Rezultat colposcopie
Buna ziua!
Problema mea a inceput acum o luna cand am avut o sangerare redusa dupa un ac sexual. Am fost la medic, stiu ca poate fi ceva destul de grav. Doamna doctor mi-a spus ca arata destul de rau, a observat si o sangerare la atingere (endocervicala), am facut Papanicolau si am inceput tratament cu ovule (Cervugid si Cerviron).La primul consult mi-a spus ca e posibil sa am HPV, ca ar putea fi si ceva mai rau (un stadiu precanceros) si ca s-ar putea sa trebuiasca facuta o conizatie. La citotest a iesit aspect inflamator, flora bacilara (celule exocervicale superficiale si intermediare, celule endocervicale, exudat inflamator cu PMN, flora bacilara - atat scrie pe el). Am facut apoi colposcopia, mi-a spus ca exista o ectopie (normala de altfel, o au multe femei) si doua zone punctate fin in zona de transformare. Ca nu mai sangereaza nimic, ca arata mult mai bine si zona aceea (punctata la testul cu acid acetic) trebuie lasata sa vada cum evolueaza. Mai urmez 3 luni tratament si apoi repet Pap si colposcopia.
Am citit tot ce am gasit pe net, nu sunt insa foarte lamurita. Doamna doctor mi-a spus sa stau linistita, ca nu e grav. Acum a spus ca nu e nevoie de tiparea virala, ca vom vedea daca apare ceva la repetarea Pap. Insa eu nu sunt linistita. Sangerarea aceea initiala nu poate ascunde totusi altceva? S-ar fi observat oricum sau putea sa scape? Sa mai incerc sa repet analizele in alta parte (desi mie imi place doctorita la care merg, desi e tanara - si eu sunt tanara si tineretea nu inseamna incompetenta). Parca stau ca pe ace... sa stau asa pana la 1 Martie????
Mai ales daca este cineva de specialitate care citeste mesajul meu rog... un sfat! Insa orice idei sunt binevenite (daca s-a mai confruntat cineva cu asa ceva!)
Multumesc anticipat!
Si inca o intrebare: cum afecteaza tampoanele intravaginale cervicita? E bine sa le evit?
Raspunsuri
Tonia Antonia spune:
Buna,
Intrebare: atunci cand s-a facut colposcopie s-a facut si o biopsie a leziunilor suspecte? Daca da, care este rezultatul? Este posibil sa fie o leziune simpla data de HPV dar poate fi si ceva mai serios. Spune, te rog, daca ai rezultatul de la biopsie nu cel al PAP testului.
Tampoanele interne tip OB pot cauza/intretine un col lezional. Mai bine evita-le. Sanatate!
Anca Vlad spune:
Multumesc pentru raspuns.
Nu, nu s-a facut biopsie, mi-a spus ca nu e cazul, ca se vindeca zona inflamata (asta ar fi fost zona punctata)si nu sunt leziuni suspecte. Nici de tipare virala nu a mai spus ca ar fi necesara, desi prima data ramasese ca o fac odata cu colposcopia. Acum mi-a spus ca se vindeca bine si e ok! Eu nu sunt OK!!!
diuna spune:
Din pacate nu sunt de specialitate dar am avut ceva probleme, mai grave, dar ptr aprecierea gravitatii mi s-a recomandat clar colposcopie cu biopsie.
Poate la tine nu e cazul, si daca ai incredere in doctora e ok, dar nelinistea ta poate fi oprita cu efectuarea unei biopsii.Este mai sigura.
Linisteste-te si solicita eventual in martie si o biopsie. nu cred ca e tarziu, la diagnosticul tau nu are ce sa se intample iremediabil in cateva luni. Fii optimista!
iana_mari spune:
Anca si eu am avut cervicita mai exact rana pe col am facut pap. si mi-a iesit 2,apoi mi-au cauterizat-o si mi-a facut biosia .
Scria ca este de natura benigna.
Vreau sa-ti spun ca si eu aveam sangerari si o scurgere ciudata.
La mine in oras mi-au zis ca am herpes si mi-au dat tratament pt. asta.
Prof. Bogdan Marinescu de la spitalul Giulesti s-a amuzat f. tare.
Anca de ce nu mai consulti un medic cu cervicitele nu e de joaca.
te pup si sa auzim de bine
s.m.
iana_mari spune:
Am uitat sa-ti spun ca si eu am folosit ani de zile ob-uri si cred ca da au o parte de vina.
s.m.
Anca Vlad spune:
Cred ca am sa mai consult un medic. Mie acum nici macar rana nu mi-a spus ca este. De fap am intrebat si mi-a spus ca nu e rana.....
Si eu folosesc OB-uri de multi ani... am sa renunt la ele desi le urasc pe celelalte!
Multumesc!
Tonia Antonia spune:
Si eu am folosit ani de zile tampoane interne pana m-am pricopsit cu o candidoza vaginala de care nu mai scapam. Acum am trecut pe cupa menstruala (diva cup) si imi e bine. Stiu ca unii nu o agreaza ca si idee dar mie imi e bine cu ea.
On topic: nu cred ca e nimic grav din ce spui dar pentru linistea ta ar fi mai bine sa condulti un alt medic pentru o a doua opinie.
iana_mari spune:
Anca imi cer scuze ca am incurcat termenii.
Deci eu am avut diplazie(LEZIUNE PE COL)
Tu ai cervicita(inflamatie)
Cervicita se poate trata cu antibiotice si alte medicamente(ambii parteneri)
Cred ca medicul tau stie ce face.
s.m.
Anca Vlad spune:
Fetelor, lamuriti-ma si pe mine, cat exista sansa sa se confunde cele doua: cervicita si cu displazia (la aspect ma refer). Am vazut si eu multe poze pe net... dar eu colposcopia nu am facut-o asistata video, deci eu nu am vazut nimic!
Nu sunt prea linistita deoarece m-am agitat suficient la inceput cu suspiciunea de cancer! Si acum, ca nu e nici o rana... dar totusi ce a fost???
Cunoasteti in Iasi o doctorita specializata in colposcopie (deocamdata la un medic nu vreau sa merg)? Mai in primavara mi-as face o programare la dna dr. Badea de la Micomi (cand am sa ajung la Bucuresti)!
Multumesc!
XIO spune:
Nu se confunda cervicita cu displazia
Fiecare are celule spacifice , un aspect macroscopic aparte ....nu se confunda.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/