Retete crupe hirsca, mei, orz ?
Mi-am cumparat de la Chisinau crupe de hrisca, mei, orz si nu stiu cum sa le prepar. As avea nevoie de niste idei.
Acolo am mancat un terci de hrisca foarte bun. Crupele de porumb le-am facut ca mamaliga.
Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
Raspunsuri
Andries spune:
Hrisca o poti fierbe separat in proportie de 1 pahar hrisca cu 3 pahare apa (1la3). Hrisca trebuie aleasa si spalata bine inainte de preparare.
Eu prepar un sos facut din ceapa, morcov, ardei verde (tocate marunt si calite in 2, 3 linguri de ulei) peste care adaug suc de rosii sau rosii la cutie, sare, delikat, poate si un pic de piper.
Daca am la indemana carne adaug in acest sos bucatele de carne (pe care le-am fiert sau prajit inainte, daca este de porc o prajesc, daca este vitel il inabus inainte pana se face fraged) daca nu am carne merge si fara.
Hrisca fiarta o amestec cu acest sos, o potrivesc de sare, o mai las sa clocoteasca 2, 3 minute sa se amestece gusturile si la final ii adaug si patrunjel tocat marunt.
Este o reteta adaptata de mine, e foarte rapida, practic intr-o oala am hrisca fierband, cat fierbe ea eu reusesc sa fac sosul intr-o tigaie de teflon si la final le amestec, mai mult de 30 de minute nu-mi ia toata operatiunea.
Pofta mare!!
Andries
Balbina spune:
De orz nu stiu, ca n-am pregatit niciodata, dar meiul si hrisca le fierb in apa cu sare si un cub de unt. Proportia e 1 la 3, cum a scris si Andries. Iese un fel de terci (casha), pe care il servesc ca garnitura pe linga orice fel de carne.
Despre hrisca a mai fost un subiect, mai gasesti retete acolo.
------------------
Numai bine,
Natalia, Vlad si Vanda
Andries spune:
Da, da.. reteta clasica este cea scrisa de Balbina, dar pentru ca la noi in Romania nu se consuma in mod frecvent asa ceva e posibil sa nu-ti prea placa gustul, eu am adaptat reteta pe care am postat-o tocmai pentru a putea servi hrisca la toata familia fara multe comentarii am incercat si separat dar nu le-a placut.
Andries
crista-s spune:
Orzul boabe se pune la inmuiat in apa precum boabele de fasole.. apoi se scurge, clateste si se adauga in supa de legume ca si cum ai pune orez... o sa iti iasa o supa mai groasa. Se serveste cu putin ulei de masline adaugat deasupra direct in farfurie in momentul servirii.
Nu stiu ce inseamna crupe si dc nu suntboabe nu stiu ce ai putea face cu el ...
Cu meiul fiert pe jumatate, scurs si clatit se poate pregati umplutura pt diverse legume ( ca si cum ai face umplutura de orez ..) si apoi legumele umplute .. se potriveste cu vinata, rosia
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
sanziana72 spune:
Multumesc pentru retete. Le voi incerca.
Probabil nu in forma simpla doar cu unt pentru ca nu stiu daca le va placea celorlalti, dar cu sos sper sa mearga.
In supa se folosesc ?
Sanziana & Marina (03/10/2004)Cand s-a nascut Marina... Varsta Marinei
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)