De ce ati emigrat?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
Originally posted by avmaria
In 90 de ex (cand am imigrat si eu in Franta am fost aproape un milion de tineri care au parasit tara, in mare parte din motive ideologice).

ai pus si pasarile calatoare in milionul tinerilor ce au parasit tara in 90?

1 milion plecati in 90 pe motive ideologice. ...asta nu am mai auzit pina acum. daca intrebi serviciul pasapoarte aia au eliberat 500 000 max pina in 92

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

quote:
Originally posted by Guestus

quote:
Originally posted by avmaria
In 90 de ex (cand am imigrat si eu in Franta am fost aproape un milion de tineri care au parasit tara, in mare parte din motive ideologice).

ai pus si pasarile calatoare in milionul tinerilor ce au parasit tara in 90?

1 milion plecati in 90 pe motive ideologice. ...asta nu am mai auzit pina acum. daca intrebi serviciul pasapoarte aia au eliberat 500 000 max pina in 92

esti pus pe carcoteli
un milion.....o suta de mii.....ce mai conteaza?!?!?

Ina

Mergi la inceput

Da...cica zerourile nu conteaza asa ca d"aia le punem.

la votarea lu" basescu..."vin 500 000 de voturi din canada+US"...si cind colo sint max 80 000 romani in Canada si 50% sta mai sus de cercu" polar...la ursi ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Sa stii ca e ursi si sub cercu' polar iar 70% din populatia Canadei locuieste de-a lungul granitei cu USA;or fii eschimosii de etnie romana si eu nu am stiu.

Mergi la inceput

..asa...asta am vrut...

da tu mamitzico...nu ai somn sau emigratia e mai importanta ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia74 spune:

Si situatia mea a fost la fel ca a ta si a lui Babee,niciodata nu m-am gandit sa plec din tara oricat de nefericita asi fi fost din vreun punct de vedere (ma refer la neajunsuri ca nu toti romanii sunt de bani de gata,dintr-un salariu de bugetar nu iti permiteai prea multe),oriunde asi fi sufletul meu tot in Ro ramane,m-am acomodat si eu si precum Babee a spus respect tara sotului si a copilului meu,le respect mentalitatea si religia oricat de greu mi-ar fi dar eu pe a mea nu vreau sa o schimb oricat de influentata asi fi de viata de zi cu zi departe de locurile natale.Romanii nu sunt bine vazuti niciunde oricate sacrificii am face de integrare in alta tara,am incercat si incerc inca sa dovedesc contrariul in anturajul in care traiesc,cumva strainii trebuie sa realizeze ca nu pot generaliza o natie intreaga dupa niste infractori care au facut neamul nostru de ras prin lume, mi s-a spus chiar la locul de munca de catre un coleg neamt mai indraznet :'Romanii fura' si de atunci am observat ca se inchid usile la vestiar,atunci chiar am avut o replica :'nu poti generaliza si in Germania sunt infractori,asta nu inseamna ca tot neamul e asa,am incercat sa am discutii cu colegii sa le arat partea buna a romanilor,am devenit ospitaliera (punctul nostru forte) ,faceam prajituri si ii serveam sau mancare ce aveam le spuneam 'gusta si tu asta e tipic romanesc',cum faceam in Ro la locul de munca unde mancam impreuna toti colegii,la inceput s-au mirat au intrebat ceva de genul : 'cu ce ocazie',aici nu exista asa ceva si drept urmare eu nu am primit niciodata nimic de la nimeni nici nu ma asteptam dar asa ca fapt divers sa vad daca am reusit sa sparg putin gheata dintre noi,nu le poti schimba mentalitatea cu care sunt nascuti si crescuti.Stiti ceva sunt mandra ca sunt romanca,chiar daca sunt singura printre strainii astia comici,eu traiesc romaneste si sunt mandra de mentalitatea si comportamentul meu.Capul sus tuturor romanilor ca nu sunt multi ca noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina_nz spune:

Mi-am amintit brusc bancul cu lucrarile agricole de primavara cand se raportau araturile la Centrala.....si vine ordinul "opriti araturile....ati depasit granitele tarii"
Asa si cu emigrantii....sunt milioane de emigranti
Ma intreb cu ingrijorare....oare o fi stins al de-a plecat ultimu lumina??

Ina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Hey Guestus, m-am gugaluit si intradevar nu au emigrat un milion in 1990. Da ti-o spun cu mana pe inima ca pe atunci s-a vehiculat prin mass media cifra asta, nu am scos-o din burta. Dar intradevar ce nu s-a vehiculat atunci, a fost o perioada tulbure rau.
Oricum partea proasta e ca am io asa un feeling ca esti cam tinerel matale, si ca lucrezi la pasapoarte . Si uite asa mi s-a spulberat inca un mit !

Ina_nz, io nu stiu de ce ti se pare asa de astronomica o cifra de ordinul milioanelor, intradevar daca te uiti pe statistici oficiale sant mult mai putini, dar pe de alta parte sant multi ca mine, care nu facem parte din aceste statistici (am bolentin). Uite aici o estimare la 1,5 – 2 milioane de ex, n-are nici o valoare « stiintifica » dar iti da o idee.
Si inca un fapt : populatia era de 23 milioane in 1990, am ajuns 21 mil in 2007. La aceasta scadere a contribuit si emigrarea in mare parte !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi spune:

Ca sa raspund la intrebare: Am emigrat pentru ca in conditiile in care terminasem amindoi facultatea, lucram amindoi, dar nu puteam sa cumparam nici mincarea necesara pe o luna cu salariile noastre. Asta era in 92-93. Parintii ne-au cumparat mobila, oale in bucatarie, telvizor, aragaz si tot ce-i mai trebuie omului prin casa. Asa ca, am stat noi si-am chibzuit ca nu se mai poate, e cazul sa ne descurcam singurei (mai ales ca aveam si baietelul de 2 ani pe vremea aia), deci am plecat. Noi stofa de afaceristi n-avem, deci alta cale nu aveam decit sa asteptam totul de la parinti sau sa plecam in alta parte unde ne putem descurca singurei. Plus ca vroiam sa ne crestem copiii intr-o societate cit de cit normala.Nu ca-n Romania n-ar fi o societate normala, numai ca nu n-i se potrivea noua acel tip de societate(nu vreau sa jignesc pe nimeni). Si zau, nu regretam nici o clipa pasul facut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns analessya13 spune:

E clar ca toti cei care au ales sa emigreze nu au facut-o doar de dragul de a emigra sau din spirit de aventura. Motivul e de fiecare data acelasi: o soarta mai buna, un castig mai mare, dorinta de realizare.
Saracia ar fi si ea un motiv, dar nu cred ca eram noi in Romania asa de saraci in cat sa ne alunge foamea din casa. Oricum, lipsurile erau si sunt multe.
Cert e ca majoritatea celor ce au emigrat le este dor de tara, dar stiti cum e cu noi (nu ma refer la toti) care am plecat in afara? Suntem ca niste copaci care incearca sa-si construiasca radacinile, sa si le refaca in alta parte, dar e nevoie de mult timp, de acomodare si de rabdare. De aceea, multi care ne mai intoarcem acasa in vacanta, nu mai simtim ca Romania e casa noastra, ci un loc de vacanta. Asta a fost asa ca o paranteza.
Capcaunul, are dreptate. La baza emigrarii pot sta multe aspecte.

Mergi la inceput