despre incaltamintea copiilor
![](images/user_woman.png)
Am citit subiectul maryam-ei cu sandalele si am remarcat ca multe fete cauta incaltaminte cu taloneta ca sa sustina piciorusul bebeului. Am mai auzit de asemenea indicatii in Romania, o prietena de a mamei doctorita zicea ca pina pe la 3 ani !!! e indicat sa se poarte astfel de incaltaminte. Asta m-a luat mult prin surprindere fiindca aici nici macar nu se gaseste astfel de incaltaminte, si in plus e si total contraindicata. Nu poti lua papucei mai "inalti" decit pentru copii mai maricei(ceva tip cizmulita de iarna) si in nici un caz pt copii mititei care incep sa umble singuri. Am intrebat si doctorita de aici si a zis ca ideea cu sustinutul piciorului e invechita si chiar periculoasa si ca mai mult rau face decit bine, piciorul trebuie lasat sa se dezvolte normal si sa se "intareasca" singur sub greutatea corpusorului.A mai zis ca o incaltaminte potrivita e f importatanta pt copil si niciodata sa nu accept papucei second-hand chiar daca par in stare buna fiindca fiecare copil are forma lui proprie la piciorus iar pantoful se deformeaza oricum chiar daca pare in stare buna si ar putea afecta dezvoltarea piciorusului celuilalt copil, acest lucru fiind valabil chiar intre frati!!
Eu nu i-am luat niciodata fetitei mele papucei cu taloneta fiindca nici nu am avut de unde si deocamdata pare ok, are picioruse frumoase si drepte , umbla bine, alearga, etc.
Voi ce parere aveti, care dintre cele 2 opinii e corecta? Care e motivul pentru care se recurge la sustinerea piciorului si ce se poate intimpla daca nu am folosit asa ceva?
numai bine
cristina73
Raspunsuri
Cary spune:
Am citit si eu despre sandale si cred ca tu nu ai inteles ce este talonetul.
Este acea intaritura in talpa pantofului pentru a forma copilului acea scobitura in piciorus,adica piciorul sa nu aiba platfus.
In copilaria meu nu prea exista asa ceva si mama ne tinea in botosei si deci nu s-a format scobitura,mai tarziu mi s-a cumparat incaltaminte ca la toti copii si din cauza ca nu aveam acea scobitura ma dureau ingrozitor picioarele si oboseam repede.Atunci doctorul mi-a recomandat Spitalul 2 CFR unde avea atelier ortopedic pentru a mi se confectiona un talpic din piele si acolo unde trebuia sa fie talonetul era o bucata metalica.A fost destul de greu sa port chestia asta dar traba cu piciorul s-a rezolvat.Si sora mea a avut la fel ca mine dar fiind dureros a renuntat sa mai poarte talpicii respectivi,dar mai tarziu cand a realizat ca nu poate purta orice incaltaminte atunci a trebuit sa i se confectioneze o gheata speciala pe glezna care trebuia purtata timp de 1 an.Deoarece aceasta masura s-a luat prea tarziu, deoarece piciorul era format deja, nu s-a prea putut rezova iar acum la varsta de 26 ani oboseste foarte repede cand mergem in oras si o dor picioarele.
Sigur ca si incaltamintea pe glezna isi are rolul ei de a intarii ghezna si a nu juca incaltamintea in picior.
Am inteles ca acum in farmaciile particulare se gasesc astfel de talpici cu talonet care poate fi pusa in orice incaltaminte, este pe numere si costa 200.000 lei.in principiu este mai bine sa previi decat sa fie prea tarziu sau prea dureros pentru BB.
Sanatate maxima.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
cristina73 spune:
Cary,
Multumesc de precizare, am fost si eu confuza in mesaj si am amestecat ideea talonetei cu incaltamintea inalta. Recunosc insa ca ideea mea despre talonet era gresita, in sensul ca aveam impresia ca e ceea ce tocmai ai explicat tu, adica ceva confectionat in scop ortopedic, in scop de tratament, nu stiam ca exista talonet in mod uzual la pantofi, scuze.Mai bine zis nu mi-am pus problema ca NU ar exista la toti pantofii. Acuma daca ma gindesc imi dau seama ca unele sandalute au talpa complet plata, fara acea intaritura.
Scuze inca o data pentru confuzie
lexi spune:
Pentru formarea boltei, cea mai buna metoda este mersul in piciorutele goale, nicidecum purtatul unui pantof sau al altuia. Eu mi-am tinut pruncul descult cat s-a putut de mult, prima pereche de incaltaminte a avut-o cand a inceput sa mearga singurel, adica spre 10 luni. Nici acum nu poarta ghetute decat afara, in casa nici sosetele nu-si gasesc loc in picioarele lui!
Si, ca tot a venit vara si mergeti la mare, lasati bebeii pe plaja sa se descurce singuri cu mersul pe nisip (chiar sustinuti), bineinteles in locuri unde e permis, adica fara scoici si cioburi. Asa isi vor forma bolta piciorului si isi vor intari gleznele.
cricri spune:
Sunt de aceeasi parere cu LEXI : in casa cu picioarele goale, afara, numai daca merge singur, pantofi (nicidecum second-hand) nu mai mult de 2 ore.
Pantofii trebuie sa fie mai mari ca marime (in virf trebuie sa fie loc de un deget-matur pina la virful degetului piciorului copilului).
Nisipul face bine la picioare ptr. oricine.
cricri
mirela.mustaciosu spune:
Noi avem o problema cu Tudor care are un platfus si cand calca ii fuge un pic (foarte putin) glezna in interior, e aproape imperceptibil, dar pediatrul ne-a alertat si ne-a sfatuit sa luam ghetute care sa-i tina glezna si care sa aiba talonete. Ulterior am fost la un control ortopedic la un medic foarte bun care nu ne-a dat absolut nici un sfat referitor la ghetute, talonete etc., ne-a indicat sa-i facem un masaj la talpa si ne-a spus ca asta e o problema minora care se rezolva usor dupa 3 ani cand copilul invata sa mearga foarte bine. Oricum, talonetele cu care sunt prevazute ghetutele din fabricatie sunt apa de ploaie, talonetele corectoare se fac din anumite materiale si anumite marimi si se pozitioneaza intr-un anumit fel in ghetuta in functie de afectiunea copilului, daca exista una. Iar glezna oricum nu cred ca e sustinuta suficient daca e ghetuta mai inalta. Nu stiu. Singura indicatie asupra careia a insistat ortopedul a fost sa il lasam sa umble descult pe nisip, la mare.
Mirela si Tudor
http://community.webshots.com/user/tudorcs
ticka spune:
Referitor la masaj. Sa stiti ca este intr-adevar foarte bun. Fetita mea a avut o problema statea in degetele si nu putea sta pe toata talpa. Ortopedul ne-a recomandat masaj si ghetute inalte cu talonet. peste 4 sedinte de masaj statea pe toata talpa. Am continuat sa cumparam numai incaltaminte cu talonet si numaidecat pe masura. Niciodata n-am luat sandale sau ghete mai mari. Eu cred ca piciorusul unui copil e foarte important si nu conteaza ca vei cumapara 2 perechi de ghete pe an, conteaza sa fie un copil sanatos.
cspeana spune:
la fetita mea i-am cumparat papucei cu 60$ care ii sustinea glezna,cand avea un anisor si invata sa mearga si sa stiti au ajutat-o foarte mult se spune ca ajuta coloana vertebrala si pana la sapte ani se recomanda sa se incalte copilulcu papuci f buni adica talpa moale si sa sustina piciorusul
"Succes is a journey,not a destination"