retete wok
Heeelp! fetelor, stie cineva vreo reteta rapida si gustoasa pt. Wok? Am primit un wok, dar nu am o carte de retete si as vrea sa-i fac o surpriza sotului...
Raspunsuri
anamaria spune:
de curiozitate: ce-i aia wok???
leguma, animal, cratitza? ce???
_
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai )
************************
DRAGOSTEA NU INSEAMNA DOI OAMENI CARE SE PRIVESC UNUL PE ALTUL, CI DOI OAMENI CARE PRIVESC IN ACEEASI DIRECTIE ! Antoine de Saint-Exupery
anya spune:
Cratita
Mai exact un fel de tigaie in forma tronconica, mar si grea.
E buna pt preparate gen mancare thailandeza, chinezeasca.
O varianta rapida de mancare ar fi: calesti in ff putin ulei cateva bucatele pui, adaugi legume (ardei, morcov taiat ff fin, castravete/dovlecel) - nu trebuie sa se moaie prea tare, pui sos soia si servesti cu orez sau paste.
angelinajoli spune:
Noi calim in ulei diferite legume cum ar fi morcovi,brocoli,ciapa,ciuperci,mazare si iese super.
miria_cristina spune:
Iammm!!
Si eu vreau retete pentru Wok!!!
Ce bine se face mancarica in ea!
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Orez cu legume (de pe culinar)
- 1/2 piept de pui taiat bucati mici
- 3 morcovi taiati rondele(sau betigase) subtiri
- o jumatate varza mica taiata fideluta
- 6 ciuperci taiate bucati mari
- 1 1/2 pahare supa pui
- 3 linguri bulion
- 3 linguri sos soia
- 1 ardei iute
- 2 catei usturoi
Am uns wokul bine cu ulei si apoi am mai pus pe fund 2 linguri.
Am pus ardeiul iute taiat rondele la prajit, pana s-a inchis la culoare. L-am scos apoi din wok.
urmeaza bucatile de piept de pui si le prajim la foc iute, amestecand mereu cam 2 minute, pana carnea se albeste
am adaugat varza si morcovii si am mai lasat la prajjit cam 10 minute, pana s-au inmuiat putin legumele. se amesteca mereu!
se adauga ciupercile la sfarsit si se mai lasa la prajit 1 minut
se pune supa de pui, bulionul si sosul de soia si se lasa la fiert pana scade putin sosul. eu nu am lasat decat cam 5 minute ca ne place cu mai mult sos.
si aici varianta cu legume mai variate dar din punga. nu e asa bun, de fapt nici nu se compara cu legumele proaspete, dar e mai rapid.
ambele feluri le-am servit cu orez
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Pui cu alune (tot de pe culinar)
Ingrediente:
- 1 piept de pui taiat bucatele mici
- 200 gr alune(pajite si sarate am folosit de data asta dar e ok si crude)
- 1 lingura coniac
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingurita cu varf amidon
- 1/2 cana supa de pui
- 1 fir praz taiat inele sau ceapa verde
- putin ulei
- o jumatate cana orez basmati
Am inceput prin a pune orzeul la fiert.
Am taiat carnea fasii mici. Supa, coniacul si soia am amestecat-o intr-o cana. Separat am dizolvat amidonul in putina apa rece.
Am uns wok-ul cu putin ulei si apoi l-am lasat sa se infierbinte bine.
Am adaugat carnea de pui si am prajit 3 minute pana si-a schimbat culoarea.
Se arunca si alunele peste carne si se mai lasa la prajit 3 minute amestecand totul.
Am adaugat supa+coniac+soia si amidonul si am lasat inca 2 minute sa se lege sosul. nu uita adi s amesteci
am stins focul si am adaugat prazul(sau ceapa verde daca aveti). amestecati. adaugati orezul si iar amestecati.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
GHIVECI CHINEZESC CU LEGUME (este luata tot de pe culinar)
500 gr conopida
2 cepe
1 telina[potrivita]
250 gr. varza sau spanac
250 de gr. mazare
3 cepe verzi
80 ml ulei[ de masline de preferat]
2 cuburi de concentrat de pui
175 ml apa [sau chiar 200 , eu asa am pus]
1 lingura de ghimbir macinat
ceapa uscata se curata si se taie in 4
se taie telina felii pe diagonala
varza se toaca marunt
conopida se desface buchetele
ceapa verde se curata si se taie tot pa diagonala ca telina
se pune uleiul la incins,
intr-o tigaie mare [ wok de preferat der iese la fel de buna si intr-o tigaie normala] si se adauga ghimbirul, varza, conopida si ceapa uscata
se amesteca usor in permanenta , avaind grija ca legumele sa fie tot timpul acoperite cu ulei
dupa circa 1 min. [2 min.] se adauga legumele ramase si scutura usor vasul [asa cum fac bucatarii aia asiatici la tele. ]
se incorporeaza apa si concentratul de pui [concentratul trebuie bine maruntit inainte] si se lasa sa fiarba
cind sosul da in clocot se acopera vasul si mai amestecam din cind in cind , dupa aprox 3-4 min. se ia de pe foc si se serveste ornat cu ceapa verde taiata rondele.
Cred ca daca intri pe Culinar vei gasi mai multe retete.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Wok cu salam tip Parizer
Ingrediente:
6oo gr. salam tip Parizer, 1 lingura margarina, 1/2 dovlecel, 2 ardei, 1 ceapa rosie, 1 morcov, 1 praz, 3 linguri ketchup condimentat, 3 linguri soia , 2 linguri miere, 1 dl apa, 3 linguri ulei, sare si piper
Mod de preparare:
Se taie salamul feliute si se prajeste (nu prea tare). Se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga grasimea in exces. Se taie legumele in bucatele si se prajesc pentru citeva minute. Se adauga ketchup, soia, apa si miere si se lasa sa fiarba 1-2 minute. Se adauga sare, piper si salamul
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
Pui Tailandez cu Curry Verde
Ingrediente:
- 4 lingurite de ulei
- o ceapa tocata
- 20 ml pasta de curry verde
- o cutie de lapte de nuca de cocos (400 ml)
- 500 g file de pui taiat in bucatele
- 100 g fasole verde
- 6 frunze de lime (nu neaparat dar da gust bun)
- 4 lingurite de sos de peste
- 4 lingurite de suc de lime
- 1 lingutita de coasa de lime rasa
- orez tailandez (iasmin)
Mod de preparare:
1. Incinge uleiul intr-o tigaie adanca (tigaie wok). Pune ceapa si pasta de curry in tigaie si prajeste-le timp de 1 minut in timp ce amesteci sa nu se lipeasca. pune laptele de cocos in tigaie si lasa sa fiarba cateva minute.
2. Pune bucatile de pui, fasolea verde si frunzele de lime in tigaie. Se fierbe la foc mic cam 20 min sau pana puiul e moale.
3. Pune ulei de peste, suc de lime, coaja de lime. Amesteca si mai lasa sa fiarba 1-2 minute.
Mod servire:
Se serveste cu orez fiert.
Nu stiu cat de scumpe sunt ingredientele in Romania sau cat de usor pot fi gasite, dar probabil la un supermarket. Este o reteta insa care merita incercata, fie ca o cina intima in doi sau duminica cu familia.
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
daniela_b spune:
Faine retete!
(off topic) stie cineva care e secretul felierii perfecte a carnurilor ca in bucataria chinezeasca si cit (si cum) trebuie "trasa" la wok, carnea de vita?
www.helpsonia.com