Voiculescu vrea ca ungurii sa invete limba romana
Raspunsuri - Pagina 2
katty spune:
Vorba lilianei_28, ptr. prima data in viata sunt de acord cu el. Toti cetatenii romani trebuie sa stie romana!
Am trecut de nu stiu cate ori prin Sf. Gheorghe, si nu auzeai prin magazine decat "nem tu dom" (adica nu inteleg!, nu stiu daca am scris bine), pai cum stai tu si vinzi acolo, fara sa stii ce-ti cere omul!!!
Catalina & Robert-Andrei (27.07.2002)
varsta lui Andrei
dama spune:
quote:
Originally posted by mandyksch
Hai sa ma bag si eu in discutie ca sunt implicata direct.
Mie mi se pare normal sa iti cunosti atat limba materna cat si limba tarii in care traiesti.Eu sunt maghiara nascuta in Romania si mi se pare absolut normal sa stiu si maghiara si romana. Scris, citit, vorbit. Eu am facut scoala in limba maghiara, cu exceptia facultatii pe care am facut-o in Cluj, in limba romana. Cel putin in zona aceasta unde stau eu (zona Clujului), sincera sa fiu nu prea exista maghiari care sa nu cunoasca limba romana. Scris, citit, vorbit. Si mi se pare foarte amuzant cand ii aud pe politicieni cu idei de genul asta. Ca de la Bucuresti treburile se vad altfel decat sunt in realitate.
Banuiesc doar ca in Harghita-Covasna unde populatia majoritara este de etnie maghiara apar situatii de acest gen. Mi se pare trist. Programa scolara a copiilor de acolo este aceeasi cu cea a scolilor maghiare din alte zone ale tarii, deci cu acelasi numar de ore de limba romana, deci ar trebui sa invete si ei.
Sunt de parere ca toata lumea din tara asta ar trebui sa vorbeasca limba romana in mod corect, caci din pacate sunt si destui romani care o stalcesc rau de tot (vezi Vanghelie "care este"). In plus cu cate limbi cunosti mai mult, cu atat mai bine, nu?
Felicitari Mandy si
pt modul de a gandi si a expune problema invatarii limbii romane (limba oficiala), dar din pacate sunt si dintre cei de etnie maghiara care nu vor sa invete. Parintii mei(romani), nascuti si crescuti la Tg Mures, aveau cativa prieteni de familie maghiari care nu vorbeau deloc romana...cei mai in varsta mai rupeau un pic, insa cei din generatiile tinere (de varsta mea si copiii aestora) nici o boaba. De ce? Copiii lor fac scoala exclusiv in limba maghiara.
cu bebe2 & David, pilotul "avid"
(18.11.04)
dama spune:
quote:
Originally posted by viviana
Voi chiar credeti ca ei nu stiu romaneste?
Chiar credeti ca un cetatean roman de etnie maghiara care vrea sa profeseze in Romania nu stie romaneste?
Chiar credeti ca un cetatean roman de etnie maghiara care ajunge doctor, inginer, profesor si care vrea sa urce pe scara sociala si profesionala nu stie romaneste?
Viviana, am spus un pic mai sus...eu nu chiar cred ca sunt din cei care nu stiu limba romana, ci cunosc cazuri si, din pacate, destul de multe in zona Muresului. Iar ce spunea Idora cu intratul intr-un magazin in Tg Mures unde "vanzatoarea sa nu te serveasca din cauza ca nu stie (sau nu vrea) sa vorbeasca romaneste" ni s-a intamplat si noua pe vremea lui Ceausescu intr-o farmacie...noroc cu ai mei ca stiau ungureste, ca altfel plecam cu coada intre picioare.
cu bebe2 & David, pilotul "avid"
(18.11.04)
andre_ea spune:
quote:
Chiar credeti ca un cetatean roman de etnie maghiara care ajunge doctor, inginer, profesor si care vrea sa urce pe scara sociala si profesionala nu stie romaneste?
Aceeia cu siguranta da. Dar cel care stie ca are de crescut vaci si porci si de arat un camp, nu-si va pune problema sa invete limba romana, ca doar in zona lui toata lumea vorbeste maghiara. Si in final ajunge vanzator intr-un magazin
Mandy
. Stii ca cine cauta in Buc. o slujba si stie limba maghiara, are o sansa in plus. Si mie mi se pare normal ca toti romanii, indiferent de etnie, sa cunoasca limba tarii. Nu la perfectie, cum cere dl. Voiculescu, ci cat sa se poata intelege si cu vorbitorii de limba romana. Presupun ca e mai greu sa inveti atunci cand auzi limba exclusiv la scoala, peste tot in jur vorbindu-se numai maghiara.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
ligeea spune:
Nu ca ma bag si eu in seama dar am fost o lunga perioada detimp in zona -Sfantul Gheorghe si se chema cate unul mai ,,smecher care vorbea 2 cuvinte romana si 10 maghiara
Nu inteleg de ce fac atata caz, se enclavizeaza singuri , nu pot concura pentru posturi in alte zone ale tarii , stiu o doctorita de etnie maghiara care e calul de bataie al tuturor colegolor desi ea e o buna profesionista
In orasele ,,maghiare la magazine sau restaurante daca vorbesti in romana de multe ori esti tratat ca niciunde in Europa -acolo vorbesti siprin semne si tot sunt amabili cu tine
Ai treaba la o primarie , la o institutie si ti se raspunde in magiara desi tu ai intrebat in romana
Mi se pare chiar absurd sa nu stii limba tarii in care traiesti , la urma urmei
denisabia spune:
Prietenii , cunostintele care sunt maghiari vorbesc fluent romaneste.Ma indoiesc ca s-ar putea pune in aplicare ceea ce doreste Voiculescu.Ceea ce realmente ma deranjeaza e ca de cand stau in Cluj ,spre exemplu daca calatoresc cu trenul in vagon sunt unguri si romani, nu vorbesc decat in limba lor , doar daca ii intrebi ceva iti raspund in romaneste , te face sa nu te simti in largul tau.In cafenele , magazine acelasi lucru.Ma simt frustrata stiind ca sunt in tara mea si limba materna e romana.Intr-adevar in Targu Mures , Sf Gheorghe daca mergi sa vizitezi orasul , vei avea impresia ca esti la vecinii nostri ungari
O vad mai degraba ca pe o problema de comportament , de 7 ani de acasa si cererile pe care le ai sa ti se faca scoli , facultati cu predare in lb maghiara etc , dar sa si respecti pe ceilalti cetateni romani.
andre_ea spune:
quote:
Originally posted by denisabia
Ceea ce realmente ma deranjeaza e ca de cand stau in Cluj ,spre exemplu daca calatoresc cu trenul in vagon sunt unguri si romani, nu vorbesc decat in limba lor , doar daca ii intrebi ceva iti raspund in romaneste , te face sa nu te simti in largul tau.In cafenele , magazine acelasi lucru.Ma simt frustrata stiind ca sunt in tara mea si limba materna e romana.
Nu te supara, dar tu daca mergi cu trenul in Germania impreuna cu prieteni romani, vorbesti numai germana ca sa nu se simta germanii deranjati?
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005
Delu Prichindelu'
Anuska spune:
quote:
Originally posted by mandyksch
Hai sa ma bag si eu in discutie ca sunt implicata direct.
Mie mi se pare normal sa iti cunosti atat limba materna cat si limba tarii in care traiesti.Eu sunt maghiara nascuta in Romania si mi se pare absolut normal sa stiu si maghiara si romana. Scris, citit, vorbit. Eu am facut scoala in limba maghiara, cu exceptia facultatii pe care am facut-o in Cluj, in limba romana. Cel putin in zona aceasta unde stau eu (zona Clujului), sincera sa fiu nu prea exista maghiari care sa nu cunoasca limba romana. Scris, citit, vorbit. Si mi se pare foarte amuzant cand ii aud pe politicieni cu idei de genul asta. Ca de la Bucuresti treburile se vad altfel decat sunt in realitate.
Banuiesc doar ca in Harghita-Covasna unde populatia majoritara este de etnie maghiara apar situatii de acest gen. Mi se pare trist. Programa scolara a copiilor de acolo este aceeasi cu cea a scolilor maghiare din alte zone ale tarii, deci cu acelasi numar de ore de limba romana, deci ar trebui sa invete si ei.
Sunt de parere ca toata lumea din tara asta ar trebui sa vorbeasca limba romana in mod corect, caci din pacate sunt si destui romani care o stalcesc rau de tot (vezi Vanghelie "care este"). In plus cu cate limbi cunosti mai mult, cu atat mai bine, nu?
Mandy si Krisztián (23.10.2005)
Din partea mea ai
!quote:
Originally posted by damaquote:
Voi chiar credeti ca ei nu stiu romaneste?
Chiar credeti ca un cetatean roman de etnie maghiara care vrea sa profeseze in Romania nu stie romaneste?
Viviana, am spus un pic mai sus...eu nu chiar cred ca sunt din cei care nu stiu limba romana, ci cunosc cazuri si, din pacate, destul de multe in zona Muresului. Iar ce spunea Idora cu intratul intr-un magazin in Tg Mures unde "vanzatoarea sa nu te serveasca din cauza ca nu stie (sau nu vrea) sa vorbeasca romaneste" ni s-a intamplat si noua pe vremea lui Ceausescu intr-o farmacie...noroc cu ai mei ca stiau ungureste, ca altfel plecam cu coada intre picioare.cu bebe2 & David, pilotul "avid"
(18.11.04)
Subscriu! Si eu am patit-o, in conditiile in care ceream Coca-Cola! Oare cum se zice in ungureste?

Poze noi cu familionu'
Poze la intoarcerea cu Teo(bb2) acasa De la botezul Teodorei Din parcul Tineretului
Povestea nasterii Anei 17.03.2000 si Povestea nasterii Teodorei(bb2) 8.10.2004
saphir spune:
Pe mine ma apuca sila de cate ori vad o stire la TV si sunt intervievati diversi care raspund in maghiara.
Mi se pare esential sa vorbesti (bine, rau) limba tarii in care traiesti.
Saphir
,
Amos si
Ailish
pozele noastre
denisabia spune:
andre_ea nu stiu daca ai ales comparatia cea mai buna.Nu am pretentia sa nu vorbeasca in limba lor , dar probabil pe un drum de nu stiu cate ore m-as fi bucurat sa vorbeasca cateva cuvinte in romaneste.
Ca sa termin pe o nota mai vesela am fost la Sovata in excursie prin cls aVa si ne intorceam cu colegii seara din oras , ei scandau numele Romaniei ca fusese meci cu Ungaria si daca nu ma insel invinsesera romanii si un ungur care era ametit de bautura
incepe si injura , jignit de ce se striga si ne ia la fuga pe mine si pe colege pana la intrarea in hotel.Drept sa va spun m-a bagat rau in sperieti
, asa ca dragii mei ma retrag din discutie , fiindca sunt o fire pasnica de felul meu.