Pierderea unui ochi - adaptare/recuperare
Sper ca postez la subiectul potrivit...
O prietena f draga mie a avut un accident oribil anul trecut in urma caruia, printre multe altele, a pierdut un ochi. De-atunci are probleme cu aprecierea distantei sau ma rog cu vederea 3D. Tot ce e la o distanta mai mare de 1m nu poate sa aprecieze - forma, distanta etc. In cuvintele ei "Pentru mine, gardul si pomul din fata lui sunt in acelasi plan. Grasul si slabul sunt la fel. Obiectele de aproape le vad prea mari si prea aproape." Oftalmologul la care merge i-a spus ca ochiul e sanatos. Nu i-a facut nici un fel de terapie, de recuperare, nu i-a dat nici un exercitiu de facut, nimic. Au trimis-o acasa.
Situatia e f dificila si nu stiu cum sa o ajut. Poate stiti voi vreun program care i s-ar potrivi, un doctor caruia ii pasa. Aici in SUA sunt programe pt asa ceva, dar nu stiu daca exista si in RO. In momentul asta e prea inspaimantata sa si iasa din casa de frica sa nu dea peste cineva/ceva. Ameteste si oboseste teribil la fiecare incercare.
Va rog daca puteti sa imi/ne dati orice idee, sfat...
Cu multumiri,
Daniela
Raspunsuri
miki68 spune:
Esti sigura ca ochiul bun e bun cu adevarat? Tatal meu a suferit in urma cu cativa ani o dezlipire de retina totala, diagnosticata dupa mai mult de 7 zile (termen maxim pana la care se poate opera si salva vederea) si de atunci vede saracutzu numai cu un ochi (si acela operat de cataracta cu implant de cristalin), insa nu s-a plans niciodata de asa probleme. Bineinteles ca la inceput i-a fost mai greu (campul vizual mult diminuat), dar sa nu poata aprecia corect distantele, nu. Tatal meu iese zilnic la cumparaturi, plateste facturile, are o viata activa. Eu zic ca prietena ta sa mearga la consult si la alt oftalmolog pentru ca e posibil sa aiba o problema si la ochiul viabil.
cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei
bucluc spune:
Nu sunt medic sa stiu 100% daca ochiul bun este bun, dar cred ca da pt ca la cateva luni dupa accident a fost operata la ochiul respectiv pt marirea pleoapei (ochiu lnu se inchidea complet) si apoi a fost urmarita de alt medic. Deci banuiesc ca daca ar fi fost ceva in neregula cu el, s-ar fi sesizat macar unul dintre ei...
alessia105 spune:
Imi pare rau pentru prietena ta ...sincer ar trebui sa mai consulte si un al treilea medic ( banuiesc ca al 2-le medic a fost recomandat de primul ) si sa intrebe clar la medic ..ce programe de readaptare , recuperare , fizioterapie ..trebuie sa faca si unde .
Intre timp mai poti intreba si la Asociatia Nevazatorilor din judetul/orasul de domiciliu ...( nu se ocupa exclusiv numai de nevazatorii totali ) tot prin ei poate afla daca exista cursuri pentru adultii care au capatat recent handicap vizual ..nu stiu daca are legatura cu asoc judetene/orasanesti dar poti pune o intrebare aici http://www.anvr.ro/
La fel poti intreba si la Autoritatea Nationala ptr Persoane cu Handicap ( sau cam asa ceva ) ei ar trebui sa stie clar unde si ce trebuie facut ..link-ul lor este http://www.anph.ro/
Mai este si la primarie o comisie de expertiza medicala a persoanelor cu handicap care cica intocmesc "4) Pentru elaborarea programului individual de recuperare, readaptare si integrare sociala comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap "
http://www.anvr.ro/legislatie/legislatie/02Lergislatie.php
mult succes, readaptare rapida si multaaaaaaaaaaaaaa sanatate
----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman
Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu
O parte din mine
Tdi spune:
sotul meu vede doar cu un ochi in urma unei lovituri puternice la cap, teoretic e sanatos practic nu prea...cica nu se poate demonstra daca nervul optic e sau nu lezionat, din cauza asta asigurarile nu i-au platit nimic. a avut accidentul la locul de munca acum 7 ani, la inceput i-a fost foarte greu, zicea ca a trebuit sa invete de la zero unele lucruri ca de exemplu condusul masinii - i-a luat cam 1 an sa poata conduce iar - in plus oboseste mai repede la tv si computer dar are o viata normala.
multa sanatate prietenei tale!
Album Alyssa
cici spune:
Inteleg ca ea acum vede doar cu un ochi.Da , din pacate asa este,am avut si eu un accident stupid, si 2 luni am stat pansata la un ochi,iar zaharul il turnam pe langa ceasca, scarile le coboram greu,pentru ca paseam mai mult pe langa,si multe chestii de astea.Nu stiu ,cred ca e foarte greu pana inveti sa restabilesti distantele.In schimb ce m-a ajutat pe mine in perioada aia ,a fost ca din obisnuinta, nu renuntasem la ochelarii de soare (cu lentila neagra).Mi-am dat seama ca in momentul in care aveam ochelarii pe ochi vedeam mai bine din punctul de vedere al celor scrise mai sus,asa ca preferam sa stau cu ei pe nas si in casa.
In speranta ca o sa o ajute si pe ea ochelarii de soare ti-am scris toate astea,iar in rest pot sa-ti spun ca are multa nevoie de suport moral ,deoarece e ceva atat de cumplit ca nu poate fi exprimat in cuvinte.Eu slabisem 10 kg din 50, de frica sa nu-mi pierd ochiul.Multa, multa putere si fericire ii doresc!
cristina_t spune:
Daniela,
din cate am citit , in general e necesara o perioada de adaptare de aproximativ un an pentru persoana care a pierdut un ochi ca sa invete sa aprecieze corect distanta etc.
Iti dau un link unde spune mai multe, ca sa vezi ca e normal ceea ce se intampla cu prietena ta:
http://www.nora.cc/patient_area/monocular_vision.html
Asa ca incurajeaz-o sa incerce tot timpul sa faca diverse activitati, mai ales dintre cele la distanta mica (fara a face mare caz daca esueaza) pentru a da ocazia creierului sa invete sa se descurce cu informatiile de la doar un ochi.
Fiica-mea si-a pierdut vederea la un ochi de la 1 luna, dar acum la 4 ani se descurca perfect cu ochiul ramas - inclusiv bagat ata in ac etc - desi nu vede bine nici cu ala (are acuitatea vizuala de doar 20%).
Despre recuperare/terapie/etc ... nu prea intereseaza pe nimeni lucrurile astea in .ro, nici macar cand e vorba de copii. Daca gaseste ceva, te rog sa scrii aici. Tot netu' te ajuta cu idei, daca ai timp sa cauti.
Ii urez prietenei tale sa aiba curaj , rabdare, si speranta ca totul va fi o.k.
bucluc spune:
Multumesc din suflet pt tot ce mi-ati spus. O sa ii transmit fiecare bucatica de informatie si sper sa se rezolve ceva. E intr-o situatie f grea... In acel accident oribil a pierdut nu numai un ochi, ci si unicul fiu si sotul. A trecut un an de-atunci. Ea a ramas cu durerea si cicatricile. Abia acum incepe sa-si doreasca o intoarcere in normalitate si vreau sa fac tot ce pot sa o asist.
Orice informatie aveti, e binevenita.
Va multumesc din nou.
Daniela
monica-elizabet spune:
offf...imi pare tare rau pentru prietena ta, Dumnezeu sa-i odihneasca pe fiul si sotul ei si sa-i dea putere si sanatate sa mearga mai departe.
din proprie experientza iti pot spune ceva...un ochi poate sa para sanatos si chiar si la un consult pe optometru poate sa iasa sanatos.
concret, boala se numeste ambliopia (asta am eu...si popular parca se mai numeste si ochiul lenes) pana la varsta de 26-27 de ani nimeni in Rom nu-mi descoperise aceasta boala, toti oftalmologii la care am mers mi-au spus ca am miopie si de cand eram mica mi-au tot dat ochelari pe care nu-i puteam purta, nu ma obisnuiam cu ei...exact ca si prietena ta vedeam aiurea, nu apreciam klumea, etc...doar cu un ochi(si avand amandoi ochii totusi era ok mai ales ca dreptul era perfect normal) insa am fost la Praga si acolo m-am operat la ochi, imi crescuse dioptria f mult, practic pe optometru aveam -5,75 dar cine stie cat era de fapt in realitate(fiindca ochiul desi este despistat cu o dioptrie el vede mult mai prost) dupa operatie am ajuns sa vad mult mai bine(dioptria data de optometru -0,50) dar punandu-ma sa citesc la panoul cu litere logic nu vedeam de-0,50 ci ceva mai prost...ma gandesc sa nu fie si la prietena ta acelasi lucru...
trebuie o consultatie mai amanuntita...si daca este in Rom iti recomand sa mearga la Oftapro(eu acolo am dus amandoi copilashii de frica sa nu ma mosteneasca) si am fost tare multumita.
stiu ca mai este o clinica buna, parca Oculus(ziceau fetele aici pe forum, este undeva in Floreasca)
numai bine si multa sanatate prietenei tale
monica
mami de alex(7 iunie 2001)si ruxi(16 dec 2004)
onitza spune:
Sa-i dea Bunul Dumnezeu putere prietenei tale, sa ii redea increderea in sine!!! cu sprijinul pretenilor si al celor dragi, va reusi sa treaca peste acest impas!
Oana si Paul Constantin (28.11.2004)
www.itmadesimple.ro
PUIUTUL MEU, PAUL
bucluc spune:
Multumesc pt tot! O sa incerc sa vad daca ar putea sa mai consulte un alt doctor. Mi-a spus ca nici nu poate fi incadrata cu un handicap pt ca la ochiul bun are acuitate vizuala de 9, pe cand ca sa te incadrezi trebuie sa ai 6 sau mai mica. Nu inteleg de ce e asa... si nu mi se pare omeneste, dar ma rog... nu eu fac regulile.