evolutia copilului nenascut

Sunt economista, lucrez in audit si sunt insarcinata in luna a 7-a. Am oarecare griji referitoare la evolutia copilului meu nenascut. Problema e ca nu cunosc cu precizie data ultimei menstruatii (sfarsitul lui octombrie - inceputul lui noiembrie)si nu am putut deduce decat din ecografii varsata bebelusului meu. Am facut prima ecografie pe data de 29.01.2007 iar el avea varsta estimata de 14 saptamani si 3-4 zile. 
Pe data de 29.03.2007 am efectuat a doua ecografie si a reiesit ca fatul avea conform masuratorilor 21 saptamani si 5 zile (diferenta intre cele doua date este de 8 saptamani si 3 zile, prin urmare ar fi trebuit sa aiba cam 23 de saptamani). In data de 24 mai am efectuat o alta ecografie din care reiese conform masuratorilor ca fatul avea 28 de saptamani si 4 zile (diferenta intre datele ultimelor doua ecografii este de 8 saptamani, prin urmare ar fi trebuit sa aiba cam 29 de saptamani si 5 zile). Din cele prezentate reiese ca intre cele trei ecografii copilul a evoluat cu 2 saptamani si 2 zile mai greu decat ar fi trebuit. Inteleg ca poate interveni si o marja de eroare la masuratorile ecografiilor, dar vreau sa ma asigur daca nu cumva copilul meu are probleme de crestere. Este oportun sa astept pana la urmatoarea ecografie din 29 iunie ca sa ma conving, sau e prea tarziu?
Mai mult, la analizele din 15 mai 2007 (la 28 de saptamani)mi-au iesit urmatoarele rezultate:
- VSH - 24 mm/h (normal 1-20)
- nr. leucocite - 11.3 mii/uL (normal 4-10)
- nr. eritrocite  - 3.56 mii/uL (normal 3.8-5.1)
- volum eritrocitar mediu - 33.9% (normal 35 -45)
- chimie CH - 261 mg/dL (normal <190)
- trigliceride - 182 mg/dL (normal <=150)
restul analizelor sunt normale.
Am trecut si printr-o perioada foarte grea la servici cand activitatea se intensifica in prima parte a anului, dar din luna mai am incercat sa ma linistesc. Va rog, daca aveti persoane specializate, sa imi interpretati datele mele si sa ma ajutati cu sfaturi in aceasta privinta. 
Va multumesc.

Raspunsuri

roxanaz spune:
 din rezultatele analizelor nu erzulta nici o problema: leucocitele sunt putin marite ceea ce e normal in sarcina, eritrocitele cam putine si poate apare o anemie de sarcina...dar nimic grav (valorile nu sunt depasite prea mult).
cat despre evolutia rezultata din ecogafii trebuie sa tii seama de faptul ca pe masura ce sarcina avanseaza estimarea de varsta a ecogafului se degradeaza mult, de aceea se ia in calcul in general doar prima estimare a DPN-ului. dupa aceea variaza mult. conteaza si modul in care masoara medicul, cat de precis este si cat de priceput. daca ai incredere in el e ok. iar ultima masuratoare din care ti-a iesit diferenta de doar o saptamana....nu e de ingrijorat. copiii cresc in salturi si nu liniar, sa se incadreze in grafice. asa o fac si dupa ce ies din burtica ![]()
Roxana

jadi spune:
 Eu am o sarcina de 34 de saptamani implinite si la 31 de saptamani dupa masuratorile ecografice aveam un copil mai mic cu 2 saptamani fata de data calculata la ultima menstruatie!
Doctorita mi-a spus ca 2 saptamani nu se considera a fi retard. 
Mi-a enumerat cauzele posibile pentru acest decalaj si eu le-am eliminat pe toate:
1. daca sunt fumatoare si aici se pune la peste 7 tigari pe zi (eu fumez 1-2 pe saptamana) - deci nu e de aici
2. IR-urile marite care pot duce la o nealimentare insuficienta a copilului si pana sa stiu cum sunt am luat preventiv thrombo ass, un fel de aspirina. la eco morfologica insa IR-urile mi-au iesit bune dar iau in continuare aspirina de mai sus ca sa "ajutam" un pic circulatia.
3. Placenta imbatranita, nu e cazul , a mea e de gradul 2 si la morfo se minuna si dr ce frumoasa e placenta.
4. Albumina in urina combinata cu tensiune marita, dar nu mi-a iesit nimic la analize
Eu am luat prin eliminare toate astea desi dr mi-a spus clar ca ea vrea sa stie de 2 si 4 cum ies si daca au iesit OK, concluzia a fost ca e soi de copil mititel dar tot am prognoze de 3 kile, 3 kile 200 care sincer e o greutate excelenta!
Si inca o data, decalajul de 2 saptamani e ok daca se metine asa, m-a chemat in continuare la control la 2 saptamani si altceva nu am ce sa fac, mananc normal si ma comport normal!
Si trebuie sa ai incredere in dr, daca zice ca nu e nimic, nu trebuie sa te stressezi suplimentar.
Aaaaaaaa si iau in continuare si elevitul si mi-a dat sa repet toate analizele de sange pana la controlul urmator cu obisnuita analiza de urina!
Daca poti programa o eco morfofetale la 32-34 de saptamani sa vezi daca te mentii cu declajaul respectiv dar inca o data, 2 saptamani nu sunt grave in conditiile in care nu stii cand ai avut UM si cand ai ovulat si implicit cand a avut loc fecundarea!
Si te asteptam la mamici de iulie-august 2007!
Multa sanatate si o sarcina usoara in continuare!
Deni & 
 Vlad  & Tudor

jadi spune:
 Si ca o completare, eu lucrez in contabilitate si la momentul in care mi-a aparut decalajul m-am intrebat daca e posibil ca perioada 1-25 aprilie in care am lucrat minim 12 ore pe zi mi-au afectat cresterea copilului... dr mea spune ca nu crede dar nu as baga mana in foc!
Deni & 
 Vlad  & Tudor

ursoaica28 spune:
Multumesc frumos! La fel si doctorul meu mi-a spus ca o variatie de 2 saptamani e normala, dar am vrut sa aud si alte pareri.