Despre sterilet
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Initial creeata de mamica dulce
m.am uitat peste problemele dezbatute..sper ca am facut.o binesi nu am gasit raspunsul la intrebarea care ma roade
Domnule Doctor,pe forumul interzis barbatilor,este un subiect,numit sterilet,in care venim cu argumente pro si contra si nu ajungem la o concluzie.
in functie de timpul d-voastra poate reusiti sa aruncati un ochi si sa ne lamuriti.
--------------------------------------------------------------------------------
Lia&Andrew
Raspunsuri
Lia spune:
quote:
Originally posted by arian
Hai sa facem niste precizari privind directiile principale ale acestui topic:
1. Modul de actiune al steriletului. Dispoziivul intrauterin (DIU) impiedica atat fecundatia, cat si nidatia prin mai multe mecanisme:
a. impiedicarea fecundatiei se realizeaza prin:
prezenta unui corp strain in cavitatea uterina, care determina "turbionarea" fluxurilor de drenaj al secretiilor tubare si uterine si prin aceasta "dezorientarea" spermatozoizilor in drumul lor spre tubele uterine, unde are loc in mod normal fecundatia (spermatozoizii au tendinta naturala de a se deplasa in contra sensului de curgere al lichidului in care se afla);
reactia inflamatorie suferita de mucoasele endocervicala si uterina prin contactul prelungit cu firul si respectiv corpul steriletului, ce are drept urmare o modificare a calitatii secretiilor acestora, ceea ce produce o diminuare a capacitatii de progresiune a spermatozoizilor in tractul genital feminin;
la steriletele cu spirala de cupru se produce un camp electric (o pila galvanica) ce are drept urmare o totala dezorientare a spermatozoizilor, care nu mai parasesc cavitatea uterina;
obstruarea orificiilor uterine ale tubelor uterine (in cazul steriletelor in T), care impiedica trecerea spermatozoizilor in lumenul tubelor.
b. impiedicarea nidatiei se realizeaza prin fenomenele inflamatorii ce afecteaza mucoasa uterina, mentionate anterior.
De mentionat existenta asa-numitelor sisteme intrauterine (SIU), care sunt sterilete (DIU) a caror tija contine o substanta progestativa ce se elibereaza in mod constant in ritm controlat. Acestea au drept urmare blocarea ovulatiei ca mecanism suplimentar de impiedicare a instalarii unei sarcini. Siguranta oferita de acestea din urma este echivalenta sterilizarii chirurgicale (legarea trompelor), cu avantajul de a fi reversibila.
2. Complicatii ale utilizarii steriletului. Complicatiile steriletului deriva pe de o parte din accidentele si incidentele ce pot surveni in momentul insertiei si extractiei DIU din cavitatea uterina, sau pe parcursul purtarii DIU.
a. in timpul insertiei steriletului se poate produce perforarea peretelui uterin (ce poate conduce la necesitatea unei interventii chirurgicale), infectarea cavitatii uterine (prin transportul germenilor din canalul cervical in cavitate), sau plasarea incorecta a steriletului in cavitate (ce va duce posibil la sangerari, dureri/discomfort, precum si la diminuarea eficientei protectiei);
b. in momentul extractiei steriletului se poate constata imposibilitatea efectuarii manevrei, fie datorita disparitiei firului de tractiune (steriletul nu a fost inserat suficient de sus in cavitatea uterina, firul a fost taiat in aceasta pozitie, apoi DIU ascensioneaza singur in pozitia corecta, tragand restul de fir in interiorul cavitatii), fie datorita inclavarii (includerii) steriletului in peretele uterin; rarissim se poate produce inversiune uterina (intoarcerea uterului ca un deget de manusa prin propriul orificiu) prin tractionarea exagerata a unui sterilet inclavat;
c. pe parcursul purtarii DIU creste riscul endometritelor si anexitelor (datorita prezentei unui corp strain in cavitatea uterina, tulburarii drenajului secretiilor, sai a firului ce trece prin canalul cervical si stabileste o legatura cu vaginul, bogat in flora microbiana), al cervicitelor (in special endocervicite si cervicite erozive, datorate prezentei cronice a firului de tractiune in canalul cervical) si al sarcinii extrauterine (in special tubare, datorita obstructiei orificiului intern al tubei uterine); extrem de rar poate aparea perforatie a peretelui uterin (sterilete incorect montate in cavitate); tot un accident este considerata sarcina instalata peste un sterilet montat (si care trebuie intrerupta). Reactia de respingere a steriletului de catre uterul primitor este rara, dar posibila (si necesita indeprtarea DIU si alegerea altei metode conraceptive). Cancerul enometrial si cervical au fost puse in discutie dupa introducerea steriletelor cu spirala de cupru, dar s-a demonstrat lipsa de fundament a acestei acuze.
Inca trei precizari:
steriletul NU este periculos nici prin el insusi, nici prin complicatiile pe care le poate genera (complicatiile serioase sunt extrem de rare);
embrionul avortat in eventualitatea producerii fecundatiei NU este o fiinta umana, ci un cumul de celule aflate in inmultire si extrem de putin diferentiate. Problemele dumnezeirii (care oricum nu are ce cauta in medicina) si a crimei sunt complet, total si definitiv artificiale in acest context. Este ca si cum s-ar considera o crima administrarea de antibiotice: si acestea servesc la distrugerea si deci omorarea unui ansamblu de celule (microbii);
un sterilet de buna calitate, corect montat si pastrat in cavitate sub termenul maxim de utilizare NU are influenta asupra fertilitatii feminine ulterioare extragerii DIU din cavitate. Cu alte cuvinte, dupa indepartarea steriletului nu se produce nici o favorizare, nici o reducere a instalarii unei sarcini. Oricum, nu este recomandabila instalarea unei sarcini in cadrul aceluiasi ciclu in care s-a extras un DIU.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
L-am copiat ca sa nu se piarda.
Multzu',Teo.
Lia&Andrew
arian spune:
Lia, rapida mai esti, domnule!!! Pana sa ma hotarasc sa scriu aici ca am raspuns dincolo... buf!!! copie a mesajului explicativ si aici!!! De unde inteleg dezavantajele kilogramelor in plus
Multam de ajutor, Lia!
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti!..." - Dostoievski
MLDiana spune:
Eu vreau sa-mi pun sterilet ,iar aici in JApan nu am vazut decit 2 tipuri de sterilet (unul in forma solzilor de peste ,iar inca unul pe care nu stiu sa-l descriu).Oricum din cite am inteles nu sunt bune nici unul dintre ele.Cit am fost in spital ni s-a explicat de metodele contraceptive si din toate cel mai sigur e prezervativul(99%).A! si mai ziceu de pilule, ca sunt cancerigene daca se ia mai mult de 4 luni.Asa o fi?Eu am luat si nu am dat in cancer.
LA cit timp dupa nastere se poate pune teriletul?
CAre este cel mai bun tip de sterilet?
Te ingrasi de la sterilet?
Lidia ,Tiara si David D.
DanaR spune:
Dragelor...
Am citit undeva ca "firele de sterilet ies din cervix in vagin"- e adevarat!?! Ma cam ingrozeste ideea de a simti un fir in vagin mai tot timpul, iar pe sotul meu si mai rau... pentru ca in ideea lui are impresia ca il va jena desi i s-a spus ca el nu are cum sa il simta.
Ce stiti despre asta... fetele cu experienta?
DanaR cea cam nestiutoare, dar interesata de subiect.
Amalia spune:
Draga DanaR, eu am sterilet din noiembrie 2001 (adica de cand David a implinit 4 luni). Este un sterilet in forma de T, cu fir de cupru. Nu am simtit durere la inserare si ma simt foarte bine cu el si acum dupa 1 an si 8 luni de cand il am. Este adevarat ca se lasa un fir, dar este si o explicatie. De acel fir va trage medicul ginecolog cand va trebui sa scoata ulterior steriletul. Firul se taie suficient de scurt incat sa nu fie simtit nici de tine si nici de partener. Sotul meu nu a simtit niciodata acel fir, iar eu nici atat. Nu am senzatia de corp strain in organism.
Sanatate maxima!
munima spune:
Salve,pushelor!
Am folosit de 2 ori dispozitivul, pus la acelasi medic; prima oara dupa cca 8 luni am avut o sarcina. Sincer, nu m-am simtit grozav: dureri in timpul menstruatiei mult mai acute si singerari mai abundente. Pe linga asta, pilulele mi s-au parut vacanta; le-am folosit cam 2 1/2-3 ani dupa care a urmat o sarcina si un bb. Nu am mai avut dureri deloc, s-a reglat ca perioade si singerarile au fost"informative". Optez pentru pilule.
va tzuc
luminitza si bb alma
indiscreta spune:
Eu sunt o "batrana" utilizatoare a acestei minunate descoperiri, adica de vreo 10 ani. Ramaneam insarcinata imediat, deoarece pe vremea "odiosului" nu gaseai decat cu foarte mare greutate pilule contraceptive si chiar prezervative. Deci dupa revolutie, dupa ce aveam la activ 4 chiuretaje si o nastere, cand medicul mi-a recomandat aceasta metoda am acceptat-o imediat si n-am facut rau. Acel fir care te sperie nu-l simti nici tu, daramite el. Foloseste la extragerea lui dupa cei 5 ani de utilizare si, mai important, la fiecare spalare te ajuta sa verifici daca mai este la locul lui. Pentru ca, asa cum ati putut citi in articolul de mai sus, unele organisme il pot respinge si ar fi culmea ca tu sa stai linistita ca nu ramai insarcinata si sa te trezesti ca.... vorba ceea. Cat despre partener nu va faceti probleme, pentru ca al meu sot a fost chiar mai fericit decat mine, pentru ca din acel moment n-a mai avut nici o interdictie, iar eu am inceput sa reusesc sa am orgasm, lucru care lipsise cu desavarsire din viata mea intima anterioara, probabil din cauza stressului ca voi ramane insarcinata.
Sa auzim de bine!