Cata incredere aveti in medici?
Raspunsuri - Pagina 2
Theiuta spune:
Si doctorii sunt oameni si oameni.Am incredere in medicul meu ginecolog pe care il stiu de foarte mult timp, in doctora care m-a scapat de HPV (desi mai bijbiisem inainte pe la niste medici), am incredere in dentista mea(ne cunostem de la 6 ani)si...cam atit.
Nu plec de la premisa ca nu am incredere, dar din pacate, am observat ca cei mai multi dintre ei trateaza omul superficial, nemaifiind interesati sa si comunice cu el.
Utimul si cel mai dureros exemplu este mama mea.De 3 ani sufera de o durere reumatica la colana, care se transpune in groaznice dureri de cap.Nici unui dr la care am fost pina acum:de familie, balneofizioterapeut,neurolog), nu i-a trecut prin minte sa ne trimita si la reumatologie.
Asa ca, depinde.
Theiuta
Mami si Nicolas
Sanatosi sa fim!
capcaunul spune:
Medicii sunt oameni ca oricare altii. Ce-i deosebeste este alegerea meseriei. Ei au ales sa fie medici, altii au ales sa fie educatori, avocati, strungari, vanzatori, arhitecti, politisti, contabili, bucatari, istorici, frizeri, actori, jurnalisti, tamplari, macaragii, piloti, farmacisti, soferi, informaticieni, preoti etc.
Medicii nu au cum sa fie altfel decat restul lumii. Unii mai buni, altii mai slabi. Unii cu mai multa vocatie, altii ajunsi din alte motive.
Medicii nu au cum sa fie altfel decat oamenii intre care au crescut.
Necazul nostru, al romanilor, este ca in ultimii zeci de ani societatea si-a pierdut parghiile normale de autoreglare, parghii pe care incearca in ultima vreme sa le regaseasca. Printre aceste mecanisme mult distorsionate se numara selectia bazata pe competitivitate. Nicaieri in lume nu exista o selectie perfecta dar la noi ea a fost multa vreme profund distorsionata, cu repercursiuni adanci asupra insasi mecanismului de selectie. Incompetentii selectati ieri pe alte criterii au ajuns azi stapanii parghiilor de selectie. Vor mai trece multi ani pana cand vom reveni pe fagasul normal. Aceste distorsiuni se reflecta in toate domeniile de activitate, in ineficienta economiei, in calitatea slaba a educatiei, in haosul din justitie, in balbaielile politiei si armatei, in gafele diplomatilor, in prostia politicienilor, dar si in slaba calitate a actului medical.
Adevarul inontestabil este ca procentul de medici incompetenti este mai mare decat in multe alte tari. Ca majoritatea medicilor sunt nici slabi dar nici foarte buni. Explicatiile sunt multe si tin nu numai de natura economica (slaba dotare, bani putini, documentatie precara, universitati depasite) ci si de mentalitate. Mentalitate care, repet, reflecta mentalitatea intregii societati.
Sunt multi medici care fac eforturi sa fie in top si reusesc, sunt multi medici care pun pasiune, care-si respecta pacientii.
Dar sunt multi medici slabi, incompetenti, ajunsi pe pile, cu diplome cumparate sau cu parinti sus pusi, oportunisti sau chiar sarlatani. Prea multi ca sa fie simple cazuri izolate. Acestia se vad prea des si impactul lor negativ asupra imaginii intregului corp medical este mare.
Din pacate, pentru omul de rand care nu prea are de unde sa se informeze, alegerea unui medic este inca o simpla loterie. Daca ai noroc dai peste un medic bun. Daca ai tras lozul gresit ...
(la fel este si cu alegerea invatatorului, avocatului, contabilului, zugravului ...)
viviana spune:
Cu medicii e la fel ca si cu oamenii. In unii ai incredere in altii nu.
Altii iti plac, altii nu.
Cateodata se intampla ca atunci cand medicul nu iti da raspunsul pe care il asteptai sa-ti pierzi increderea in el.
Unii sunt saritori altii sunt mai reci. Dar un medic mai rece nu inseamna ca nu este si bun.
Cateodata este foarte greu sa pui un diagnostic - mai ales la un copil - dar sunt unii cu mai multa experienta care o fac din prima altii deloc sau dupa o gandire mai profunda.
Unii au invatat in facultate altii au trecut ca gasca prin apa.
concluzia: in general am increderea in medici, in particular nu am prea mare incredere in pediatri si in viitor ma gandesc cu groaza la toti cei care vor iesi medici de pe bancile facultatilor particulare.
Si intre timp ma rog ca fata mea sa nu se imbolnaveasca.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
XIO spune:
Nu cred ca puteam sa spun ceva mai bine decat Shea.
In legatura cu increderea asta si "calitatea" omului de a fi bun in toate , matusa mea care imi este f. draga mergea la acelasi ginecolog la care merge toata familia , prietenul tatalui meu.
La un moment dat din cauza unor menstruatii abundente si dureri ingrozitoare , dupa un eco si alte analize i-a spus doctorul senin ca are un fibromas care trebuie scos.
matusa-mea chimista , fara pregatire in domeniul medical a spus ca ala e nebun si vrea sa o opereze aiurea.
Dupa vreo 8-9 ani sau cat a trecut matusa-mea se interneaza la gineco pt. histerectomie cu anexectomie bilaterala.
In protocolul operator se noteaza prezenta unui uter fibromato , de marimea unei sarcini de luna a 4-a.
Doamne ajuta ca nu a avut nimic malign!
Asta ca sa se trezeasca inainte sa fie prea tarziu cei care cred ca stiu multe...
Daca am incredere in doctori? da.
nu sunt toti f. buni , nu sunt toti buni , dar poti sa alegi la cine sa mergi.
Daca o intrebati pe mama-mea vitreg din Canada daca are incredere in doctorii de acolo va va spune ca nu pt. ca peste tot sunt oameni care stiu si oameni care nu stiu.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
iahim spune:
Capcaunule,in mare parte ai perfecta dreptate.Tu stii cata munca,cata vointa,cata cunoastere,cata rabdare,cat timp,cate sacrificii,cate compromisuri,cere pregatirea de a deveni medic?Stii oare in cat timp se formeaza un medic "bun" ?Si cu ce eforturi?Parerea mea este ca medicii din Romania au un nivel ridicat de pregatire.Se poate si mai bine,tocmai lipsa bazei materiale ii fac pe unii sa fie mai buni clinicieni!Cred ca toti isi doresc sa atinga performanta.Unii intimpina obstacole,se opresc la un nivel,sau se resemneaza.
Iar altii nu au cum sa faca performanta,asta numai un medic poate intelege.Sunt foarte multe ecuatii,iar cea de a dori sa fii bun este insuficienta!!!Dar este motivatia pentru care muncesti in fiecare zi sperand ca intr-o zi va fi mai bine ca azi!
Personal nu mai cred in competivitate!Pe de o parte de multe ori nu exista,pe de alta parte cand este reala nu poti sa crezi ca in societetea in care traim poate exista si asa ceva,si atunci,fara sa-ti dai seama ai pierdut o sansa!
Si ca un final,increderea in medic tine in primul rand de empatia pe care o transmite medicul pacientului,de experienta si pregatirea sa dar si de nivelul de instruire al pacientului.Sheannamp,Ai si tu dreptate.
Cred ca respectul pentru medic s-a degradat simtitor in zilele noastre.
S-auzim numai de bine!
Muuh spune:
Am incredere in medici. Este adevarat ca sunt unii care m-au dezamagit dar nu m-au facut sa imi pierd increderea in toti. Pentru mine este greu sa nu cred in medici, jumatate din familia mea sunt sau au fost medici.
Miruna + Alexei (13.07.2006)
Theiuta spune:
quote:
Originally posted by XIO
nu sunt toti f. buni , nu sunt toti buni , dar poti sa alegi la cine sa mergi.
Daca o intrebati pe mama-mea vitreg din Canada daca are incredere in doctorii de acolo va va spune ca nu pt. ca peste tot sunt oameni care stiu si oameni care nu stiu.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
Poti sa alegi? Teoretic, da! Si...in functie de ce criterii anume sa alegi? Unul ar fi: dupa recomandari, desi si acesta da gres uneori.Ati vazut si aici pe forumul nostru fete multumite de anumiti medici ginecologi, iar altele total dezamagite de aceeasi.
Dar alt criteriu? Dupa ce sa aleg?Feeling-ul personal? Experienta acumulata in mai multe ocazii cu un medic ma poate determina sa ramin la el, ok.Dar uneori...timpul pierdut pentru a alege, ne costa durere, suferinta, poate chiar viata.
Theiuta
Mami si Nicolas

Sanatosi sa fim!
capcaunul spune:
Pediatria este un caz aparte pentru ca multi ani la rand a fost socotita oaia neagra a facultatilor de medicina. Cei mai capabili sau mai pilosi urmau chirurgia. Grosul, medicina generala. Celor din coada nu le ramanea de ales decat pediatria. Pediatria a fost astfel supusa unei nefericite selectii negative, in anii '80 mai cu seama.
A_Iulia spune:
quote:
Originally posted by iahim
Cred ca respectul pentru medic s-a degradat simtitor in zilele noastre.
De fapt cred ca asta este marea buba a noastra, si nu incompetenta medicilor.
Respectul pentru toti oamenii s-a degradat simtitor, la fel si cel pentru medic, la fel si cel pentru profesor, educator...fiind oameni si nu supraoameni, cum am dori probabil
Poate n-ar fi asa dureros daca nu ar suferi persoane nevinovate, copiii. Multe mame ajung sa-si trateze copiii in urma informatiilor primite pe internet, altele suspenda sau contesta tratamentul in urma unor pareri neavizate de pe net...a devenit asa, medicina asta, o activitate precum politica: cu totii ne pricepem al naibii de bine. Mult mai bine decat incapabilii de medici.
Adina + Olivia Q1.04
lorelaim spune:
Uite un articol interesant:
http://women.webmd.com/features/4-biggest-mistakes-doctors-make-women
unde am citit:
"...the bottom line is all too common: Even the smartest doctors can misdiagnose patients when they think too quickly or too mechanically, says Harvard Medical School professor Jerome Groopman, MD, author of the sobering and candid How Doctors Think. Some research, he says, indicates that misdiagnosis happens in up to 20 percent of all cases—and up to half of those misdiagnoses have serious consequences."
Lorelai
Albume foto
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."