safety/chokingguide/" target="_blank">Prim ajutor www.gahospita.go.ro/toxapel.html" target="_blank">Toxapel

sanatate va dorim! cu canasta...eu pas, dar bag mihaiul la 'naintare (si nush de ce, da' am un feeling ca n-o sa zica nime' nu :))) ).

ta-na-na-na-ne...jucam pe dezbractelea

diana si david 03.12.06

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asiza spune:

,,,sunt la fel de uitmita ca si Dia...voi chiar nu primiti bote de Mos Nicolae??? Pai ce mos e ala??? Scuze...chiar eram convinsa ca e peste tot obiceiul asta...A_dejule, indiferent daca esti cuminte sau ba...trebuie sa fie bota in cizma...daca n-ai fost cuminte e doar bota, daca in schimb, ai fost gigea, ai si cadou ....

Oana cu www.youngnutrition.net/member/tickers/64637/ticker1.png" target="_blank"> Denis (19 dec 2006)
Slideshow

Life is short...buy pink shoes!

Mergi la inceput

Deci asa cu nuielele... nici prin cap nu mi-a trecut ca nu se practica obiceiul asta in toata tara... a_deju, primeam nuiaua de fiecare data, preventiv (dar numai in cizme, nu si ep spinare)

quote:
Originally posted by mamaana
dupa ce ca nu intelege sa lase vasele ca le spal la masina, a reusit sa-mi ia vopseaua de pe aragaz, iar acum m-a sunat ca iese fum din aspirator

Oh, parca ma vad pe mine anul trecut! Mai stiti cum povesteam ca a pus la pastrare o ceapa in punga de sterilizat la microunde?

ruxandra, inseamna ca sunteti gata pentru faza urmatoare: vopsea si pictat cu degetele. Pe peretii vopsiti cu lavabila... of, ce viitor ai in fata

eri_ka, distractie placuta la petrecere! Sa ne spui cum s-a simtit Ingrid in compania mosului.

a_deju, pe Cristi nu l-a invatat nimeni sa bata pisicile... ce zici, ajungeti la timp pentru Marineland?

Dia, pai daca ai exclus si aia si aia... mai ramane ca ar putea sa aiba un parazit care sa ii manance mancarica?

Mergi la inceput

ruxandra..oribil!!! dar nu ma mai mira nimic... pe noi ne claxoneaza pe trecere (noi adica je, impingand de zor la carut, incercand sa ocolesc gropi, balti, noroaie...da, toate aflandu-se pe trecere, evident..), nu conteaza ca e verde (daca e cu semafor, asta pt ca cei care fac dreapta au in permanenta galben intermitent, si pot trece chiar daca pt restul e rosu, si verde pt pietoni, si, of course, lumea e grabita, grabita, grabita...) sau ca pur si simplu e dreptul meu sa trec pe-acolo... cateodata ma gandesc ca nu ar fi nicio diferenta daca as trece pur si simplu pe mijlocul strazii...
azi m-a mancat pe unde se scarpina zambilica, si m-am aventurat prin centru, pe alt traseu decat cel prestat in mod curent... jale. JALE!! trotuarele facute franjuri, acolo unde mai existau, ca in mare parte..nu prea erau, ori din motive de masini parcate pana la muchia cladirii, ori de caldiri in constructie, cu prispa direct la strasse... si asta in buricul buricului de centru, mama lui de centru daca ma mai prinde cineva pe-acolo... aaa..si o chestie nou aparuta, care ma face sa ranjesc a deprimare: semne mari cat o zi de duminica cu om in scaun cu rotile, atarnate de vreo doua semafoare, si agatate pe stalpi la vreo doua intersectii (prin asta intelegandu-se ca pe aici trec si handicapati... dar doar pe aici, ca in rest e absolut imposibil, nu exista rampe, nu exista butone la semafoare... nu exista nimic.. in rest, treaba lor, sa se teleporteze, vorba ceea, cine i-a pus sa iasa din casa...). mi-e asa de silaaaaaa.........

Mergi la inceput