cand se sfarseste faza NU
![](images/user_woman.png)
dragi parinti,
am tot cautat sa vad daca s-a discutat 'faza NU' dar n-am gasit nimic. asa ca daca cumva a existat un topic anterior va rog sa imi trimiteti un link. daca nu - m-as bucura sa auz din experienta voastra cam pe la ce varsta apare/dispare in mod normal faza cand copilul spune nu (sau ba da)la tot si toate...
alexia e grozava si foarte ascultatoare in mod normal (spune te rog, multumesc etc. si nu are inca doi ani!) insa de cateva zile a inceput cu 'nu' pe toate fronturile...
copii vostri cum au trecut de aceasta etapa.
sper sa imi oferiti cateva raspunsuri.
un zambet
mamaruta mica
Raspunsuri
lilach spune:
Si Laura are faze cind il ia pe "nu" in brate la orice lucru si alte zile cind la orice spune da. Nu te necaji pt. asta ne testeaza puterile.
ella& laura,andrei,andra
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
danaA spune:
Si Andrei al meu a avut o faza din asta. Totul era NU, dar l-a tinut vreo 3-4 saptamani si dupa aia a mai dat- si pe DA, dar asta e. Il intrebam daca vrea sa manance si raspundea NUUU!!!!, dar la inceput l-am crezut, dar dupa aia ii dadeam de mancare in ciuda raspunsului si manca. Deci nu prea stia el ce si cum cu acest NU!!
Dana si Andrei
Andrada spune:
Al meu a avut numai faza "nu, ca..." asa ca il strigam Nuca prin casa. L-a tinut vreo luna. Acum e la faza argumentatiilor si a negocierilor. Nu-i rau insa ca vorbim mult si in sfirsit aflu si eu ce se petrece in capsorul lui.
Deci vremuri bune la orizont...!
Andrada
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
ponicid spune:
Eu stiam ca aceasta faza incepe cam pe la 1.5 ani si se termina pe la vreo 2 ani si ceva.
Si noi (1 an si 11 luni) suntem in plina faza a lui Nu.
Daniela, mamica de Ana-Maria
mirela.mustaciosu spune:
Tudor are un an si jumatate si a inceput cu asta de 2 saptamani. Dar am observat ca pune placa asta mai mult cu Buni pe care o modeleaza cum vrea el si mai putin cu persoanele mai autoritare din jurul lui. Si eu as vrea sa stiu cam pana cand o sa-l tina negativismul. Nu numai ca primul cuvant cand trebuie sa faca ceva este "nu" (respectiv cand trebuie sa intre in casa de la joaca, cand trebiue sa doarma sau sa manance) dar are tendinta de a face numai ce nu are voie si numai cand i se spune ca nu are voie. Altfel, tot timpul intreaba "a boie?" (am voie?), dar indiferent de raspuns face cum vrea el.
ciufulici spune:
Buna intrebarea, cand se sfarseste la unii incep la altii si e mereu prezent nu-ul asta. Cred ca debutul de "nu" e si datorat faptului ca atunci cand bebe incepe sa cerceteze tot ce il inconjoara, a descoperit mersul deja, aproape toti din jur striga la el, mai bine sau mai putin bine intentionati cu; "nu e voie", "nu pune mana", "nu e bun"... daca ne gandim bine nu are voie pe nicaieri. Nu e chiar ca "drobul de sare" daca se intampla nu stiu ce!? dar oricum fiecare e atent la ce face bebe strumf.
Bebelusa mea cand a inceput cu "nu" il spunea de tei ori la rand chiar daca trebuia sa raspunda cu da, era intai "nu, nu, nu" si apoi venea si da-ul(lol) A inceput inainte de doi ani si a tinut cateva luni. Acum depinde de fiecare copil cat de repede descopera urmatorul pas si mai ales cuvintele noi care ii plac lui cum suna. Bebelusa mea a continuat o perioada cu; "eu fac". Asa ca aveti jrija,
scapa de una si incepe cu alta. Dar sincer va spun fiecare etapa are frumusetea ei. Noi o mai imitam si acum cateodata cu "nu-ul". Succes va doresc si snatate maxima.
2xCiufulici
Amalia spune:
David are aproape 1 an si 11 luni si este in plina faza a "NU"-ului. In plus plange de ne stie tot cartierul dupa tot ce nu este al lui si nu intelege deloc ca nu putem lua jucariile copiilor...Si ce este mai rau, este ca eu ii spun ca nu se poate, si vine mamica respectiva cu jucaria sa i-o dea...adica, imi mai bat si gura degeaba..si cu cine sa te certi, ca omul incearca sa linisteasca copilul, mai ales ca nu cere cine stie ce.
Asa ca ma intreb cu groaza, cand vom depasi faza si cum vom reusi sa reducem numarul crizelor de pe afara (mai ales ca deja numarul lor ma mai fac sa ma simt si prost fata de ceilalti, in special pt ca stricam jocul unor copii cuminti).
Cu speranta la vremuri mai calme...va pupam dulce
Sanatate maxima!