Sparanghel
Nu am mancat niciodata. Pot zice ca nici nu stiam cum arata pana ieri cand am vazut in Kaufland. Nu mi-a inspirat incredere (arata ca niste bete verzi) asa ca nu am cumparat.
Cum se gateste? Cu ce seamana la gust?
Raspunsuri
dori spune:
ASPARÁGUS, asparagusi, s.m. Planta; ornamentala; din familia liliaceelor, cultivata; pentru frunzulitele ei foarte fine si decorative (Asparagus silvestris).
Cred vrei sa intrebi de sparanghel. Uite aici cateva retete:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=76388&SearchTerms=sparanghel
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=67833&SearchTerms=sparanghel
Gianni spune:
Amindoua denumiri sint corecte. Cel alb , se numeste si ' Aurul alb'. Deci este foarte scump. Acum este perioada lui, se gaseste cam pina la jumatatea lui iunie.
Cel verde , nu se curata , se taie doar capatul cel gros si se fierbe f.f. putin. Este delicios ca si garnitura .
Cel alb trebuie curatat ca si cartoful si se fierbe in oale speciale , lungi , ca sa-l poti fierbe in ' picioare'.
Este delicios linga somon , de exmplu.
Merita sa incerci, sigur o sa-ti placa.
CAtalina
corinadana spune:
Sau pus in tava pe langa o fripturica!
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
daniella4 spune:
Of, aveti dreptate. Am dat "banda" inapoi si era vorba de sparanghel!
de unde si pana unde asparagus..nu stiu.
Poate ca Giani are dreptate si or fi ambele denumiri corecte, nu stiu. Ce am vazut eu erau niste manunchiuri de tulpini verzi, fara frunze, care pareau destul de lemnoase. Nu-mi amintesc sa fi avut vreun capat gros.
De ce trebuie fiert in picioare?
hcclara spune:
Sunt oale speciale, inalte, dar poti sa-l fierbi linistita si intr-o oala normala, incapatoare...nici eu nu am specila pt sparanghel...
il fierbi in apa cu o lingurita zahar, putina sare, si o bucatica de unt...
greieras spune:
Soacra mea m-a invatat cum se curata sparanghelul (asparagus). Dupa ce il speli bine iei fiecare fir si incepand de la coada incerci sa infingi lama cutitului in el pana ajungi la partea care se taie usor (deci treci de partea lemnoasa).
Mie cel mai mult imi place sparanghelul la gratar cu un sos vinegreta italian. L-am mai mancat si in alte forme in mancare la restaurant, dar reteta de mai sus o gatesc eu cand am prilejul.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Pasti 2006
Craciun 2006
tumpi spune:
mie imi place si cel alb si cel verde.E adevarat ca cel al tb sa.l cureti ca pe cartofi si taiat la capat partea lemnoasa.
Nici eu nu am oala speciala pt el si nici nu e nevoie, institie nefolositoare,dat fiind faptul ca se gaseste doar in perioada asta.
Eu il un la fiert in apa cat sa-i cuprinda cu putin zahar o bucata de unt si o felie de paine, ca sa ia din amareaa in cazul in care printre ei se afla unul mai amar.Ii dau in clocot vreo 10 min , apoi ii scurg de apa si presar zahar peste ei, mai pun putin unt, ii sarez si ii mai als pe foc vreo 5 minute, es deliciosi.Ii poti servi ca si garnitura la peste, fripturi.
Sau mai poti face salate din ei.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
crista-s spune:
Fetele se mai poate fierbe astfel:
- taiati sau mai bine rupeti partea mai lemnoasa de la baza tulpinei... se indoaie usor cu 2 miini si acolo unde face crac si se rupe acolo inseamna ca se termina partea lemnoasa
- legati din nou cu sfoara de bucatarie manunchiul de tulpini spalate
- asezati manunchiul in picioare intr-o oala inalta si puneti apa numai pina sub "infloritura" nu stiu cum sa ii zic.. unde se termina tulpina dreapta si incepe motzul ..
- puneti sare in apa si capac deasupra ...
se fierbe astfel in apa tulpina care e mai rezistenta iar virfurile sparanghelului fierb numai in aburii apei sub capac ... virfurile sunt mai delicate si nu au vevoie de fierbere ...
apoi se servesc in fel si chip:
- gratinate : fierte si cu brinza ( una mai delicata sau pusa mai putin ) si sos beshamel la cuptor sa se gratineze .. se mai poate pune si sunca
- cu ou fiert taiat rondele linga, sau sferturi sau ras pe razatoare deasuora sparanghelului ...
cu tulpinile se poate face risotto ( in cazul asta nefierte se pun cu ceapa si uleiul la calit, apoi se adauga orezul se caleste si el tot la foc mic de tot pina devine transparent.. se adauga supa de legume fierbinte cu polonicul ... cite un polonic pe rind cind scade cel dinainte ... tb sa fiarba cca 17 min, depinde de orez... )
sau se mai face omleta ... cu sparanghel ... sau sufleu
* nu tb mincat in cantitate mare de cei care sufera de rinichi ... dar cum nu costa chiar putin slabe sperante sa faca cineva exces