Despre divort!
Buna fetelor si baietilor ( de ce nu). Am mai pus acest subiect la "probleme legislative" dar cred ca se incadreaza si aici.
Am o problema. De fapt nu eu ci cineva apropiat mie. Vrea sa depuna actele pentru divort, dar din pacate nu e in tara si nici nu va putea veni curand. Pot depune eu, de exemplu, actele pt. ea? Sau poate lua un avocat si sa-l imputerniceasca pe el cu rezolvarea tuturor actelor necesare divortului? Sau care ar fi solutia, tinandu-se cont de faptul ca nu e in tara? Si cam cat costa un divort? Va multumesc.
Pupici. Cosmina
Raspunsuri
Camelia spune:
Uite ce zice codul de procedura civila:
Art. 614. - In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
Mandatar este si avocatul.Teoretic, poate sa angajeze un avocat care sa intenteze procesul de divort.Practic, e greu de spus cat va reusi avocatul sa faca.
Costurile difera dupa cum este de complicat, cat se lungeste si ce tarife practica avocatul respectiv.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
Cosmina spune:
Merci mult Cami. Pupici dulci. O sa iau legatura cu un avocat sa vad ce zice. Cosmina
Eleni spune:
Buna Cosmina! Exact acelasi lucru il fac eu pentru prietena mea care nu este in tara. Ea a trimis o procura legalizata la amabasada romana din tara in care se afla prin care a imputernicit-o pe o colega de-a mea, avocat, sa o reprezinte. Procura are un continut special si strict, pe care ti-l va spune avocatul. De asemenea i-a trimis copii dupa pasaport sa dovedeasca rezidenta in strainatate. Avocatul mai are nevoie de buletinul de identitate in original, precum si de certificatul de casatorie in original. Daca originalul certificatului de casatorie este la sot si acesta nu vrea sa il predea, situatia se complica, pentru ca trebuie scos duplicat.
Daca sotul e de acord cu divortul si nu exista copii rezultati din casatorie, divortul se pronunta rapid. Daca nu, dureaza doua- trei luni, de la caz la caz.
Penntru prietena mea i-am platit avocatei 350 USD, in aceasta suma fiind incluse si taxele de timbru, si onorariul, si tot.
Daca te mai pot ajuta, te rog sa imi spui.
Cosmina spune:
Multumesc Eleni de raspuns, numai ca persoana in cauza nu are acte in tara in care e. Deci? Ce ar mai fi de facut in cazul asta? Pupici. Cosmina
Camelia spune:
He, he, puteai sa zici asa de la inceput si raspunsul era simplu: nu poate face nimic! Ori se intoarce in Ro (ceea ce nu cred ca-i convine)si intenteaza personal procesul de divort ori asteapta pana isi rezolva cu actele de sedere in strainatate.
quote:
Originally posted by Cosmina
Multumesc Eleni de raspuns, numai ca persoana in cauza nu are acte in tara in care e. Deci? Ce ar mai fi de facut in cazul asta? Pupici. Cosmina
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
Eleni spune:
Cosmina, scuze de intarziere, abia acum am vazut topicul. M-am interesat de situatia ta. Teoretic nu se poate. Practic, avocata pe care o cunosc eu a mai facut chestii din astea. Tine de experienta practica a fiecaruia. E mai greu si se lungeste mai mult, dar nu e imposibil. Justitia romana este justitia tuturor posibilitatilor. Dar macar o imputernicire legalizata la ambasada tot e necesara. Si nu stiu daca asta se poate obtine in cazul sederii fara acte intr-o tara straina.
Cam complicata treaba! Succes prietenei tale!