analize multe sau un strict necesar ????

analize multe sau un strict necesar ???? | Autor: laura_dimitris

Link direct la acest mesaj

Nu stiu daca am ales chiar cel mai potrivit titlu.... Insa,
Am cautat la index subiecte. Am intrebat cunostinte. Am citit pe internet ce am gasit si.... nu m-am lamurit, nu stiu ce sa fac, ce sa cred...
Concret,
Sunt gravi in 8 saptamani. Si eu si sora-mea
Ieri ne-am prezentat emotionate (mai mult ea... eu mai avand o sarcina/nastere la activ) la primul control la medicul pe care ne-am gandit sa-l alegem. Prezentarea la medic a fost oarecum grabita de faptul ca sora-mi i-au aparut cateva pete maronii-cafenii pe chilot. Astfel ca, am mers la doctor in afara programarii care era pe 05. iulie.
Ideea este ca,
Singurele analize ce mi-au fost date sunt:
- grup sang - RH
- HLG
-glicemie
-calcemie
-VDRL
-creatinina
-sumar urina

SI ATAT!!
Am vazut ca lista primelor analize ce trebuie facute este, in general, mult mai mare... Chiar imi amintesc ca la primul copil Badiu mi-a dat o coala A4 de analize de facut de am alergat si pe la cantacuzino sa le fac....
Sora-mea care a fost si ea cu mine si pentru ea este prima sarcina este mai ingrijorata...
I se pare ca, procedand astfel, doctorul nu ar fi suficient de atent....
Nu stiu ce sa fac. Am vorbit cu o prietena care a nascut la polizu si mi-a spus ca si ea a facut doar vreo 6 analize la inceput...
L-am intrebat de ecografia speciala de 12 saptamani (de care ati vorbit voi aici!) si mi-a spus ca este vorba de triplutest+ecografie (???) dar de 14 saptamani... !!! Si ca o voi face la el la cabinet....

Nu fotografie a bebelului, nu masuratori, ca are x centimetri etc....
Sincer, nu stiu ce sa fac, cum sa procedez....
Eu am mare incredere in medici, in general. Nu sunt genul care cere si a doua opinie si poate rau fac...
Nu vreau sa risc sa merg pe mana lui si, de fapt, sa nu fac anumite investigatii care sunt importante...ca mai tarziu, Doamne Fereste !!!!, sa regret...
Nu vreau nici sa renunt la el doar pentru ca mi-a dat doar 6 sau 7 analize de facut...poate mi le da pe restul data viitoare... Sau ar trebui ???

O alta intrebare este, ce analize ati facut voi prima data.
Va multumesc ca ma veti ajuta sa iau o hotarare !!!

Laura 8+ si Dimitrakis 25.04.2003

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns violetan spune:

Laura, eu am mai facut anticorpi: toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus (sunt f imp analizele astea), doar ca mi le-a dat mai pe la 10-12 sapt, cam asa...nu-ti face probleme, poti sa ceri tu medicului care te urmareste, in caz ca nu recomanda el. Srcina usoara la amandoua si multa sanatate!

http://bd.lilypie.com/ZcINp3.png

violeta, 33+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreea_and spune:

Laura, in primul rand felicitari si tie si surorii, vroiam sa te intreb cum se numeste medicul tau? In afara de faptul ca ti-a dat putine analize de facut, controlul a fost ok? Si ce i-a zis surorii tale de petele respective, ca si eu am avut acum vreo 2 saptamani si inca n-am ajuns la dr sa intreb...
scuze de atatea intrebari da sunt tare confuza de cand am aflat ca sunt

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura_dimitris spune:

Andreea,
controlul mi s-a parut ok. Mai ales avand in vedere faptul ca eram fara programare si, practic, lua din timpul femeilor programate care asteptau la usa... Ne-a facut ecografie la amandoua. Ne-a intrebat daca avem intrebari. Despre pete a intrebat exact ce culoare aveau - sora-mea a spus ca maron foarte deschis, cafeniu- si despre cantitate - cateva picaturi - si apoi a spus ca nu au semnificatie. Atat. Presupun ca ar fi putut sa spuna mai multe dar, si noi ne simteam aiurea ca sunt femei programate care asteapta la rand....
Oricum, am inteles ca multor gravidute li se intampla aceste pete maronii in primele saptamani de sarcina...
Doctorul, se pare, nu este asa de cunoscut pe aici... se numeste marian iliescu si lucreaza la sp. Filantropia. Din pacate, nici informatii prea multe despre spital nu am reusit sa adun...

Felicitari si tie pentru BB si, fa-ti programare la un medic caci s-ar putea ca oricum sa nu gasesti un loc disponibil imediat si atunci vei ajunge mai tarziu....

Multumesc mult Violetan pentru raspuns. Se pare ca doar tu ai mai facut asa putine analize.... Presupun ca celelalte analize de care mi-ai scris mi le va da si el dupa ce merg cu rezultatele acestora pe care mi le-a dat primele....
Eu sunt intrigata de ce unii medicii recomanda un "pogon" de analize iar altii doar 6-7 (pentru inceput). Greseste careva? Unele sunt inutile ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liadorian spune:

quote:
Originally posted by violetan

Laura, eu am mai facut anticorpi: toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus (sunt f imp analizele astea), doar ca mi le-a dat mai pe la 10-12 sapt, cam asa...nu-ti face probleme, poti sa ceri tu medicului care te urmareste, in caz ca nu recomanda el. Srcina usoara la amandoua si multa sanatate!

http://bd.lilypie.com/ZcINp3.png
violeta, 33+

Eu am facut analizele astea inainte de a ramane insarcinata, tocmai pentru ca uneori rezultatele aiurea la chestiiled e mai sus pot avea ca indicatie intreruperea sarcinii. Cum era o sarcina dorita si planificata, mi s-a parut normal sa nu riscam nimic. Restul, cele uzuale (sange, sumar de urina etc.), le-am repetat in fiecare trimestru de sarcina.

Dupa mine, fara sa am o pregatire de specialitate, cred ca trebuie facute analizele necesare. Nu 100, de dragul de a le face, ci acelea care sunt recomandate de medic in functiede evolutia ta specifica si de protocoalele medicale in vigoare. Asta e strict opinia mea, fiecare procedeaza cum crede ca e mai bine pentru ea si pentru sarcina ei.

Laura, felicitari tie si surorii tale! ! Sa aveti o sarcina usora si bebei sanatosi!

LIA si domnita Miruna Demetra
Am inceput numaratoarea inversa!
Mai avem 5 saptamani!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmilia spune:

Laura,ti-am mai raspuns si la "mamici",dar as vrea sa mai mentionez ceva:la 9 sapt.am avut un mic cheag maroniu,iar dr.mi-a spus ca dupa 3-4 luni vorbim de o sarcina si nu mi-a dat nicio analiza,vitamina,nu mi-a masurat nimic la eco.Probabil ca asteapta sa treaca perioada critica in care se pot intampla multe(pana pe la 12 sapt)si pe urma zice mai multe(si poate pt.ca sunt cateva mil bune analizele astea,nu stiu).Mai exista alta parere,cum ca daca nu-i zici dr.clar "vreau sa nasc cu tine",nu e obligat sa creada ca va mai vedeti si nu se implica prea tare.Dar,iti repet,nu te stresa,eu m-am dus la MF si i-am zis sa-mi dea hartie pt.toxo,CMV,etc,ce-am citit si eu ca e obligatoriu.La Medicover au un pliant explicit cu analizele obligatorii,poti sa le faci fara nicio trimitere,mai ales ca sunt f.putine gratuite.Legat de masuratori,am impresia ca la o eco normala nu se face nimic,am inteles ca pt.asta se face morfologia fetala la fiecare trim.Asa ca ieri m-am programat frumos la Medsana la eco+Doppler(235 ron),la 12s1z,si nu mai astept recomandarea nimanui.E mult mai sanatos.Hai,nu te mai stresa,nu te ajuta deloc,crede-ma ca sunt patita,chiar de la inceputul sarcinii

Carmilia

Mergi la inceput

Multumesc mult Lia. Sa treaca repede si usor cele 5 saptamani ramase si sa ai o nastere usoara !!! Toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus le-am facut acum 5 ani la prima sarcina. Se pune?

Carmilia, multumesc mult. Am vazut rapunsul tau la mamici si-mi cer scuze ca nu ti-am raspuns dar, sincera sa fiu am fost cam suparata din alte motive care s-au alaturat celor privind problema daca am ales un medic bun sau nu!!!
Ai dreptate cramilia. Eu nu i-am zis clar "vreau sa nasc cu tine!". El ne-a intrebat, "ati venit pentru confirmarea sarcinii" iar noi am raspuns "da si pentru a ne recomanda analizele ce trebuie facute."
Vom fi mai explicite data viitoare.
Voi merge si eu la medicul de familie. De fapt, eu nu am un anumit medic de familie. Toata Policlinica de pe Washington este medicul meu de familie... Voi face o programare la un ginecolog acolo chit ca nu sunt renumiti deloc dar cel putin imi mai fac o serie de analize...

Ecograful la care te-ai programat tu este 3D ? Vreau si eu. De ce ai ales Medsana? Mergi la un medic anume?

Eu oscilez intre medsana unde am fost cu alte ocazii si unde si barbata-miu si-a facut niste analize si medicover unde merg cu copilul cel mare (Dumnezeule!!! nu-mi cvine sa cred ca am spus asta.... pana acum Dimitris era "copilul" si atat! Nu cel mare....)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gattasalvaje spune:

Laura , in afara de ce ti-a dat tie , eu am mai facut :

GRATUITE cu trimitere de la MF si recomandare de la Dr. ginecolog :
- VSH
- Timpul Quicq - importante pt depistarea anumitor probleme de coagulare care pot duce la pierderea sarcinii datorita neirigarii corespunzatoare a placentei si cordonului ombilical - tromboze.
- colesterol
- trigliceride
- HIV ( obligatoriu pt gravide la fel ca si VDRL )
- acid uric
- uree

PLATITE
- complex TORCH ( toxoplasmoza , rubeolla ,citomegalovirus , herpes ) - astea le-am facut cu 2 luni inainte sa raman si mi-au iestit ca am anticorpi pt toate , asa ca nu le-am mai repetat )
- listeria
- chlamidia
- mycoplasma
- ureoplasma

Ecografie fac de cate ori ma duc la control ( adica lunar ) , doctorita mea are ecograf 2D si in plus , mi-am facut programari pentru morfologie fetala la 13 sapt si la 24 sapt , la ecograf 3D , la Iosup - Fortis si la Herghelegiu - Medsana.

La urmatorul control de 14 sapt voi face triplu test- cu plata , aprox. 50 RON .Imi recolteaza probe la cabinetul particular al doctoritei mele si mi le trimite la laborator la Matei Basarab .Rezultatele vin la cabinet si , daca este ceva in neregula , ma suna doctorita .Asa am facut si cu primele analize... Am inteles ca TT se poate face gratuit la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului - Emilia Erzea din Tei.

Daca ti-ai facut TORCH acum 5 ani si ti-au iesit anticorpi cred ca nu mai trebuie sa le repeti , cred , insa cel mai bine , intreaba doctorul.
Te pup si ne mai intalnim la "mamici de ian-feb ". Tine-ne la curent !

11+

Mergi la inceput

Multumesc mult gattasalvaje !
Ii voi spune deschis data viitoare ca stiu - de la voi - de restul analizelor si-l voi intreba pe care sa le fac!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmilia spune:

Laura,o prietena mi-a zis ca e important sa fac morfologie la fiecare trim si Doppler,iar pe forum am vazut ca e cam greu sa faci o programare la un medic super tare,cu ecograf super tare(gen Iosup).Asa ca ieri am sunat "la plesneala" la Medsana,pt ca stiu ca sunt dotati,n-am mai fost niciodata acolo,si m-a programat luni,taman bine in sapt.12.Am ales 2D pt.ca am inteles ca toate masuratorile se fac in 2D,3 si 4D sunt mai mult de placerea mamei(fite,album,mai exact).Si pt.ca costa mai mult cu 1 mil,le las pt.trim II,III.Medicul la care am nimerit se pare ca e bunicel(Ionescu Crangu).De medicul la care merg eu la control,nu are rost sa discut...Oricum vreau sa gasesc altul.Iar medicul de familie e f.important,iti face fisa,te cantareste,iti ia tensiunea,iti da retete gratuite,concediu...Ginecologul nu face asta!Pupici

Carmilia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanadum spune:

Buna Laura,

primul meu medic mi-a dat tot o lista scurta scurta de analize de facut (si fara relevanta dupa parerea mea). M-am dus la Institutul Cantacuzino - sunt inca renumiti pt calitatea analizelor, altii mai gresesc - si acolo intai intri la o doamna doctor careia ii poti spune ca vrei sa faci analize complete pentru sarcina. E bine sa mergi dimineata devreme pe nemancate si cu borcanelu cu urina de dimineata. Daca esti pregatita iti ia si secretie. Sa itrebi inainte cat costa - in afara de cele cateva gratuite daca vrei analize complete sa te astepti la o suma serioasa. Astea insa nu le mai repeti pe toata sarcina. Poate in ultimul trimestru mai faci cateva in functie de cum ies astea si daca zice medicul sa urmaresti ceva.
In saptamanile 12-14 se face translucenta nucala. Mare inventie - nu toti ecografistii stiu ce e aia. Din acest motiv e coada la Herghelegiu pentru ca el chiar stie cum sa masoare chestia asta. Eu personal am facut translucenta la medicul meu - Gherasie Cristian - care mi-a explicat atat de bine procedeul de parca eram eleva lui la medicina - acum pot da lectii . La aceasi ecografie morfologica de 12-14 sapt vede si alte probleme - Spina Bifida de exemplu.
Eu triplu test ( celebrul TT) nu am facut pt ca mi se pare neverosimil. Este un test statistic. Sunt mult mai increzatoare in translucenta.
Daca medicul la care mergi foloseste de mai mult timp 3D deja vede f bine acolo daca sunt ceva probleme.
Sarcini usoare la amandoua!

Mergi la inceput